5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Diskuse k článku

FRANCIE: Vláda sází na jádro

Francie odmítl solární a větrné zdroje jako obecně vnímaný klíčový unijní nástroj dekarbonizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 23.3.2024 10:24

Auto se spalovacím motorem mít můžete. Nebo vám ho zakázali? A můžete s ním jezdit do konce života.

T. Hraj 23.3.2024 10:19

To je fakt. Nikdo mě nenutí. Auto přeci mít nemusím.

J. Ptáček 23.3.2024 10:08

Energie na naší planetě pochází z jaderných procesů probíhajících na Slunci. Není to nic proti ničemu zda na Zemi jádro nebo soláry. Ty jsou mi jistě sympatičtější, ale nevěřím, že vyrobí veškerou potřebnou energii bez rozhodující účasti jádra. Zatím asi kombinace těchto dvou, což je docela nadějné.

J. Matěna 23.3.2024 9:46

Kostelanský, vy troubo. Jaký má pro nás asi význam sdělení, že Saudové či Indové v poušti někde kolem obratníku Raka staví solární elektrárny?

Podle Vás zřejmě příklad hodný k následování. Stačí když tomu budete věřit.

J. Kostelanský 23.3.2024 9:37

V "západním" světě žije něco přes miliardu lidí. Ale na Zemi žije přes 8 miliard lidí. Těch 7 miliard lidí představuje gigantický trh. Energii totiž potřebuje každá země. Kdo na tom bude vydělávat nejvíc a komu zůstanou jen oči pro pláč?

Je nejvyšší čas začít uvažovat v tomto měřítku. A ne v měřítku Evropské unie jako pupku světa.

J. Kostelanský 23.3.2024 9:31

Co z těchto projektů po celém světě budou mít evropské firmy? Velice málo, jestli vůbec něco. Jednoduše proto, že jsou ve srovnání s Čínou nekonkurenceschopné. A nekonkurenceschopné jsou proto, že vyrábějí málo. Čínské firmy produkujú řádově víc solárů a větrníků, a proto jsou schopny dosahovat nižších cen. A přesto, nebo právě proto zpět investují do výzkumu a vývoje obrovské částky peněz a vzdalují se evropské konkurenci.

Instalace solárů a větrníků má i tento rozměr. Těžko se dá s úspěchem vyvážet technologie, které doma pšenka nekvete. Protože první, co každý zájemce o koupi udělá, že to, že si prohlédne projekty v domácí zemi. Ve Francii moc toho ke koukání nebude. O to víc toho ale bude v Číně.

Celé je to o tom, jestli odpovědní lidé v různých zemích věří tomu, že výroba obnovitelných zdrojů energie a následná produkce energie z těchto zdrojů bude stěžejní průmyslové odvětví 21. století nebo ne. Teď je to zatím na vážkách. Ovšem, když už v tom jasno bude, pro mnohé země bude již příliš pozdě.

J. Kostelanský 23.3.2024 9:31

Je zcela jedno, co si o solárech a větrnících myslí Francie nebo kterákoli jiná země Evropské unie. Důležité je totiž to, co se děje mimo Evropu. A tam se dějí věci.

V Indii se začala stavět největší solární elektrárna na světě s výkonem 30 GW. Měla by pokrýt spotřebu 16 milionů domácností v Indii. Bude umístěna v pouštní oblasti na rozloze 5x větší než je Paříž. Náklady se odhadují na 20 miliard dolarů. Zdroj:

https://svetprumyslu.cz/indie-stavi-nejvetsi-projekt-v-oblasti-obnovitelnych-zdroju-energie-na-svete/

Já jen dodám, kolik na tomhle projektu vydělá Francie? Řekl bych, že nejspíš nic. Těžko se totiž dodavatelem komponentů pro největší solární elektrárnu může stát země, která soláry nepovažuje za perspektivní. Abyste něco prodal, musíte svému zboží věřit. V článku se o tom nepíše, ale dodavatelem budou nejspíš čínske firmy: buď přímo nebo ve formě společných podniků s Indii.

Saudská Arábie rozumí tomu, že ropu nebude prodávat věčně, a již teď myslí na budoucnosti. Má již postavenou obrovskou solární elektrárnu a další se plánují. Číňané zde krom těch elektráren postaví také fabriku na výrobu elektrovozů. Kolik z tohto mega byznysu kápne západním firmám? Moc asi ne, jestli vůbec něco.

Podobně přemýšlí také Austrálie a spousta jiných zemí. Zejména chudé země třetího světa mají společné to, že nemají zásoby fosilních paliv, ale zato mají hodně, hodně sluníčka. Pro tyto země se sama nabízí možnost podstatnou část dovozu ropy a zemního plynu nahradit soláry a větrníky. Zvláště v situaci, kdy ceny těchto technologií rychle klesají. Zopakuji to, nabízí se možnost nahradit PODSTATNOU část spotřeby ropy a zemního plynu soláry a větrníky. Ne všechno. To jen poznámka pro šťouraly.

M. Šejna 23.3.2024 9:05

Povinné?

Vám někdo nařídil elektromobil? A koupil jste si ho? Pokud nekoupil, jaké sankce jste za to obdržel?

R. Vacek 23.3.2024 9:05

Jaderná energetika potřebuje dlouhodobé stabilní prostředí. Není možné aby se po každých volbách změnil v energetice směr. V takovém nestabilním prostředí má výhodu třeba fotovoltaika, kde se dá další zdroj realizovat v krátké době a nevyžaduje ani extra továrny (vše se doveze z Číny) nebo náročnou specializaci (stačí proškolení montérů).

Proto v jádru hraje prim Rusko a Čína (i v té Jižní Koreji vláda zvažovala uzavření jaderných elektráren a likvidaci tohoto odvětví), kde vlády dlouhodobě toto odvětví podporují.

J. Kostelanský 23.3.2024 8:58

Můj příspěvek sice nesouvisí s tímto článkem, ale s panem Smutným. Ten dnes zveřejnil také článek "ZISK: Dobrý, ale co příště", kde celkem objektivně popsal, co se děje v oblasti elektrovozů v Evropě.

Bohužel článek po několika hodinách zmizel. Zůstalo po něm jen okno pro diskuzní příspěvek. :-)

https://neviditelnypes.lidovky.cz/D_A240321_195021_p_ekonomika_nef

Přiznám se, že tomu moc nerozumím. Jen doufám, že příčinou stažení článku není cenzura...

T. Hraj 23.3.2024 8:54

No pane Šejno, lze se klidně přijít o to jak ekologické či ekologické EV jsou, a vůbec jestli jsou dobré nebo špatné. Především by ale neměly být povinné!

M. Šejna 23.3.2024 8:51

To sedět nemůže. Leda, že by se pod tím instalovaným výkonem skrývaly uhelné elektrárny, které by byly záložním zdrojem.

Z. Lapil 23.3.2024 8:49

O důvod víc se do toho pustit.

Pro mě za mě i s nějakými stážisty v Číně. Ale měli bychom špatně dědy a táty, kdybychom nedokázali to, co oni.

P. Pepax 23.3.2024 8:48

R^ souhlas Čína, Rusko i jižní Korea a Japonsko maji o energetice jasno už řadu let, tzv. západ a EU především jsou směšní a škodí zemím Evropy.

M. Šejna 23.3.2024 8:47

To by mě zajímalo, jestli pan Smutný bude považovat provoz elektromobilů, které budou jezdit na elektřinu z JE, za bezemisní.

Vlastně proč se tak blbě ptám? Pan Smutný nám totiž už dříve vysvětlil, že elektromobily vyprodukují víc CO2 než spalováky, jsou slepou vývojovou větví, odporují fyzikálním zákonům a v Evropě jim odzvonil umíráček. ;-D

Z. Lapil 23.3.2024 8:44

Vracet se k článku nebudu, ale není tam řeč o INSTALOVANÉM výkonu?

Pak by to mohlo sedět, protože OZE většinu času stojí neboli instalovaného výkonu má MNOHEM víc než skutečně výroby.

M. Šejna 23.3.2024 8:42

Takto to dopadne, když propagátor "uhlí na věčné časy a nikdy jinak" neovládá trojčlenku. ;-)

F. Kusák 23.3.2024 8:08

Ať se nám to líbí či nikoliv, dnes drží prim ve výstavbě i výzkumu jaderných elektráren Čína s Ruskem. I toto je výsledkem naší zabedněnosti a tím úpadku, kdysi tak slibně se rozvíjejícím průmyslu. A zatímco my budeme diskutovat další roky a vymýšlet byrokratické nesmysly, Čina poskočí dál ve výzkumu jaderných elektráren čtvrté generace.

V oblasti AI to už funguje. Přínos EU v této oblasti je marginální, za to jsme už vymysleli jak rozvoji AI utnout tipec.

M. Kanda 23.3.2024 7:38

Autore, Francie už dnes vyrábí v jaderných elektrárnách 72% elektřiny. Jak mám rozumět tomu cíli pro rok 2030 v hodnotě 56% bezemisní elektřiny včetně jádra? To chcete tvrdit, že budou svou jadernou výrobu snižovat?

R. Vacek 23.3.2024 6:29

Bohužel západ (Francie) dnes dovede stavět jaderné elektrárny podobně, jako současní Egypťané pyramidy. Kdysi to dovedli a byli v tom mistři. Ale dnes? Dnes se chlubí tím, co vytvořili jejich předkové a co jen horko těžko udržují aby to nespadlo.

A to platí jak o pyramidách, tak reaktorech.