4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

FINANCE: Nejmenší stát s nejmenšími daněmi

Často to slyšíme. Chceme stát co možná nejmenší! Uvedené tvrzení je oblíbeným sloganem lidí, kteří se sami označují za liberály. Ale i jiní souhlasně přikývnou. Jaký je ale ten nejmenší stát? Jestliže velikost něčeho stále zmenšujeme, můžeme dosáhnout maximálně nuly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Heinz Guderian 29.6.2007 9:49

Re: libertariani...

Tady si dovolím mírně nesouhlasit.

A) Do češtiny toto míchání významů ještě významně neproniklo a odlišení liberál/libertarián se myslím používá přestě tak, jak jsem uvedl.

B) Ani v anglitině bych to tak jednoznačně neviděl. I když se to opravdu mnohdy slučuje, stále ještě je rozdíl mezi Classical Liberalism a Libertarianism. Myšlenky Libertarian Party nebo Mises Institute jasně dávají najevo, co myslí tím "libertarianism".

Ale samozřejmě to nic nemění na tom, že ten článek skutečně bláhol. ;-);-)

Z. 29.6.2007 9:40

Žádné daně a služby za peníze

...proč všichni žijí v bludu, že je třeba nějaký stát  financovaný z daní ? Většina rozumných lidí chápe že služby zdarma něco stojí - proč o nich má rozhodovat úředník a ne přímo jejich zákazník ?

Heinz Guderian 29.6.2007 9:40

Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

A Vy si myslíte, že do vzniku států lidé navzájem vůbec neobchodovali??? ;-D;-D;-D;-D

(kolega pbla4024 to napsal trefně)

Pepa Jetel 29.6.2007 9:39

Re: Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

No to jistě. Ale chceme, aby dnes trh fungoval jako před desetitisíci let? A je to vůbec možné?8-o

pbla4024 29.6.2007 9:31

Re: Re: Autor to má lehce pomotané ...

Trh fungoval deseti tisíce let před vznikem prvního státu. Pěkně to popisuje Matt Ridley v Původu ctnosti.

BOMBON 29.6.2007 9:11

libertariani...

je americka verze liberala. jde o obecne oznaceni, identicke, zpusobene tim, ze u slova "liberalni" doslo v usa k drobnemu vyznamovemu posunu. zastanci nuloveho statu jsou skutecne anarchokapitaliste.

to samozrejme nic nemeni na to, ze clanek je blabol... ;-)

Karel 29.6.2007 9:10

Re: Re: Re: Nepochopit neco, a pak to rozcupovat

Já zastávám názor, že je to demagog;-D

Pepa Jetel 29.6.2007 9:08

Re: Autor to má lehce pomotané ...

Stát omezuje svobody a tvoří jistoty. Může trh fungovat bez státu, tedy bez jistoty vynutitelného právního rámce? Těžko, takže si myslím, že to, co píšete, je blbost.

Karel 29.6.2007 9:05

Re: Den mzdové svobody

Dávno už tu nemáme komunismus, takže já nepracuji na zaměstnavatele, ale na sebe - jsemť na volné noze. Jestli Vám, Viléme, vadí (Marxova) představa "nadhodnoty", tak Vám radím totéž - pracujte na volné noze.;-)

tyro 29.6.2007 8:54

Re: Pojem minimální nebo nejmenší stát je naprosto v pořádku.

 VýstižnéR^:-)

Mark 29.6.2007 8:53

Štíhlý stát

Od počátku používali ti, kteří tomu opravdu rozuměli termín štíhlý a silný

stát. Skoro každý si dovede odlišit pojmy štíhlý, obézní, vychrtlý apod.

Bohužel většina se nevyjadřuje s potřebnou přesností a nepřátelé toho

využívají.

Mark 29.6.2007 8:52

Štíhlý stát

Od počátku používali ti, kdteří tomu opravdu rozuměli termín šíhlý a silný stát. Skoro každý si dovede odlišit pojmy štíhlý, obézní, vychrtlý apod.

Bohužel většina se nevyjadřuje s potřebnou přesností a nepřátelé toho využívají.

Honza42 29.6.2007 8:29

Re: Ono je to trochu o efektivnosti

Četl jsem někde, že kdo ve Švédsku něco umí a je mladší, tak maže pryč. Počkáme ještě pár desetiletí a uvidíme, kam ten zázrak dospěje. Možná tam nakonec zůstanou jen ti nežehrající = spíše příjemci než plátci.

Honza42 29.6.2007 8:23

Pojem minimální nebo nejmenší stát je naprosto v pořádku.

Vychází totiž z premisy, že nenažraní státní úředníci a poflakovači všeho druhu vytvářejí neustálý a nemravný nátlak směrem "doleva", tj. k rozhazování cizích peněz bez jakékoli sebekontroly a zodpovědnosti. Potom je pojem nejmenší stát naprosto korektní. Vyjadřuje situaci, kdy všechny kroky o umenšení státu jsou pozitivní , s vědomím,  že hranice, kdy by snad stát byl "už moc malý", je neuvěřitelně vzdálená.

Když je někdo tlustý jako prase, taky může tvrdit, že jeho snahou je jíst co nejméně. Přitom ho nikdo nebude podezírat z touhy zemřít hladem.

Až stát bude bez dluhů, pracující si vydělá víc než asociál a kilometr dálnice bude alespoň za cenu té německé, tak potom si pište takové články. Zatím to totiž vyznívá tak, že se bojíte, aby Vám neumřel hlady otesánek, který právě sežral děvečku s jetelem.

tyro 29.6.2007 8:16

Potřeba velikosti daní je sporná.

 Obhajovatel moci státu bude obhajovat i maximální výšku daní. Ten, komu státní moc nevyhovuje, ten žádá co nejmenší daně. Je zcela evidentní, že pravicově uvažující nutně chtějí ze své přirozené povahy co nejmenší daně. Jsou totiž většinou schopni se o sebe postarat sami a lépe než to dokáže stát. U levicových je to naopak. Z nemohoucnosti se o sebe postarat, chtějí aby stát suploval jejich životní nutnost. Tedy, aby se o ně někdo staral, nejlépe aby nemuseli vyvinout jakoukoliv námahu mozku ve svůj prospěch. Případné nedostatky svého zajištění pak mohou alibisticky svádět na státní moc.

 Jaké mají být daně je tedy nekonečný spor mezi pravicí a levicí. Co se týče středu, v případě daní střed neexistuje. Tedy politický střed. Takže se vyslov k potřebě daní a je jasné KDO jsi!

Heinz Guderian 29.6.2007 8:09

Re: Re: panáček asi nechápe rozdíl mezi daní a pojistným

Ono se to sice oficiálně jmenuje "pojištění", ale ve skutečnosti je to daň. Kdyby se podle Vás "daň z přidané hodnoty" přejmenovala na "poplatek z přidané hodnoty", ale vybírala by se stále stejně, už by to podle Vás daň nebyla? Vážně ne? ;-P

Heinz Guderian 29.6.2007 8:07

Re: Re: Nepochopit neco, a pak to rozcupovat

Já hlasuji pro to, že to autor článku nechápe.

Heinz Guderian 29.6.2007 8:06

Re: Výborně, tobude zase řevu modráků

Cedre (Cedře?), o liberalizmu víš kulový. Bláboly v článku jsem se pokusil uvést na správnou míru ve svém příspěvku z 8:04.

Heinz Guderian 29.6.2007 8:05

Re: Tento článek

Souhlas!

Heinz Guderian 29.6.2007 8:04

Autor to má lehce pomotané ...

1) Krajní liberálové samozřejmě nulový stát propagují. Tomuto směru liberalizmu se říká libertariánství (někdo taky razí pojem anarchokapitalizmus, ale nejsem schopen říci, zda je to synonymum, nebo zda existují nějaké menší rozdíly v doktríně). Tradiční anarchizmus naopak vyrůstá z levicových kořenů.

2) Libertariánství není produkt totalitních režimů a není omezené na postsocialistické země. Třeba takový Mises Institute (www.mises.org) je americký podnik a drží se doktríny odvozené z klasického západního liberalizmu.

3) Minimální a optimální ... každý stát deformuje trh a tím pádem okrádá občany jednak o svobodu, jednak o blahobyt. Takto chápáno je optimální stát nulový stát. Můžete s touto tezí souhlasit a nemusíte, ale udělat to jako autor a paušálně tvrdit, že optimální stát je vždy nenulový stát, aniž byste diskutovali jiné koncepce, je nesmysl. Tedy aspoň pokud si chcete hrát na "objektivní" a "formální" analýzu.

... inu pane autore, než o něčem začnete psát, zjistěte si o tom nejdřív něco. Obvykle to pomáhá. ;-P

jezevec 29.6.2007 7:48

Re: Re: Re: panáček asi nechápe rozdíl mezi daní a pojistným

ano tak. R^

děkuji šéfe, že jsi se mně zastal

xx 29.6.2007 7:40

Re: Nepochopit neco, a pak to rozcupovat

Obávám se, že autor to sice chápe, ale jako námět pro demagogii mu to přišlo docela dobré.

Petr Kohout 29.6.2007 7:27

Re: Ono je to trochu o efektivnosti

30 halířů je ukradeno. Oknem je vyhozeno 50 halířů a rozumně investováno zbývajících 20 halířů. I když jsem možná velký optimista.

Petr Kohout 29.6.2007 7:26

Existuje i "optimální velikost daní"

kdy stát zbytečně neplýtvá, ale ještě funguje (policie, soudy, hasiči apod.). Problémem je, že soudy a policie někdy fungují zdvořile řečeno méně optimálně i při daních vysokých.

I. 29.6.2007 6:55

Ono je to trochu o efektivnosti

- a pochybuju, že stát je zrovna tím dobrým hospodářem. Skandinávie má nejvyšší daně, ale obyvatelé na to nežehrají - mají za to od státu dobrý servis, a svému státu důvěřují. Odhaduji, že v našem bordelu  je z každé koruny, o kterou na daních ( nebo na pojistném, mezi tím fakt není rozdíl) přijdu,   nejméně 30 hal vyhozeno oknem. Spíše však více.  

sKoba 29.6.2007 6:13

Rád bych viděl vaše daňové přiznání, pane Lenský!

A taky bych rád sledoval, jak nadšeně sypete své těžce (pokud tomu tak je) vydělané penízky a s nadšením se díváte, jak je stát bez mrknutí oka vyhodí za předražené a neprůhledné státní zakázky, popř. když uvidíte, že z vašich peněz si odpírači zaměstnání mohou dovolit to, co vy svým dětem koupit nemůžete. Asi je vám takto silný stát sympatický. V tom případě buď nejste úplně normální, nebo se jmenujete Sobotka.

Fafa 29.6.2007 5:34

Vileme,

muzete mi prosim nejak vysvetlit Vas vypocet?

Fafa 29.6.2007 5:25

Pane Lensky,

ty vyrazy nejmensi a minimalni jsme pochytili od vas socialistu. To vy porad chcete snizovat rozdily v prijmech a majetku a jeste jste nam nesdelili, kde by se to snizovani melo zastavit a jake rozdily budete povazovat za optimalni. Zrejme nulove, ze.;-D 

Cedr 29.6.2007 3:18

Výborně, tobude zase řevu modráků

Konečně seriózní članek. Díky.

chytrý horák 29.6.2007 2:46

Re: Re: panáček asi nechápe rozdíl mezi daní a pojistným

Už asi spí, tak odpovím za něho. Reaguje zjevně na pojištění zmiňované autorem, tedy SOUKROMÉ zdravotní pojištění a JINÁ pojištění. Zjevně nemluví o tzv. zákonném pojištění, které ve skutečnosti není pojištěním, ale daní.