4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

FINANCE: Nejmenší stát s nejmenšími daněmi

Často to slyšíme. Chceme stát co možná nejmenší! Uvedené tvrzení je oblíbeným sloganem lidí, kteří se sami označují za liberály. Ale i jiní souhlasně přikývnou. Jaký je ale ten nejmenší stát? Jestliže velikost něčeho stále zmenšujeme, můžeme dosáhnout maximálně nuly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BOMBON 29.6.2007 14:52

Re: Re: Re: Re: Ale funguje to

a proc bych se branil globalizaci? chytre cizaky mam mnohem radeji, nez tupe tuzemce, ja se jim nebranim... ekologictejsi rozvoj podporuju tim, ze si kupuju ekologictejsi vyrobky, nepotrebuju, aby mi nejaky kreten ukradl penize a vyresil za me co je ekologicke.

a uz vubec bych netrestal ty, co zamestnavaji zahranicni delniky. jestli totiz kvalitni ceskou pracovni silu vytlacuje nekdo, kdo je (pry) mene kvalifikovany a ani neumi rec, mela by se kvalitni ceska pracovni sila nad sebou dost zamyslet.

zdeněk 29.6.2007 14:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

K založení státu potřebujete lidi co jsou ochotni za něj zemřít.... když pak takový lidé ve státě nejsou, stát zaniká...

Z. 29.6.2007 14:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

..to není podstatné...podstatné je zda by jste mne nechal žít v míru...

Z. 29.6.2007 14:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...Švýcarsko si svou neutralitu muselo uhájit v průběhu staletí. Hitler nezaútočil, protože domobrana byla připravená, bál se blamáže vedení války v horách...dodnes každý Švýcar je ozbrojen....moje úvahy jsou zaměřeny k možnému lepšímu uspořádání společenského života...doufám, že k velkým válkám nedojde...a něvěřím, že by Evropa byla schopná bojovat - spíše jen odírat své nevolníky formou daní...

doktor 29.6.2007 14:42

Re: Re: Re: Autorovi

Milý Honzo, spolu s jinými sociálně žijícími živočichy máme (aspoň doufám) v sobě geneticky zakodován RECIPROČNÍ ALTRUISMUS, který je výhodný pro přežití jak toho, kdo potřebuje pomoc, tak toho, kdo ji poskytuje (dokazování je složité, nelze to tady rozebírat). To je ta charita, sponsorství, sociální péče, atd. Altruismus však prokazatelně existoval a existuje i v rámci lidských komunit (skupin, rodin, rodů, kmenů, atd. až po starověký a středověký stát). Jako všechno, musel být nějak organizován (třeba jen kmenovými zvyklostmi nebo náboženskými příkazy). Kmenoví vůdci nebo králové pozbývali své tituly a moc (a často i život), pokud se o své lidi nestarali. Proč by tyto funkce řízení velkých lidských skupin neměly existovat v moderním státě?

Pepa Jetel 29.6.2007 14:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Juj.. A KDE byste ho vyhlásil? 8-o

zdeněk 29.6.2007 14:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Nato potřebujete armádu. Vaše nezávislost by musela být podložena nějakou mocí, jakožto vždy v historii.

Z. 29.6.2007 14:40

Re: Žádné daně a služby za peníze

...poznámka: problémem malého státu je vždy se z něj stává stát velký - efekt využívání  cizích peněz. Možná obrana před bobtnajícími státy viz: http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_haven

zdeněk 29.6.2007 14:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Jenže takové spolky ve velkých válkách potřebují "ochránce". Švýcarsko se II světové války nezůčastnilo, ale kdyby spojenci prohráli, jistě by jej Hitler obsadil(jako Napoleon). 21 století bude století velkých válek mezi islámem a evropou(či vzrůstající Čínou) takže vaše přání bezproblémového života bez státu je poněkud Sci-Fi.

Myslím že v naší historii bychom se měli poučit hlavně z  1 republiky. Bohužel nikdo na její politiku po roce 1990 nechtěl navazovat.

zdeněk 29.6.2007 14:33

Re: Re: Re: Ale funguje to

Jenže když byste daně odpouštěl pouze tomu co by nabídl místní rozvoj s českým kapitálem, bylo by daleko lepší bránit se globalizaci a cizákům. Také byste mohl takto podporovat ekologičtější rozvoj a trestat ty co zaměstnávají zahraniční dělníky.

Z. 29.6.2007 14:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...kdybych vyhlásil svobodné české knížectví a přestal platit daně ...protestoval by jste proti násilnému vyvlastnění mého majetku ze strany Vašeho českého státu ?

tris 29.6.2007 14:27

Re: Re: Ale funguje to

A nebo snížit daně všem, a kdo je nejlepší, přežije. Ne jako dnes, kdy důležité není, co kdo vyrábí, ale jestli umí přesvědčit úředníka...

Z. 29.6.2007 14:24

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...z hlediska násilného podmanění to ve 20. století určitě platilo - nyní se situace trošku mění - co jiného jsou takzvané "daňové ráje" než miniaturní knížectví či republiky ? Nejlépe Lichtensteinské knížectví (http://en.wikipedia.org/wiki/Liechtenstein), dále San Marino či Švýcarská konfederace (nejedná se o stát v našem chápání - ale o sdružení kantonů)...a to jsme pouze v Evropě..

zdeněk 29.6.2007 14:03

Re: státní ochrana před smrtí

Ochrana před smrtí znamená že stát se angažuje ve zdravotnictví či hrozbě epidemií. Hygieně, bezpečnosti práce.

zdeněk 29.6.2007 14:01

Re: Ale funguje to

Otázka je jestli se to vyplatí. Firma dostane pobídky, na 1 zaměstnance až 2 milióny. Daně neplatí. Lepší by podle mě bylo aby každý kdo prokáže investiční záměr, mohl dostat dotaci na zaměstnance, přičemž by se měli podporovat spíše místní podniky. Tím by mohli vzniknout příznivé podmínky pro českou buržoazii.

zdeněk 29.6.2007 13:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Znáte nějakou oblast na světě kde je oblast malých městských či jiných států? To je jen důkaz že větší úspěch mají státy větší, které obsáhnou celý národ. Národní státy.

safran 29.6.2007 13:48

Re: minimální

Souhlasim, to je jen takovy intelektualsky zpusob jak posat celou stranku slovy o necem co je celkem kazdemu jasne

Pepa Jetel 29.6.2007 13:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

No jo, sakra, ale zatím sdílíme jeden (legislativní celek) - to teda nevím, co s tím...

Farniente 29.6.2007 13:43

Ale funguje to

Pan Lenský jaksi zapomíná, že největšími bojovníky proti vysokým daním byli socialisté, konkrétně ministr Grégr za Zemana, když zavedli investiční pobídky pro zahraniční investory, jejichž součástí byly daňové prázdniny a celní úlevy. Nastartovali tím nebývalý příliv investic a tím dokázali, že to funguje (QED). Jestli na to obratem účelově zapoměli, to je už jiná...............

Z. 29.6.2007 13:41

Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...pád renesanční Itálie je zajímavé téma, viděl bych za ním spíše mocenské ambice papežského státu a neschopnost reformy katolicismu na přelomu 15. a 16. století...klidně žijte v národně -sociálním státu, já bych rád žil v jimém typu společenského uspořádání (viz. má poznámka výše)

Z. 29.6.2007 13:33

Re: Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...určitě nechci účast státu ve zdravotnictví a v důchodovém systému...policie a soudy mohou být soukromé, legislativa vycházející z přirozeného práva a ochrany soukromého vlastnictví kontrolovaná radou starších samostatné městské obce, kdy bych rád žil...ale nebudu Vám bránit žít v jiném legislativním celku, který naplní Vaše preference a rád s Vámi budu obchodovat...

Pepa Jetel 29.6.2007 13:22

Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Já si je taky dokážu představit. Ale to neznamená, že se mi ty představy líbí. Konkrétně minimálně legislativa, policie a soudy musí být státní (městské, knížecké podle vás). Taky chci podstatnou účast státu ve zdravotnictví a důchodovém systému. Dál už je to věc hledání nejlepšího řešení.

Honza42 29.6.2007 13:21

Re: Re: Autorovi

Troufnu si tvrdit, že současné evropské pojetí státu činí občany asociálními. Empatie, soucit, sociální chování, milosrdenství a říkejte tomu jak chcete má význam jen a jen, je-li vykonáváno DOBROVOLNĚ. Právě to, že Vám stát násilím odejme 50% vašich příjmů s tím, že to potřebuje na ty chudobné a bědné, tím vyvolává situaci, že lidé tyto výše vyjmenované ctnosti ztrácejí. Dělají to v iluzi, že o všechny je postaráno. Přitom to vůbec není pravda. Vede to do pekel. Příjemci totiž nemusí říkat děkuji, dárci nejsou již dárci, ale poplatníci. To je rozklad morálky.

Systém charity, péče obcí, svépomoc.......jsou efektivnější a správnější .

zdeněk 29.6.2007 13:21

Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Budoucnost vidím právě v národních státech. Které by mohli být volně sdruženy do nějaké hospodářského uskupení(původní EU, před jejím vměšováním do všeho možného...)

zdeněk 29.6.2007 13:18

Re: Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

Návrat k malým panstvím není řešení. Takové malé celky snadno podlehnou nepřátelům, podívejte se jak dopadla renesanční Itálie. Její rozdrobenost způsobila nakonec její úpadek.

E.K. 29.6.2007 13:18

státní ochrana před smrtí

Dejte vědět, doktore, jak vám ta státní ochrana před smrtí funguje. Víte o někom, koho stát před smrtí ochránil?

Karel 29.6.2007 13:10

Re: dobrý článek

Co já vím, tak za nejhorší neplatičskou pojišťovnu je považována právě ta státní VZP. Jsem docala rád, že je na výběr z něčeho jiného.

Z. 29.6.2007 13:00

Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...ještě poznámka - podstatná zde není nulová daň, nýbrž co největší legislativně správní konkurence v jednom kulturním prostoru...místa s efektivnějším uspořádáním povedou k napodobování...ve středověku se tak šířilo psané městské právo...klíčem je tu pojem suverenity - dnes je suverénem mýtický "lid" zastoupený verbeží v parlamentu...

doktor 29.6.2007 12:53

Re: Autorovi

Mám tu odvahu, že přestože mám vysokou školu (medicinu) a příslušný titul, vyjadřuji se: Základem státu není jen ochrana jeho občanů před násilím, ale také jejich ochrana před útiskem, strádáním, nespravedlností a smrtí (Listina základních práv a svobod). Člověk je totiž biologicky tvor sociální, a jeho osobní práva musí být vyvažována jeho povinnostmi ke skupině (kolektivu, třeba státu). Jinak se protiví své lidské přirozenosti.

Z. 29.6.2007 12:42

Re: Re: Re: Žádné daně a služby za peníze

...co podle Vás znamená konkrétně výraz  "spravovat" ? Dokážu si představit privátní silnice, privátní zdravotnictví, soukromou bezpečnostní agenturu, dokonce soukromé sociální pojištění...