30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Zelené perpetuum mobile

Ruská agrese na Ukrajině sjednotila západní politiky i ekology v požadavku, že by naše Evropská unie neměla být jako dosud závislá na dovozu zemního plynu, ropy a zřejmě i jaderného paliva z Ruska a tím také by neměla financovat mj. jeho armádu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 5.3.2022 9:54

"Tajní Putinovi agenti" byli a jsou s mého pohledu dnes zejména ti, kteří mu umožnili se nazbrojit platbami za ropu, plyn... a pro svou až drogově rozvinutou závislost na despotovi, nyní nejsou schopni jeho a jeho armády přestat platit.

Navíc tací dál externalitami otravují životní prostředí svému okolí a tím dlouhodobě podkopávají dokonce civilizační dodolnost.

J. Pankovic 5.3.2022 9:59

:-) teď mě Doug Badmann dostal!

...můžete mi někdo vysvětlit co je "civilizační dodolnost"?

...nebo Radovi zase ruplo v kebuli ?;-)

F. Navrátil 5.3.2022 9:49

Pane Rado, když jedu vlakem po úrodné Hané a vidím nejkvalitnější lány černozemě zasviněné fotovoltaickou pouští a mamutími logistickými centry, dovedu si představit, kolik potravin by se v těchto zdevastovaných polích dalo vyprodukovat. Masově zaváděné alternativní zdroje energie jsou obrovským a špinavým kšeftem, který obchodníkům se zelenými iluzemi financují občané z vlastních kapes.

I. Schlägel 5.3.2022 10:02

Je to marné. Pan Rada má "vizi". Bohužel stále to není na jeho hospitalizaci, tak že budeme mít i nadále štěstí a jeho příspěvky budeme i nadále většinově ignorovat.;-D

O. Uživatel 5.3.2022 10:13

Uživatel požádal o vymazání
I. Schlägel 5.3.2022 10:22

Je té orné půdy přebytek, že si dovolíme "pěstovat" na ní solární panely? A bude jí dostatek v budoucnu, až postavíme plánované množství solárních elektráren? Víte, kolik potřebuje jedno elektrovozítko solárních panelů, aby si nabylo svou ekologickou baterii? A kolik milion elektrovozítek? A kolik funkční ocelárny? A cementárny? A automobilky? A... Nechte to plavat, uleví se Vám podstatně více než té nebohé přírodě, kterou chcete tak efektivně chránit.

Z. Lapil 5.3.2022 10:30

Na tu regeneraci bych moc nespoléhal. Je tam spousta stínu, hodně horka, málo vody.

Viz: https://olomoucky.denik.cz/galerie/solarni_elektrarna_chval.html?back=3610333482-1929-43&photo=3.

Navíc vylepšeno o stromečky, které budou během pár let vrhat stín na panely a půjdou k zemi.

J. Prikner 5.3.2022 11:50

Pod panely bude za pár let zaplevelená poušť a půda bude po zrušení panelů velmi obtížně obdělavatelná.

F. Navrátil 5.3.2022 12:31

To je zajímavé, že pod solárními panely a mezi jejich betonovými patkami nic neroste! Že by ochránci klimatu pumpovali do úrodné černozemě nějaké chemikálie? To si půda "odpočine" na řadu let poté, co solární loupežní baroni zmizí i s miliardami zisku a nechají stát, aby zlikvidoval jejich čertovy zahrádky včetně panelů, které obsahují tuny toxických prvků.

J. Jurax 5.3.2022 14:13

No, nevylepšují ji. A pokud se budou i nadále naplňovat vize greténů, ta půda bude ležet a ladem už furt, aby vůbec byla aspoň občas v zásuvce elektřina.

Odkud a jak se k nám pak budou vozit potraviny - pochopitelně ekologicky nejlépe s nulovou uhlikovou stopou - nikdo neříká.

J. Pankovic 6.3.2022 8:40

Solární panely skutečně půdě ubližují tím, že se musí použít spousty herbicidů, aby nezarostli plevelem :-P

O. Uživatel 6.3.2022 17:36

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 5.3.2022 10:17

Potravinově soběstační nebyli ani lovci mamutů, jsouce závislí na dovozu pazourků.

F. Navrátil 6.3.2022 12:08

Nepleťte si potravinovou bezpečnost, což představuje asi 80 procent základních potravin, s potravinovou soběstačností. Takoví popletové se pak vychechtávají, že by zastánci potravinové bezpečnosti chtěli pěstovat ananasy a lovit makrely, cha, cha, cha!

Z. Lapil 6.3.2022 12:46

Možná neznám ty správné termíny, ale opravdu umím rozlišit dostatek potravin od dostatku fíků. I když je pravda, že u čaje a kávy bych stakhle kategorickým prohlášením váhal :-).

Vlastně jste mi připomněl medvídka Pú. "Dáš si ke chlebu mléko nebo med?" Obojí", řekl dychtivě Pú. A aby nevypadal chamtivě, tak rychle dodal: "Ale s chlebem se neobtěžuj, prosím".

V. Chrastina 5.3.2022 11:02

Ten jindy tak vehementní Rada už očividně plete páté přes deváté, docházejí mu argumenty - zdá se, že mele z posledního. ;-D

J. Pankovic 5.3.2022 11:27

...jenže čekat u šílence logiku ;-)

V. Humble 5.3.2022 8:31

Tyto dny davaji za pravdu vsem tem kteri varovali pred OZE a snazili se prosadit jadro. Realita zacina fackovat naivni a zblble evropany. Opravdu jsme si ani v nejhorsim snu nepredstavovali ze to bude valka ktera vsem ukaze dusledky zelene ideologie kdy jednim z jejich vyhod je ze evropa financuje valku na Ukrajine. Na Rusko nejsou uplatneny plosne sankce prave proto aby jsme jim mohli dal posilat penize za plyn. Proto je opravdu nepochopitelne ze existuji jedinci kteri vidi reseni ve vybudovani vice solarnich a vetrnych elektraren.

O. Uživatel 5.3.2022 10:14

Uživatel požádal o vymazání
V. Novak 5.3.2022 10:27

Americké? Jen jestli ono není taky ruské...

https://www.reuters.com/business/energy/exclusive-us-utilities-push-white-house-not-sanction-russian-uranium-2022-03-02/

A. Podroužek 5.3.2022 7:57

Možná, že někteří Němci, zejména ti movití nadávají Schroederovi, ale ti prostí fandí Rusům, protože myslí na zadní kolečka. Vědí, že bez plynu od Rusů to bude těžké. Je třena si stále klást otázku, pro koho je stávající situace prospěšná, a proč se Zelenskyj marně snaží získat podporu NATO.

P. Rada 5.3.2022 8:23

Zelenskyj podporu má ale né ve všem jak by si představoval.

Putin si v dnešní nečekaně komplikovanější a nejednoznačnější situaci možná už "představuje", že mu přímá konfrontace s NATO umožní před svou vlastní domácí ruskou populací, armádou... ospravedlnit rozpoutanou národnostní bratrovraždu.

L. Hančar 5.3.2022 9:24

Pane , kdybych se nabál spravedlivé odplaty od lidového soudu, napsal bych vám citaci z jednoho vypnutého protilidového webu, po které by vás mohl trefit šlak a která zněla asi takto: Putin brání vlast před barevnou revolucí, která mu bezprotředně hrozí. Na příkladu Ukrajiny ví, jak by to taky mohlo dopadnout: zmar a masový exodus Ukrajinců z vlasti před násilím implementovanou demokratůrou. Ale já to neudělám, protože s touto citací zásadně nesouhlasím. A na všechny Rusy aplikovat rusokaust! Do svého domu nepustím ani pšouk ruského plynu. Nahlásil jsem už 3 kolaboranty, kteří bojují s ruskou zimou ruským plynem a tak přispívají ke globálnímu oteplování a sabotují úsilí našich Radů pomocí ruské zimy zastavit Putina.

Z. Lapil 5.3.2022 10:34

Bránit svou vlast před barevnou revolucí tím, že k ní připojím území, kde ta revoluce proběhla? To mi zní jako naprostý nesmysl...

J. Jurax 5.3.2022 20:34

No, on je to nesmysl. Nicméně je skutečností, že Putin to území - zatím zjevně nepříliš úspěšně - obsazuje.

R. Hansmanova 5.3.2022 6:15

Informace o Nordstream 2 není přesná. Tento plynovod se především rozhodlo vybudovat Rusko, aby obešel budoucí válčiště a umožnil udržet Německo neutrální, až bude obsazovat Pobaltí, Polsko, Slovensko a Česko.

K ničemu jinému není potřeba a nikdy nebyl.

I. Mentlík 5.3.2022 6:23

No, je to sice odvážná teorie, ale mohlo by to tak být. Nakonec Lenina jim dovezli Němci, Stalin se s Hitlerem na dělení Evropy také domluvil, jen Rakušan mu neřekl, že toho chce víc, než bylo na papíře. Teď by to asi bylo obráceně.

P. Dvořák 5.3.2022 6:59

A proto začal válku na Ukrajině dřív, než byl plynovod dán do provozu. To myslíte vážně, že poté plánoval začít "obsazovat Pobaltí, Polsko, Slovensko a Česko"?

Spíš si myslím, že plány a výstavba nepočítaly s tím, že mu regulérně hrábne.

P. Rada 5.3.2022 7:39

Putin se chová jak psychopat - nikoliv jak blázen - i když to tak s vnějšího pohledu může vypadat. Zůstává inteligentní ale chová se nelidsky jak stroj naprogramovaný na mocenské cíle kterému je utrpení okolí lhostejné.

I psychopat ale začne dělat chyby proto, že se cítí i nad hromadnými citovými projevy svého okolí příliš povznesen a proto podcení potenciální dopady. Revoluce jsou přeci plné příkladů takto navozených a v násilí ústících mezilidských konfliktů.

L. Hančar 5.3.2022 9:37

Pane Rado, věnujte se radši globálnímu oteplování. Jste pitoreskní ozdobou zdejších diskusí, tak si to nekažte. Nabíjet do vaší hlásné trouby vedle globálního oteplování i Putina je ve vašem podání zlehčování situace. Putin je skutečný, stejně jako ta válka!