30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Zelené perpetuum mobile

Ruská agrese na Ukrajině sjednotila západní politiky i ekology v požadavku, že by naše Evropská unie neměla být jako dosud závislá na dovozu zemního plynu, ropy a zřejmě i jaderného paliva z Ruska a tím také by neměla financovat mj. jeho armádu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 6.3.2022 17:40

Uživatel požádal o vymazání
G. Fgfgf 5.3.2022 21:21

S autorem článku souhlasím. Bude však zajímavé, až nám příroda napoví, jak se k ní máme jako živočišný druh, zdvořile chovat. Ta nápověda může být např. "malé upšouknutí" jednoho ze supervulkánů. A má jich naše Země několik. Pak naše diskuze a starosti budou k ničemu. Možná pak aspoň někde zavládne zdravý rozum.

P. Rada 5.3.2022 22:35

"Zdravý rozum" může napovědět, že sopky v minulosti kam až jako druh dohlédneme s dat ze oceánských sedimentů.... klima planety globálně a dlouhodobě nevykolejovaly. Jednotlivé supervulkány přitom vykazují průměrnou dobu mezi erupcemi kolem stotisíce let. Zkuste se v rámci tréningu "zdravého rozumu" podívat na rekonstrukci globálních teplot a najít korelci s vlivem sopečných výbuchů. Průměrná sopečná činnost je totiž imisemi CO2 jen sotva na jedné setině oproti té antropogenní:

https://www.klimatickazmena.cz/download/6cb3587ac9eaf77b4b8e83b50a138739/4.%20kapitola_uhl%C3%ADkov%C3%BD%20cyklus.pdf

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/teplota-22000-let

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cykly-koncentrace-co2

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

Např. supervulkán TOBA před 75tis lety sice způsobil prostřednictvím aerosolů náhlé ochlazení o cca 5C v jižní hemisféře ale to po několika desetiletích odeznělo a začaly převládat dlouhodobé důsledky od CO2.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tobsk%C3%A1_katastrofa

J. Novák 6.3.2022 5:50

Až na to, že podíl CO2 v atmosféře má zlomkový vliv proti hlavnímu skleníkovému plynu, kterým je vodní pára. Celé to klimatické šílenství je jenom jeden velký kšeft.

P. Rada 6.3.2022 7:31

Vodní pára má dominantní vliv jen v teplotách a tlacích kdy párou může být (nekondensuje, nevymrzá...) To je obvyklé v případě troposféry - nikoliv celé atmosféry.

Věřím tomu, že i pan Novák si dokáže všimnout, deště, šněžení ... a ví že jde o bývalou vodní páru. Možná ale už nevěří tomu, že i nad mraky je atmosféra která unese letadla... kde slunce svítí naplno a kde také působí skleníkový efekt na celkovou radiační bilanci.

R. Langer 6.3.2022 6:09

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku! ;-€

G. Fgfgf 6.3.2022 10:02

Dobrý den,

jistě máte svoji pravdu. Vždy existuji lidé, kteří si dokáží zdůvodnit, v co věří. Můj příspěvek nesměřoval k Vaší osobě, to bych si nedovolil. Spíše jsem uváděl supervulkán jako jeden z příkladů toho, že vládce planety Země není člověk!!! Jsem prostý člověk, ale rozhodně si rozšířím své znalosti. Děkuji za Váš čas.

J. Stárek 5.3.2022 21:01

Možná že Němci plánují zálohovat OZE výrobou vodíku v době vyšší produkce. O tom jsem ale zatím nic neslyšel, kdoví jak to tedy je.

V. Petr 6.3.2022 9:25

O tom se žvaní už delší dobu. Teoreticky to možné je, náklady jsou ovšem astronomické a účinnost tak 50%.

J. Vintr 5.3.2022 15:53

Grýndýl neměl nic společného s nějakou iluzorni ochranou klimatu. Účelem měla být likvidace evropské ekonomiky a navození všeobecné chudoby. Jenže páni asi naznali, že by to lidé prokoukli dřív, než by se podařilo udělat nevratné změny. Takže to zařídili přes nepřátelství s Ruskem a odstřižení Evropy od ruských surovin. Zlí nebudou oni, ale Putin. A smát se budou Číňani, protože dostanou ty ruské suroviny místo nás.

P. Rada 5.3.2022 19:31

Právě dnes kdy hrozí vážná krize se i v energetice zdrojově ukazuje, že "to co je doma - to se počítá".

Čínani se občas možná momentálně smějí ale na druhou stranu jsou už nyní rozvratem klimatu daleko více postihováni jak jiná území na naší planetě. Např:

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/peking-cina-poust-gobi-pisecna-boure-oranzovy-prach_2103150833_ban

https://www.denik.cz/ze_sveta/cina-metro-povodne-zachranari-tragedie.html

V. Petr 5.3.2022 14:02

Greendeal de fakto financuje Putinovu válku. Protože Občasné ydroje MUSÍ být zálohovány ruským plynem!!!

P. Rada 5.3.2022 14:23

Pokud si dobře vzpomínám tak jste právě Vy před časem sám uvažoval odejít k Putinovi aby jste měl zajištěno dostatečně masivní energetické krytí.

Realita nedávné doby a tuplovaně dneška je přitom taková, že směrem na západ utíkají zejména vzdělanější rusové a to přes láci i dostupnost tamního zemního plynu.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-emigrace-usa.A151106_162815_zahranicni_aba

Jak si to asi vysvětluje pan V.Petr?

P. Diviš 5.3.2022 14:59

Reálněji než vy. Vy jste buďto úplně vedle, nebo (s)prostě lžete.

V. Petr 5.3.2022 15:24

Agresivní Rusko, jednající v "klasických" pojmech zájmových sfér a naprosto šílený Brusel, který totálně ztratil poslední zbytky zdravého rozumu a směřující nejen k likvidaci evropské ekonomiky, ale přes podoporu migrace ze zaostalých zemí, dokonce i k fyziské likvidaci evropských národů.

Šílený Timmermans, obviňující Putina z "odvádění pozornosti od klimatické krize" chtěl též navézt do Evropy 660 MILONŮ černochů ze subsaharské Afriky.

A my se mezi tím plácáme...

P. Rada 5.3.2022 23:09

Poslanec Fldyna s SPD se kterou tak sympatizujete to vidí jinak:

..."„Ten Green Deal, ty jeho cíle, jsou naprosto správné a my jsme je nikdy nezpochybňovali. Víme, že jsme na prahu možné energetické krize,“ rozpovídal se Foldyna o záměru EU v boji s klimatickou změnou."...

J. Vrabec 5.3.2022 15:15

P.Petr vy musíte mít strašnej mindrak, že se furt tak špinavě otíráte do Němců ! Pro ně ale zůstanete přesto jen hovínko. EU

V. Petr 5.3.2022 17:00

Je zajímavé, že jsem psal o grýndýlu, ne o Němcích. Ale Němci jsou skutečně rudozelení idioti. V mnoha směrech jsou sice vynikající, ale jejich blbost to dokáže často přebít (Marx, Hitler, grýndýl,,,)!

V. Pavelka 5.3.2022 17:11

R^:-)

V. Pavelka 5.3.2022 17:58

Němci ! Jo jednotlivé bitvy to by jim šlo , ale jak začnou se strategií tak jdem do háje ! Hodně chtění , mizerné výsledky ! P.s.Timmermans propustit z Bruselu , k Ovcím .EU

P. Molík 5.3.2022 12:46

Naprosto iracionální eurohujerská ideologie v jakobínském stylu v přístupu k řešení problémů vygenerovaných ideology zeleného fašismu generuje kolosální problémy, jejichž mocný škůdcovský potenciál bude moci srazit vyspělou evropskou civilizaci na kolena. Chápu, že si šejdíři ve jménu ochrany životního prostředí chtějí vydělat co nejvíc, ale kam pak utečou z Evropy, až se evropská civilizace zhroutí, protože byla vysáta gretensko-klimatickou chobotnicí do poslední kapky krve ? Jimi nakradené miliardy jim budou v pouštní samotě, kde předtím existovala vyspělá civilizace, k ničemu. Necháváme si vnucovat chorobnou libovůli od padouchů posedlých mamonem a těžících z lidské blbosti. Timmermans se stává člověkem, který by mohl vstoupit do dějin jako epigon Hérostrata.

P. Rada 5.3.2022 14:32

Pokud jde o racionalitu ohledně životního prostředí (kterou sám mezi řečněním nadhazujete) - jak si vysvětlujete následující naměřené údaje/křivky?:

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/teplota-22000-let

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cykly-koncentrace-co2

V. Pavelka 5.3.2022 17:47

To je teorie Egyptologa Bárty o prolínání civilizací kterou přednáší Liberálům , tak západ tlačí na zrychlování hlavně v EU aby si zahlédli paty vlastní historie . Která už dávno probíhá v Globalizovaných převážení lidí a krámů bez kterých se neobejdou po celém světě ! Veliká touha vychovávat nevychovatelné,vlastní moudí a vagíny :-):-(EU

P. Pepax 5.3.2022 12:29

Pro střední Evropu je plyn a ropa z Ruska výhodný zdroj energie, ale primární by měla být v Česku jaderná energie. Naše vlády se ale k energetice chovají zcela katastrofálně, teď už pouze můžeme jen čekat jak to všechno dopadne.

P. Rada 5.3.2022 14:16

Pro rozumně uvažujcí by "primární" mělo být zařídit civilizační život podle masivnosti surovinové dostupnosti a mířy EROEI.

"Katastrofální" je naopak budovat a posléze chtít dlouhodobě provozovat energeticky náročný průmysl, bydlení... v lokalitě kde jsou omezené jak surovinové tak energetické zdroje.

Po sametu se sice energetická náročnost při tvorbě HDP výrazně snížila ale na ruhou stranu růstem konzumnosti vzrostla zejména dopravní spotřeba a tak doposud patříme mezi evropskými zeměmi mezi ty s energeticky nejnáročnější ekonomikou:

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

Nejhloupější je přitom situace v zásobování teplem, protože přes dostupné zateplovací technologie i finanční krytí, dál v ČR zbytečně zůstává zhruba polovina obytných budov nezateplená. Je pak pochopitelně náročné v zimě takový masiv vytápět a navíc v létě chladit.

Mýlím se, že Pepax přes letité informace doposud patří k té části společnosti která převážně jen konzervativně ... "čeká jak to všechno dopadne"?

R. Langer 6.3.2022 6:10

Zase lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

O. Uživatel 6.3.2022 17:57

Uživatel požádal o vymazání
J. Kuneš 5.3.2022 12:02

My bychom z tohoto plánu měli vystoupit a zrušit v ČR platnost emisních povolenek.

J. Jurax 5.3.2022 13:56

K tomuto logickému kroku nemá Fialova vláda odvahu. Přitom už včera bylo pozdě.

V. Chrastina 5.3.2022 10:47

EU ústy tajtrlíka Timmermanse vyhlašuje trend ve znění: Budováním Občasných Zdrojů Energie bojujeme proti Ruské agresi proti Ukrajině, aneb nechť žije Zelený světový mír. ;-D