30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Zelené perpetuum mobile

Ruská agrese na Ukrajině sjednotila západní politiky i ekology v požadavku, že by naše Evropská unie neměla být jako dosud závislá na dovozu zemního plynu, ropy a zřejmě i jaderného paliva z Ruska a tím také by neměla financovat mj. jeho armádu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 5.3.2022 13:59

Timmermans je nebezpečný gretén. Mimochodem vystudoval francouzskou literaturu a právo EU, pročež je největším odborníkem na zelenou devastaci energetiky mezi eurokomisaři.

V. Pavelka 5.3.2022 17:28

Chtělo by to založit organizaci Která každý den ,žádá Brusel o vyloučení Timmermanse z veřejného života ! Jako člověka který je nepřátelský a neslučitelný z životem normálních občanů Evropy EU!

M. Pivoda 5.3.2022 10:39

Dobrá podnikatelská příležitost: Letos v létě a na podzim budou v Česku vykoupeny všechny ušanky a svetry. Během zimy 2023 už nic takového nekoupíte.

Proč? Realita je taková, že "zelené perpetuum mobile" skutečně neexistuje a technologický vývoj k energetické nezávislosti nelze zařídit okamžitě. Jde to ach jde, ale nějaký čas to trvá.

"Neviditelná ruka trhu" takový budoucí energetický stav neočekávala, takže na takovou situaci jsme nebyli dostatečně připraveni. Proč? Převládají spíše krátkodobé ekonomické zájmy.

Ukazatele "čistá současná hodnota" i "vnitřní výnosové procento" pro ekologické investice vycházely velmi nízké. Takže proč tam investovat?

M. Pivoda 5.3.2022 10:43

Jan Neruda, Písně kosmické:

Jde to, ach jde! Jen každý hleď k vlastnímu dobře jádru; bude-li každý z nás z křemene, je celý národ z kvádrů!

M. Pivoda 5.3.2022 10:56

Většina elektroniky dnes skutečně funguje na křemíku. Bude tedy básník Jan Neruda posmrtně prohlášen i za technologického vizionáře?

V. Petr 5.3.2022 10:17

Stačí přejít na atom a "problém" zlého CO2 jakož i závislosti na Rusku je vyřešen. Dokonce i při vytápění budov lze plyn nahradit elektřinou! Uhlí je na Západě dost i když u nás je z části vyčerpáno.

P. Dvořák 5.3.2022 10:21

Myslíte toho zlého a ošklivého (BAK! BAK!) uhlí, které je v podstatě zakázáno spalovat a za které se platí ještě navíc emisní povolenky?

J. Jurax 5.3.2022 14:05

Dokonce i při vytápění budov lze plyn nahradit elektřinou, pravíte.

Jistě lze, ale v jakém časovém horizontu a za kolik? To není jenom vyměnit plynové sporáky a kotle, ale taky přizpůsobit elektrickou rozvodnou síť.

A samozřejmě kde se vezme potřebná elektřina?

P. Dvořák 5.3.2022 15:13

Elektřinu přece vyrobíme z uhlí a plynu. Co je na tom nejasného?

V. Petr 5.3.2022 19:27

Elektřinu vyrobíme z jádra (na dost dlouhé lokte, ALE rozumná vláda by to stihla za 8 let). A SAMOZŘEJMĚ, lze použít elektřinu z UHELNÝCH elektráren, které současná "píp" vláda v rámci grýndýlu odstavuje a také lze přestat s předělávkami uhelných tepláren a výtopen na plyn, a to co se už předělalo, předělat zpátky.

Ukrajina chce vstoupit do EU ALE pro nás by bylo lepší ten šílený spolek opustit. Pro obranu tu je NATO!

J. Jurax 5.3.2022 20:15

Plyn je z Ruska a uhlí nám greténi zakazují. Ale jinak máte obecně pravdu.

J. Nevrkla 5.3.2022 9:45

Za nedlouho se stane mnoho věcí sociálně neúnosných, nejen energie.

P. Rada 5.3.2022 10:01

"Za nedlouho"? ... Vždyt už dlouhodobě žije prakticky celý tzv rozvinutý svět na ekologický dluh. Konkrétněji češi prakticky polovinu roku. Jen proto, že systém má své setrvačnosti i přesahující lidský život si toho málo kdo všímá:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Takže můžete mít pravdu která ale tkví v tom, že nestabilnímu systému může stačit relativně málo aby posléze náhle razantně vykolejil.

J. Nevrkla 5.3.2022 10:10

Svět především vykolejí ekonomicky, finančně, planeta si toho ani nevšimne.

P. Rada 5.3.2022 14:27

Neživá hmota na planetě Zemi si toho skutečně "ani nevšimne".

Neživí (= nekrofilně ladění) lidé si bioty nevšímají už nyní.

J. Nevrkla 5.3.2022 14:53

Nevšimne si toho ani ta živá, která nepodlehla nějaké davové psychóze.

V. Pavelka 5.3.2022 18:14

Viz Větrné elektrárny na moři ? První generace končí z životností, Sůl , rez , náhrada a likvidace, zchlamsne víc než zelený úděl ! A kde a za co ostatní větřáky !Tisknou a tisknou EURA ?EU

V. Petr 5.3.2022 10:18

Obávám se, že Češi na sobě nechají dříví štípat. A s pitomostí Němců lze počítat jako s faktem....

P. Rada 5.3.2022 9:44

Dlouhodobě se vzpírat zelenému údělu /"perpetuum mobile"/ v uzavřeném systému s omezenými zdroji s principu nezbytnosti vyváženosti metabolických systémů nelze. Míra dlouhodobosti může být dokonce i daleko kratší, než jak ji limituje zdrojová dostupnost pro limity stabilit celého komplexního systému.

Autor se vyhrocené situaci hledání háhrad, v zemi která světový vývoj víceméně zaspala, posmívá slovy:

... "řešením mělo být ještě více občasných zdrojů energie (OZE), tedy hlavně více větrníků a slunečních elektráren"...

Alespon mu tedy připomenu, že nejběžnějším "občasným zdrojem" na kterém je i M. Smutný nejspíše dlouhodobě závislý je výroba potravin postavená ale na plodinách které sklízíme víceméně pravidelně ale jen "OB-ČAS" - obvykle jednou ročně už po tisíce let co existují civilizace.

Předtím přežívali lidé na několikařádově nižší četnosti v tlupách jak kočovníci, co ponejvíce bezprostředně žili s toho na co právě natrefili.

J. Pankovic 5.3.2022 9:54

Teď to konečně přiznal: konečným cílem zelených ekofašistů je snížit množství lidstva na "přijatelný počet", přičemž předpokládají, že to rozhodnou právě Zelení aktivisté...

...většina z nich neumí ani použít nůž ;-)

V. Petr 5.3.2022 10:22

Tzv. "hlubinní ekologové" chtějí snížit počet lidstva jen na několik milionů. Proti uvedeným zločincům byli i Hitler, Stalin, Mao a dokonce i Pol Pot dobrodinci a humanisté...

V. Novak 5.3.2022 10:24

Mengelemu stačilo ukazovat, nepotřeboval nůž a ani plynem se neumazal...

R. Tesařík 5.3.2022 12:28

On to tu hlásá celou dobu.

Z. Lapil 5.3.2022 10:15

Potraviny umíme skladovat. Elektřinu jen velmi částečně. I ten kočovník se krmil, dokud měl, a v chudých časech měl z čeho hubnout.

J. Lukavsky 5.3.2022 11:45

na plodinách které sklízíme víceméně pravidelně ale jen "OB-ČAS" rozdíl je v tom, že brambory či obilí vám vydrží s malými ztrátami celý rok, do příští sklizně. Až budeme mít takové pytle na elektřinu jako na brambory ... tak nebude problém se zdrojem elektřiny co produkuje občas. Přečerpávačku máme jednu a ostatní akumulátory jsou akorát zajímavé. J.L. end

V. Kučer 5.3.2022 9:43

Čím více větrníků a slunečníků tím více ruského plynu, Putin umí počítat na rozdíl od Franty Timmermanse.

V. Petr 5.3.2022 10:19

R^R^R^

F. Navrátil 5.3.2022 8:33

Už dlouho zde říkám, že stát k zajištění existence by měl udržovat potravinovou, energetickou a zdravotní bezpečnost. Když se bývalý ministr Toman jen zmínil o potravinové bezpečnosti, dostávali europolitici pětikolky hysterické záchvaty.

P. Rada 5.3.2022 9:11

Souhlasím obecně v tom, že existenci i států garantují dlouhodobě udržitelné životní podmínky.

Nevím jak dlouho to o "existenci" ale Vy říkáte - protože potravinově byly Čechy naposledy zcela soběstačné za Prvé republiky.

Nebýt dovozu prakticky celého množství hnojivových fosfátů s mimoevropských lokalit a navíc domácí výroby dusíkatých hnojiv (NPK) energeticky převážně hnanou fosilně a zas s oblastí značně zdrojově závislých - tak bychom se dnes už neuživili.

V realitě ale žel přes tato mementa zatím zhruba třetinu už hotových potravin vyhazujeme dokonce do směsného odpadu a reklamou se ženeme vzájemě do růstu konzumu - obal prodává...

J. Pankovic 5.3.2022 9:26

...jako psychopat se tady chová zelený ekofašista Rada...

...jako drogově závislý sem věčně cpe svoje(?) Greenpeacovské nesmysly a lži...

...jestli von nebude ten tajnej Putinův agent :-):-)