4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Výsledek fanatického ekologismu

Ceny energií nikdy nerostly tak rychle. Velkoobchodní cena elektřiny vzrostla meziročně téměř o 150 %. Velkoobchodní cena plynu za stejné období o 100 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 27.9.2021 14:32

Vy ste klasický príklad, keď si vyberiete jedinú vec, ktorá sa vám nehodí do krámu, a tou potom zhodíte úplne všetko.

V príspevku som zámerne písal, že si subjekty budú elektrinu vyrábať "úplne alebo čiastočne". To znamená, že veľa bude takých, ktoré budú v niektorých častiach roka elektrinu kupovať. Zámerne som nikde nepísal o 100 % elektriny vyrábanej z OZE, ale o znižovaní dopytu po elektrine dodávanej v energetických sieťach.

Celý proces bude samozrejme postupný - určite dlhší ako 30 rokov čo naplánoval Brusel. Ale každé percento fosílnych palív, ktoré sa ušetria, sa bude rátať. Už len preto, že tie nám dlhšie vydržia. Ale to je už trochu iná pesnička.

A okrem toho, elektrina sa dá zo soláru vyrábať aj v zime, len samozrejme v oveľa menšom objeme. Ale ten by na pohon tepelného čerpadla mal stačiť, pokiaľ bude mať niekto panelmi pokrytú celú strechu.

V zime navyše viac fúka vietor, takže v takom rodinnom dome sa určite uplatnia aj mikro veterné turbíny s výkonom pár stoviek wattov, aké sa už dnes dajú kúpiť za pár stoviek dolárov.

V. Petr 27.9.2021 14:40

Jde o to, že pořád potřebujete rezervní výkon. A to je důvod, proč zelení (kromě naprostých magorů) ZATÍM tolerují plynové elektrárny. Jsou výrobně relativně laciné a palivo mají drahé, takže jednak mohou vykrývat výpadky OZE a jednak elektřina z OZE alespoň něco ušetří. Když budete mít k vykrývání jadernou elektrárnu a malými provozními náklady, OZE k ní fakticky vůbec nepotřebujete.

V. Novák 27.9.2021 16:13

Aha - a tím budou stabilizovat soustavu...

Hmmm...

J. Černý 27.9.2021 16:27

Němcům letos moc nefoukalo a větrné parky v Severnim mori byly na nic.

Jinak honba za zelenou energií dopadne nejvic na chudé země východní a střední Evropy. Ale to je Němcům u zadku.

J. Vintr 27.9.2021 16:47

U všech OZE zákonitě nastávají situace, kdy nedodávají žádný proud. A zákonitě právě v zimě, kdy je nejvyšší spotřeba a zákonitě u všech najednou. A takový stav může trvat dost dlouho, takže nepomůžou ani baterie. Bez stoprocentní uzalohy ve zdrojích, nezávislých na rozmarech počasí, by to znamenalo hodně velký průšvih.

Z. Lapil 27.9.2021 13:09

Odtržené od reality je to tím, že je to pekelně drahé.

Kouknete-li na přednášku paní Drábové, tak tam zhruba od 45 minuty najdete graf potřeby materiálových investic na vyrobenou TWh. Jaderná elektrárna jako nejúspornější - 920 tun betonu a oceli. FV je na tom nejhůř - 2700 tun jenom skla, 1797 tun jenom "ostatní" - to jsou mj. vzácné kovy, celkem asi 1600 tun (sečteno přibližně z hlavy, těch čísel je tam několik).

Abych jen nenamítal - mou skepsi naopak zmírnila energetická efektivnost: na Sicílii je enrgetická návratnost 1,05 roku, v Belgii 1,26 roku. Takže tenhle argument podle mě padá pod stůl jako nepodstatný.

Ta přednáška: https://www.youtube.com/watch?v=9tB_WUXKIHw

P. Rada 27.9.2021 16:03

Ten odkaz na přednášku Drábové je užitečný protože tam zazněly argumenty k diskusi. Drábová v něm ale žel oproti své rétorice sama občas mate/klame posluchače.

To právě např. ohledně materiálových investic které zminujete. Mate tím, že v tabulce materiálových nákladů neuvádí typ reaktorů ke kterým se to vztahuje. Reaktory 3+ generace které se teprve staví, jsou totiž násobně materiálově náročné než byla 3 generace o kterou se ve výčtech fungujících zejména opírá.

Drábová se přitom i jinde sama vyjádřila, že třetí generaci by její úřad stavět nepovolil. Další klam tkví v nákladnosti trvalých úložišt odpadu která ještě nikde na světě zprovozněna nejsou a tak nemohou být seriozně zahrnuta do předloženého grafu. Kdejakou ocel s větrníků či materiály s FV je možné recyklovat. Konstrukce reaktorů ale rozhodně nikoliv!

To, že sama při přednášce na akademické půdě neuvádí zdroje předkládaných dat - tak aby si jejich věrohodnost mohl jiný subjekt nezávisle prověřit - je také v rozporu s prohlášením, že se snaží veřejnost pravdivě informovat.

O. Kaucký 27.9.2021 18:22

Píšete o něčem, o čem nemáte ani ponětí.

Z. Lapil 27.9.2021 18:59

Díky za reakci. Koukám, že mi v příspěvku trapně chybí nula - těch tun pro FV elektrárnu je 16 000.

Čistě početně: fakt vám přijde možné, že elektrárna s reaktorem 3+generace je - čistě na tuny - materiálově 20x náročnější, než elektrárna současná? To mi přijde jako nesmysl - reaktorová nádoba a tím i hala bude zhruba stejně velká, turbíny i chladicí věže při podobném výkonu prakticky beze změn... I kdyby byl reaktor 3x náročnější, pořád to s celkovým výsledkem nezacvičí tak, aby tomu FV dokázala konkurovat.

Ad recyklace: FV elektrárna i větrná elektrárna vydrží nějakých 20 let, jaderná 60 let. I za nesmyslně optimistického předpokladu 100% recyklovatelnosti jsme na třetině materiálových nákladů, což je pořád 6x víc než současná jaderka.

Troufl bych si odhadnout i materiálovou náročnost úložiště. Moc velká nebude, protože není mnoho potřeba (na TWh pár kilo? Nemám ponětí, ale rozhodně míň, než popílku z uhlí). Takže potřebujeme umělou jeskyni, díru dovnitř a díru ven, asi dost velké, protože ta věc docela topí, takže aby se to chladilo "samospádem", kdyby se pokazilo větrání, a nějakou tu halu s ventilátory. Ale to vařím dost z hodně obecných znalostí, než to vezmete vážně, poctivě se zamyslete.

Ty zdroje bych jí nevyčítal - jedná se o přednášku populární, takže není extra vhodné zahltit ji poznámkami pod čarou. Na první dobrou jsem našel:

https://www.konzervativninoviny.cz/fotovoltaikou-k-zachrane-planety/ - v části Surovinová náročnost je spočtena a na materiály rozebrána celková náročnost všech FV panelů (pouze panelů, ne celých elektráren). Článek z února 2020.

https://theses.cz/id/ip67np/BP_Jan_Trnobransk.pdf - diplomka, ve které autor spočítal cenu materiálů z elektrárny Ševětín ve sběrných surovinách, aniž by se nějak významněji věnoval ceně rozebírání na jednotlivé suroviny.

P. Milan 27.9.2021 13:11

To vše by jakž takž platilo, kdyby byla taková ideologická neefektivita provozována celosvětově. Jelikož tomu tak zatím není, tak EU pouze poskytne ekonomické výhody méně ideologicky vadným státům.

J. Kostelanský 27.9.2021 14:38

A v ktorých štátoch - prirodzene vyspelých, tie zaostalé určite nemôže konkurovať západným - túto "ideologickú neefektivitu" neprevádzkujú?

Ak vás napadne Austrália, tak to určite nie. V Austrálii rastie podiel OZE doslova raketovým tempom. Len pred pár týždňami sa im podarilo na určitý časť dňa pokryť 55 % z obnoviteľných zdrojov, pred pár dňami to bolo už 60 %.

Alebo USA? Alebo India či Čína? India aj Čína vo veľkom prechádzajú na OZE. Každá krajina svojím vlastným spôsobom. Z významných štátov zostáva len Japonsko so svojimi 120 miliónmi obyvateľov.

V. Petr 27.9.2021 14:44

Indie a Čina přecházejí na OZE??? Zatím jen neustále zvyšují svůj podíl na světových emisích CO2, relativně i absolutně....;-D

J. Jurax 27.9.2021 17:18

Na určitý čas dňa ... Vy jste fakt zábavný ... :-)

O. Kaucký 27.9.2021 18:25

Čína si především už před lety, myslím, že ve spolupráci se Siemensem, postavila fabriku na parní turbiny.

M. Husovice 27.9.2021 11:25

"...vinu hledejme i v nesmyslném stupňování protiruských nálad v EU (kde Polsko a Česko jsou lídry tohoto snažení)" ..USA hujeři vítězí na celé čáře neuvědomujíc si, že Amerika first své vazaly pouze využívá k plnění svých zájmů. Vinu neseme na svých bedrech, včetně všech důsledků z toho plynoucích, se vším negativy, které půjdou v budoucnu jen těžce napravit, zda vůbec. [>-]!!

V. Petr 27.9.2021 12:04

Lídry protiruského tažení jsou Pirstan a Spolu! Ti zíměrně sabotují veškeré vztahy s Čínou a Ruskem!

L. Šimon 27.9.2021 11:16

To nemůže změnit nic. Pouze GENERÁLNÍ STÁVKA. Zatím si to obyvatelé ČR neumí představit ale příští rok na jaře už to zřejmě bude pro dostatečny počet lidí představitelné. Pan Babiš se Bruselu nepostaví to by mohl být AGROFERT rychle bez dotací. Z toho vyplývá, že si to my občané musíme letos v zimě užít.

V. Petr 27.9.2021 12:02

Pan Babiš se nepostaví Bruselu, myslí si, že to očůrá. ALE Fiala vůbec nemá chuť bojovat proti grýmdýlu a pirstan s TOP09 ho dokonce podporují.

Jediný, kdo je proti je SPD. Takže záleží na volbách!

K. Wágner 27.9.2021 11:04

Do roku 2030 plánuje ČEZ výstavbu fotovoltaiky o šesti gigawattech výkonu, která vyjde na 90 miliard. Na větrné elektrárny se totiž nelze spoléhat, neboť nám tu chybí moře, kde je výroba elektřiny mnohem efektivnější než ve vnitrozemí. Nejdůležitějším palivem má pro ČEZ sice zůstat jádro, jenže výstavbu nového bloku, který má stát v Dukovanech, brzdí politické tahanice. Ale jak se nyní ukazuje, uhlí u nás i v Německu kvůli rostoucí ceně emisních povolenek zřejmě skončí rychleji, než se dalo očekávat. A pokud budeme muset odstavit uhlí dříve, než budeme mít nové Dukovany, pak jako jediná logická varianta zakazovaného uhlí se nabízí zemní plyn. Proto se také mají u nás některé elektrárny postupně přestavovat na plyn a ČEZ k tomu hodlá rychle postavit minimálně jednu novou paroplynovou elektrárnu. Přitom však stále více organizací a nejrůznějších agentur vyzývá k zákazu všech zařízení spalujících zemní plyn. :-/

Š. Hašek 27.9.2021 11:07

Co zase mají proti zemnímu plynu??? To zas zeleňoušům víc hráblo???

V. Bok 27.9.2021 11:09

No, chtělo by to zas nějaký sankce a Rus třeba taky vyhlásí nějaký snakce...

V. Novák 27.9.2021 11:37

No - je to fosilní palivo a jeho spalováním vzniká sodovkový plyn. Gréta ho vidí a dostává hysterické záchvaty.

Zelení Khmérové chápou, že to musejí stihnout dřív, než se projeví Kohleausstieg - protože když to zkusí pak, lid obecný obého pohlaví je rozvěsí na větrníky...

Z. Lapil 27.9.2021 13:15

Ale ne, to je pořád ta samá diagnóza.

V. Bok 27.9.2021 11:07

Atomovka nebude. Od těch dodavatelů co se vyhodnotili jako politicky vhodní by kupoval asi jen blázen nebo sabotér...

L. Beneš 27.9.2021 11:22

Lidé okolo Vrbětic se radují z náhrad za škody a koudelníkův syn už svůj metál dostal. Takže všeobecná spokojenost.

J. Jurax 27.9.2021 17:22

Mám dojem, že u nás o tom rozhodují výhradně sabotéři a blázni. Na politické úrovni určitě.

L. Polehla 27.9.2021 17:28

To není dojem, ale bohužel fakt!

G. Onion 27.9.2021 20:49

To není dojem, ale bohužel fakt. 8-o

G. Onion 27.9.2021 20:53

Pane Polehla úplně jsem přehlédl vás příspěvek. Co mne potěšilo, že je nás víc co mají na tuto věc shodný nazorR^R^

L. Polehla 28.9.2021 18:47

:-)