28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EVROPA: Výsledek fanatického ekologismu

Ceny energií nikdy nerostly tak rychle. Velkoobchodní cena elektřiny vzrostla meziročně téměř o 150 %. Velkoobchodní cena plynu za stejné období o 100 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 27.9.2021 9:39

Pane Hašku,

elektřinou se dá nejen topit. Zkuste si doma vyzkoušet použít elektřinu třeba na svícení nebo klimatizaci.;-)

Š. Hašek 27.9.2021 10:06

Pane Šejno,

děkuji za upozornění. ;-)

Beru stoupání cen energií za první varovný signál stran kravinózních, nesmyslných, ideologických plánů ryze technických věcí/problémů. Když už - tak bych je plánoval opravdu technicky!

Já jen, že ten Bedřich Moldan již je také ideolog, nikoliv vzdělanec. Už dlouho.

M. Hoblík 27.9.2021 8:37

Když budu tak hloupý, že zruším kuchyni, budu žrát syrové zelí! Když zruším elektrárnu... budu foukat do vrtule s generátorem.

L. Harvánek 27.9.2021 9:03

A pak tu elektřinu nebudu potřebovat, protože foukat se dá i potmě.

D. Polanský 27.9.2021 8:36

Tyhle věci se vyřeší, za nějaký rok pofrčí firmy stavějící klasické atomky. Prostě se to vyzkoušelo. Ovšem trochu tlaku proti emisím také není vůbec na škodu.

F. Navrátil 27.9.2021 8:21

Ekologismus je vybudování feudalismu elektronického věku.

A. Forman 27.9.2021 8:28

Jistě, nevolnictví se bude prohlubovat.

Š. Hašek 27.9.2021 9:19

Souhlas.

P. Rada 27.9.2021 8:15

Pan Srejček se v textu ptá: ..."Muselo však k takovému vývoji nutně dojít?" ... přičemž si už úvodem odpovídá ... "Výsledek fanatického ekologismu".

K takovému vývoji opravdu dojít nemuselo protože při ještě větší lidské aroganci mohlo být fanaticky (slepě vášnivě zaujatě) do ovzuší imitováno daleko více CO2, síry, rtuti, prachu, NOx .... a dnes jsme tak mohli být momentálně prachatější. Nikoli už jen se stovkou úmrtí ročně (což je statisticky podložený nárůst úmrtnosti imisí .. https://www.isglobal.org/en/-/un-estudio-muestra-las-ciudades-europeas-con-mayor-mortalidad-relacionada-con-la-contaminacion-del-aire) ale už s tísícovkami (to je ale pořád výrazně méně jak miliony). Po mrtvých by pro většinu pozůstalých zbyl drobný peníz - ale zejména vyvoleným uhlo-energo baronům by tuplovaně narostla moc. Za blaho zejména takových lobuje Strejek.

Otázka kterou si "fanatičtí" zastánci růstu za jakoukoli cenu ale už vůbec nepokládají zní: ... Bereme při doposud převládající jen mírně bržděné expanzivitě dostatečně ohled na životní šance pro následující generace?

Tvrdím, že sotva a spíše naopak. Stomy české země rubeme rychleji jak stačí dorůstat, půda zde ztrácí bonitu a jen hnojením na bási surovin s dovozu se daří držet produkci potravin, surovinové domácí zdroje většinou končí.... a tak se země stává stále závislejší na dovozech.

Prakticky všechno mostecké uhlí už bylo spáleno a náhradní jaderné zroje - jak jsme si narůžovo malovali už před půlstoletím technologický vývoj - se dnes sice ukazují daleko bezpečnější ale zároven energeticky i ekonomicky neefektivní technologií těžby energie. Začínáme se tak všichni i při neobvykle narostlé životní úrovni dostávat svou chamtivostí do úzkých.

Lidé jak Strejček přesto mohou egoisticky argumentovat, že dodnes byly cesty jak se ještě nyní mít materiálně lépe. Zásadně už mlčí o tom, že dle jejich představ za cenu posíleného drancování zdrojů země a sobeckého přenesení ekologických dluhů na další generace.

J. Ambrož 27.9.2021 9:06

Prosím vás, schovejte si tyhle agitační řeči na nějakou schůzi ekoaktivistické mládeže. Vezměte si tužku a papír a zkuste si spočítat jednoduché bilance vzniku toho vašeho uhlíku v závislosti na jeho produkci. Kolik se asi spotřebuje energie na výrobu biopaliv, aby jste splnil nařízení o jejich přimíchávání do nafty a benzínu? Jaká je účinnost tohoto nařízení, a jaké jsou náklady? Kolik stijí jejich vypěstování - kolik sežere traktor nafty než se to zaseje, pohnojí (několikrát), postřiky proti škůdcům, posečení, sušení, transporty kamiony, energie na zpracování + další distribuce? Řekl bych, že to udělá víc toho vašeho uhlíku, než rovnou paliva z ropy, která přiteče trubkou do rafinerie s nepoměrně menšími nároky na energie. Kolik stojí ta vaše štěpka a kde se bere? Kolik spotřebuje energie na svoji dopravu do místa finálního spálení? V jaké je kvalitě? Skutečně si myslíte, že nesuchá, vlhká štěpka různé kvality vyprodukuje při hoření míň emisí než uhlí v elektrárně, která má svůj důl hned vedle sebe a uhlí si přitáhne na dopravníku? Zavřete uhelné doly, aby se pak uhlí převáželo lodní dopravou z Austrálie, Jižní Afriky a Severní Ameriky? Štěka se vozí zase z Kanady. Vysoce ekologické a emisně taky neutrální? Spočítejte si emise metanu při těžbě zemního plynu a porovnejte celkovou uhlíkovou bilanci oproti uhelné elektrárně opět s dolem vedle sebe. Zase to nevychází? Koukněte se kolik je reálně účinnost větrných elektráren za X let jejich provozu. Kolik z jejich celkové kapacity je využito. Proč asi potřebují Němci navýšit jejich kapacitu, aby se pokryla nějaká spotřeba? Jestli jedou větrníky zhruba na 1/3 svojí kapacity, potřebujete 3x zvýšit jejich počet. Zatím stojí např. množství betonu do základu větrníku cca. 800t/instalovanou MW. To je zase uhlíku, co? Jo a pak ty soláry. Stačí kouknout např. na Electricitymap.org. K pláči.

A. Forman 27.9.2021 9:30

Tomuhle člověku to nevysvětlíte, je to fanatik.

J. Fráňa 27.9.2021 10:18

Nemůže si vzít tužku, nechává fakt velkou uhlíkovou stopu.;-D;-D;-D

O. Kaucký 27.9.2021 20:14

R^

V. Petr 27.9.2021 9:34

Jděte to o té "neobvykle narostlé životní úrovni" vykládat lidem, kteří žijí od výplaty k výplatě, nebo důchodcům!

V. Petr 27.9.2021 9:36

Stromy ničí kůrovec, který ochraňují lidé, jako jste Vy!

P. Vychodil 27.9.2021 10:53

rado, už jseš prflkánutej blbec agitátor už i za "hranicemi" NP, tak toho nech...

P. Krasny 27.9.2021 13:55

Zkoušel jste se s tím slovním průjmem léčit, popletený staříku?

L. Písařík 27.9.2021 5:58

Na cco jsou použity peníze za povolenky? Ví někdo?

A. Forman 27.9.2021 6:12

Dobrá otázka, usuzuji, že k dalšímu korumpování vybraných skupin lidí, kteří se na tomto šílenství aktivně podílejí.

J. Nevrkla 27.9.2021 8:15

Muskova Tesla byla před krachem, pak její akcie začaly zázračné růst, překonaly VW. Údajně kvůli dotacím z uhlíkových povolenek. To mě hodně nadzvedlo. Zřejmě tedy na takové zvrhlosti a pro přátele v tomto byznysu.

A. Forman 27.9.2021 8:24

Jako bych to tušil.....

J. Vintr 27.9.2021 2:05

Pozitivní změnou trendů by bylo, kdyby se občané, na které tohle šílenství tvrdě dopadne, sebrali a houfně vytáhli na Brusel. Pro nás by možná stačilo i mírnější řešení. Kdyby si naši politici konečně uvědomili, že dotace, kterými je Brusel korumpuje, jsou vlastně naše peníze, které jim tam posíláme. Takže kdyby pánům z Bruselu ukázali vztyčený prostředníček a přestali tam ty peníze posílat, můžou si je rozkrádat přímo z domácí erární kasy (a zbude na ně víc). EU zatím ještě nedisponuje silovou složkou, která by nás donutila dodržovat poddanské smlouvy.

M. Šejna 27.9.2021 0:56

Poptávka po plynu a elektrině letos prudce vzrostla, za což boj proti oteplování nemůže.

Až poptávka poklesne, cena půjde dolů, i kdyby Evropa bojovala proti oteplovani od rána do večera.

J. Vintr 27.9.2021 2:08

To jako chcete tvrddit, že ty zhovadilé daně, které Brusel uvalil na většinu produkce zcela čistého a užitečného oxidu uhličitého, nemají na nic vliv? Z jakého stromu jste to spadl?

R. Langer 27.9.2021 5:58

Klasické nesmyslné levičácké bláboly totálně ekonomicky (i technicky) dezorientovaného demagoga Šejny. ;-)

M. Šejna 27.9.2021 9:19

Klasický ekonomický analfabet Langer dodnes nepochopil, že ceny energií rostou nejprve na burze, kde žádné ekologické a spotřební daně neexistují. Teprve poté se k nákupní ceně přilepí to, o čem analfabet Langer možná slyšel v hospodě.

Zkuste si, analfabete, zjistit, z čeho se skládá cena elektřiny a plynu dodaná do Langrovy garsonky

V. Petr 27.9.2021 9:32

Když pozavíráte uhelné (a v Německu i jaderné) elektrárny, poklesne nabídka a cena letí nahoru. Takže, pokud nepověsíme zelené na větnníky může cena elektřiny vzrůst i na několikanásobek ( viz GB).

M. Šejna 27.9.2021 9:43

Cena elektřiny prudce vzrostla letos, zatímco loni klesala.

Jakou jadernou a uhelnou elektrárnu loni spustili a letos uzavřeli, že díky tomu cena loni klesala a letos roste?

V. Petr 27.9.2021 10:20

Bohužel, minulé eurohujerské vlády souhlasily s tím, že budeme nakupovat elektřinu přes mezinárodní burzu. A v Německu těch elektráren uzavřeli docela dost, u nás to byly tuším tři.

J. Fráňa 27.9.2021 10:28

Elektřina se nakupuje dopředu pane Šejno, to je překvapení.;-D Možná to pochopíte i vy: Ceny elektřiny na velkoobchodním trhu na roky 2022, 2023 a 2024 tak od začátku letošního ledna kontinuálně rostou.;-DEU