28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EVROPA: V energetice před říznutím měřit raději čtyřikrát

Staré přísloví praví: Dvakrát měř, jednou řež. V energetice by to mělo platit dvojnásob. Bohužel tomu tak zejména v Evropě v poslední době není. Politici podléhají lobbingu i klimatickému alarmismu a velí ke zbrklým krokům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Zemitý 1.10.2021 10:00

Jo, taky by mne zajímalo, jak to je se stanovením ceny ZP. Myslel jsem, že jde o mezistátní dohodu, kdy Gazprom prodává Evropě dohodnuté množství za dohodnutou cenu. Za růstem cen tedy není ani Gazprom, ani EU, ani vlády. Tak jakto, že je umožněno nějakým pijavicím na burzách, aby využily nedostatku ZP a balíkovaly se na něm ? Ale nejenom to: draží energie mohou vést k výbuchům vzteku, na který doplatí i oni, ale nakonec my všichni !? Kurník šopa, to tu není jediný politik, který by tohle nechápal ?

Jo a Bartuška chce být kvůli této situaci "tvrdší na Rusy" https://1url.cz/oKsQO. Jakto, že tento člověk není dávno v šaškecu a pro zichr i ve svěrací kazajce ?

O. Kaucký 1.10.2021 10:25

Asi nám Rusové nechtějí dotovat uhlíkovou daň.;-D

V. Novák 1.10.2021 10:29

Je to tak, že Gazprom uzavírá smlouvy s různými společnostmi, třeba RWE, který donedávna vlastnil i "český" Net4Gas. Protože roura tvoří už z principu oligopol, tedy trh se tam moc neuplatní, byly dříve ceny stanoveny cenovým vzorcem, který obsahoval mimo jiné (třeba množství) i koeficientem přepočtenou průměrnou cenu ropy za nějaké minulé období.

To se firmám nelíbilo, zejména v dobách, kdy cena ropy byla vysoká, takže si vysoudily změnu i v existujících smlouvách(!) a zahrnuje se průměrná cena plynu na spotových trzích - nizozemském TTS a londýnské burze. Tam se obchoduje především LNG - katarský, americký, ruský od Novateku nebo Globalteku,... pro Evropu. V současnosti je na ropu navázáno méně než 15% Gazpromem dodávaného plynu, zbytek se odvozuje od spotových cen.

A právě spotové ceny vyletěly z nějakých 300 začátkem roku na 450 v létě a přes 1100 (USD/1000 m3) momentálně. Proč? Protože trh a tržní ceny v Asii jsou vyšší než ty byť "astronomické" evropské. Takže "molekuly svobody", s nimiž hauzíroval už Obama, pak Trump i Biden, jsou najednou úplně někde jinde než v Evropě. Stačí jeden radiogram kapitánovi LNG tankeru - a loď i s nákladem pluje jinam. Někdy se vyplatí i zaplatit penále, pokud je nový zájemce dost movitý a zoufalý.

Takže Gazprom dodává podle dlouhodobých smluv, německým firmám za nějakých 220 a něco málo víc podle těch jiných parametrů (množství, platební discipína,...), ale cena samozřejmě poroste, jak se budou započítávat průměry za minulý půlrok nebo rok, podle smluv. A pořád nechává možnost dohodnout si cenu navázanou na méně volatilní ropné ceny, buď Brent nebo nějaký mix. Konkrétní parametry smluv jsou samozřejmě důvěrné.

S. Zemitý 1.10.2021 10:55

Děkuji, dal jste si práci. Ale uniká mi toto: Gazprom tedy uzavírá smlouvy ne se státy, ale se společnostmi, z nichž každá má svůj okruh odběratelů a těm pak prodává za své (myslel jsem si) nasmlouvané ceny. Proč a jak se do tohoto procesu montuje burza - respektive - proč nechá řekněme RWE do cenotvorby mezi ním a zákazníkem kecat nějaké darmožrouty z burzy ? A taky srovnáváte (nebo burziáni) LNG se ZP, což mi přijde jako jablka vs. mošt.

A technická otázka: stát je protkán několika sítěmi potrubí dodavatelů ZP, takže když se odběrateli nepozdávají ceny od RWE, může klidně své odběrné potrubí přepojit na jiného dodavatele ?

V. Novák 1.10.2021 11:21

Ve státě jsou jen jedny trubky tranzitního plynovodu https://www.net4gas.cz/cz/prepravni-soustava/. Kdo si vyjedná přepravu, ten může. Jenže na slovenské straně je k dispozici plyn jen z Ruska přes Ukrajinu, ze severu teče ruský plyn z NS a Jamal-Evropa (Bělorusko, Polsko) a poteče z NS2. Teoreticky by to mohl být i norský plyn, ale ten spotřebují Němci sami.

V lednu 2009 ČT šťavnila o norském plynu, jak nás zachraňuje a pro jistotu zcenzurovala z mapek to spojení přes Polsko, které Rusové dokonce přetlakovali, aby mohli dodat více plynu a částečně kompenzovali ukrajinský špunt. Více norského plynu zafungovalo jedině tak, že Němci ho spotřebovali, tím pádem jim zbyl nějaký ruský, který pustili k nám. A protože jsou "naše"plynovody reverzovány, dostal se plyn až na Slovensko.

Směšné je nařízení EU, že majitel roury, který je zároveň dodavatelem plynu, musí nechat 50% kapacity pro jiné zájemce. Ono by to tak směšné nebylo, ale v Greifswaldu nejsou žádné vrty ani tam neústí jiné plynovody než NS, takže jiní dodavatelé nejsou - ale kapacita musí být blokována.

Vy jako konečný zákazník si můžete vybrat z několika dodavatelů, klidně můžete kupovat od ČEZu, Bohemia energy, PP - ale pořád to bude stejný plyn.

J. Janotová 1.10.2021 11:05

Jestli jsem to dobře pochopila, prodává se i velká část "plynu z roury" za cenu plynu zkapalněného.(a připraveného k téměř okamžitému dodání tomu, kdo zaplatí víc..To se pak té drahotě nelze divit

V. Novák 1.10.2021 12:15

Teprve bude - až se spotové ceny promítnou do cenového vzorce plynu z roury. A určitě se tam nepromítnou úplně, ale nějakým koeficientem.Ten je ovšem důvěrný.

Gazprom nechtěl spotové ceny, které jsou z principu volatilní - hup sem hup tam - ale prohrál soud nebo arbitráž, to si už nepamatuju. Ani dodavateli se nelíbí, když se ceny moc mění, nemůže dobře plánovat a příliš vysoké ceny odrazují zákazníky a nutí je šetřit.

Je legrační, že nejvíc teď křičí o vysokých cenách ti, kteří s žalobami na původní vzorce začali - Polsko a Pobaltí. Přitom Poláci nemíní prodloužit kontrakt a údajně od zítřka za rok přestanou brát ruský plyn vůbec.

S. Zemitý 1.10.2021 15:02

Pane Nováku, je vidět, že se vyznáte. Jenže já, jako absolutní laik, nechápu stále nic. Zejména technicky. Třeba: NS2 končí nějakým ventilem, za ním je už na pevnině německé potrubí. Jedno jediné, ne 3 nebo 5 podle počtu plynárenských společností. 1 potrubí, jeden plyn; jak rozlišit, která proudnice v proudu plynu patří RWE a která jiným ? Samozřejmě, nelze. Tak jak může prodávat tentýž plyn z odbočky A společnost RWE a z odbočky B, třeba o 10m dál společnost X ? A navíc za rozdílné ceny ? A jak může ovlivnit ceny takto proudícího plynu jakýsi vzdálený burzián ?

Mám návrh: zkuste pro lidičky jako já, napsat sem do NP článek, který to vše popíše opravdu od základové spáry. Na vrcholku pak bude informace, kdo opravdu může za rostoucí ceny. Gazprom dozajista ne. Tak distributoři ? Burziáni ? Politici ? Ti poslední - jakými mechnismy ?

P. Dvořák 1.10.2021 6:34

Tak ten článek vypadal rozumně a konec to pokazil.

" . . . za nejbližší zatáčkou číhají populisté . . . "

Jinak řečeno, za nejbližší zatáčkou číhají politici, kteří se (doufám!) alespoň trochu budou snažit provádět to, co si lidé opravdu přejí čtyři roky (spíš dvacet) a ne povolenou jednu minutu za plentou.

A. Stárek 1.10.2021 7:36

Přesně.

O. Kaucký 1.10.2021 10:30

Rozdíl mezi populistou a liberálním evropským demokratem je ten, že populista myslí na sebe a na vlastní národ, ten druhý myslí jen na svoje koryto a na své výhody, protože národ je přece umělý konstrukt, že.;-)

J. Pankovic 1.10.2021 2:41

Evropská Komise je složená ze samých idiotů, očekávat od nich rozumné konání je... dejme tomu "přehnaně optimistické";-)

A. Forman 1.10.2021 6:13

Jde o velice známý vzorec chování všech socialistů bez rozdílu barvy dresu... vždycky způsobí problém, který jakoby vyřeší, ale způsobí tím problém další... a tak to jde stále dokola a dokola. Proto můžeme očekávat jen další a další problémy, a nějaká jejich zodpovědnost ? Veškerá žádná.

J. Pankovic 1.10.2021 8:21

...ale ten problém by bez jejich "moudrého rozhodnutí" vůbec nevznikl ;-)

J. Novák 1.10.2021 1:21

A to nechtějme domyslet, pokud by se RF zachovala po Vrběticích a Koněvovi jenom přirozeně naštvaně a za sprosté jednání našich politiků kohouty zavřela,.....copak Hrad tam se topí Becherem, ale 2 milióny domácností topí ZP, v zásobnících by měli být 3,6 mld.m3, ale kolik tam ve skutečnosti je,.... ví PánBůh,

dnešní cena EE 132,8 Euro/MWh!!! O 100% více jak před měsícem!!

R. Langer 1.10.2021 6:31

Merkelbába to s Putinem vyžehlí, a ráda nám dodá jeho plyn za malý příplatek. ;-D

Hlavně nebýt závislí na Rusku! ;-D

V. Novák 1.10.2021 7:53

Jenže RF (resp. Gazprom) to nedělá a nikdy neudělala.

Přesto je zřejmě povinností nadávat právě na Rusko...

M. Šejna 1.10.2021 0:48

Pan Souček zcela záměrně ve svém výčtu výpadků energií zapomněl na nedostatek nafty a benzínu v Británii.

Britští majitelé elektromobilů mají aktuálně větší šanci natankovat baterie, nez ti ostatní natankovat plnou nádrž

Za tento výpadek určitě nemůže boj proti CO2.

Tím chci jen upozornit, že i fosilní palivo může být nedostatkové, a to i když je dostatečně hustá infrastruktura.

J. Pankovic 1.10.2021 2:39

Za nedostatek nafty nemůže moslim z Pákistánu, to všechno má na svědomí polský instalatér a Putin s Myškinem ;-)

J. Nevrkla 1.10.2021 8:10

R^:-)

A. Forman 1.10.2021 5:38

Co vás nutí neustále ze sebe dělat blbce, to nechápu.... obvinit někoho, že něco záměrně neudělal.... A vy víte, že se tak stalo záměrně ? Pan Souček píše o energetice.... a o tom natankování baterií, při black outu to je šance rovná nule.

P. Rada 1.10.2021 5:55

"natankování baterií, při black outu to je šance rovná nule"?

Jak pro koho.

https://www.hybrid.cz/aptera-solarni-elektromobil-s-dojezdem-1600-km-ktery-nemusite-nabijet-jde-do-prodeje/

http://www.permasynergy.cz/produkt/ostrovni-elektrarna-324kwp-lifepo4/

A. Forman 1.10.2021 6:00

Už jsem vám to napsal jednou, nereagujte na mne, blbečku.

R. Langer 1.10.2021 6:34

Ty jsi fakt debil, Zelený bolševiku. :-P

V. Šťastný 1.10.2021 7:37

1. Hoďte sem nějakou uživatelskou recenzi, vychválit si dopředu své zboží umí každý.

2.Ostrovní elektrárna za více jak půl mega, přičemž se s největší pravděpodobností nejedná o konečný účet je fakt vítězství.

L. Beneš 1.10.2021 9:31

Sci-fi je stále tak populární.

O. Kaucký 1.10.2021 10:36

Váš ideální člověk je Robinson Crusoe.;-D

J. Strakoš 1.10.2021 5:51

A taky nezmínil nedostatek grafických karet na trhu a vliv Měsíce na nosnost slepic ...

Prostě psal o směru, který je sám o sobě sporný (boj s CO2) a kterým se vydáváme s tím, že zásadní problémy se určitě vyřeší samy časem.

A v průběhu nás mohou potkat i další problémy nebo kalamity, ale to ať už se vydáme kdekoliv. Rozumné je snažit se jim předcházet, nikoliv vyrážet naproti.

R. Langer 1.10.2021 6:33

Jasně. A nejlépe se baterie plní při black outu, jak si to představuje technický analfabet Šejna. ;-D

P. Dvořák 1.10.2021 6:36

Šejna, vy jste tak blbej, že už pro vás nastal čas vstoupit do politiky.