28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EVROPA: V energetice před říznutím měřit raději čtyřikrát

Staré přísloví praví: Dvakrát měř, jednou řež. V energetice by to mělo platit dvojnásob. Bohužel tomu tak zejména v Evropě v poslední době není. Politici podléhají lobbingu i klimatickému alarmismu a velí ke zbrklým krokům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 1.10.2021 11:39

Plynovody prodala vláda sociální demokracie. Zatímco Klausova vláda prodávala převážně podniky, které potřebovaly lepší management, následující vláda ČSSD prodávala "rodinné stříbro," tedy přirozené monopoly!

P. Milan 1.10.2021 10:07

Dost k věci: https://theconservative.online/article/bezelstnost-aleny-schillerove-mi-azh-vyrazila-dech

I. Schlägel 1.10.2021 17:51

Kolik zdejších diskutérů asi čerpá z takových solidních zdrojů? A kolik z nich si dokáže udělat rozumný závěr? Díky za odkaz.

J. Ptáček 1.10.2021 10:07

Odmítnutí Ruska a Číny při stavbě jaderných elektráren vůbec neznamená, že by to neuměli. Nebezpečí spočívá v tom, že v průběhu provozu mohou vydírat ovlivňováním chodu JE. Za to nemohou ruští nebo čínští odborníci, ale fakticky státní hackeři, kteří už ukázali co umí (útok dokonce na naše nemocnice). Možná řízení z míst nejvyšších, byli by hloupí, kdyby to přiznali.

V. Novák 1.10.2021 10:29

A to jak konkrétně?

F. Kusák 1.10.2021 10:48

Vám něco vysvětlovat je asi dost zbytečné. Vy to vidíte jednoduchou optikou. Měl byste se trochu podívat na jednotlivé firmy, které se dodávkou a výrobou JE zabývají. Použijte třeba anglickou Wikipedii nebo Britanicu.

A také byste se měl seznámit s tím, kdo je dodavatelem palivových tyčí a proč, zemního plynu a proč, nebo kdo jsou největší a pro EU dominantní dodavatelé fotovoltaiky. To, že se někdo vytahuje, že je evropským výrobcem neznamená, že jim skutečně je. Je to jen krycí manévr. Světová ekonomika je mnohem víc provázaná než si naivkové myslí. A představa, že jsme schopni převést výrobu k nám, myšleno zpět do EU, je velmi iluzorní.

O. Vašíček 1.10.2021 12:38

Bohužel máte pravdu. Sami jsme jim celé fabriky, včetně technologií dovezli až domů. Výroba je koncentrována v jedněch rukou. Tím, že mají i technologie, mají i moc nad rozvojem.

Znám mnoho případů, kdy koncoví zákazníci nechtěli technologické celky z Číny. Muselo se to koupit v Indidi nebo podobně. Přitom víme, že ta Indie to kupuje z té samé fabriky z Číny jen si doma vyrobí vlastní certifikát původu. Bohužel to nemusí být jen Indie. Jedná se i o mnoho západnějších dodavatelů. On to totiž už nikdo jiný nevyrábí. Původní konkurence byla, buď skoupena nebo zkrachovala. Jejich cenám nemohl, v našich oblastech, nikdo konkurovat. U nás musí každá fabrika splňovat mraky předpisů, které v Číně neplatí.

A teď, když není konkurence, tak i ta cena se už blíží těm původním Evropským. S tím, že cena za dopravu, termíny a kvalita dodávek je úplně jinde.

Nová konkurence už nemá šanci. Tady nejde znovu postavit slévárnu. Není energie, nejsou suroviny. To vše má už pod palcem někdo jiný. :(

V. Kučer 1.10.2021 14:33

Dana Drábová o tom mluvila v televizi, počítače v jaderkách jsou prý izolované od vnějšku takže se tam nemají hackeři jak dostat.

J. Kalina 1.10.2021 9:43

Vážení. Pláčete na špatném hrobě a uniká vám to podstatné. Problém je v lidech, kteří pracují v médiích a jejich názorech. Takovým příkladem je Česká televize. Tam je redaktor schopný 4 roky nutit politiky k tomu, aby přijali přímou volbu prezidenta a když to vyhraje Zeman, tak se jich zeptá, zda neudělali s tou přímou volbou chybu. Není to zrovna "zelený" příklad, ale popisuje odpovědnost určité skupiny. Když v médiích kdysi rozemleli na prach Julínkovu reformu zdravotnictví (odstoupil, ODS projela volby), tak když po dvouz letech Julínek poukázal ne dopady nepřijetí, tak se ho redaktor, který mu 3 roky skákal do řeči a nenechal ho dokončil jednu větu v celku zeptal: PROČ TU REFORMU LÉPE NEVYSVĚTLOVALI.

Problém tedy je, že názory, které tady píšete se nedostanou prostřednictvím médií na veřejnost, Green Deal a předchozí zhovadilosti nejsou redaktory rozcupovány na padrť a tudíž voliči volí tak jak volí. A my jsme v hajzlu neb média v celé EU neovlivníme, když se bojíme i těch našich, že páni politici.

Kdo sledoval předvolební debatu na ČTV, tak se dozvěděl co si myslí moderátor a mohl pozorovat jak aktivně tlačí politiky svým směrem.

P. Milan 1.10.2021 9:46

Souhlasím s tím, že redaktoři, "moderatizátoři a moderatizátorky" jsou velmi aktivističtí.

Dovedu si ale sehnat informace sám.

V. Novák 1.10.2021 10:07

S dovolením - míníte slovo "moderatizátor(ka)" dát vplen k obecnému užívání nebo se je hodláte ponechat?

Domnívám se, že by si zasloužilo rozšíření...

P. Milan 1.10.2021 10:08

Taky jsem to někde četl, (c) nemám.

O. Zuckerová 1.10.2021 11:51

Už je dost široký!

J. Kalina 1.10.2021 10:14

o tom nepochybuji. Otázkou je kolik máte hlasů ve volbách? Jestli jeden jako každý jiný, tak problém je v poměru těch co si informace seženou "sami" a těmi co se nechají ovlivnit médii. A pak mám dojem, že odpůrci "zelenání" se snaží argumentovat věcně, logicky, někdy i vědecky, kdežto zelení , ale jiní přes LGBT, gender a další novinky na to jdou přes emoce a jsou aktivnější.

O. Kaucký 1.10.2021 10:18

Já vás obdivuji, vy musíte být velice psychicky odolný.

F. Kusák 1.10.2021 11:37

Trochu bych Vás chtěl uklidnit. Těch naivků, kteří se rozhodují na základě televizních debat, bych řekl, že ubývá. Nevěřím, že by někdo dokázal sledovat ty nesmysly v televizních debatách, zejména v ČT. A potom, co je předvolební kampaň v rukou politických marketérů, je to fakt o ničem. A když je to jen surový marketing, pak otázka: koupil by si někdo sofistikovaný výrobek jen na základě pochybné televizní reklamy?

F. Navrátil 1.10.2021 8:29

Autor by neměl ve svém rozhořčení opomíjet politické rozhodnutí České republiky vyřadit ruskou účast z dostavby bloků jaderných elektráren a tím pohřbít energetickou bezpečnost státu. Vinu za mrazivou budoucnost tedy primárně neházejme na Brusel, ale na jihočeského generála Koudelku a neschopné české politiky.

P. Dvořák 1.10.2021 8:46

Proč neschopné?

Splnili zadání? Splnili.

L. Beneš 1.10.2021 9:18

Ten nejmenovaný byl za splnění odměněn řádem ještě dříve, než splnil.

P. Dvořák 1.10.2021 9:41

To je poslední dobou zvykem. Třeba Obama, Slibotechna s.r.o.

L. Polehla 1.10.2021 8:56

To my jsme si bez měření pod sebou rovnou uřízli větev. Díky Langšádlová...

J. Vlk 1.10.2021 8:19

Není nutné stále poukazovat co dělají v EU. Nezávislost spočívá ve vlastním rozhodnutí a praktických krocích začít výstavbu alespoň dvou jaderných bloků.

J. Stehlik 1.10.2021 9:37

R^

O. Kaucký 1.10.2021 10:22

Měli bychom si vzít příklad z Orbána, když mu bruselouši začali vyhrožovat, že mu nic nedají, tak se podle toho zařídil. Maďaři asi nepotřebují cyklostezky a nemají Agrofert.

J. Vorlický 1.10.2021 8:06

Problém výstavby jaderných reaktorů (pro klima i lidi čistých) v elektrárnách nemůže být v nedostatku peněz - těch je teď na světě mraky-zahrňme do toho třeba reaktory i v ponorkách. Dají se nějak popsat/vysvětlit/sečíst škody pro lidstvo a přírodu, které takové reaktory na celém světě zatím způsobily? Píši záměrně reaktory, ne celé elektrárny, protože velká části elektráren jsou stejné, ať na uhlí, plyn nebo jádro.

V. Novák 1.10.2021 7:50

Můžete mi, autore, sdělit to sladké tajemství, jak Rusko (tedy Gazprom) zvedá ceny plynu v Evropě, když dodává přesně podle dlouhodobých smluv a plní dokonce i některé požadavky na zvýšené dodávky - a dodává za ceny v těch smlouvách stanovené?

Opravdu moc by mě to zajímalo!

Fakt!!!

J. Nevrkla 1.10.2021 8:07

R^R^ totéž jsem chtěl napsat. Zatahovat do naší hlouposti Rusko je hodně nestydaté. Časem je budeme obviňovat, že kvůli jejich chování nedostavime Dukovany, protože ostatní jsou moc drazí.

P. Pepax 1.10.2021 8:29

Souhlas, Rusko není příčinou hlouposti západní Evropy.

T. Kohout 1.10.2021 8:52

Ideologie vládne nad rozumem. To je to celé.

L. Polehla 1.10.2021 8:57

R^