3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EVROPA: Polsko bez plynu! Kdo bude další?

Zkušební balónek i dosud nejostřejší test soudržnosti Evropské unie oběma způsoby lze nahlížet na včerejší večerní zprávu o zastavení dodávek zemního plynu z Ruska do Polska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Nový 28.4.2022 18:39

Poté, co Ukrajincům Rusové ukradli Krym, tak se jejich zájmu o jaderné zbraně nedivím. Kdyby je měli, tak by si na ně Rusové netroufli.

Biologické zbraně na Ukrajině jsou ruská propaganda.

Pokud zbrojili, udělali dobře. Měli bychom to udělat také. Si vis pacem, para bellum.

A že chtějí být v NATO? Proč by sakra nemohli být? Až bude Rusko chtít, budeme muset také z NATO vystoupit?

A že chtějí zpět Krym a Dombas? Jsou jejich!

Plácáte kompletní nesmysly. Nic z toho ohrožení Ruska není. Je to pouze obrana proti Rusku.

Nechte se vyšetřit sám, potřebujete to.

J. Nevrkla 28.4.2022 20:16

Vy už se na válku vysloveně těšíte, cvoku.:-)

J. Novotny 28.4.2022 14:27

Problém na Donbasu začal, když Strelkov se zelenými můžíčky nakráčel do Slavjansku. Jinak by tam byl klid.

Putin dělá, co dělá, protože chce a myslí si že může. Nic víc, nic mín.

V. Novak 28.4.2022 14:49

Problém na Donbasu začal, když majdan na Majdanu (majdan 2.0) už podruhé ukradl Novorossiji výsledky voleb a první zákonodárný akt pučistické Rady bylo zrušení všech neukrajinských jazyků jako úředních.

Nato si v Doněcku, Luhansku, ale taky Charkově nebo Mariupolu uspořádali vlastní majdánky - mnohem méně agresivní než byl ten kyjevský - a začali prosazovat jistou míru autonomie. Kupodivu se nejdřív zapojily ženský. Chlapy zvedlo teprve to, že na ně kyjevští poslali chuligánské bijce z Tryzubu, Pravého sektoru a dalších skupin.

To se na§rali, bývalí Berkutovci, na které kyjevští hodili střelbu na Majdanu začali fungovat podle toho, co uměli, přidali se horníci, policajti, hasiči, někteří vojáci, někteří pohraničníci, část útvarů přešla na stranu autonomistů celá, některé jen předaly zbraně, autoparky a muničáky proti podpisu...

Tahle to na Donbasu začalo. A netvařte se, že jste to zapomněl.

J. Novotny 28.4.2022 14:59

Janukovič otvřeně kolaboroval s Ruskem, připravoval půdu pro rozdělení země a jenom díky své jednoduchosti to nestihl.

Před Donbasem byl Krym. Bez zelných mužíčků a ruské armády by na Donbasu byl klid a žádní mrtví.

Začátek akcí Strelkova si dobře pamatuji, balo součástí mé práce to sledoovat. takže tam moc lakovat nezvládnete.

V. Novak 28.4.2022 15:15

Ale houby!

Janukovyč pokud kolaboroval, tak jedině sám se sebou. Lavíroval mezi EU a Ruskem a snažil se vydojit z každé strany co mohl - pro Ukrajinu a sám si uloupl nemalý díl.

Rusko nabídlo Ukrajině podílet se na společných projektech včetně raketového a leteckého průmyslu, těžby v Severním ledovém oceánu, na produktovodech, taky půjčku 15 mld USD (z nichž stačil Janukovyč vybrat 3 mld) a nejspíš mu přišlo, že EU nabízí málo a hodlal smlouvat dál. Proto odložil podpis přihlášky k asociaci s EU.

Jenže přišel majdan, puč, Janukovyč si zachránil krk útěkem, Rusko půjčku vypovědělo (Ukrajina ty 3 mld dosud nevrátila) a Ukrajina vypověděla veškerou spolupráci. No a EU měla plnou kolektivní hubu pomoci a spolupráce - a prd. Velký prd!

Na Donbase by byl klid bez kyjevských bijců, chuligánů, nacibatalionů a ostřelování ukrajinským dělostřelectvem. Bez nich to mohlo dopadnout jako na Krymu. Pokud si vzpomínám, tak tam bylo mrtvých minimum, já vím o dvou. Přes 80% vojáků se přeregistrovalo do ruské armády, ostatní v klidu odešli, přes 90% obyvatel plédovalo za odtržení od Ukrajiny a připojení k Rusku. Což se jim splnilo.

K. Nový 28.4.2022 16:46

Kdyby Putin šel pouze do již obsazených území, dalo by se to s přihmouřením očí pochopit.

Ovšem poté co napadl Kyjev i spoustu jiných území, tak je zcela jasné, že Vaše argumentace je lichá.

J. Novotny 28.4.2022 22:26

Bud jste naivni, nebo lžete.

J. Kočvar 29.4.2022 14:37

Čemu říkáte "první ukradení voleb"? Snad ne oranžovou revoluci, když Juščenko jen zázrakem přežil otravu?

J. Kočvar 29.4.2022 2:49

Donbas nebyl ani ruský, už vůbec ne etnicky ruský. Nejde tady o válku Západu proti Rusku, ale o válku Ruska proti Západu, se kterým se Rusko z nějakého obskurního důvodu chce měřit, protože si o sobě myslí, že by mělo být supervelmocí.

J. Nevrkla 29.4.2022 7:38

NATO má patnáctkrát vyšší zbrojní rozpočet a pětkrát více obyvatel a Rusko se s ním chce měřit a bojovat s ním? A projevuje se to tím, že Ukrajinci na Donbase zabili za osm let čtrnáct tisíc Rusů? Rusové nikdy ani sluvkem ani činem nedali najevo, že by měli jakýkoliv úmysl vládnout světu, nic takového rozhodně nemají v umyslu. Zato Biden i tento měsíc jasně řekl, že ve světě musí být nastolen nový řád pod vládou Spojených států. Zkuste respektovat fakta a nežít v halucinacích, pokud to ještě dokážete.

J. Kočvar 29.4.2022 14:36

Těch 14 000 mrtvých jsem konkrétně Vám už rozpočítával, pravděpodobně opakovaně. V halucinacích žijí Rusové, kteří věří, že v případě jaderné války jejich nepřátelé "zdechnou" a Rusové jako mučedníci přijdou do nebe. Ještě začátkem roku věřili, že mají neporazitelnou konvenční armádu a že Američané po ústupu z Afghánistánu se už na nic nevzmůžou. A hle - Moskva zase jednou narazila na realitu.

J. Kočvar 30.4.2022 0:25

Rusko se navíc do značné míry spoléhá na partnerství s Čínou, která je sama o sobě nesmírně silná. Kdyby americké síly vázány v Tichomoří a Evropa by v tom zůstala sama, tak evropské země vypadaly bezbranně - po dlouhou dobu panovaly značné obavy z ruské konvenční armády alias parního válce. ;-D

Rusko zdaleka není SSSR, má menší kapacity, a ty ukrajinské by se mu hodily. Výroba raketových a dalších motorů, letadel, klíčová továrna na tanky v Charkově, klíčové loděnice v Mykolajivě. Deset nebo dvacet milionů nových poddaných, o kterých v Kremlu halucinovali, že jsou to v principu Rusové, kteří se stydí nebo bojí přihlásit k Rusku, ale když je Rusko "osvobodí", tak radostně zadupou ukrajinskou vlajku do země a začnou mávat tou ruskou.

To ani nemluvím o informační ofenzívě, o korumpování nebo oblbování západních politiků apod.

J. Nevrkla 30.4.2022 8:34

To byste tedy spíše měl kriticky hodnotit Ameriku, ta těch svých poddaných ve svých továrnách v zahraničí má stokrát více než Rusko.

Teď Amerika vyhrožuje, že zasáhne, pokud bude Čína stavět svou základnu na Šalamounových ostrovech, více než deset tisíc kilometrů od Ameriky. U svých hranic by ji bez problémů snesla? Tomu rozhodně nic nenasvědčuje. A to je jádro problému, nikoliv nějací poddaní.

J. Kočvar 30.4.2022 13:43

Amerika nemá ve svých továrnách v cizině poddané, ale zaměstnance. Ledaže byste si myslel, že Američané, kteří pracují v továrnách firmy Colt, jsou čeští poddaní. Tady jde o to, že Moskva chce ukrást ukrajinské území, obyvatelstvo přenárodnit a vnutit mu ruské občanství. V Rusku ovšem nejsou žádní občané v pravém slova smyslu, jen páni a jejich poddaní.

Američané během studené války tolerovali Kubu jako spojence Moskvy.

J. Nevrkla 30.4.2022 13:49

Vidím, že to máte v hlavě politicky správně srovnané, připomíná to demagogii normalizačních soudruhu s opačným znaménkem.:-)

J. Kočvar 30.4.2022 14:04

Koho asi tak připomíná Rusko:

https://www.konzervativninoviny.cz/co-by-melo-rusko-udelat-s-ukrajinou-pohled-z-ruska/

J. Nevrkla 30.4.2022 14:38

Koho připomíná Ukrajina? Jak napsal advokát Hasenkopf: na Ukrajinu bych mohl poslat nějaký humanitární dar pouze v případě, že si Zelenskij stoupne před kameru a řekne, že odsuzuje všechny ukrajinské nacisty a nechá zbourat všechny pomníky Banderu a jiných nacistů a přejmenovat ulice a náměstí, která nesou jejich jména.

To považuji za dobrou podmínku. Myslíte si, že se to stane? Pochybuji, že se Rusku může podařit denacifikovat Ukrajinu, ale vůbec si nemyslím, že v jednom státu mohou žít ukrajinští nacisté a Rusové. Zřejmě se to rozpadne do více celků, z nichž některé nemohou a nebudou podléhat Kyjevu. Ukrajinská národnost je sporná, podle míry emigrace i dávno před invazí nejsou ve vlasti moc rádi, korupce, oligarchie, bída.

J. Kočvar 1.5.2022 2:35

Banderovci byli něco jako takoví husiti, jejichž pomníky v Česku najdete všude možně dneska a najdete je tu i za sto let, ať už si o husitech myslíte cokoli. Současní Ukrajinci nerozřezávají Poláky, nevěší Židy na hák, naopak si ruskojazyčného židovského komika zvolili presidentem a dobře udělali. Extrémní pravice tam ve volbách dostala 2 % hlasů - Ukrajina nepotřebuje denacifikovat, na rozdíl od Ruska.

Ukrajina by o žádné území nepřišla, nebýt ruského tlaku - a pod ruským tlakem se její obyvatelstvo spíše sjednocuje. Lidé z Doněcka a Luhanska jsou pro ruské fašisty dobří jen jako bezcenný kanónenfutr.

Ukrajinská národnost je stejně nesporná jako jakákoli jiná, v Rusku jsou oligarchové ještě bohatší než na Ukrajině a ruská armáda, kterou se Rusové tak rádi pyšní, je prolezlá korupcí přímo unikátně.

J. Nevrkla 1.5.2022 8:59

Panebože to jsou kecy...

J. Kočvar 1.5.2022 14:09

Vy tady kecáte a obhajujete agresora.

Husiti byli banda středověkých šílenců, co škodili českým zemím, a jejich kult je naprosto iracionální a ohavný.

Tady máte ty separatisty:

https://twitter.com/AlekosPrete/status/1511395512511086596

Tady máte video z mučení syrského dezertéra jednotkou wagnerovců, ruských žoldnéřů napojených na Kreml. Jejich vůdce Dmitrij "Wagner" Utkin má vytetovány symboly SS. Skupina nyní bojuje na Ukrajině.

https://www.youtube.com/watch?v=40-EoejDySc

J. Nevrkla 1.5.2022 15:22

Symbol SS jsem nezaregistroval, ale to nevadí. Na rozdíl od Azovu, jehož šéf dostal od Zelenskiho vyznamenání, a svastikami, SS symboly a hajlováním se chlubí neustále.

J. Kočvar 2.5.2022 0:35

A od Putina dostal vyznamenání Kadyrov.

Význam lebky s hnáty jistě znáte, pokud to nevíte, užívaly je jednotky SS. Ty navzájem propletené trojúhelníky představují tzv. valknut neboli prastaré Odinovo znamení, což je samo o sobě naprosto v pořádku, ale v náboženském kontextu nebývají používány společně s lebkou.

Fotografie Vagnera-Utkina s tetováním a další zajímavé obrázky jsou tady:

https://1url.cz/brMhf

J. Nevrkla 1.5.2022 15:25

A váš názor na husity je svědectvím toho, jak je snadné někomu vymýt hlavu a udělat z něj fanatika. Ještě před pár lety jsem si to nedokázal představit.

J. Kočvar 2.5.2022 0:40

Normální Angličané nepovažují válku dvou růží za vrchol anglických dějin. Normální Francouzi a Němci nepovažují náboženské války za vrchol francouzských a německých dějin. A u nás? U nás si český národ vymývá mozek husitským kultem už od devatenáctého století.

Husiti upalovali kacíře, upalovali těhotné ženy, rozpoutali naprosto zbytečnou domácí válku a připravili české země natrvalo o velmocenské postavení. Ateisty by taky upalovali, takže je ironické, že se k nim hlásili i komunisti.

J. Nevrkla 2.5.2022 7:48

Dokonce i Masaryk.

J. Kočvar 2.5.2022 13:35

Masaryk nebyl neomylný, ani to o sobě netvrdil, a byl zaujatý proti katolické církvi.

J. Nevrkla 2.5.2022 14:47

Zřejmě k tomu měl nějaké důvody, stejně jako protestanti. Desátky a nucené nákupy odpustků se nedají dlouho vydržet.

J. Kočvar 3.5.2022 5:11

Samozřejmě že k tomu Masaryk měl legitimní důvody, i v tom devatenáctém století. Ale to neznamená, že měl s husitstvím pravdu. V ostatních katolických zemích měli v patnáctém století odpustky a desátky taky - ale ušetřili si ničivou domácí válku. Neprodělali na tom. U nich - renesance. U nás - hromady mrtvol, zničená země, zničené hospodářství, Čech nenávidící Čecha, mezinárodní izolace.

Tady máte něco anglicky, týká se to především otázky, proč za Moskvu umírá tolik Nerusů, ale je tam i něco k obecnějším otázkám včetně toho pravicového extremismu.

https://1url.cz/DrM9T

J. Nevrkla 3.5.2022 7:46

Navalny je opravdový ruský lídr - to je jenom náš narativ. V Rusku měl podporu kolem dvou procent, u západní propagandy stoprocentní. Západ je posedlý zničením Ruska, opět se mu to nepodaři, a to bude nakonec i v náš prospěch a v prospěch celého světa.