20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EVROPA: Naše OZE mytologie!

Senát schválil zákon o omezení veřejné podpory pro obnovitelné zdroje energie připravený ještě Nečasovou vládou. Zákon čeká ještě na podpis prezidenta a pokud se jej dočká a vstoupí v platnost, dočká se česká veřejnost toho, že už nebude muset v tak nehorázné míře jako dosud povinně ve svých fakturách za elektřinu doplácet na elektřinu z OZE elektráren.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ryba 16.9.2013 20:04

kdopak to byl? :-)

Česká republika se PŘI VSTUPU do EU zavázala ke zvýšení podílu OZE na výrobě el. energie ze 4% na 8%.

...a kdo se chvástal před evropskými poslanci na Hradě, že to byl on, kdo podal přihlášku v roce 1996 až e to byl on, kdo podepsal přistoupení v roce 2003? :-)

J. Ryba 16.9.2013 20:03

Česká republika se PŘI VSTUPU do EU zavázala ke zvýšení podílu OZE na výrobě el. energie ze 4% na 8%.

...a kdo se chvástal před evropskými poslanci na Hradě, že to byl on, kdo podal přihlášku v roce 1996 až e to byl on, kdo podepsal přistoupení v roce 2003? :-)

P. Mach 16.9.2013 19:59

Re: možná by mohla ryba s hlavou zadělanou zelenou ideologií

proč se ohání 20 let starými údaji, případně proč si cucá hausnumera s prstu?

M. Mejstřík 16.9.2013 19:57

Co se ještě nikde nepíše?

O čem se také nepíše je to, že jak uhelné, tak jaderné elektrárny jsou také od počátku výstavby a zahájení provozu, dotované ze státního rozpočtu, tedy z peněz náš všech.

A ani to, že ČEZ, tedy podnik, kde majoritní část vlastní stát, je majitelem největších solárních elektráren. Proč se do toho vlastně tedy stát pouštěl, když je to třeba dotovat z peněz nás všech?

No protože v počátku zaspal a podcenil solární boom. Jedna parta hold předběhla druhou a ta druhá si to nenechala líbit - a nás už jen krmí lhaním, aby se to "jako" na někoho svedlo.

Nicméně už to dohnali, protože v důsledku dodatečně napařené solární daně ti malí zkrachovali a kdo si myslíte, že jejich FVE (fotovoltaické elektrárny) pod cenou odkoupil? No zase ČEZ, tedy stát. A ti silnější si to nedali líbit a pustili se do arbitráží, které s velkou pravděpodobností stát prohraje a zaplatíme to opět my všichni. Věřte mi - je hodně našich politiků, kteří se skrytí za anonymní akcie soudí se státem. Jenže - tohle se nikdo, a možná nikdy, nedozví.

Nám jen ukázali, na koho máme nadávat...a jede se dál.

J. Ryba 16.9.2013 19:55

Re: Ani já úplně nechápu tu džungli,

jednak ti, ale zejména ERÚ

J. Ryba 16.9.2013 19:54

Re: Proč se Češi jeví pořád nasraní...

nebo jsou Češi víc zaprdění...vadil vám dosud doplatek na OZE ve výši 50 hal na kWh (z toho 30 hal na fotovoltaiku)? No tak to o to víc podivíte, až za jádro budete doplácet 80 hal.... :-)

J. Ryba 16.9.2013 19:50

možná by mohl pan europoslanec poradit zdrojům OZE, jak se prosadit proti zadotovaným starým zdrojům

plyn a uhlí je dotovaný 10X více než OZE (Bloomberg)

EU dotuje energetiku: www.czp.cuni.cz/info/EU/Energetika/financov_energeti_progra.htm‎

ze všech dotací za 50 let šlo 95% všech dotací na jádro...

P. Běhounek 16.9.2013 19:45

Re: Nějak to nechápu!

neměl pstá článek kde vinu svaluje jen na evropské politiky, když vinu mají hlavně ti čeští a on v době kdy to bylo nejvíce potřeba takovéto články nepublikoval a držel hubu

J. Ryba 16.9.2013 19:43

Re: Nějak to nechápu!

tunel z toho udělal až ERÚ

J. Ryba 16.9.2013 19:40

Re: Podotýkám, že tady píšeme co mělo být,

právě se rozjíždí další gigantický TUNEL jménem "Tlemelín"

P. Běhounek 16.9.2013 19:26

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

čestně si přiznejme, že v tom není jen levice (jako její kritik ji neobhajuji): http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=38530 PS: opravdu je těch 5% fuk, kolik desítek miliard to dělá celkově

L. Novák 16.9.2013 19:26

Re: Nějak to nechápu!

No a co měl dělat? Hlasoval snad v EUlamentu PRO podporu fotovoltaiky?

P. Běhounek 16.9.2013 19:23

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

proč zase odvádíte pozornost od tématu, nejen obsahem příspěvku, ale také tupou kritikou překlepu, to se snižujete k takovému stylu a nejste schopen se držet tématu, ale chápu, že jste to napsal (ve vetšině lze souhalsit), protože k roli Fajmona jste neměl co říct...

a co to plácáte na konci, Fajmon je právě příkladem vychcánka, který kritizuje EU až s křížkem po funuse a ještě zcela nesprávně, protože hlavní odpovědnost mají čeští politici

P. Běhounek 16.9.2013 19:13

Re: Nějak to nechápu!

v článku se kritizovala EU a autor jako poslanec EP nic proti OZ neřekl ani v době kdy se přijímal zákon o fotovoltaice viz mé další komentáře a detailní odkazy na monitring jeho projevů, článků, hlasování aj.

K. Luboš 16.9.2013 19:02

A fakt že jo!

J. Vyhnalík 16.9.2013 18:41

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Ufffff.

Autor se jmenuje Hynek Fajmon, ne Fejmon. Detail? Možná, nebo důkaz Vaší úcty k faktům.

Jak jinak lze politiku EU změnit, než tím, že se ji budeme pokoušet reformovat? Kritika chyb EU na webu je sice jednoduchá, ale moc toho nezmůže. Je potřeba se snažit změnit EU hájením racionálních řešení proti populistickým nesmyslům typu: "ideologicky vedená podpora OZE bez ohledu na ekonomické dopady". Odpovědní politici jsou povinni to zkoušet měnit a demokratický způsob je nechat se zvolit a pracovat v rámci EU.

Pokud jde o to, jak fungují mocenské převodové páky směrem od EU k členským vládám a jejich politikům, doporučuji si přečíst článek Richarda Sulíka z minulého týdne tady na NP.

Místo toho, abyste podporoval lidi, jako je Hynek Fajmon v jejich boji proti EU hloupostem, tak je řadíte do stejné roviny jako ty, kdy tyto hlouposti aktivně prosazují. Svět není černobílý a je jasné, že podíl na průšvihu s OZE má spousta lidí a řada z nich byla dokonce vedena dobrými úmysly. Hledejme proto cesty, jak věc napravit a neházejme vinu na ty, kdo se o to snaží také.

L. Novák 16.9.2013 18:40

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Základem tunelu je samotný zákon 180/2005 Sb. protlačený hrubou silou spojenými silami levice s ideovám nadšením pro "lepší sluneční zítřky"... :-) jestli bylo meziročně snižování 5% nebo 10%, je skoro fuk.

L. Novák 16.9.2013 18:33

Re: Můžeme to svalovat na EU, protože

Haha, kdyby to bylo vyloučené, tak ten tunel OZE česká levice nemohla protlačit s tak velkou převahou... :-) Dokázali spoustu blbostí i bez podpory z EU. :-P

L. Novák 16.9.2013 18:29

Re: Je li politická vůle, jde VŠECHNO

Tady ale o žádný "omyl" nešlo. Šlo o záměrně prosazenou blbost, jejíž důsledky byly známy předem.

A vůbec, přestaňte plácat nesmysly. :-)

P. Běhounek 16.9.2013 18:25

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Jak můžete napsat, že Fejmon je v tom nevinně? Celý jeho článek je snahou uhnat politické body na pivání na politiky EU, kterým je také a to zcela demagogicky. 1. Nikdo nás nenutil závazek v dané výši přijmout. 2. Nikdo nás nenutil závazek naplnit v předstihu a připravit se tak o desítky miliard. 3. Nikdo nás neomezil v možnosto závazek nesplnit. 4. Nikdo nás nenutil počáteční ceny předložené Ambrozkem a Urbanem dle návrhu Bursíka. 5. Nikdo nás nenutil pozdější cenotvorbu tak znevýhodnit jak to udělala Šedivá s Urbanem.

L. Novák 16.9.2013 18:24

Re: Nějak to nechápu!

Ale o tunelu OZE se hlasovalo v českém parlamentu, ne? :-)

L. Novák 16.9.2013 18:22

Re: Proč se Češi jeví pořád nasraní...

Nespletl jste si téma / článek? :-)

P. Běhounek 16.9.2013 18:16

Re: Ani já úplně nechápu tu džungli,

na rozdíl od autora článku z toho vychází, že nejvíce odpovědní jsou naši politici

K. Luboš 16.9.2013 18:15

Proč se Češi jeví pořád nasraní...

... a např. Američané v pohodě. Jedno vysvětlení bych měl: Češi jsou upřímní, zatímco Američané pokrytečtí.

P. Vaňura 16.9.2013 17:57

Podotýkám, že tady píšeme co mělo být,

ale další gigantický TUNEL jménem "BIOPLYN" se rozjíždí PRÁVĚ TEĎ. Sněmovna pro jeho zavedení cca před rokem dokonce přehlasovala veto presidenta Klause.

P. Vaňura 16.9.2013 17:55

Můžeme to svalovat na EU, protože

je naprosto vyloučené, že by to u nás někdo zavedl, pokud by to nepřišlo z Brusele!!!! Nemuseli jsme ten zákon přijímat, ale iuniciativa od nás nepřišla.

P. Vaňura 16.9.2013 17:53

Ani já úplně nechápu tu džungli,

co nám EU předvádí. EU si vymyslela nesmysl, ALE nemohla nás k tomu donutit. To je dílo domácích tunelářů!

Druhá věc je, že nás "kdosi" v Bruselu opravdu k něčemu zavázal (myslím těch 13% OZE), ale kdybychom to nesplnili, nic by se nestalo, protože např závazky snižovat emise CO2 neplní skoro NIKDO.

J. Vyhnalík 16.9.2013 17:46

Re: PROČ TAK NĚCO SLABÉHO JE NA PSU? JE TO SNŮŽKA LŽÍ OD TOHO CO MÁ MÁSLO NA HALVĚ!

Nejde o slovíčkaření. S agresivními útoky jste začal Vy. Zákon sice předložil Libor Ambrozek, ale sepsal ho jeho tehdejší poradce pro energetiku Martin Bursík, který má dnes dokonce tu drzost tvrdit, že on nic, že SZ tehdy nebyla ani ve vládě.

I když změna navržená poslanci (ne senátory) Šedivou a Urbanem byla hloupá, na principu výpočtu ceny a státních garancí navržených v Bursíkově zákonu nic zásadního neměnila. 95% pokles místo 90%, není velký rozdíl, pokud se jedná o jeden, dva roky. Stejně nakonec byla potřeba novela, která toto procentní omezení zcela zrušila.

Podstatná je hloupá konstrukce ceny, kterou Bursík převzal z německého zákona. Němci (a Dánové) mají také nejdražší elektřinu, jenomže to při jejich životní úrovni nemá tak velký dopad jako u nás, nebo třeba v Bulharsku. Navíc si Němci dali pozor a náklady na OZE přenesli pouze na domácnosti a ušetřili svůj průmysl, takže své velké firmy neknokautovaly tak, jako my.

Možná by bylo dobré se držet faktů a vynechat zbytečné osobní útoky. Hynek Fajmon je v tom nevinně.

P. Vaňura 16.9.2013 17:42

Je li politická vůle, jde VŠECHNO

Robespierre poslal ty, kdo si od krále pronajali vybírání daní pod guilotinu. Ač to pronajímání výběru daní tehdy bylo podle zákona.

Podle poválečných retribučních dekretů mohl být udavač, na základě jehož udání byl za Protektorátu někdo poraven odsouzen k smrti. Ač to neudání mohlo být za Protektorátu trestné.

Když si někdo nechá něco odsouhlasit od podplacených poslanců, není pravda, že jej nelze postihnout. Revoluční režim, kterým nakonec tento marasmus patrně skončí, může skoro všechno. Především zrušit právní kontinuitu a zavést retroaktivitu některých zákonů, což mimo jiné provedly vítězné mocnosti v Norimberku.

Mimochodem, podvodu se nedopouští jen ten, kdo uvede někoho v omyl, ale i ten, kdo využije něčího omylu, je to v treatním zákoníku!

J. Boleslav 16.9.2013 17:37

Re: Těmto lidem můžete poděkovat

Díky za info.