3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

EVROPA: Horší potraviny pro „horší“ obyvatele

Diskuze o dvojí kvalitě potravin v EU se vede léta. EU nejdřív nechtěla pochopit, že je možné, aby na východě byly potraviny horší než na západě. Když to pochopila, začala o dvojí kvalitě aspoň mluvit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Hraj 6.5.2019 8:41

nejde o kvalitu ale o klamání

To přebalení do jiného obalu je dobré řešení. Opravdu totiž nejde o to, že se zde prodávají produkty horší kvality (když je lidi kupují, tak co?), nýbrž o to, že se TVÁŘÍ STEJNĚ JAKO TY KVALITNÍ. To je jednoduše podvod a zakázáno to mělo být dávno.

V. Liptovský 6.5.2019 8:18

Ohnite svoje chrbty až po zem...

...keď ste spokojní s rozdielnou kvalitou. Prekvapuje ma, koľko diskutérov sa dokonca nerovnakej kvality zastáva. Čiže - zastávajú sa podvodníkov, ktorí v rovnakom obale dodávajú lacnejšie nahrážky a pod. Nuž čo - obdoba štokholmského syndrómu? Alebo pocit, že ak ste na ich strane, ste tí "lepší"?

M. Malovec 6.5.2019 8:17

Další hřebíček

Otázkou však je, zda jiné složení byť na stejném podkladu je stejný obal. Řešením je nekupovat!

J. Plíva 6.5.2019 8:08

"Vyrobeno v EU"

Naštěstí se ještě mohu svobodně rozhodnout, co koupím a co nekoupím. Všichni se tak ještě mohou rozhodnout. Výrobce je tedy pod tlakem svobodných spotřebitelů - není třeba, aby se do toho montoval stát nebo EU nějakými regulacemi. Když zjistím, že výrobce pod stejnou značkou prodává v Německu něco jiného než u nás a když mi to bude vadit, tak si příště dám pozor nejen na ten výrobek, ale i na toho výrobce.

Dvojí kvalita potravin je zbytečný humbuk. Důležité je, aby na výrobku byl vždy uveden skutečný výrobce a ne propagandistické "Vyrobeno v EU".

J. Holíček 6.5.2019 8:06

Re: Kaja Marik

A to je správně, když u našich "dovozců" je to opačně?

B. Pešek 6.5.2019 8:02

levicová Šichtářová

Aneb když si neumíš přečíst obal, ochrání tě stát. Spíš by měl informovat a vychovávat.

A. Hrbek 6.5.2019 7:59

Re: Vážená paní Šichtářová

Kdo Vám brání kupovat kvalitní potraviny? Alespoň některé?

Pokud jde o tu "regulaci", tak poděkujte těm, kteří zrušili kvalitní ČSN na potraviny. Jinak skoro nikde na světě zcela svobodný trh z řady ekonomických i neekonomických důvodů neexistuje, skoro vždy jsou nějaká omezení. Je to teoretická ekonomická fikce. Skoro stejná jako je svoboda jednotlivce.

J. Kombercová 6.5.2019 7:58

Re:

Ale jděte...

I. Mertl 6.5.2019 7:55

Jakoby dost nekvalitních potravin

nepocházelo i od českých výrobců, například od největšího českého potravináře. Jde o pečivo, masné i mléčné výrobky. Hlavní test kvality potravin je na spotřebiteli. Tak to léta funguje v zemích, kde dlouhá desetiletí existuje dobře zásobený trh. Francouz, Němec, Holanďan a ostatní zápaďáci dobře ví, co si koupit, aby si pochutnali. A my pořád koukáme, abychom především ušetřili ve slevových akcích. Výrobce si přitom musí hlídat, aby se do obchodních slev vešel. Tak taky šetří. A pak si stěžujeme. Ostatně celá akce ministra Tomana je zaměřena na diskreditaci evropských orgánů i na byznys vlastní rodiny i vládního šéfa.

J. Dostál 6.5.2019 7:43

Re: Vážená paní Šichtářová

Máte pravdu. Stejně ale lidi kupují málo kvalitní potraviny za levno, a někdy i za vyšši cenu, bez rozmyslu jako ovce. To je ten trh pod regulací ...

J. Schwarz 6.5.2019 7:25

Re: Kaja Marik

"Pro export" se v česku dělaly kvalitnější věci už za komančů. A když se dostaly do místní distribuce, pak většinou v Tuzexu.

J. Schwarz 6.5.2019 7:11

Re: Vážená paní Šichtářová

Jenže těch administrativních regulací už tu máme tolik, že žádný svobodný trh neexistuje. Kdyby existoval, pak by vyřešil. Když tu naopak namísto rthu máme administrativně regulovanou distribuci, musí pomoci administrativa.

J. Schwarz 6.5.2019 7:08

Nestačilo by zrušit

povinnost označení výrobku v místním jazyce? Kdyby se u nás mohly prodávat potraviny s německými popisy, hned by se německo-rakouský trh rozšířil i o ten český / pokud by český distributor mohl takové zboží koupit /. Jaký normální důvod mohou mít Kauland, Lidl, Albert aby prodávali "na východě" jiné zboží než v Německu? Vždyť kdyby se něco neprodávalo v Čechách, mohli by to prodat třeba v Bavorsku úplně stejně jako to udělají když něco nefrčí třeba v Sasku.

B. Baron 6.5.2019 6:01

P.o.l..s.k.é š.m.ejdy

B. Baron 6.5.2019 5:44

Běžte do P.Rdele.. Když napíšu pravdu tak si redakce nepřeje zveřejnění. Redaktoři jsou H.ovada

J. Strakoš 6.5.2019 5:23

Jasná pravidla

V článku byly opět zmíněny pravidla rozpoznávání dvojích potravin. A jako vždy se u podobných článků ptám - nemáte je někdo k dispozici? Opravdu by mě zajímalo, jak tato "jasná pravidla" vypadají.

J. Holíček 6.5.2019 5:18

Re: Kaja Marik

Otázkou ovšem je, jak pevně propojenou Unii má Kanada s USA.

V principu jinak souhlasím, ale pořád je to o tom, nakolik si to děláme sami a tudíž zasloužíme. Ostatně, už zapadla ona aféra s výrobky firmy Hamé, která pro export do Rakouska dělala ve stejném obalu konzervy s větším obsahem masa než pro náš trh?

Jestliže v principu souhlasím (sic), tak nemám nic proti tomu, že se oficielně snažíme zavedenou praxi minimalizovat, když už v praxi nedokážeme sami méně kvalitní zboží bojkotovat.

P. Dvořák 6.5.2019 4:33

Dodnes jsem nepřišel na to,

jak píše paní Šichtařová,

" . . . jak příště volit, aby mě europoslanci a eurokomisaři znovu nevyšplouchli."

A. Hrbek 6.5.2019 2:38

Vážená paní Šichtářová

přece podle Vámi propagovaných teorií rozhoduje trh. A trh potravin v ČR rozhodl, že zákazník dává při nákupu přednost levnému šuntu před kvalitními, ale dražšími potravinami. Kdyby tomu bylo naopak, tak je ČR zaplaveno kvalitními potravinami.

Co je na tom nepochopitelné?

A jakékoliv administrativní regulace jsou jen populistickým nesmyslem.

K. Pavlik 6.5.2019 1:27

Kaja Marik

Pani Marikova rikala:, s Vojtou se Kajo nemuzes merit. on je ze statku.

Tez citat meho kamarada: Tady delas machra a doma se hadas s prasetem kdo bude spat u zdi.

Konstatovani starsne chyteho emigranta: Pokud si nekdo mysli ze v Kanade musi byt v balicku se stejnym obalem to co je v USA je na drogach.

Co je na tom nepochopitelneho?