29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EVROPA: Eurologika

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kouba 10.2.2008 18:37

Demagogie současnosti.

Nemám dojem, že někdy bylo zdravotnictví zadarmo. Nízké mzdy byly přece kvůli slibovaným sociálním výhodám a zabezpečení ve stáří. Z těch almužen byly ještě srážky 20 až 30 procent. Trapné je, že to, co na lidech komunisté nakradli a z čeho profitovali, bylo po roce 1989 privatizováno-rozkradeno. Fabriky a kravíny nebyly stavěné z peněz Štrougala,Bilaka nebo Klause, ale z peněz těch bezmocných.

P 10.2.2008 18:12

Ano už v hodinách

marxismu nás učili něco o přechodu kvantity v kvalitu. Myšlenka EU je jistě dobrá, ale špatně použitá. Mně by se líbil model konfederace, to je společná měna, armáda, zahraniční politika, ale vnitřní zákony si určuje každá země sama. Zatím je to spíš naopak, Němci odmítají poslat vojáky do Afganistánu a komise EU nám stanovuje, obrazně řečeno, velikost a tvar rohlíků. EU by měla mít i svého prezidenta, nějakou funkci, odpovídající pravomocemi prezidentům USA, Ruska, Číny. A EU by měla řešit efektivně vlastní problémy (energetika, potraviny, voda, odpady, financování vědy) a nepodléhat drahým ekologickým výstřelkům.

Alfons 10.2.2008 16:25

Jenomže rozdíl mezi EU a RVHP

je ten, že RVHP byla totalitní a EU je demokratická.  Bez přerozdělování nemůže demokracie fungovat. Mám na mysli přerozdělování od chudých k bohatým ;-D Takže do EU nerejte, je to naše budoucnost. Ať si naši potomci také trochu té bídy také užijí. To jim neuškodí.

Richard 10.2.2008 14:54

Re: EU - sociální experiment levicových sociálních inženýrů-

Pane Bárto, pokud jste pro centralistickou ekonomiku založenou na dotacích, přerozdělování pak ano. Pokud chcete evropu jako nové RVHP žádný problém. Ovšem beze mne a všech ostatních, kteří si váží svobody, demokracie a zdravého rozumu. Doporučuji Vám již podruhé, aby jste si přečetl knihu Skryté dějiny evropské integrace. Neexistuje evropský lid, evropština, nemáme společnou historii, mýty kulturu. Takže pokud bude vytvořen evropský stát bude to umělé násilné a dopadne to jako v Sovětském svaze nebo Jugoslávii. A na to se tedy opravdu netěším

Alfons 10.2.2008 16:27

Re: Re: EU - sociální experiment levicových sociálních inženýrů-

Generace demokratické mládeže se ráda do celoevropského státu zapojí. Odhoďte myšlení fozilií. 8-o

jensina 10.2.2008 16:41

Re: Re: EU - sociální experiment levicových sociálních inženýrů-

R^R^jestli se nepletu tak od Paul jonsona, nevím zdali název autora není trochu jiný. Richarde, také dějiny 20 století, , ale kolik z těch co tady vykřikuji někdy něco četli. NEEXISTUJE A NEBUDE EXISTOVAT EVROPSKÝ NÁROD, jedině násilím. Někteří to ví už dnes, někteří teprve na to příjdou. Ale tak to bylo v celých dějinách,  využit to zpoždění většiny  a pak už bylo pozdě. Ač vzdělaní, chytří, nepolepšitelní. 

Alfons 10.2.2008 17:03

Re: Re: Re: EU - sociální experiment levicových sociálních inženýrů-

EU sjednotíme řízeným vyhladověním. 8-o

janoryna 10.2.2008 17:24

Re: Re: EU - sociální experiment levicových sociálních inženýrů- tak honem

pryč z eu, než bude pozdě. zatím jsou jen společné hranice, zítra peníze a pozitří budem jedním ze států eu tak jako je texas v usa . tam ani s tou angličtinou to není jednoduché, na př. španělština, čínštinaatd.

Historik 10.2.2008 14:14

Přijetí Eura je třeba zabránit a oddálit na co nejdelší dobu, nejlépe přijmout nikdy

Přijímat Euro nemůže chtít žádný rozumný člověk  v ČR.

Alfons 10.2.2008 16:28

Re: Přijetí Eura je třeba zabránit a oddálit na co nejdelší dobu, nejlépe přijmout nikdy

Historik = brzda pokroku V

koloděj 10.2.2008 10:31

Eura mě u nás

Eura mě u nás doma nechávají  v klidu. V Turecku, už zájem o vstup do EU klesl z 70% na 35%, dobrá zpráva pro ně i pro nás.  Eura jim tam vozí turisté z celé evropy, , jejích peníze používají jen místní, většinou na venkově. bohatnou a získavají na t eurech, kam by se hrli, nemusí se podřizovat žádným evropským byrokratům, mohou mít dvojí záchody, šátky na hlavách ženy na universitách,  žijí si polde svého. Pro ně je euro skutečným ternem. Pane Bárto, jestli se na eura těšíte,  nic Vám nebrání zajit do banky, směnárny a vymenit si třeba eura za 100000kč, rozjedťe se do Evropy a roztočte to 

Josef 10.2.2008 14:44

Re: Eura mě u nás

Kdyz Svejnar vysvetloval to riziko s inflaci tak to ma ze zkusenosti. Vi o tom, ze nekolik latinoamerickych zemi dnes u nema vlastni menu a pouziva dolar. Tam byval zlozvyk, kdyz stat nevybral dosti na danich, tak si zbytek penez vytiskl. 

Medák 10.2.2008 21:45

Re: Eura mě u nás

Euro nadšenci si můžou už teď vyměnit vejplatu za Eura .platit s nima můžou třeba v Tescu,Globusu a bere je i Interspar.

Tino 10.2.2008 3:42

Nikdo nám nic neupraví!

 Upravit nám podmínky pro přijetí eura znamená pro bývalé zakladatele EU snížení své vlastní prosperity a doplácet na naše vyrovnávání se s EU. ZA NÁS NIKDO NIC PLATIT NEBUDE!!!

 Eurostát je utopická myšlenka. Soustátí je sice možné, ale tvoří hranice ekonomik jednotlivých států. Ten, kdo se opírá o existenci Spojených Států Amerických, jako o jeden stát vzniklý z mnoha různých států a z něj odvozuje stejnou možnost pro Evropu, ten by si měl uvědomit, že USA nevznikly bez občanské války, že nevznikly mírovým procesem bez násilí!!

 Zastánci utopických nápadů jsou riziková část obyvatelstva. Jejich zásluhou totiž dochází k neštěstím obrovských rozměrů!!

wombat1 10.2.2008 12:27

Re: Nikdo nám nic neupraví!

.......Evropa nikdy a to prosim zduraznuji, nikdy nebude a take nemuze byt tak jednotna jako USA z jednoho prosteho duvodu. Evropa nema jednotny jazyk. Po valce si rada evropskych intelektualu toto uvedomila a prisli s navrhem na evropskou rec Esperanto. Po slibnem zacatku se na Esperanto jaksi zapomelo. Vecna skoda. Evropa propasla jedinecnou sanci. Dalsi jiz asi neprijde............  

Papouch 10.2.2008 13:50

Re: Re: Nikdo nám nic neupraví!

ani USA nema jednotny jazyk, ale dva

v jizni Kalifornii uz je tolik Hispancu, ze hlavni jazyk je spanelstina

Alfons 10.2.2008 16:30

Re: Nikdo nám nic neupraví!

Čím větší demokracie, tím větší neštěstí.  ;-O

Hliník 9.2.2008 22:40

Zelený raul

Že bursík nedořval Klause za to, že nechal  ve španělském sále svítilo toli žárovek, to se zase zasvinilo ovzduší a udělal se dekel, oxydu uhlič. tam bylo tolik, že se ho někteří nadýchali.  

jj 9.2.2008 17:34

Marxisté nebo banky chtějí zadlužený stát ??

Možná autora překvapí ale tím kdo sponzoruje všelijaké rozhazovačné socialisty a jejich volební kampaně jsou právě a především banky protože právě ty si přejí rozhazovačnou a zadlužující se vládu u moci - stát úroky vždy zaplatí a když je problém tak se holt zvednou daně ( USA platí bankám jen na úrocích z dluhu ročně 400 miliard dolarů , to už jsou pěkné penízky )

Kevin 9.2.2008 9:25

Unie

Až bude zajištěno, že národní státy budou mít alespoň tolik nezávislosti na centru jako mají jednotlivé státy v USA tak prosím.

Pokud jde o Euro, tak až přijde čas, kdy budou přínosy alespoň trochu vyvažovat náklady.

jirka.s. 9.2.2008 8:53

Tak já nevím, pane Bárto!

Dějepis a dějiny vůbec nikdy nebyly zrovna mým koníčkem, ale ať se snažím sebevíce vyhrabat ze svých vzpomínek ty na má, přiznávám nedokonalá a komouši zprzněná, středoškoská "studia" dějin, nějak mi ta současná touha po sjednocování či integraci, jak se tomu teď snad i moderně říká, nějak neladí s poznatky oněch mých "studií"! Ať se při nich probírala kterákoliv říše, faraónská, římská, tisíciletá či ta téměř současná, sovětská, vždycky se všechny vyznačovaly enormní rozpínavostí, která nakonec vedla ve svém důsledku k jejich rozpadu!  A bylo  lhostejné na jakém ideologickém nebo organizačním řádu se zakládaly! Bylo by možná vhodné, kdyby se současní "tvůrci" z těchto jejich konců poučili a zkusili domyslet, jak asi ta jejich zoufalá snaha po té "integraci" pravděpodobně dopadne!

Magor Milda 9.2.2008 9:30

EU není 3. říše nebo CCCP

nelze srovnávat situaci protektorátu Čechy a Morava s naší současnou situací. Nevládnou nám ani Němci, ani Rusové, Američani jsou na to příliš vzdálení a v EU mají stejně pouze status hosta.

Rozpínavost byla vždy důsledkem vojenských akcí, naproti tomu Evropa roste právě tím, že se o účast všechny chudší národy přímo perou. Německé nebo francouzské vojáky jsem viděl pouze jako součást nějaké konference, na našem území se nevyskytují. Pokud budou Američané mít ten radar na Brdech, nebude tam ani jeden tank nebo bunkr, jedná se veskrze o technické obranné zařízení, které nevystřelí ani vzduchovkou.

Pokud se naše mládež učí ráda anglicky, německy nebo francouzsky, není to okupační mentalita, nýbrž i oni chtějí mít v EU šanci na vedoucí místa. Malé národy, jako Nizozemsko, Česko, Finsko, Litva, Estonsko atd. nemohou očekávat, že se velké evropské národy naučí jejich řeč. Proto je v uvedených zemích zcela samozřejmé, že se už mládež učí dva cizí jazyky.

Byli jsme několik století součástí Rakouska, kde chtěla dominovat německá menšina. Předtím jsme byli součástí říše Římské, kde český král patřil k 7 kurfiřtům, volícím císaře. To byl asi také ten rozhodující bod, proč ještě dnes naše republika existuje. V Evropské Unii máme dnes optimální možnosti rozvoje, bohužel jsou brzděny staříkem, mluvícím pouze  lámanou němčinou a angličtinou, jediná řeč, kterou ovládá, je ruština a s tou dnes nikde neuspěje, jenom v Moskvě. Ve světě dnes s českými 'vědci' tohoto druhu pouze ztrácíme.

Lišák FOX 9.2.2008 9:50

Re: EU není 3. říše nebo CCCP

Milý Magore.

Národy se o vlez do EU možná perou ale já o to nestojím. A děsím se toho, jak nám bude tvrdě vládnout bruselský diktát, na který prakticky nebudeme mít vliv. Už to, co předvádí Brusel dnes, kdy ještě nemá takovou moc, jaká se dá do budoucna čekat, je varující.

JanHl 9.2.2008 10:01

Re: Re: EU není 3. říše nebo CCCP - ne, je to RVHP jak vyšité

Srovnání s třetí říší či Sovětským svazem je nesmysl, ovšem srovnání s RVHP již nesmyslem není, což elegantně dokazuje naše nynější nesamostatnost v tak banální věci, jako je například výroba cukru.

Stačí se jen trochu zamyslet, že ....

PROKOP BUBEN 10.2.2008 8:48

Re: Re: Re: EU není 3. říše nebo CCCP - ne, je to RVHP jak vyšité

V době RVHP, kdy probíhal nejen ekonomický diktát SSSR by vám a nám- téměř všem, hrozil za naše vyjádření postih a mohu vás ubezpečit, že likvidace jednotlivce, jakýmkoliv způsobem, nebyl vůbec žádný problém....

H.K. 10.2.2008 9:33

Re: Re: Re: Re: EU není 3. říše nebo CCCP - ne, je to RVHP jak vyšité

V tomto směru je to stejné.

janoryna 9.2.2008 11:43

Re: Re: EU není 3. říše nebo CCCP nevím, co je bruselský

diktát. asi myslíte to, že se po nás chce plnit to, k čemu jsme se zavázali, tak máte pravdu. dodržovat pravidla není u nás zvykem. stačí začít s těmi silničními.... taky bych chtěl podotknout, že máme v bruselu zástupce, kteří mají stejný hlas jako slováci, slovinci, estonci. stačího uplatňovat ane jen fasovat diety za cestu do bruselu. a mimochodem, pražský byrokrat není o nic lepší, než bruselský. a to, že národy se o vlez do EU perou znamená, žebrusel nabízí dobré zboží. to byste měl jako příznivec pravice pochopit. a když nám ta eu vadí, tak bychom od ní neměli chtít peníze. brusel pak má totiž tu drzost chtít jejich vyúčtování a ještě k tomu prokázat, že jsme je použili na účely, pro které nám je poskytl. pro lepší pochopení: dotace na silnici nejde použít na golfové hřiště. to u nás mnozínechápou a pak nadávají na brusel !

H.K. 9.2.2008 18:04

Re: Re: Re: EU není 3. říše nebo CCCP nevím, co je bruselský

EU nám peníze nedává. Vrací část peněz, které jsme tam odevzdali. Dnes jsme čistý plátce.

chytrý horák 9.2.2008 22:28

Re: Re: Re: Re: EU není 3. říše nebo CCCP nevím, co je bruselský

...a šmytec, koukám. Kam se ztratil Janoryna?

wombat1 10.2.2008 13:00

Re: Re: Re: Re: EU není 3. říše nebo CCCP nevím, co je bruselský

 ...........CR cisty platce do EU, hmmmmmmmmmm, mas k tomu tvrzeni nejake fakticke cifry?????