15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

EVROPA: Eurologika

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pozorovatel 9.2.2008 8:40

K zdravotnickému trojúhelníku

je třeba dodat otázku: Proč se říká zdarma, když si jej každý výdělečně činný PŘEDPLÁCÍ a PŘEDPLÁCEL? Když Vám někdo vytáhne ze schránky předplacený magazín je to přece jenom krádež ne? Souhlasím, že je třeba se bavit o výši předplatného a také o tom - JEDNÁ SE PŘECE O ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ - jak jsou kalkulována a sankcionována RIZIKA!

chytrý horák 9.2.2008 9:28

Re: K zdravotnickému trojúhelníku

To je jen takové propagandistické slovíčkaření. Samozřejmě, že nic není zdarma a že nejde o pojištění (sám jste popsal jeden ze způsobů, jak to poznat). Je to stejné jako s všemožnými povinnými platbami, které se nenazývají daněmi, aby den daňové svobody nevyšel na 15. prosince.

pOZOROVATEL 9.2.2008 11:21

Re: Re: K zdravotnickému trojúhelníku

Vše stvrzeno státem jmenovaným vrchním úředníkem - OK!

ajfel 9.2.2008 19:10

Re: K zdravotnickému trojúhelníku

Nejedná se o pojištění, to už byste mohl vědět. Jde zcela nepochybně o zdravotní daň. A pokud jde o tu předplatenku: princip solidarity neznamená, že se z toho bude hradit každému podle jeho potřeb. Ten balík je vyčerpatelný!

Josef 9.2.2008 21:51

Re: K zdravotnickému trojúhelníku

Strucne a jasne! Pozorovateli, ty si to pletes se soukromym zdrav. pojistenim, jako je na pr. v USA. Tam se skutecne ty rizika kalkuluji a na jejich zaklade potom platis tu primu - nebo taky neplatis, protoze te pojistovna muze odmitnout. U nas zaplat panbuh je zatim jeste zdrav. pojisteni a lek. pece statni a tak se postupuje podle ustavniho principu, ze vsichni obcane si jsou rovni. A bud rad, ze to tak je!  Zadnemu s chatr. zdravim bych nepral obchazet amer. pojistovny! Je to k zoufani a castky o kterych se mluvi, jsou astronomicke !!!  

chytrý horák 9.2.2008 22:51

Re: Re: K zdravotnickému trojúhelníku

Hoďte sem nějaká čísla, třeba kolik nás stojí za život pacient s chatrným zdravím, respektive kolik by stál v efektivním soukromém zdravotnictví a srovnejte to třeba s tím, kolik by mu v prostředí efektivního tržního hospodářství bez přívlastků zbylo (za příklad může posloužit Vámi zmíněné USA), kdyby neplatil státu na zdravotní péči nic. Možná Vám vyjde, že si každý rok může dovolit transplantaci jednoho orgánu. Nebo každý měsíc, nebo jednou za 5 let? Nevím, jen Vám chci naznačit, že bez těchto počtů je vychvalování bolševického způsobu zdravotnictví jen mletím prázdné slámy, hloupou propagandou.

Josef 10.2.2008 0:16

Re: Re: Re: K zdravotnickému trojúhelníku

Diky za dotaz. Nastesti mohu nekolik tech statistik vysypat z rukavu hned ted. Tak tu v Kanade stat vynaklada v prumeru na osobu asi $ 4900 rocne. Stoupa to s vekem a pro 60tniky je to temer $ 7000. O zdravych se rika, ze za posledni rok zivota stoji stat vice, nez za cely predchozi zivot.  USA vynaklada na osobu nejvice na svete (vydaje soukrome+statni). Presto v ocekavane delce zivota jsou asi 16 miste na svete! V Kanade je ten system zajisteni nejjednoussi. My platime jen dane a stat plati nemocnice a potom doktory podle provedeneho ukonu.  Skoda, ze jsem mohl poslouzit jen jedinou sifrou $ 4900, vic jsem si nezapamatoval. Preji hodne zdravi v 2008 !

Pozorovatel 10.2.2008 12:03

Re: Re: K zdravotnickému trojúhelníku

V USA nemají ústavu?

Josef 10.2.2008 14:36

Re: Re: Re: K zdravotnickému trojúhelníku

Jisteze maji ustavu. Ustava se ale netyka soukromeho sektoru. Statni je tam jenom armada, policie a posta. Soukromy sektor je tam regulovan jen minimalne. Zapomnel jsem vysvetlit, ze i ti nepojisteni dostanu jakousi peci od statu. Musi byt ale nemajetni. Tento statni prispevek je ale omezeny, do $ 10 000, potom uz tomu chudakovi zbyva jen charita. Ta tam funguje celkem efektivne!

sKoba 9.2.2008 7:48

Má ty prostoto ....

honzak 9.2.2008 7:09

Hujere, Hujere!

Mohl bys definovat pojem "sjednocená Evropa"? Mně se to nějak nedaří, když si představím nutnost sjednotit názory a chování laponských pastevců sobů s názory a chováním portugalských rybářů. Jak si budou rozumět bigotní sicilští katolíci a tvrdými českými ateisty? Jediní, kteří se sjednotí snadno jsou příslušníci lumpenproletariátu.

A k tomu ojru jen tolik, že až bude platit opravdu v celé EU, tak můžeme očekávat zajímavé akce ze strany brusele. Na socialismus se někde prachy musí sehnat, že?

david 9.2.2008 8:25

Re: Hujere, Hujere!

Honzaku, nezapoměl jste na to, že portugalský rybář neexistuje? Ten byl jen na reklamě pro vstup do EU.

Fjertuch 9.2.2008 22:24

Re: Hujere, Hujere!

R^R^Roko  sicilskými, komtr s komotrem, cosa nostra.

Petr 9.2.2008 0:39

Euro bych také chtěl co nejdřív,

u Vás, pane Bárto, mě to ale dost překvapuje, zatím jste vždy jednostranně podporoval Klause a jeho názory a shazoval jeho oponenty. Co se děje? Vždyť Klaus euro nechce. Už jste prozřel a pochopil, že s Klausem se nepohneme z místa?

Richard III. 9.2.2008 2:46

Re: Euro bych také chtěl co nejdřív,

Kdy pochopíte, že slyšet z toho, co říká Klaus, jen to co se vám hodí, k ničemu nevede? Že je to jen cesta k dalším problémům?

Na rozdíl od vás autor článku ví, co Klaus říká a je s ním ve shodě, snad jen s tím rozdílem, že Klaus nedává tolik najevo touhu po euru.

Petr 9.2.2008 7:50

Re: Re: Euro bych také chtěl co nejdřív,

Bárta, Bartoň, Wagner na NP působí jako Klausovo PR oddělení. (K tomu se přidává Doležal, který v nezvolení Klause vidí málem konec světa.) Proto mě trochu překvapuje, že před závěrečným kolem volby chybí obvyklý oslavný článek. Vaše vyjádření "Klaus nedává tolik najevo touhu po euru" naopak svědčí o tom, že o jeho názorech víte velmi málo.

Majkkl 9.2.2008 8:11

Re: Re: Re: Euro bych také chtěl co nejdřív,

To jsou kecy z pohledu jednoho světonázoru. Spousta jiných zase působí jako hlásná trouba pana Paroubka. Tomu se říká pluralita. Soudě podle diskusních příspěvků by většina přispěvatelů nejradši Fidela Castra, což je strašlivé...

Petr 9.2.2008 9:07

Re: Re: Re: Re: Euro bych také chtěl co nejdřív,

Kdo si nepřeje Klause, je automaticky komunista, to je logika na úrovni žáka pomocné školy.

jirka.s. 9.2.2008 10:17

Re: Re: Re: Re: Re: Euro bych také chtěl co nejdřív,

No, ale kdo si přeje Bufa bufa, to už si tak trochu s tou "logikou" zahrává, nemyslíte?

Josef 9.2.2008 21:57

Re: Re: Euro bych také chtěl co nejdřív,

Clovece Richarde, odkud jste spadl? To jste nesledoval posledni navstevu V.K. na Slovensku !?! Jen a jen tam kritizoval jejich rozhodnuti prijmout Euro ! Pry je to neuvazene a budou toho horce litovat !!

Emil XX 9.2.2008 11:20

PROČ chcete Euro - Euro TEĎ znamená větší inflaci

a ZNEHODNOCENÍ ÚSPOR.

Koruna zpevňuje a to je snad dobře. KOMU může vadit zhodnocování koruny, jedině exportérům, kteří nejsou jinak konkurenceschopní.

Magor Milda 9.2.2008 14:23

Euro TEĎ znamená větší inflaci ? Ta na něm nezávisí.

Zpevňování Koruny je důsledek zotavování českého hospodářství po Klausových balíčcích. Příroda si pomůže skoro vždy sama, i ta největší chyba je po několika letech korigována. Bohužel však jsme v tom evropském víru přímo uprostřed, inflace roste kvůli cenám ropy a zemního plynu, energie obecně nám budou ceny ještě dlouho ovlivňovat. To se děje ale všude, nejenom u nás. U nás zatím lze kompenzovat zvyšováním platů, pro zaměstnance se inflace neuplatní. Doplatí na ni důchodci. Výsledkem tohoto dnes intenzivně probíhajícího procesu je sbližování naší ekonomiky s úrovní EU. Doby, kdy se u nás vydělávalo 300 Euro měsíčně jsou už pryč. Toto srovnávání má ale i ten důsledek, že česká pracovní síla už není ta nejlevnější. Proti tomu lze působit zvyšováním produktivity a kvality práce, jinak se od Číňanů neodlišíme. Ale pozor, i v Číně už na to přišli a podobně jako Jižní Korea prosazují lepší kontrolu kvality. Nebudeme to mít lehké, s Eurem, nebo bez. Při čemž s Eurem bychom měli mnohem větší zázemí, omezili bychom moc našich bank a urychlili platební styk. Do Bruselu musíme poslat lidi s nějakými politickými schopnostmi, ne jenom příjemce evropských platů nebo zájemce o poslaneckou imunitu, kterým u nás soudy šlapou na paty.

H.K. 10.2.2008 9:41

Re: Euro TEĎ znamená větší inflaci ? Ta na něm nezávisí.

 Klausových balíčcích. Příroda si pomůže skoro vždy sama, i ta největší chyba je po několika letech korigována. Jaká byla podle Vás největší chyba?

Jenda 9.2.2008 21:24

Re: PROČ chcete Euro - Euro TEĎ znamená větší inflaci

To jest prakticky vsem. A pak samozrejme jejich zamestnancum a majitelum a zamestnancum obchodu a restauraci v jejich okoli a ...