26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EVROPA: Euro. Co dělat s poraženými

Již několik let trvá takzvaná krize eura. Její přítomnost se stala permanentním jevem – a to do té míry, že termín "eurokrize" se zabydlel jako trvalá položka v některých západoevropských médiích. Na stejné úrovni jako třeba domácí politika, finance, počasí nebo sport.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Sevrát 2.5.2013 10:53

Re: Vyznavačům Macha

Většina se většinou mýlí.Jistěže nás v případě vystoupení nebudou milovat,koneckonců oni nás nemilují ani dnes a my je taky ne.Pasy se zavádět nemusí,většina lidí pas má a tak bude stačit pouze pasová kontrola jako tomu bylo před vstupem ČR do EU,jak řekl president V.Klaus těch pár minuti nikoho nevytrhne.Výhoda by byla,že bychom mohli zabránit různé svoloči ke vstupu do ČR.A co se týče obchodu,tam jde pouze o peníze a trochu kvalitu,Čína,Indie,Turecko s Evropou vesele obchodují a nepotřebují být kvůli tomu v EU,naopak mají větší svobodu rozhodování.

P. Janáček 2.5.2013 10:38

Vyznavačům Macha

se tento článek líbit nebude. Pro ně Euro umřelo ještě dříve než vzniklo a věštili mu už asi deset či patnáct naprosto jistých konců. Jenže jak správně pan Kohout připomíná, na rozdíl od liberálních utopistů v uniformě Svobodných všichni jiní lidé vědí, že výstup z Eura je výstup z EU a výstup z EU neznamená, že nás všichni budou milovat, pouštět k sobě bez pasu (ochrana hranic je koordinovaná) a obchodovat bez bariér, ale že se přesuneme na úroveň Běloruska. Nebo třeba Ukrajiny.

P. Janáček 2.5.2013 10:33

Re: A je to špatně nebo dobře?

Mýtus obsazení Francie je známý, oblíbený, ale hodně nepřesný. Ano, Francie byla poražena. Jenže ne sama, ale s Brity a ne z důvodu zbabělosti, ale brilantního německého tahu, který odsekl větší část sil v Belgii. Pak už nebylo moc obranyschopných jednotek.

J. Mrázek 2.5.2013 10:27

Podle hrubky slov.president ?

Nicméně poznámka: Klaus zabrzdil na pár let vznik čtvrté říše s ředitelstvím v Berlíně a to mu Kááárlové a pravdoláskaři nemohou odpustit, tolik v tom RAJi chtěli být....zatím TAM byl jen Paroubek zvaný šuplíček (nikdy se nedotkl obálky...)....Neoprávněný optimismus o výdrži eurozóny bych rád sdílel, ale nejde to.Některé státy byly před čtyřmi roky (!) zadluženy tak, že jim splácení při trvalém růstu bude trvat sto let. Být optimista v této situaci znamená, že mám dost peněz na drogy....

E. Sevrát 2.5.2013 10:00

Re: Praha nedotuje Rtyni.

V Praze je blaze,ale říkejte to venkovanovi,je to zbytečné.

P. Schuster 2.5.2013 9:59

Re: A je to špatně nebo dobře?

Proč to v Německu jde a ve Francii ne? Je to jednoduché protože v Německu žijí převážně Němci a ve Francii Francouzy. Je obrovský rozdíl mezi mentalitou Němců a Francouzů, viz 2. světovou válku kdy na obsazení části Francie stačilo Němcům celkem 32 dní, ale my musíme být potichu, protože u nás byli cobydup.

J. Rechnovský 2.5.2013 9:49

Re: A je to špatně nebo dobře?

Německo kolonie samozřejmě mělo a snažilo se je ještě rozmnožit. Napoví Vám třeba jen názvy měst v Namibii...;-). Konec všemu udělal 1. světová válka a definitivní tečku ta druhá.

Zcela souhlasím, že se s novou situcí poválečné Německo příkladně vypořádalo a drive nztrácí ani v současnosti.

Dále zcela souhlasím s Vaším názorem.

M. Bezouška 2.5.2013 9:43

to je něco strašného!

Doslova a do písmene. Z blbého článku se vybere jedna docela nepodstatná větička - i když ještě blbější než zbytek článku - a z ní se vyšmoulá diskuse na stejné myšlenkové úrovni, která už nemá s předmětem článku docela nic společného ("dotování" Rtyně Prahou nebo naopak).

Autor článku má ovšem pravdu v jedné věci - že totiž  nějaká měna sama o sobě není problematická. Potíž je ovšem ve (pro autora zřejmě zanedbatelné) skutečnosti, že žádná měna "sama o sobě" neexistuje. Leda snad v případě, že není nikým používána, nebo, nanejvýš, při hraní známých monopolů. V reálném světě je měna, nebo, chcete-li, peníze součástí nejen ekonomiky, ale podmínkou fungování celé společnosti. Co dokáže nevhodně zvolená nebo nastavená měna lze dnes téměř učebnicově demonstrovat na eurozóně i celé EU   (protože potíže eurozóny indukují podobné nebo jiné problémy všude kolem), což ostatně sám autor dost podrobně rozebírá.

Je to vlastně komické - autor vyvrátí jedna svá tvrzení jinými, napsanými o několik řádků níže. Co ovšem komické není je fakt, že se autor, pokud se nemýlím, pokouší se svými  názory a nápady vstoupit také na politické kolbiště.

J. Kočí 2.5.2013 9:22

A je to špatně nebo dobře?

S popisem situace souhlasím, ale jaké je řešení?

Že Německo vítězí je OK, proč nevítězí Francie či Británie, je záhada. Asi je na vině bývalá imperiální politika, které se bývalé vemoci pořád nechtějí zřeknout. Německo žádné kolone nemělo, tak se zaměřili na Evropu. Hitlerovo tažení se ukázalo jako slepá ulička, tak to sjednocení Evropy začali dělat jinak. A funguje to. Místo, co bychom se hodně učili a snažili se pomáhat Německu, tak se tady dává prostor bizardním figurkám typu VK.

Na rozdíl od autora vidím cestu vpřed a to právě postupným hledáním efektivních řešení v jednotlivých regionech. Proč to v Německu jde a ve Francii ne? Stačí se podívat, kolik podniků vlastní Němci v Čechách a kolik Francouzi. Francouzi a Britové nepochopili potenciál východní Evropy, zatímco Němci jej využívají. Důsledkem je postupný (Němci kontrolovaný) vzestup východu a protože už nepotřebují levné jižany, tak úpadek na jihu. Evropa není monolit an ikdy nebude. Mám na mysli efektivitu. Jestliže výrobek vyráběný v Řecku vyjde 10x dráž než v Bulharsku, proč by vůbec někdo vyráběl v Řecku?

Tam vidím podstatu problému a zároveň řešení.

Prostě budoucnost Evropy vidím jedině v tom, že se budou hledat ekonomická řešení pro jednotlivé regiony. Budoucnost eura s tím souvisí jen volně. Bude nutné omezit vliv národních států, protože je prostě neefektivní. Čím menší stát, tím snadněji se dostane do potíží. Proto je třeba posílit Evropu a snížit vliv lokálních politiků. Potom jednotná měna bude nutit ještě více k hledání těch efektivních řešení problémů, což naopak přispěje k posilování eura.

P. Lenc 2.5.2013 8:59

Re: Praha nedotuje Rtyni.

Říkejte to Pražákovi, ale je to zbytečné.

P. Joch 2.5.2013 8:36

Re: Praha nedotuje Rtyni.

Bohužel je to tak, díky počtu firem, který připadají na jeden finanční úřad v Praze, na Vás kontrola statisticky vyjde jednou za 200let, zatímco v okresním městě je to každý druhý rok. Pokud se nechci nechat státem oškubat jak kuře, vyplatí se firmu virtuálně přesídlit do Prahy a mít klid.

Statisticky to pak vypadá tak, že Praha je zázračný stroj na peníze a prosperitu, zatímco regiony jen tyjí z pracovitosti Pražáků.

J. Hejna 2.5.2013 8:08

Přání je otcem myšlenky

Někdy se holt rodí i myšlenky s Downovým syndromem.

P. Götze 2.5.2013 8:01

Re: Praha nedotuje Rtyni.

A z jakych dat jste si to spocital?

P. Kolář 2.5.2013 7:00

Re: Praha nedotuje Rtyni.

V které hospodě jste slyšel tuto skvělou myšlenku?

P. Pavlovský 2.5.2013 6:58

Příklad z kultury:

V ČR je cca 10 oper (institucí), téměř v každém krajském městě jedna. Financují je ta města.

Ovšem Praha neživí žádnou, v Praze je pouze opera ND, placená MK ČR. Všichni živí Prahu!

Naposledy byla v Praze nestátní opera před válkou - opera Neues Deutsches Theater. Živili ji především pražští němečtí Židé.

Jeden čas (20. léta) mělo operu i Vinohradské divadlo - to bylo placeno městem.

Pro pražskou operu se nabízí budova po Neues Deutsches Theater - Smetanově divadle - Státní opeře. Návštěvnictva by bylo dost, ale z dotací by se kradlo daleko hůř než z Open Card nebo z tunelu Blanka.

L. Krajicek 2.5.2013 2:03

Praha nedotuje Rtyni.

Praha nedotuje vůbec nikoho, ale všichni živí Prahu. Že zde má papírově podle obchodního rejstříku spousta firem svoje sídlo, ještě neznamená, že je Praha ekonomicky silná nebo důležitá.