8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EVROPA: Energetická bezpečnost na vedlejší koleji

Vyzýváme všechny politiky České republiky … tak začínaly celostránkové inzeráty 19.1. v tištěných denících nabádající politiky, aby nehazardovali s energetickou soběstačností České republiky a neodkládali rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny Dukovany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 26.1.2021 7:49

"občané vyproštění ze zaseknutých výtahů budou vyklízet rozmražené lednice" podělané výtahy a rozmražené lednice jsou legráckou proti tomu co bude ve špitále při delším blacoutu. Ventilátory, inkubátory, ale i topení, výtahy, ale i recepty a výdej léků, kuchyně... vše jde na elektřinu. Pochybuji že nemocnice mají tak velký záložní zdroj, že prostě máčknou na gombík a jede se dál. Mají na sále připraveny svíčky aby to mohli dodělal bez elektriky? No bude to veselé, ale ti zelení věrozvěstové se jistě zasmějí a řeknou "no mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždy". A jedeme dál a dál, černým kočárem kol bílých skal. J.L. ends

R. Tichý 26.1.2021 7:42

V cem vznikne zavislost na Rusku v pripade jeho dodavky JE? Palivove clanky lze dodavat i odjinud, ze....

L. Novák 26.1.2021 7:42

Blbe ;-O zelenorudý nevzdělaný, za ten váš Bilionový tunel OZE už jsme mohli mít s rezervou a bez státních záruk postavené jaderné elektrárny (minimálně dvě). A bylo by to "zadarmo". Za peníze, které dementi jako ty posílají rovnou do černé díry bez jakékoliv návratnosti. A výše dodávek elektrické energie do rozvodné sítě by byla nejmíň o řád (10x) vyšší, než co dodávají dotované OZE za stejných tisíc miliard Kč (3% roční spotřeby). !!

V. Patrik 26.1.2021 7:41

Koupím si to od toho, kdo nejen umí, ale je taky solidní firma. Kupovat u toho, se kým jsem se už spálil, je jako sednout na lopatu dvakrát po sobě.

Mám dojem, že na ruském plynu a neruských jaderných elektrárnách bude naše závislost menší, než na ruském plynu a ruských jaderných elektrárnách.

R. Tichý 26.1.2021 7:41

A odkud budeme dovazet potrebne vyrobky?

R. Tichý 26.1.2021 7:40

Kdyz budeme mit v ČR treba 4 jaderne elektrarny a a vse ostatni bude konickem pro pokusy, bude to skvele.

Jaderny "odpad" se v budoucnu jiste podari znovu vyuzit.

P. Rada 26.1.2021 7:39

Planet of the humans (2019) - dokument NENÍ! Za dokument to jen prohlašují ti co jim jednostrannost obsahu vyhovuje. Zdravá dokumetaristika popisuje realitu co možná bez vlivu dokumentaristy na výběr obsahu a je přístupná oponentnímu řízení.

K násilnostem pravideklně nabádají psychopati kteří jinou možnost nedokáží nevnímat. Smutné přitom je, že se jim takto oblbnout prosté občany občas podaří a že i poslední světová válka zřejmě byla lidem nedostatečným mementem.

J. Krejčí 26.1.2021 7:37

Znám několik soc. strojírenských podniků, kde se udržela v provozu jen slévárna a svařovna. Proč asi ? Levná el. energie! Těmto velkoodběratelům by se měla zdražit. Pak přijdeme na to, že dostavbu Dukovan ani nepotřebujeme. Těch nškolik tisíc pracovních míst oželíme.

O. Uživatel 26.1.2021 7:17

Uživatel požádal o vymazání
P. Rada 26.1.2021 7:15

S čeho kdo všeobecně ztátovou akci ast tak může zaplatít a proč by to měl zejména za situace vleklého poklesu ekonomiky dělat?

L. Novák 26.1.2021 7:09

Američané to tak dělají taky. Už jsem tady nespočetněkrát dával odkazy na dokument "Planet of the humans (2019), tam je to dobře vidět.

Zelené magory pověšet na kandelábry...

J. Nový 26.1.2021 7:03

To u nás v EU to umíme udělat lépe. V Brazilii pokácíme les, přeměníme ho na štěpky, usušíme, naložíme ma loď, převezeme třeba do Nizozemí.....a tady místo toho, abychom z toho udělali OSB desky, tak to proženeme kotlem elektrárny a pak jásáme, jak ekologicky vyrábíme elektriku

P. Hatina 26.1.2021 6:57

Pokud jste si toho nevšiml, tak na té energetické závislosti na Rusku jedeme už 30 let, díky Temelínu, dostavovanému v té době, o ruském plynu nemluvě. A nezdá se, že by to nějak mnoho otřáslo našimi vřelými vztahy k EU :))

L. Novák 26.1.2021 6:54

Když si jdete koupit něco, co potřebujete, tak si to koupíte od toho, kdo to umí. Ne? Nebo máte dojem, že na ruském plynu bude naše energetická závislost menší než na jaderných elektrárnách? :-P

J. Nevrkla 26.1.2021 6:44

Rusové to postaví, protože jsou v tom nejlepší, a my zaplatíme západu vejvar jako správní lokajove.

J. Basler 26.1.2021 6:42

Jasně máte pravdu , do kotelny občas zajdu a je tam toho na elektriku dost...

V. Patrik 26.1.2021 6:41

Čím to, že pan Jirsa po rudé Číně zahořel novou láskou i k ruskému Rosatomu? Energetická bezpečnost podle pana Jirsy se rovná co možná největší energetické závislosti na Rusku. Že by Jirsova PR agentura C&B dostala novou zakázku? http://bit.do/fn9FS

Jak jednou tady správně napsal Aston, jde o to, zdali si zase sedneme Rusům na lopatu, anebo nesedneme. https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/evropa-energeticka-bezpecnost-na-vedlejsi-koleji. A210123_231912_p_ekonomika_wag/diskuse

J. Nový 26.1.2021 6:16

chachacha....centralhajcunk bez elektriky taky nepojede, kupte si teplé prádlo....se nakonec ukáže, že pravdu měla ta pitomá Jihočeská matka, co chtěla vrátit do škol kamna na dřevo

J. Strakoš 26.1.2021 5:42

Také čekám na blackout. Relativně krátký, aby škody nebyly vysoké, ale dostatečně dlouhý na to, abychom si uvědomili, že na alternativních zdrojích se stabilita postavit nedá. To pak urychlí jednání o výstavbě více než 100 inzerátů v novinách.

J. Basler 26.1.2021 3:44

Už jen lehce si pamatuji, jak "rozhlas po drátě" vyhlašoval energetické stupně... To ale asi za chvíli (možná pár let) nastane znovu. Mockrát jsem tu psal, že el. energie ze solárů, vody a větru v celé Evropě neutáhne výroby železa, oceli, skla, hliníku, cementu, plast. hmot a umělých hnojiv a následné fabriky. Přesun výroby třeba do Afgánistánu se nic nevyřeší - nebudeme mít na to asi prachy. Takže po pár nucených sníženích výrob a pár blackoutech se skutečně objeví pár pol. stran, které se začnou chovat rozumně a voliči to pak rozhodnou. Moje domácnost jede celá na elektriku (jo, central hajcung je na plyn z kotelny v bloku) a celkem si 2, 3 denní výpadek nedovedu představit. Kdysi jsem koupil malý plynový vařič na kartuše, aby bylo kde ohřát vodu na Sunar pro dvojčata. Ale to je 25 let a ladil se výkon v trafačce před barákem.

L. Novák 26.1.2021 3:15

Souhlas s autorem zcela bez výhrad.

Jenom si dovolím připomenout, že se i ČSSD se chystá, slovy místopředsedy ČSSD a minista zahraničí Tomáše Petříčka, ve volbách spolupracovat se zelenými magory, čímž navazuje na svou odpovědnost za prosazení Bilionového tunelu OZE (Zák. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie). Není na tom nic překvapujícího, rudí se zelenými mají společné geny... :-P

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/petricek-cssd-vede-debaty-o-spolupraci-ve-volbach-nikoli-s-a/r~90e0e3545d4311eb95caac1f6b220ee8/