18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

EVROPA: Až do vyhlazení. Trhu

Alan Greenspan, neblahé paměti, používal na vyhlazování hospodářského cyklu hodinářský šroubovák. A jím vedený Fed zcela nepochybně svou měnovou politikou zásadním způsobem přispěl k vytvoření bubliny na trhu nemovitostí v USA.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Hamal 24.9.2012 12:33

Až do úplného vyhlazení?

Evropští kolonizátoři bez kolonií propadají panice. Nezbohatli na svobodném trhu, ale na svobodném parazitování na levných zdrojích zbytku světa za pomoci násilí. Sami už jednotlivě nemají šanci, a tak se pokoušejí o evropské impérium. Problém je jak se v něm mezi sebou znovu nepoprat o vedoucí roli. Ale na obnovené ovládání těch ostatních je stejně už pozdě. Spíš ta nová generace mocných už si se zájmem obhlíží, z které strany nejlépe to evropské "tržní" sousto nazobnout.

J. Boleslav 24.9.2012 15:31

Re: Až do úplného vyhlazení?

Nějak tak, souhlasím.

M. Prokop 24.9.2012 16:08

Re: Až do úplného vyhlazení?

S těmi koloniemi to není tak horké. Politici i ekonomové se dohadují, zda byly pro kolonizátory výhodou či přítěží.

Dokud se v Evropě pracovalo a státy si konkurovaly, prosperovalo to a vládla světu.

Od dob "sociálna" se množí jen úředníci, v práci překážejí a jde to do kopru.

J. Jurax 24.9.2012 23:47

Re: Až do úplného vyhlazení?

Úplně mimo ... :-(

J. Novák 24.9.2012 11:06

Sečtělý mudrc, tenhle Páral ! (Šedovous

Tak Napoleon nebo Hitler usilovali o evropskou federaci ?

Vraťte mi školné, marně jsem chodil do školy.

Šedovous žije

M. Prokop 24.9.2012 16:09

Re: Sečtělý mudrc, tenhle Páral ! (Šedovous

Tehdy se tomu říkalo jinak, ale od soudruhů v Bruseli se to zu moc neliší.

J. Jurax 24.9.2012 23:25

Re: Sečtělý mudrc, tenhle Páral ! (Šedovous

Chtěli - zjednodušeně řečeno - sjednotit Evropu pod svou vládou. Brusel činí totéž. A to školně si fakt nechte vrátit ...

I. Schlägel 24.9.2012 10:17

Přesné.

Není co dodat. Ona neviditelná ruka trhu existuje socialistům navzdory, bohužel díky jim notně pokroucená a lapající po dechu. Ale kam s argumenty na soudruha Barossa, že?

D. Polanský 24.9.2012 9:42

Malý háček

Má to jeden malý háček. Západ  v padesátých až osmdesátých letech sliboval občanům společnost blahobytu pod vlajkou demokracie. Lidé tomu uvěřili. Jenomže bez regulace trhu, umělých zásahů budete mít s společnosti ještě větší majetkové rozdíly než dnes. Ale to pak nebudete mít demokracii, neboť chudoba a zločin budou tak rozsáhlé, že ulice ovládne strach. Viz např. sci-fi filmy. Tím nestraším, jenom píšu to, co si myslí většina ekonomů a politiků.

V. Venc 24.9.2012 10:18

Re: Malý háček ad Polanský

Opravdu jste bezvadně popsal past, do které se chytají všichni socialisté.

Jediná správná šance pro rozvoj společnosti je svobodný trh (člověk) a dodržování morálky (Desatera). Jakákoliv jiná cesta končí tam, kde je nyní EU (což je přímo vzorový příklad Vaší úvahy)!

P. Novák 24.9.2012 13:06

Re: Malý háček ad Polanský

naprosto s Vámi souhlasím.Jak jim jenom otevřít oči,to je problém.

V. Vlach 24.9.2012 20:01

Re: Malý háček ad Polanský

Problém je v tom, že to otevření očí je v jejich očích trestné.

Vymyšlené to mají všechno dobře chytráci, ale spoléhat na to, že na ně ještě osud stromu, co neroste do nebe, nedopadne, je jeden tragický omyl. Až spadne klec přijde strejda lynč.

J. Schwarz 24.9.2012 10:27

Re: Malý háček

Jenže otázkou je, co to má být ta regulace trhu. Jistě, tržní síly samy o sobě mají tendenci trh zrušit a nastolit vládu násilí - protože taková je lidská nátura. Pokud někdo v tržních podmínkách svými skvělými službami zvítězí, nide není dáno že dědicové a pokračovatelé budou stejně pracovití a inovativní. Pak mají tendenci zneužít své síly k likvidaci potenciální konkurence a udržet si praktický monopol - tím je ovšem "trh" zlikvidován. Alespoň trh v obecném smyslu - pokud pod pojem trh nezahrneme jakékoli prostředky, včetně vražd a války. Společnost, pokud něco takového existuje, by měla mít eminentní zájem ne na regulaci trhu / tu si zařídí i ony monopoly, jakmile se do jejich vedení dostanou lidé neschopní a líní / ale na jeho ochraně. Ne kvóty a ochrana nevýkonných monopolů, ale snadný přístup na trh malým inovativním firmám jsou třeba. Současný stát "reguluje" ale jak? Příkladem  buďtež telekomunikace. Prakticky monopolní operátoři si diktují ceny mnohem vyšší než v sousedních zemích a úřady váhají s uvolněním licencí pro další zájemce. Tohle není trh, ale vydírání - se státním požehnáním. Skončíme jako za středověku - každý bude mít "své jisté" - něco jako cechy, budou mít zaručený odbyt protože nikomu jinému nebude povoleno nabízet podobný produkt. Ale členové takových spolků budou mít zase nadiktovány dodavatele - jiné cechy. Nad tím budou čnít jen politické špičky - obdoba středověké šlechty. Jen oni budou mít dostup ke zboží odkudkoli. Takovou regulaci ať vezme čert. Howgh.

M. Prokop 24.9.2012 10:37

"Jenomže bez regulace trhu, umělých zásahů budete mít s společnosti ještě větší majetkové rozdíly než dnes. Ale to pak nebudete mít demokracii, "

Zřejmě je demokracie ve vašem pojetí nějaká (přerozdělovací) zlodějna.

To už tu bylo párkrát, pod různými jmény a barvami, od rudé, přes hnědou, černou i oranžovou, krachne to zákonitě zase i pod modrou s hvězdičkami.

Takže věřte svým sci-fi a nekažte si zrak a netřibte myšlení.

Když tu blbinu pajcujete vy, tak já také.

R. Malaschitz 24.9.2012 10:37

Re: Malý háček

To je nezmysel, že bez regulácií budú väčšie majetkové rozdiely. Najväčšie majetkové rozdiely sú v štátoch kde je regulácia, pretože tam štát zasahuje často v prospech veľkých bohatých firiem a ničí strednú triedu. Vzniká tak vrstva superboháčov a chudákov. Napríklad štáty Južnej Ameriky, India, Rusko.

A. Novák 24.9.2012 12:32

Re: Malý háček

máte na mysli Párale zmiňované "úspěšné" státy BRIC ? :o)

O. Istvanfy 24.9.2012 13:31

Re: Malý háček

Zrejme si mýlite príčinu s následkom. Neregulovaný (alebo zle regulovaný) trh vedie ku vzniku monopolov, pre ktoré potom nie je problém ovládnuť štát aj s jeho mocenskými štruktúrami. Tá regulácia potom nie je regulácia štátom ale monopolmi a trh už dávno neexistuje.

M. Prokop 24.9.2012 16:12

Re: Malý háček

To je asi něco v tom smyslu, že v kapitalismu je člověk vykořisťován člověkem, kdežto v socíku to je naopak.

Neregulované - monopol, regulované - monopol úředníkem.

Já se víc bojím monopolu úředníkem, ten na to má stát. Žádný monopol bez státu sám nevydrží.

P. Podešva 24.9.2012 9:36

Zajímavá teorie

Už to někdo vysvětlil Sobotkovi?

M. Prokop 24.9.2012 10:38

Re: Zajímavá teorie

Tam neuspěla ani Lafferova křivka.

K Dluhoslavově cti budiž řečeno, že u Kalouska zřejmě také ne.

Š. Hašek 24.9.2012 9:19

Výborný článek.

Souhlas.

Srovnejme s příspěvkem evropského komunisty-socialisty Roučka.

J. Boleslav 24.9.2012 15:34

Re: Výborný článek.

Rouček snad není žádné srovnání, to je jen socialistický(á?) trouba.

E. Vašátko 24.9.2012 8:53

Jsem docela rád, že mě je už 70 let.

Patrně jsem prožil relativně nejklidnější období v současných dějinách. Ale mám děti a vůbec jim nezávidím. Pan Páral má stoprocentně pravdu a nejhorší na tom je, že je vcelku jedno, zda má člověk peníze, protože pokračující inflace je znehodnotí, ať je uložíte jak chcete. Asi zase budou lidi chodit pro výplatu s kufrem a budou přestávky na nákup, než bude vyhlášen nový kurs. Přečtěte si Remarqua - Černý obelisk. Tam to všechno je.

V. Novák 24.9.2012 14:22

Re: Jsem docela rád, že mě je už 70 let.

Elekronicky se to zvládne bez kufrů. Co je snadnějšího, než připisovat nuly?

V. Vlach 24.9.2012 20:05

Re: Jsem docela rád, že mě je už 70 let.

Hehehe.....nastane střídání stráží.

Jediná šance je silná měna nekompromisně krytá zlatem. S tím nikdo z iluminátstva nepočítal.

Systém vyměnit.

J. Kanioková 24.9.2012 6:21

Brilantní..... !

Opravdu ... zvrhlost trhu dluhopisů převyšuje perverzi akciového trhu ... a má daleko vážnější následky!

P. Lenc 24.9.2012 8:17

Re: Brilantní..... !

Připojuji se.Není co dodat.

P. Maleček 24.9.2012 5:30

Ty kleště spíš drtí autorův mozek

Nasazené sociální standardy evropské země nesvírají. Evropu svírá jejich zneužívání poliky, kteří stojí i za druhým problémem, kterým je jejich podpora vývozu evropských pracovních míst do Asie. Levicoví politici svážejí do Evropy sociálně slabé z celé planety, hlavně ze severní Afriky a Blízkého Východu z jediného prostého důvodu. Dají jim sociální dávky a a ti navežení je pak volí. Bez ohledu na to, že zdroje na ty korupční sociální dávky vytváří z 95% původní evropské obyvatelstvo.

No a když se k tomu přidají skvělí evropští podnikatelé, kterým už nestačí vydělávat miliony v prostoru svázaném křesťansko sociálními pravidly, tak vezmou své fabriky, uplatí totálně zkorumpovaný aparát nějaké té asijské či africké země, ten jim tam nažene své polootroky a už se vydělávají ne miliony jako v té zkostnaťelé Evropě, ale miliardy, které se daní v nějakém tom daňovém ráji.

No a pak nemá být Evropa v maléru. No na tuhle analýzu netřeba studií špičkových univerzit a praxe v nadnárodním bankovnictví. Stačí zajít do poslední hospody a tam se místního sedláka zeptat jak to dělá, že ty jeho krávy dojí. Dozvíte se, že obdělává místní pole a louky a zaměstnává místní lidi. Kdyby dovezl granulát z Asie tak by sice víc vydělal, ale žil by v hnusné zaplevelené krajině a ty jeho produkty by si místní neměli za co koupit. A krávám by pukly vemena.

Nemohl by Klaus, místo svých věčných akademických keců, tohle vysvětlit bruselským nadutým blbům?

B. Mráz 24.9.2012 9:44

Re: Ty kleště spíš drtí autorův mozek

Pane Malečku, vaše mírně řečeno nepřesná analýza končí nesmyslně obviněním Klause z "akademických keců". Ten prezident už může opravdu za všechno!

J. Milfait 24.9.2012 9:45

Re: Ty kleště spíš drtí autorův mozek

, ale daleko více Vám. Pokud umíte číst tak si přečtěte uvodník Astona, abyste si nebral do Vašich úst (huby) pana prezidenta Klause pro konstrukce Vašich blábolů. Zdraví JM.