26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGIE: Jádro zachraňuje životy

USA potřebují bezpečnou a rozumnou energetickou politiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 14.10.2022 9:29

Ano Rusko nemá z jádra respekt. Je schopno jít i do jaderné války, to je třeba si opakovat. I když myslíme na Černobyl. Ten je sice na území dnešní Ukrajiny ale byl tam v době okupace Ruskem.

V. Církva 14.10.2022 9:28

Tak Černobyl byl taky v tehdejším Rusku. A e jedním z důvodu fobie západu vůči jádru.

No a článek je právě o tom, že by měl Západ přejít na jádro, jakkoliv je už pozdě.

Mimochodem, proč tu cpete JE v Ruské federaci? Článek není o tom kdo má většího, je o tom jak vyřešit fatální závislost na Rusku. Ať si teda Rusko má co chce a strčí si to do zadku!

V. Kučer 14.10.2022 9:26

Máte pravdu ale je dobré to opakovat.

V. Církva 14.10.2022 9:23

;-D;-D;-D;-D;-D

Tak Západ se asi nemůže vyvázat z odpovědnosti za 2hé napadení Iráku i některých jiných omylů. Myslím že to byla chyba a určitě proti svrchovanosti těch zemí.

NS vznikl po roce 2014 kdy se vědělo co jsou Rusové zač. Krym neukradli USA ale Rusové. Na Donbasu byli ruští zelení mužíci. Ukrajina chtěla budoucnost bez Rusů a mají na to právo, i když měli být taktnější k ruské menšině a diplomatičtější k velkému mafiánskému obru v sousedství. To bezesporu.

24.února napadlo Rusko Ukrajinu, příbuzný národ mluvící podpobnou řečí. A potrvrdilo se tím, že USA měli s NS pravdu. Pokud máte dojem že Rusko napadli USA, potřebujete léčbu!

Že USA EU a jiné státy podporují země které s nimi chtějí spolupracovat nebo k nim vzhlížejí je logické, i když to může být z vypočítavosti, přesto to může být vzájemně výhodné.

V. Kučer 14.10.2022 9:22

Vodík lze ekonomicky vyrábět v JE 4. generace, zatím stojí jediná v Ruské federaci.

L. Beneš 14.10.2022 9:21

Mám rád mléko, ale nemám rád krávy. Proto přestávám mléko pít.

P. Pepax 14.10.2022 9:20

No nevím, zrovna Rusko je asi na špici ve vývoji jaderných elektráren a to mají dostatek ropy a plynu. Autor asi objevil Ameriku.

V. Kučer 14.10.2022 9:19

Ještě před čtyřiceti léty stavěla Francie spolehlivé JE stejným tempem jako dnes Rosatom.

M. Vaněk 14.10.2022 9:13

A to vám nakukal kdo? Cena na trhu je podmíněna "nabídkou a poptávkou", kterou lze ale manipulovat oběma směry, a tento podvodný trh byl stvořen především s ohledem na spekulace, které pomáhají předevšín podvodníkům.

J. Kulheim 14.10.2022 9:13

R^

L. Beneš 14.10.2022 9:07

Do jaké míry se pan Kadish stará o to, aby měla dost práce organizace Chevra Kadisha?

V. Novak 14.10.2022 9:04

Snad ne - ale nějakou dobu jejich náprava(po)trvá.

Zvláště při francouzské grève-kultuře.

V. Novak 14.10.2022 9:02

A ani plyn z burzy není předražený - burza je trh všech trhů a cena vzniklá na trhu je vždy tržní. Tedy férová.

V. Mokrý 14.10.2022 9:01

!R^

R. Dubravský 14.10.2022 9:00

Nakolik jsem informován, odpískali rakety s jaderným pohonem Rusové i Američané, především proto, že radioaktivní zamoření není jen na místě dopadu, ale i po celé dráze letu. Tady i na vlastním území.

V. Novak 14.10.2022 8:59

Bez zájmu TV dokumentaristů funguje taková elektrárna už 4 roky v Severním ledovém oceánu.

Jenže se jmenuje "Akaděmik Lomonosov", zásobuje elektřinou i teplem město Pevek na Čukotce a je ruská. Takže nezájem sdělovadel je pochopitelný...

F. Navrátil 14.10.2022 8:56

Plyn není předražený, Pokud má odběratel dlouhodobou smlouvu, pak dostává plyn přesně podle smluvních podmínek. Kdo si neobjednal, ten musí nakupovat na volném trhu, kam Gazprom nedodává, protože hrozí blokace plateb. Na volném trhu se tedy cena odvíjí od ceny stanovované světovými producenty a dodavateli kapalného plynu. Nabidka na zvýšení dodávek ruského plynu se nesetkala k kladným přijetí. Gazprom není charita a těžko očekávat, že by dodával plyn zdarma k volnému použití.

V. Církva 14.10.2022 8:55

Samozřejmě že ne, ale v perském zálivu mají rádi peníze. Na druhé straně bych nepodceňoval Islám. Pokud vyhrají ajatoláhové jak v Iránu, nebudou se chovat tržně,tak jako dnes Rusové.

Nicméně osobně mám špatné zkušenosti především s nespolejlivostí ruských firem, a znám i Rusy (mimochodem jako jednotlivci skvělí dokonce spolehliví lidé, ale ruská mašinérie, nedostatek práva tuto zemi deklasují). Araby moc neznám.

Článek je ale především o jaderných elektrárnách na Západě a ty se měly dávno stavět. U nás se nemělo otálet s novými bloky. Ale jak jsem už dávno psal bez Rusů, i kvůli jednostrané energetické závislosti. Nakonec kdybychom brali plyn, ropu, jaderné elektrárny jen z USA, i to by bylo špatně!

M. Vaněk 14.10.2022 8:54

Další agent CIA nám tu káže...? Nějak nám při tom pozapomenul sdělit, že to právě USA stojí za současnou krizí Evropy, když odpočátku stavby NS házeli klacky pod nohy evropanům, a dokonce jim i nepřímo vyhrožovali. A protože (nejen) Němci chtěli levný plyn, bylo nutné rozpoutat válku na Ukrajině, kterou připravovaly USA už desetiletí, a zničit i potrubí na dně moře.

J. Veselý 14.10.2022 8:52

Nedávno proběhl v TV dokument o spuštění nejmodernější US letadlové lodi na vodu. Pohon lodi a veškerou potřebnou energii dodávají dva malé reaktory, které by stačily na výrobu elektřiny pro město velikosti Brna. Zásoby paliva jsou velké asi jako malý kontejner a vystačí na 25 let provozu, pak se doplní a během těchto 25 let je třeba jen běžná údržba. Když to funguje v náročných podmínkách na rozbouřeném moři, asi by to fungovalo i na pevnině.

V. Církva 14.10.2022 8:48

Kde si to proitiřečí s autorem článku?

Naopak teď se ukazuje že elektřina bude hodně drahá (především kvůli uzavírání uhelných a německých jaderných elektráren, přechodu na elektromobilitu, podcenění problémů OZE) i tato předražená elektrárna se vyplatí.

Jinak proč se ten nový blok tak dlouho staví víte. Stručně proto, že jádro není v EU podporováno, prachy sežerou často neefektivně OZE atd. Kdyby se v Evropě stavěly stovky jaderných elektrárem bylo by tu know-how a další elektrárny by byly levnější, kvalitnější a bezpečnější (nakonec i proto je Rosatom technicky relativně konkurenceschopný). Nakonec i v článku se píše, že jedním z důvodů zpoždění a zdražení byly nové bezpečnostní prvky.

Tak totiž průmysl funguje. Proto jsou nové technologie drahé až předražené a časem když už se výrobní technologie zaplatí se vše drasticky zlevňuje. Taky vzniká konkurence, pokud firmy ví, že jejich podnikání bude mít budoucnost.

R. Langer 14.10.2022 8:43

Neopakujte prosím pořád ty nesmysly, na palivo od Westinhouse se po vyřešení drobných zaváděcích problémů jelo bezproblémově několik let, ale Rusové to holt umí lépe a levněji, proto se dnes používá palivo z Ruska. Dokáže ho však připravit hned několik firem na světě.

R. Langer 14.10.2022 8:39

No, to například arabští dodavatelé jsou jiná liga, ti jsou přece naprosto spolehliví... ;-)

R. Langer 14.10.2022 8:38

Nelží zase, Zelený bolševiku! Lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

R. Langer 14.10.2022 8:37

No, na tom asi něco bude. Nemyslím si ale, že škody jsou nevratné...

V. Církva 14.10.2022 8:36

Rusko jistě je největším vývozcem plynu, má technicky zvládnutou výrobu jaderných elektráren, protože má zakázky.

Ale je to mafiánský nespolehlivý partner, středověká kultura co zabíjí lidi. Obchody s takovými jsou riskantní a končí špatně, což jsem psal dávno a potvrzuje se to!

Asi ti neřekli že Rusko už od září plyn přes NS nedodává, (a to vynechávám spekulace, kdo později zničil NS). Plyn je kvůli válce na Ukrajině předražený (a jen částečně proto, že ho Západ hodlá časem odstřihnout).

Západ pro který je jádro fuj, logicky nemůže získávat know-how a zakázky na jaderné elektrárny, které by jinak byly na mnohem lepší úrovni než ty ruské. A tento článek je tu proto, že je třeba to urychleně změnit!

P. Rada 14.10.2022 8:17

Když už se autor tváří jak znalec JE a zminuje Francii, je s podivem, že za celou éru více jak desetiletého plánování a výstavby neporadil dotyčným např. jak rychle a efektivně a bezpečně dostavět 3. blok Flamanville kde se nákladovost za celou éru výstavby oproti předpokladům prodražila už zhruba šestkrát a ještě tomu není konec:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Flamanville

P. Rada 14.10.2022 7:57

Vám je zřejmě jak autorovi ukradené, do jaké míry je ta či ona investice do energetiky ekonomicky efektivní a za jakých podmínek může být návratná...

Havně když to jako snadné někdo jiný proklamuje, poté zaplatí, postaví to rychle, bezpečně bude celou dobu provozovat... Další geerace at si poradí s odpadem... i státním terorismem pro který je JE ideální cíl.

Máte za to, že toto je cesta jak dál pohodlně konzumovat a navíc na vlastních zvyklostech nebude potřeba nic měnit?

F. Navrátil 14.10.2022 7:51

Každý odběratel, který si plyn objednal a zaplatil, ho dostává od Gazpromu přesně podle smluv. Lawrence Kadish tvrdí, že jádro zachraňuje životy a je energetickou alternativou k levnému plynu a k odstranění plynového vydírání. Nebere ale v úvahu, že největším světovým koncernem na výstavbu jaderných elektráren, výrobu jaderných energetických provozů a dodavatelem jaderného paliva je Rosatom.

V. Novak 14.10.2022 7:46

No, to westinghousí se v Temelíně moc neosvědčilo (po r. 2024 uvidíme, jak se pochlapili) a pro VVER 440 pořád umí vyrobit palivové soubory jen ruský TVEL. Reaktor a palivo totiž tvoří jeden celek a jiný dodavatel se musí hodně snažit a přizpůsobovat, aby tomu konkrétnímu typu reaktorů vyhověl.

A polovina amerických JE "jede" na ruském obohaceném uranu (ne palivu - to si z dovezeného uranu vyrobí sami), který Američané vyloučili ze sankcí hned v první vlně.