28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ENERGIE: Jádro zachraňuje životy

USA potřebují bezpečnou a rozumnou energetickou politiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 16.10.2022 23:41

A co ? A co my s tím ? My tu nemáme ani Moorburg, ani obnovitelné zdroje a ani firmy, které znamenají technologickou špičku v oboru. Tedy máme, ale hlavně ty cizí. :-) Zato máme plácaly, kteří tomu rozumí líp, než experti z těhle firem. :-)

P. Skřivan 16.10.2022 23:38

Nováku: už jsou. Dva budou v Temelíně.

L. Novák 16.10.2022 23:35

Kvůli Green Dealu odstavili v Německu nejmoderněší velkou elektrárnu Moorburg a další. Pár let po uvedení do provozu. Jaderné elektrárny odstavili taky, zbudou dvě, které na staré palivo pojedou do jara, než je odstaví k likvidaci. Rv !!

L. Novák 16.10.2022 23:31

Až budou v prodeji, koupím si taky jeden. :-P

P. Skřivan 16.10.2022 20:54

Např. zábavné tvrzení, že malé modulární reaktory nedokáží tak dobře využít energii a že se dlouho používají v ponorkách. Hahaha. No ty ruské možná. NuScale, což je zatím jediný modulární reaktor s US licencí, je ovšem lehkovodní, používá stejné palivo jako Dukovany a Temelín v dvouletém cyklu a jinak se vnitřek chladí pasivně superkritickou vodou. Takže to jsou všechno bludy. Tohle je úplně jiná liga.

Tyhle modulární reaktory jsou nová generace. To, co máme, je už jen zastaralá a ve srovnání s nimi i nebezpečná technologie. Do deseti let mají být dva u nás.

P. Skřivan 16.10.2022 20:43

To je ovšem přání Putlera. Realita bude ale asi docela jiná. :-)

P. Skřivan 16.10.2022 20:40

Líbí se mi zejména těžké ohrožení sklárny, která produkuje skleněné flašky. Tak ať se dotyční na to vybodnou a použijí PET. :-)

P. Skřivan 16.10.2022 20:38

To o víření prachu tvrdili hygienici za socialismu, takže o tom bych asi moc nediskutoval. :-)

Podlahovka je dobrá nízkoteplotní metoda, ale nedá se tak chladit. To je nevýhoda. Jinak na tom ale nic není. Kromě toho, že když se to kombinuje s klasickým topením, tak je třeba dvou okruhů.

P. Skřivan 16.10.2022 20:35

Líbí se mi lidi, co o JE vědí jen to, že existuje a plácají o tom, jak je to zachrání. Jaksi nechápou že klasická elektrárna bude za 10 až 20 let. To za a). Kromě toho, že tu Škodu, co udělala ty stávající ruské reaktory, mají Rusové.

Za b) ostatní zdroje energie, které jsou mnohem snáze dostupné a které díky energetickým molochům a jimi koupenému ERÚ ignorujeme, ty asi neznamenají nic. Kromě těch zelených, taková kogenerace rozhodně smysl má. Ta funguje vždy, když se topí a může ušetřit dost energie vyrobené jinak.

Na tohle zjištění si stačí přečíst i poměrně starou učebnici.

P. Skřivan 16.10.2022 20:30

Blbost je spíš na straně těch, co neznají fakta. Třeba to, že Francouzi elektrárny neodstavili kvůli nějakému greendýlu, ale kvůli údržbě a právě proto, aby mohly dál fungovat. Takže nesmysl. Na tom je postaven článek: super.

O. Vašíček 16.10.2022 13:44

V případě takového konfliktu tam ani nemusí být ta JE. Stačí když si tam ta supersonická střela ten uran donese sama. A hustě zalidněná oblast je pro ni ideálním cílem. Stejně tak, ten státní teroristický aparát tyto střely má. Z tohoto úhlu už je jedno jestli tam bude větrník nebo jaderník. Dopad je stejný. (Možná ne, když tam bude větrník, tak to nebude tak hustě osídlené, nebude na to enenrgie.)

P. Rada 16.10.2022 8:19

Nejspíše bylo to topení na kolejích uděláno špatně resp na některých částech podlahy hřálo moc jinde podstatně méně.... Vhodně navržené v adekvátně zaizolované místnosti naopak vede k rovnoměrnému vertikálnímu rozložení teploty která běžnou prašnost nasedlou např na dlažbu podlahy nezvedá.

Pokud jde o "ekologičnost" tak ta spočívá v dosažitelnosti celkově nižších nákladů na topení a tedy i nižších externalit vzhledem k okolí.

Ještě k tomu údajně 100m vrtu. Takové řešení mi přijde příliš extrémní sunoucí se směrem ke geotermálním zdojům. Tak hluboký vrt je nutně neobvykle nákladný a navíc by vše vrtané přes 40m hloubky měl schvalovat dokonce bánský úřad...

Oproti tomu je snáze realizovatelné a nejspíše podstatně ekonomičtější, natahat trubky třeba i v podobné délce ale jen v cca 1 až 2m bloubce hadovitě pod pozemkem, budovou atd. Lepší izolací na budově pak docílit nižší spotřebu tepla i investic.

V. Braun 15.10.2022 22:18

Ovšem vládní podporu pro výzkum a výrobu čipů prosadily až Demokraté relativně nedávno.

M. Pivoda 15.10.2022 21:18

Mám připomínku pouze ekologickou: k topení do podlahy. To totiž zvedá prach z podlahy do ovzduší.

Topení do podlahy jsem kdysi dávno zažil na studentských kolejích.

P. Rada 15.10.2022 17:14

Praktikuji něco podobného a tak vím, že to co píšete je možné. Zejména v situaci, kdy má domek rozumě velký, kompaktní, adevátně zaizolovaný či schopný akumulovat vnější výkyvy... Obecně nízkoenergetický až pasivní s měrnou spotřebou co možná 20kWh/m2 za rok. Tomu dnes např. odpovídá zhruba 15 až 20cm fasádního polystyrénu ale navíc s malými okny minimálně s běžného trojskla, vybavení rekuperací tepla ... Vše se dá údajně pořídit za celkové staveb. náklady zvýšené jen o cca 10%.

https://www.srovnejto.cz/blog/co-vsechno-byste-meli-vedet-o-pasivnich-domech/

Také záleží na tom, jaký typ tepelného čerpadla je použitý. Ideální bývá voda/voda navíc při topení do podlahy + kvalitně seřízené. Pak může COP faktor nabývat až hodnotu 7x i více protože voda v hlubokém vrtu, potoce, řece... nemusí klesnout ani při největších okolních mrazech pod cca 4C. S výhodou lze také praktikovat letní ukládání přebytků tepla do vrtu či podloží domu.

V zásadě ale platí, že základem je vždy nízkoenergetický až pasivní dům doplněný co možná i vlastním solárním zdrojem. Pak může pro malou náročnost být až druhotné, jaký druh energie je k přitápění využíván či zdali budova dokonce nevykazuje přebytky.

Pro příklad běžných možností minimalizace nákladovosti vytápění s dominantním využitím akumulace tepla, jsou dnes obecně známým hromadně používaným objektem např. prostory pražského metra.

M. Pivoda 15.10.2022 11:48

Včera jsem strávil večer s člověkem, který již téměř 30 let provozuje tepelné čerpadlo a stačí mu to k zimnímu temperování jeho domu (i při okolních teplotách pod minus 10st. Celsia). To jeho tepelné čerpadlo využívá na zahradě vrtu do hloubky asi 100 metrů.

P. Rada 15.10.2022 3:07

"Blbečkové" obvykle nedokáží víc než hloupě spekulovat či štvavě pomlouvat. Konkrétně Česku by se právě v nadcházející zimě kdy více fouká a roste spotřeba, velice hodila větší vlastní kapacita v "zelené" větrné energetice která má v česku neobvykle velký nevyužitý potenciál:

https://www.ufa.cas.cz/DATA/vetrna-energie/Potencial_vetrne_energie_2020.pdf

Součastná vláda udělala jen malý krůček k nápravě ale "alespon něco":

https://ekonomickydenik.cz/ministerstvo-prumyslu-vypsalo-historicky-prvni-aukci-podpori-projekty-vetrnych-a-vodnich-elektraren/

Postavit JE umí ve světě kde kdo - otázka je ale vždy jak kvalitně, bezpečně, ekonomicky smysluplně a tedy reálně. Na to odpovídají např. studie IAEA:

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

S takovýchto studií je pak patrné, že celosvětová JE dnes prakticky stagnuje a tedy, že se za poslední půlstoletí oproti optimistickým vizím nikomu na světě nepodařilo najít reálně dostatečně efektivní cestu (EROEI) jak štěpením těžit energii.

O. M. 14.10.2022 21:40

Nutno dodat, že většinou se elektrické pece používají pro jiné účely, např. temperování výrobků, vypalování barev apod., pro výrobu (tavbu) skla jen v malých provozech.

O. M. 14.10.2022 21:24

Samozřejmě, že sklo lze tavit i v elektrických pecích. Ale proč by to ti skláři dělali, když by museli zbourat tu plynovou? A kde by na tu elektrickou (a na zřízení přípojky) vzali? Nehledě na to, že elektřina je dražší než plyn.

J. Jurax 14.10.2022 19:34

To pan Církva nepochopí ...

J. Jurax 14.10.2022 19:31

No, ono de fakto už pozdě je.

A s tím Ruskem máte smutnou pravdu. Blbost těch, kdož vedou EU, je do nebes žalující.

Chtělo by to norimberský proces proti zločinným politikům jsoucím ve vleku zelených zločinců. S gryndýlovou paní z Leyenu a Timmermansem v čele.

J. Jurax 14.10.2022 19:24

Krmíte trolla ...

J. Jurax 14.10.2022 19:21

Moudrá slova.

Ale blbečkové v bruseli a jejich šéfka paní z Leyenu se svým nohsledem Timmermansem chtějí více grýndýlu. A zeleni magoři jim zdatně sekundují.

A Němci mají Energiewende a své JE vypínají.

A kdo vůbec v zelenými magory zdevastované EU ještě umí postavit jadernou elektrárnu? A kdo ve světě, když pomineme Rusko a Čínu?

P. Rada 14.10.2022 19:15

Spíše teoreticky Vám mohu dát zapravdu ale s praxe cituji:

"

Rostoucí ceny energií doléhají na veškerý průmysl. Nejohroženějším odvětvím v Česku je však tradiční výroba skla. Sklárnám se ceny energií zvýšily několikanásobně, ale největší obavou je hrozba nedostatku plynu. Většina sklářských firem se bez něj neobejde a budou nuceny reagovat omezením nebo dočasným uzavřením svých provozů.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/sklarny-sklo-plyn-elektrina-energie.A220818_145724_ekonomika_vebe"

V. Kolman 14.10.2022 18:32

Souhlas. Ovšem s kazetami (s palivem od kohokoliv) už to tak jednoduché není.

V. Kolman 14.10.2022 18:20

Před pár lety běžel v naší TV zajímavý pořad - právě o lodi Akademik Lomonosov, zakotvené u břehu. I s obrázky té "lodičky".

V. Hošek 14.10.2022 18:16

Píšete: .....ale jak je doposud vidět, tak leckdo přes takovou zkušenost jaksi stupidně dál setrvává u technologií energeticky příliš náročných. Tzn. že když ty technologie přestěhujeme někam na východ a pak ta výrobky kupujeme, je všechno v pořádku?

V. Kolman 14.10.2022 18:13

Sledujte Bracíku pozorněji zprávy. Slůvko "JADERNÝ" používáte záměrně vy a někteří další nepozorní diskutéři a pak asi také Rusové.

"Feťák" (váš termín) Zelenskij ho ve své žádosti o preventivní útok nepoužil!!

V. Kolman 14.10.2022 18:06

Nechci se pana Rady zastávat, ale ono to ve sklárnách asi opravdu bez plynu nejde. Můžete pane Suro uvést JEDEN JEDINÝ!! příklad praktického provozu sklářské pece vyhřívané elektrickým proudem? Zatím o žádné nevím, ale mohu se mýlit - sklářství není "mým šálkem čaje".

V. Kolman 14.10.2022 18:02

Čirou náhodou jsem to nevěděl a dychtivě jsem čekal, až mě poučíte.;-D;-D;-D

Pro techniky je dobré vyjadřovat se jasně a jednoznačně, aby se lidé mohli domluvit. Takže trvám na tom, že palivo a palivové články jsou dvě různé věci (i když spolu úzce související).

Že Rus neumí "pochopitelně" vyrobit ani budík tu přetřásáte Langere z mě neznámého důvodu pouze vy. Ode mě jste to NIKDY!! nečetl, ani neslyšel. O Rusech si mohu myslet různé (i nelichotivé) věci, ale nepodceňuji je. Zvláště ne takovým laciným a hloupým způsobem.