19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Milovník mýtů 28.7.2008 9:17

Re: Re: Re: Mýtus nízké ceny autorovi

váš přispěvěk je velmi podnětný ale můžete mi vysvětli jak se týká toho mého? pro jistotu: ptal jsem se na (nákladovou)cenu energie a hrubý způsob jejího výpočtu.

S pozdravem R.P.

Stoura 28.7.2008 9:49

Porovnání cen

Temelín: Stavba 100 mld, úroky z úvěru 100 mld, likvidace 100 mld, provozní náklady 35 hal/kWh, životnost  30 let (to je dolní odhad), výroba 12 GWh -> cca 1,2 Kč/kWh.  Pokud nezapočítáte úroky a likvidaci, nebo započtete prodloužení živodnosti, je to pod 70 hal.

Fotovoltaika: Stavba 85 mil, úroky nepočítáme, likvidaci nepočítáme, provozní náklady 1,5 kč, výroba 630 MWh ročně, životnost 20 let. (čerpám odsud, zaokrouhleno) Cena pak vychází přes 8 kč/kWh. Neřeším teď zálohování, které je vyblokováno pro fotovoltaiku 88% času, zatímco pro JE pod 20% - to prodraží fotovoltaiku o další korunu (nebo víc, pokud zálohy řeší plyn).

delfin 28.7.2008 9:50

Re: Re: Mýtus nízké ceny autorovi

1) Tezko se pocitaji vyrobni naklady kdyz nemate vsechna cisla k dispozici. Sam CEZ uvadi vyrobni naklady s umorovanim investice JETE na cca 1Kc/kWh. V teto castce je zahrnut poplatek na jaderny ucet pro nakladani a "likvidaci" RAO i castka, kterou musi provozovatel ze zakona platit na likvidaci arealu elektrarny. U JETE se pocita, ze za jeji zivotnost se vyprodukuje radove 800TWh. Soucasna trzni cena silovky je cca 1500Kc/MWh a kazdym rokem stoupa o desitky procent.

2) Pokud jde o stavbu JETE, tak tu si hradil CEZ ze sveho a z uveru.

3) Palivove naklady se v cene vyrobnich nakladu pohybuji radove v 1/5. Tedy narust ceny uranu ovlivnuje vyrobni naklady oproti jinym zdrojum minimalne.

Kanuk 28.7.2008 5:29

Re: Článek sice zajímavý...

K ceně elektřiny. Podle mých skrovných znalostí poměrů v ČR, ČEZ, nebo kdokoliv, musí elektřinu do zahraničí prodávat za stejnou cenu, za jakou ji prodává domácím. Podobné je to s dálničními poplatky.  Je tedy zřejmé, že ČEZové by byli blbci, kdyby elektřinu prodávali za 1Kč/kWh, když v zahraničí stojí 2Kč/kWh (to jsou samozřejmě jen ilustrační hausnumera). Kdyby byly postaveny ještě dva Temelíny, dalo by se na tom dost rejžovat. A protože 51 pct akcií ČEZu patří státu, tak by se na tom rejžování mohl napakovat i stát, a třeba snížit daně. Ale ministři vlády, která by to udělala se ještě nenarodili a asi nenarodí.

Mila_N 28.7.2008 8:09

Re: Re: Článek sice zajímavý...

NEVÍM PROČ BY MĚLA CENA U NÁS BÝT ZROVNA U ELEKTŘINY SHODNÁ s cenou pro cizinu, když u spousty dalších věcí (auta,pohonné hmoty, jiné výrobky) tomu tak být nemusí. Jde o kšeft a tak není důvod jít s cenou dolů. Je zajímavé, že ta pravidla se vysvětlují jak se kdy a komu hodí. Že je teď spoustu věcí v okloí levnější než u nás, na to pravidlo abychom se přizpůsobili pochopitelně není. Pokud je dráže, tak se na to ihned vymlouváme a "přizpůsobujeme".

i.h. 28.7.2008 8:29

No, zrovna auta a pohonne hmoty

stoji v Cechach stejne jako napr. v Nemecku. Jak muzu z vlastni praxe posoudit, tak vsechno, co neni zcela lokalni - jako je treba holic - stoji v Cechach stejne jako v Nemecku. Tak co zvanite.

Al 28.7.2008 11:30

Protože žijeme v EU :)

Protože žijeme v EU :) s PROPOJENOU soustavou a taky jsme sousedé NĚMECKA, kde si jadernou elktřinu ZAKÁZALI a za obrovské peníze si postavili TISÍCE větrníků, které NIKDY nevyrobí elektřiny aspoň tolik, kolik stála jejich výroba!!

Simon 28.7.2008 11:11

Re: Re: Článek sice zajímavý...

No tak CEZ do zahranici vyvazi draz nez za kolik dodava do domaci site..