2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N 29.7.2008 0:32

Re: Re: Re: Matete pojmy - nikdo tady není proti běžnému KOMERČNÍMU využívání alternativních zdrojů

No, na tenhle příspěvek zeleného magora "qwert" už opravdu nelze napsat nic jiného, než "blbej jak tágo"... ;-P

Stoura 28.7.2008 22:17

Re: Re: Matete pojmy - nikdo tady není proti běžnému KOMERČNÍMU využívání alternativních zdrojů

no - síla těch firem je vyfutrována zákony, které nutí odběratele kupovat nekvalitní zboží za pevně určené ceny a dál prodávat už jen kvalitu. Představte si to v potravinářství: velkoobchodník by měl povinnost nakupovat od některých pekařů rohlíky za tři a od některých dokonce za víc než deset. Pekaři, kteří by takto byli zvýhodněni,  by sice byli ožralové, kteří jednou přinesou nůši rohlíků, ale jindy se po opici (kdy často popijí všichni najednou) probudí až odpoledne a přinesou dva usmolené záprtky, ale zákon je zákon, obchodník musí zaplatit za všechno co přinesou. Vedle toho je spolehlivá automatická velkopekárna, která peče stejné rohlíky za korunu a žádné zákonem stanovené ochrany nemá. Obávám se, že hospody plnící se stále větším počtem pekařů prvního typu by mě nenaplňovaly klidem, že zítra dostanu rohlík a to dokonce za nějakou rozumnou cenu.

Nebo jiný příklad: pokud by Temelín měl nastavenu výkupní cenu jako fotovoltaika, vrátí se náklady na jeho stavbu za necelý rok. Fotovoltaika se tak tak zaplatí za 20 let. Podle údajů z fotovoltaické elektrárny je třeba na kilowatthodinu zaplatit 4x víc peněz provozních nákladů (to jsou náklady bez započtení nákladů na stavbu) Takže ta elektřina zdarma od slunce se i bez započtení úvodní investice pěkně podraží.  Přesto tvrdíte, jak je to skvělé .... :-/

Pametnik starejch dob 28.7.2008 22:17

Pokud má jaderný průmysl ve vyspělé zemi "zelenou," je

schopen postavit jadernou elektrárnu za 6 let. Příklad, Francie 80 let 20 století.

A žádné OZE to tak jako tak nevytrhnou. Nebude li žádoucí jádro, postaví se elektrárny na uhlí nebo i na zemní plyn (viz Německo a Rakousko). Uvědomte si, že 20 GWe instalovaného výkonu německých větrníků rozkolísává celou evropskou síť a svou produkcí zůstává marginální. Dánské OZE zase potřebují k vyrovnání kolísání svého výkonu obrovskou kapacitu norských a švédských hydroelektráren.

Václav 28.7.2008 23:50

Re: Re: Matete pojmy - nikdo tady není proti běžnému KOMERČNÍMU využívání alternativních zdrojů

Ano, ano. A všechny ty zdroje, tedy alespoň ty větrné a solární budou mít stále tu samou nectnost, kterou je naprostá nechschopnost fungovat v souladu s potřebami elektrizační soustavy. Jaký bude minimální garantovaný výkon takových zdrojů, s nimž bude možné počítat kdykoliv? Dovoluji si odhadnout že žádný. 

Tudíž prakticky celý výkon těch zdrojů bude muset být krytý další pravděpodobně fosilní zálohou schopnou nastartovat, když zrovna přestane foukat vítr a svítit slunce, ale co čert nechce ti hloupí obyvatelé si zrovna budou chtít svítit, vařit, prát atd. Nebo Vy snad budete obcházet a vysvětlovat ať počkají až zase začne foukat. V tom případě doporučuji dobrou pojistku, protože policejní pyrotechnik bude mít vedle Vás klidnou a bezpečnou práci.

bob 28.7.2008 14:49

super

pryč se zelenou pakáží

pragmatik 28.7.2008 13:16

Je šance zelené třebas i neekologicky zlikvidovat?

Zaráží mě, jak neúměrný dopad na veškeré dění v energetice mají zaplacené vyděračské požadavky a  názory zeleného uskupení destruktivních individuí. Souhlasím s autorem, že období jaderné energetiky je jen přechodná fáze při hledání čistších a efektivních zdrojů energie. Současné cesty tzv. "alternativních zdrojů" snad už dostatečně ukázaly svoji nepoužitelnost. Pokud tedy v našem parlamentu 194 poslanců je ochotno zvednout ruku pro jaderný rozvoj naší energetiky, přeju si, aby po příštích volbách koaličně-vyděračský potenciál SZ byl ještě menší než nulový.

Pete Brich 28.7.2008 15:09

Re: Je šance zelené třebas i neekologicky zlikvidovat?

Je a zcela jednoduše. Nebaštit jim ty spasitelské bláboly a nevolit je. Jakmile jsou jednou v parlamentu mají velký korupční potenciál. Jednou je platí ropně-plynová lobby (protijaderná), jindy výrobci fofrníků nebo solárních panelů, EU a dotace na biopaliva, atd.

Nejjednodušší a nejúčinnější způsob je: NEVOLIT ZELENÉ MAGORY!!

PB

Ruda 28.7.2008 15:30

Re: Re: Je šance zelené třebas i neekologicky zlikvidovat?

moje slova!  R^

qwert 28.7.2008 15:31

Re: Re: Je šance zelené třebas i neekologicky zlikvidovat?

a co tím jako změníte, vy antizelení  ??? To si jako myslíte, že dvěstěosumdesátjedna unisono zdvižených pravicí může porazit globální ekonomiku ??? :-):-):-)

Jako nikdo nepochybuje, že ČEZ nevypne Temelín, když proinvestolab víc než 100 mld., stejně tak nikdo nepochybuje, že výrobci OZE přestanou vyrábět OZE, když proinvestovali srovnatelné sumy.

Al 28.7.2008 16:00

Výrobci OZE - jen ať si vyrábí, ale...

Výrobci OZE - jen ať si vyrábí, ale...

nebuťme u nás v Česku idioti a nekupujme si předražené "technologie", které jednak enrgii nejen že NEVYRÁBÍ nýbrž ji naopak NĚKOLIKRÁT VÍCE spotřebovávají!

Neničme si kvůli vlastní hlouposti a hlouposti politiků naši krásnou krajinu, naši krásnou přírodu!!!

Probůh, copak s tím může někdo, kdo se považuje za milovníka přírody souhlasit???

Pokud chceme zničit Vysočinu, Krušné hory, Krkonoše, Jeseníky - naši horskou přírodu a  krajinu - ANO, pak volme ZELENÉ....

qwert 28.7.2008 17:00

Re: Výrobci OZE - jen ať si vyrábí, ale...

To je otázka vkusu. Často si říkám, kolik gotických katedrál by v Evropě stálo, kdyby tehdy měli internet a masmédia. Asi  žádné. 

Jistě,  řada "technologií", OZE nevyjímaje, jsou předražené - vzhledem v výkonu resp. výsledku. To je důsledek dotační politiky.

Emil XX 28.7.2008 19:27

OZE v dnešní podobě by vůbec neexistovaly, kdyby se předem

neprosadila existující zvrácená dotační politika.

qwert 28.7.2008 20:13

Re: OZE v dnešní podobě by vůbec neexistovaly, kdyby se předem

Souhlasím, dotační politika v případě OZE je mnohdy nesmyslná. Proč se dotují nesmyslně drahé hračky na rod.domky namísto dotace teplovzdušného solárního vytápění / chlazení průmyslových objektů???

Emil XX 28.7.2008 19:37

Stačí zrušit povinný odkup elektřiny z OZE a jejich výroba se

zastaví sama. To je kardinální rozdíl oproti jaderné energetice, tu musíte zakázat rovnou. OZE sta čí NEDOTOVAT.

Mimochodem, první, kdo začal s dotováním OZE byl US president Carter. Jenže, protože to bylo v USA, prošly jen dotace dočasné, na rozjezd. Proto "rozvoj" OZE tehdy rychle skončil.

vltava 28.7.2008 12:51

Zelení na koni

Ano. Zelení by měli jezdit na koni, a až jim chcípne, tak ho sežrat. Jedině tak se koloběh uzavře.

qwert 28.7.2008 11:55

S progresivním názorem přišla právě britská Konzervativní strana

"S anglickým stínovým kabinetem Konzervativní strany jsme mluvili o plánu britské vlády vystavět osm nových jaderných elektráren. Stínový ministr pro energetiku i pro životní prostředí se shodli, že v době, kdy tyto elektrárny mají být dostavěny, už nebudou schopné konkurovat jiným zdrojům elektřiny. Je zajímavé, že s takovým progresivním názorem přišla právě Konzervativní strana."

Stoura 28.7.2008 11:57

Re: S progresivním názorem přišla právě britská Konzervativní strana

Kterým jiným zdrojům?

qwert 28.7.2008 12:39

Re: Re: S progresivním názorem přišla právě britská Konzervativní strana

Proč se se svým dodtazem neobrátíte přímo na zmíněného konzervativce? Jiným = zřejmě všem ostatním ???

Stoura 28.7.2008 12:45

Re: Re: Re: S progresivním názorem přišla právě britská Konzervativní strana

Obracím se na Vás, protože jste sem tal tem příspěvek.

A skutečně si myslíte, že tření ebonitové tyče liščím ohonem bude v době vlády toho pána ekonomicky výhodnější než jaderná elektrárna (pokud podle Vás Jiným = zřejmě všem ostatním). Pochyboval bych o tom i u spalování uhlí, ropy a plynu a dalších technologií. Proto se ptám, na jakých faktech a prognózách je Vámi vložený citát založen a na co se odkazuje.

ps 28.7.2008 12:43

Re: S progresivním názorem přišla právě britská Konzervativní strana

To sis vycucal z prstu nebo jsi to našel na nějakém extrémně zeleném webu?

LV 28.7.2008 11:45

vina novinářů a politiků

Stoprocentní souhlas s obsahem článku. Též sdílím stejný názor, že primárním cílem zelených center je ZMĚNA NAŠÍ CIVILIZACE. Z jakési nenávisti k ní. Z nenávisti nepochopených, nevyslyšených, nezapojených, neúspěšných, z nenávisti looserů. Změna zhruba ve směru k zemědělským komunám Rudých Khmerů...

Jen je potřeba ještě více zdůraznit, že zelení magoři by byli ničím, okrajovou skupinkou, nebýt MESIÁŠSKÉHO syndromu novinářů (a části politiků).  Naprostá většina novinářů postrádá jakékoli technické znalosti (a z části jimi i pohrdá, jako čímsi nízkým a špinavým). Proto je lze lehce opít (zeleným) rohlíkem. A oni šíří propagandu dál, v dobré víře že zachraňují.... třeba vesmír.

Nechápu, fakt nechápu to neustávající svaté nadšení pro změnu sveta, všeobecné dobro a td.. Žil jsem totiž 30let za bolševika. A proto vím, že čím ušlechtilejší blábol, tím větší lumpárnu VŽDY skrývá !!!

Robert 28.7.2008 12:05

Re: vina novinářů a politiků

Naprosto souhlasím, přdevším média pomáhají prosazovat se té malé skupině Zelených khmérů, neschopných, negativistických a závistivých jedinců, kteří si před laxní veřejností hrají na zachránce světa a přitom připravují návrat do středověku. Je jenom otázkou, jestli to dělají z hlouposti a nebo mají jiné cíle. Ostatně strana, která má ve svém vedení tři učitelky, které přeci nepotřebují žádné jaderné elektrárny, když přeci mají elektřinu doma v zásuvce.......

Stoura 28.7.2008 12:19

Re: Re: vina novinářů a politiků

Spíš bych to typnul na ty jiné cíle. Koneckonců se ty učitelky před časem prořekly, že je třeba zvyšovat množství absolventů humanitních oborů, protože technici Zeleným většinou nevěří.

Honza 28.7.2008 13:15

Re: vina novinářů a politiků

Spíš bych řekl, že primárním cílem Zelených (těch, kteří jsou momentálně ve vládě) je snaha být za každou cenu u koryta a být proti všemu, co chce (v současnosti u sprostého lidu velmi nepopulární) pravicová vláda, jim slibuje přinést hlasy v dalších volbách.

Emil XX 28.7.2008 19:47

Re: vina novinářů a politiků

Máte pravdu. A mesiášský syndrom mají intelektuálové obecně. Bohužel, včetně Václava Havla, který po pádu komunismu "ztratil téma."

Všechny utopické teorie obeně vymýšleli lidé, kteří se nikdy nemuseli živit manuální prací. Typickým příkladem jsou Karel Marx, V.I. Uljanov nebo Pol Pot.

Rolen 28.7.2008 11:08

CO2 emise teplotu zvyšují

To je prokázáno prostě fyzikou. Měřeno v laboratoři i vypočteno. Molekula CO2 zkrátka absorbuje infračervené záření, tím že je přeměňuje na vibrační energii svých vazeb. Jinak řečeno, infrazáření neodejde do vesmíru ve formě elekromagnetického záření, ale zadrží se v atmosféře ve formě rychleji vibrujících molekul CO2. R^

Roman Šula 28.7.2008 11:13

Re: CO2 emise teplotu zvyšují

To je samozřejmě pravda a nikdo to nezpochybňuje, CO2 je ve vzduchu však tak málo, že budou hrát roli nejspíš důležitější faktory.

Marat 28.7.2008 12:11

Re: CO2 emise teplotu zvyšují

Automobily  spalováním benzinu v motoru vylučují CO2,nebo jen CO? Pořád se mluví a řve jen o CO2. CO2 pijete v pivu,limonádách atd.Zkuste pít něco,co obsahuje CO.

Stoura 28.7.2008 12:17

Re: Re: CO2 emise teplotu zvyšují

CO vylučují jen velmi špatně seřízené motory. Spálení až na CO2 poskytne víc energie.

Hmmm 28.7.2008 17:04

CO2 emise teplotu zvyšují

CO vznika spalovanim, ale teprve pruchodem pres katalyzator se meni CO na CO2.