16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
krmič 29.10.2008 11:02

Re: Blblost

Já jsem se vyjadřoval k náhradě ropy pro transport, ne k výstavbě jaderných elektráren.

krmič 29.10.2008 11:05

Re: Blblost

Ovšem jestli jste to myslel jako transport na staveništi, tak jsem byl mimo, to uznávám.

JJ 29.10.2008 11:16

Re: Blblost

V poho.

JJ 29.10.2008 11:08

Re: Blblost

Pak ovsem placete na spatnem hrobe, ja jsem se vyjadroval k tomu, ze nepostavite jadernou elektrarnu bez fosilnich paliv. ;-D

Hans. 29.10.2008 15:32

Re: Blblost

Ropa bude ubývat, kdo má ropy dostatek, ten by ji chtěl prodávat za vyšší cenu, snížit těžbu a pak ji prodávat za vyšší cenu. Přeprava zboží letadly je dosti velké plýtvání s deriváty ropy. Co tak zajistit výrobu velkých dopravních lodí s pohonem jaderným, uvažovat o blízkosti výroby a spotřeby, nikoliv vyrobit na Tchajwanu a prodávat v USA, Evropě, nebo Africe, a pokud ano, tak počítat pouze s dopravou lodní. Fandím vědcům, aby se jím podařilo vymyslet zařízení JE pro fúzi prvků.

MF 29.10.2008 9:29

Re: Postavme JE dokud je uhlí a nafta.

Ano, v USA, kde mají v Apalačských horách ohromné zásoby vysoce kvalitního a lehce dobyvatelného uhlí je ziskovost uhelných elektráren podstatně vyšší než jaderných. To ale neplatí třeba u nás. Navíc i v těch USA se chystají na další JE. Vědí asi proč.

para 29.10.2008 9:44

Re: Postavme JE dokud je uhlí a nafta.

No zatím se jen chystají.... během toho chystání je ale přepadla bankovní krize a tak počítám, že budou muset lecos "přepočítat". Stavba JE se asi stane nutností ale vůbec né samospásnou spíš velmi obtížnou. Pomohl by nějaký zlomový oběv aby velké EROEI měly reaktory 4 generace. Tam je to zatím s parametrem EROEI  ještě horší.

SelskýRozum 29.10.2008 18:00

Re: Postavme JE dokud je uhlí a nafta.

"zlomový oběv"? Myslíte oděv?

Hans. 29.10.2008 9:37

Re: Postavme JE dokud je uhlí a nafta.

Nezapomínejte na tuto věc: dodavatelé hnědého uhlí pro tepelné elektrárny chtějí prodávat dodávky tohoto produktu přes aukce, kdo zaplatí více má..., čili elektrická energie z těchto elektráren může být dražší, než z jaderných. Pro budoucnost: bylo rozumné připravovat ke stavbě dvě tep.elektrárny na zemní plyn po 800 MW?

clay 29.10.2008 10:10

Re: Postavme JE dokud je uhlí a nafta.

co kdybyste posouzení ekonomické výhodnosti ponechal na těch, kteří do toho strkaj peníze, na soukromých investorech....on jistě vědí lépe než vy, kam umístit SVÉ peníze.

Jura Jurax 29.10.2008 10:25

Re: Postavme JE dokud je uhlí a nafta.

Jojo, milé para, ale opomněl jste se zmínit o dostupnosti a těžitelnosti uhlí v USA - třeba proti nám jsou na tom USA hodně výrazně líp. A pochopitelně ty dnes tak módní emise CO2 vytváří i americké uhlí ...

Aby pohádkový oslíček "sypal" je třeba ho nejen krmit ale udržovat jeho zdraví mít jeho rodiče, zabezpečit děti a ochranu proti vlkům.... no jistě, ale to platí i o energetických zdrojích nejaderných (třeba každá vodní elektrárna je potenciální bomba spustitelná zpravidla celkem jednoduše - jednodušeji než poškození jaderného reaktoru - a působící naprosto spolehlivě, protože gravitačně), což Vy ovšem velkoryse pomíjíte.

para 29.10.2008 12:45

Re: Postavme JE dokud je uhlí a nafta.

Jo Juro - máš pravdu v lečems - jen s tím pomíjením či velkorysosti je to malinko jinak. Jednak v tom grafu C. Halla jsou vyktesleny všechny zdroje a s velikosti i umístění jednotlivých bublinek lze navíc solidně odhadovat možnosti do budoucna - možná jsi to pominul - a pak jsem podobně jako Ty můj milý Juro J omezen i počtem znaků mého příspěvku - tak lecos prostě musíme všichni "velkoryse" vynechávat....

Jura Jurax 29.10.2008 16:25

Re: Postavme JE dokud je uhlí a nafta.

Tak tak ... a podle toho, co diplomaticky řečeno neakcentujeme či akcentujeme se pozná, komu fandíme ... :-D:-D:-D;-)

novak 29.10.2008 21:48

Re: Postavme JE dokud je uhlí a nafta.

Zmatek v hlavě máte z toho, že ropné kartely a navázaní plynaři valstně rabují surovinové zdroje a chtějí si zisku užít. Proto ty kecy o EROEI a jiné.  V normální společnosti je zadání: Zajistit přijatelnou cenu energií a zvýšit energetickou bezpečnost společnosti! Jak to uděláme mudrci říkejte, stanovte úkoly, já je začnu plnit a s Vámi týdně konzultuji každý čtvrtek. Děkuji noste občerstvení, poté káva a volná diskuse!!! Tak řídil jednání mudrců F.J.Strauss a vynesl bavorské zemědělce na špičku techologické EU (Infeon,Siemens aj.) Byl např. první západní politik u MAO Ce Tunga a Siemens  drátuje celou Čínu jž 115 let, a jiné poučení lze předkládat. Ne však našim sobcům a ignorantům u moci!!! Trvale lžou nic jiného' 

M. Zima 29.10.2008 8:42

Pane Březina,

Vy jste se s tím profesorem ale vydováděl, článek sice dlouhý, ale až na trefný odhad kariéristy Bursíka jenom nesmysly. (minimálně alespoň o problémech v Ojkiluoto-3 byste se měli s profesorem trochu informovat a neklábosit.) Ale nechme stranou standardní hesla poskoků atomové mafie a vyjádřete se ke konkrétnímu aktuálnímu problému:

Právě zjistili, pokud vím náhodou, v jednom výtahu ve Francii, že jsou tlačítka silně radioaktivní (Co 60?). Dostalo se to tam patrně z Indie, kde je prováděna recyklace bez kontrol. (V Evropě je to kontrolováno a přimíchávání zamořených materiálů v hutích způsobuje, že má každý férovou šanci si s každým kovovým předmětem koupit i trvalou dósis, jejiž neškodnost garantuje Drápová a profesoři typu Vašeho partnera. Jelikož masa kontaminovaného materiálu následkem JE téměř exponenciálně stoupá, nepůjde to s tím přimícháváním do nekonečna, máte s Vašim extrémně nápaditým profesorem pro problém řešení?

JJ 29.10.2008 8:59

Re: Pane Březina,

To primichavani je ovsem problem hlavne u lekarskych zarizeni. Ta energeticka maji kontrolu celkem velkou a v CR jeste 40 let stejne budou aktivne sedet na miste a potom jeste par 10 let odpocivat.

M. Zima 29.10.2008 9:11

Mýlíte se,

to patrně proto, že v Česku nebyla ještě žádná JE demontována. I komponenty primárního oběhu jsou po očistné proceduře recyklovány a zvyšují hladinu záření., nejde jenom o medicinu, hlásiče ohně, ...

JJ 29.10.2008 9:17

Re: Mýlíte se,

Tak to si musite vybrat, jestli mame realnou sanci ted, nebo az za 40-60 let.

Co se tyce radioaktivity, tak si kazdy muze koupit merak (nestoji zas tak moc). Pokud by veril Vasi pranoie. 

M. Zima 29.10.2008 10:06

Jo, a experti Vašeho kalibru

měří zrovna colštokem. Víte o tom vůbec něco?

JJ 29.10.2008 11:03

Re: Jo, a experti Vašeho kalibru

co je colstok?

Merit radioaktivitu je relativne jednoduche. Rozhodne ve srovnani s genetickymi testy.

P 29.10.2008 17:06

Re: Jo, a experti Vašeho kalibru

skládací metr

pumprlidentlich 29.10.2008 9:02

Re: Pane Březina,

opět otravujete? Trapné.

Co je to Ojkiluoto-3? To je nějaká vaše porucha? Nebo blábol zkopírovaný ze stránek lemplů? :-D

Jedná se o Olkiluoto, ale to takový blb, jako Zima, nepochopí

Enik 29.10.2008 9:08

Re: Pane Březina,

Jestli neměl na mysli "ejakuláto!"

Jura Jurax 29.10.2008 10:17

Re: Pane Březina,

Lichotíte mu - podle jeho výlevů Zima není schopen mít na mysli nic - ale je žel schopen o tom psát :-/

emersonskej 29.10.2008 11:22

Re: Pane Březina,

Teda vy jste na chudáka Zimu zlí !!!;-( Po tak dlouhé době se tu zas objevilo jeho oblíbené atomové téma a Vy mu to tak kazíte...;-D;-D;-D

JJ 29.10.2008 8:34

Poznamky

Reaktor ve Finsku je v podstate prototyp elektrarny oznacovane za 3.5 tou generaci. A protoze je prototyp, tak jsou s nim problemy a o levnosti bych rozhodne nemluvil. Proto kazdy ceka, az se to ozkousi. Proto treba v US davaji na prvni (myslim, ze 3 nebo 4) reaktory teto generace danovou ulevy, ale ani tak se do toho firmy moc nezenou a radeji by pockaly, at si to vyzere nekdo jiny (financuje se to taky blbe). Mimochodem velka cast JE je v US v regulovanem rezimu (cost plus), i kdyz je jich dost plne komercne. Pri vsi snaze to ovsem bude akorat tak na nahrazeni dosluhujicich elektraren (ci o udrzeni podilu JE na produkci elektriny) Skutecna vlna muze nastat, az se nekomu podari dat do provozu 4 tou generaci, ktera resi jaderny odpad (a potrebuje podstatne mene uranu).

Tech 15 let vystavby je trochu nadsazenych, urcite se zapocitava do nej priprava a to uz CEZ dela. Jak v JETE, tak v Dukovanech. Tohle pan profesor jiste vi, nevim proc sklouzava k lacine demagogii.

V Evrope se pristi reaktroy budou stavet v UK (brownfield), zvlaste pote, co EdF koupila BE. Ale asi se bude muset pockat, az se prezene financni krize, protoze si banky velmi dobre pamatuji na to, ze BE musela byt zachranovana vladou. A pak to vypada, ze si Italove postavi reaktor v Albanii.

Merkelova se nebranila tim, ze chce jadro. Ale nevyhrala vetsinu a Shroeder se postaral o to, aby k obnove JE nedoslo (asi posledni vec, kterou udelal, nez sel pracovat pro Gazprom). Nasi zeleni do voleb nic nepripusti a v dalsich to nevypada na to, ze by meli moc sanci. Takze to vypada na dalsi reaktor v Dukovanech, s aplikaci na povoleni kratce po volbach.

noone 29.10.2008 9:34

Re: Poznamky

Inak najlepsie na tom je, ze Finom ani nevadi, ze sa to stale pretahuje - podla zmluvy kazde oneskorenie tvrdo plati dodavatel (Areva)... velky problem je nedostatok skutocnych odbornikov (nie papierovo kvalifikovanych rychloinzinierov bez skusenosti), Areva by o tom vedela rozpravat!

Ten clovek ma pravdu v tom, ze uz teraz su rozchytane objednavky a kapacity firiem na par rokov dopredu..

Mimochodom, nove ruske reaktory by som nepodcenoval, Rusi maju peniaze aj skusenosti a nepanuje tam taky eurobordel (ako v kazdom europskom projekte.. ktory sa predrazuje a pretahuje).

JJ 29.10.2008 9:43

Re: Poznamky

Pokud budeme mluvit o rozumnem mnozstvi vystavby, tak ty kapacity tech firem musi jit hodne nahoru. Zvlaste, pokud se do toho opre Svedsko a Nemecko. Pokud bude poptavka, tak ty kapacity pujdou taky nahoru. A ten, kdo to dokaze v dobe krize ufinancovat dostane opravdu dobry deal. Osobne mi ruske reaktory nevadi, pokud budou udelany tak, aby palivove clanky do nich dokazali kompletovat frantici, ci amici.

Co se tyce odborniku, tak maji nadeji, ze je konecne nekdo zaplati.

Petr Kohout 29.10.2008 8:21

A navíc v Černobylu vybuchl koksárenský plyn - jaderné palivo má na výbuch

příliš malou čistotu (koncentraci radioaktivní složky). A ten koksárenský plyn vznikl vypařením grafitových tyčí za vysoké teploty a za nepřístupu kyslíku. Čili v Temelínu prostě nemá co vybuchnout.

Enik 29.10.2008 8:33

Re: A navíc v Černobylu vybuchl koksárenský plyn - jaderné palivo má na výbuch

To je ale omyl.  V Černobylu vybuchl obří parní hrnec. K vypaření grafitu nestačilo dojít, ten začal hořet až po destrukci reaktoru. Příčinou výbuchu byl obrovský tlak páry způsobený prudkým nárůstem výkonu reaktoru. Prudký nárůst výkonu byl zase způsobený odeznívající xenonovou otravou aktivní zóny, což byl následek fyzikálního hoření paliva při sníženém výkonu reaktoru.

Celý ten příběh je docela zajímavý. Ta havárie se spíš podobá sabotáži!