27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 14.7.2008 1:39

Nic proti ideálům.

Bez nich by se asi sotva co pohlo. Idea volného trhu a maximalizace zisků sama o sobě sotva co vyřeší. Volný trh totiž v období globalizace prakticky neexistuje a maximalizace zisku je často vázána na krátké časové limity /aby si toho zisku zainteresovaný prostě stihl užít/. O započítávání externalit nemluvě. Máli pan D.B. víru, že to postačí, pak já se obávám, že dokud se nezhorší energetická situace tak výstavbu JE bez dotací nikdo neprosadí - a až se zhorší dramaticky - pak může být pozdě. Realita je totiž jiná než ideály byt věkovité. Ve světě se JE nyní stavějí prakticky jen tam, kde na tom má zájem stát a nikoli soukromý kapitál a Investice do vývoje technologií takových aby JE žily i po stovce let jsou mnohdy tak vysoké, že se musejí hledat cesty mezinárodní spolupráce s prostředků státních rozpočtů. Renesance JE je snad na obzoru ale ne jako tržní samospása ale jako velmi náročná nevyhnutelnost s dopady na všechny i v následujících generacích.

Pumprlidentlich 14.7.2008 2:22

Re: Nic proti ideálům.

klasický blábol JE a dotace. Ještě chybí, že není vyřešeno nakládání s použitím palivem....

Jste už tak trapný, že už to nikdo ani nemůže brát vážně. Kromě ultravola pod nickem M.Zima

proč nepíšete o něčem, čemu rozumíte? (kopírovat letáčky Mgr.Kuchtové a henleinovců je smutné) Horší by bylo, kdyby jste zjistil, že jste kardiochirurg..... Dá se to léčit, ale musíte mít snahu. JE a dotace Vám život nesrovnají

para 14.7.2008 8:38

Re: Re: Nic proti ideálům.

Raděj bych si Pumprde...na místo zlechčování typu "blábol či trapnost ..." od Tebe přečetl něco o tom jak  konkrétně jde JE na základě jen volnáho trhu a kritérií zisku budovat. "Opentlit" kdejaký Tobě nepříjemný příspěvek nevraživostmi, lží a jiným spamem je pro Tebe zjevně jednoduší. Řešení to ale ani nenastinuje - leda, že jsi zvyklý "zametat problémy pod koberec".

Stredocech 14.7.2008 14:45

JE jde budovat na základě volného trhu, pokud bude vyloučena

nebo alespoň omezena možnost obstrukcí. V USA jaderné elektrárny soukromé firmy stavěly, dokud ty obstrukce nebyly příliš velké.

Ladislav N. 14.7.2008 8:39

Re: Re: Nic proti ideálům.

 ;-DR^ !!

Stoura 14.7.2008 8:57

Re: Nic proti ideálům.

Problém zajímavosti JE pro soukromý kapitál není v tom, že by nebyla ekonomicky návratná, ale v tom, že nejsou nastavena dlouhodobě pevná pravidla. Do rizika, že první Kuchtová po dalších volbách skrečuje investici za desítky miliard, soukromý investor nepůjde. Pokud se stát zaručí, že pravidla nezmění ani po několikerých dalších volbách, jaderné elektrárny začnou být zajímavé. Koneckonců i Temelín takhle fungoval - stát se zaručil, že pokud stavbu svým rozhodnutím přeruší,   zaplatí ČEZu peníze, které si tento na stavbu půjčil od bank.

para 14.7.2008 9:21

Re: Re: Nic proti ideálům.

S těmi dlouhodobě nastavenými pravidly máš Stouro pravdu - platí to ale nejen u nás ale celosvětově. Jedním ze zásadních problémů JE je délka výstavby od projektu k návratnosti investice  a za tu dobu se mnohdy změní jak politické klima tak zákonodárství .... v kdejaké zemi i několikrát. To ale k JE bohužel dosud patří. Pokud v kterékoli JE např. dojde během výstavby k větší havárce - hned to ovlivní i ty rozestavěné až fatálně - viz Černobyl.... Já osobně bych preferoval cestu vytvoření typového evropského projektu tak, aby se schvalovací procedůry zrychlily a nedůvěřivé postoje veřejnosti se daly lépe eliminovat argumentováním jak to konkrétně jde jinde.

Ladislav N. 14.7.2008 9:25

Re: Re: Re: Nic proti ideálům.

Ježíšmarjá, "typový projekt byrokratů z EU"... nestrašte!! ;-P

para 14.7.2008 14:45

Re: Re: Re: Re: Nic proti ideálům.

V CERNu jsou špičkoví odborníci jaderného výzkumu s celého světa, ESA vysílá úspěšně sondy do vesmíru, ve Francii se staví supertokamak ..... - vše pod hlavičkou EU. To se Ti Ládíku jeví jako málo výmluvný argument o schopnostech organizačních i praktických? Já se problém snažím vidět šířeji než jen okolo Českého aspektu rozšířeni Temelína. Zdroje el. energie budou chybět všude a obměnovat stávající za nové typy bude rovněž nutností i pro ty dnes nejpokročilejší.  Procesy obohacování, recyklace a ukládání.... lze také spíše řešit ve spolupráci jak solo. Je to rozhodování týkajíci se v důsledcích celého Evropského kontinentu i dál a pro několik generací navíc.  Tak to jinak rozumě řešitelné - jak širokou spoluprací - prostě nevidím.

vita 14.7.2008 10:01

Re: Re: Re: Nic proti ideálům.

Existuje typový ruský projekt - vylepšený VVER-1000 s elektrickým výkonem na cca 1100 MWe. S možností použít jako paliva MOX.

Výhody - typový projekt, ověřený léty provozu v praxi, malér ála Černobyl je vyloučen čistě fyzikou. Pokud se přijme projekt ja leží a běží, odpadnou i kecy Zelených, kteří VYLEPŠENÉ řízení vydávali za OHROŽENÍ. Našim předpisům odpovídající projekt.

Celoevropsé předpisy stejně neexistují a pod vlivem Německa a Rakouska se určitě hned tak nepřijmou. Možná i Francie - ta bude lobbovat za své typy a své normy.

Jenže než se ČR rozhoupe a povolí ČEZu začít nasmlouvávat výrobní kapacity, už ty kapacity nemusí být k disposici...

liberal shark 14.7.2008 12:52

Re: Re: Re: Re: Nic proti ideálům.

Další VVER ? FUJ ! Jestli typový projekt, tak Westinghouse-Toshiba AP-1000 nebo AREVA EPR-1600, ale už nikdy ten ruský hnus.

delfin 14.7.2008 12:57

Re: Re: Re: Re: Re: Nic proti ideálům.

Co je prosim na VVER-1000 "hnusoveho"?

Jura Jurax 14.7.2008 13:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nic proti ideálům.

no on ten svobodomyslný osvícený žralok má ideologické zábrany.

Stredocech 14.7.2008 13:31

Proč ne, a Rusové by mohli též zajistit, že by to vyráběla Škodovka.

Jinak se nebráním ani reaktorům Framatomu.

Stredocech 14.7.2008 13:25

Typový projekt mají Francouzi

A jeho zásluhou dokázali postavit jadernou elektrárnu za 6 let. Američané to dokázali v cizině také, doma ne, neboť tam byla možnost právních obstrukcí. Mimochodem, elektrárny s tlakovodním reaktorem cca 1000 MWe se od sebe zase tolik neliší. Většinou jsou to licence či kopie reaktoru Westinghouse. Licencí byly i původní reaktory dodávané Framatomem, další už byly jeho vývoj z tohoto základu.

Pája45 14.7.2008 15:11

Re: PARA

Když nemáš nic proti ideálům, milé(á) "paro" (asi jseš ten alternativní typ), tak nám ten svůj pověz a nestyď se. Pan D:B: jej řekl (tvoje slova). Zároveň nám vysvětli, které že to elektrárny má zájem stavět soukromej kapitál (řekl jsi jen, že JE to nejsou)? 

para 14.7.2008 17:54

Re: Re: PARA

Můj typ na řešení máš o pár řádek výše - viz také odpovět pro L.N. Mám obavu, že bezproblémové není a nebude nic ani do budoucna. Mě osobně se jako ideální jeví pohnout s rozvojem lidské osobnosti - jsme nyní bytostně prakticky stejní jak naši prapředkové. Možnosti máme podstatně větší jen je ale spíše zneužíváme jak využíváme. Pokud lidem i třeba čarovným proutkem dopřeješ co je jim jen libo - pravidelně se to zvrhne. Vývoj dopředu jde jen přes překonávání krizí. Energetická. surovinová... nás asi čekají. Ideální by bylo je všechny zvládnout. Soukroej kapitál tyhle aspekty příliš nezajímají. Soukromej kapitál proto sotva co vyřeší za nás. - Stačí Pajo45?

Honza 15.7.2008 8:47

Re: Re: Re: PARA

Takovy kecy jsem uz slysel za komunistu, jak se prace stane zivotni potrebou. Silence poznate vzdy podle toho, jak zacne uvazovat, jak se lidi zmeni a tak podobne. A protoze to proste nejde, tak je tedy prinutime.

Kyselý Sven 14.7.2008 16:57

Re: Nic proti ideálům.

Á, ekologický odborník para. Co metan, furt se spaluje na vodu? ;-)

para 14.7.2008 21:45

Re: Re: Nic proti ideálům.

Zas ta zákeřná otázka vzniklá s původního tvrzení Pumprda, že při hoření metanu voda nevzniká... Ty jsis to Kyselý S. zas gemagogicky upravil a předhazuješ mi to hloupoučce zpět - vid. Zákeřnost je v tom, že málokdo zde čtoucí byl původní diskusi přítomen a málokdo je ochoten se stohy příspěvků prohrabávat aby se dobral pravdy. Jed tedy zůstává a Kyselý Sven ho sladce podstrkuje dál. I toto je ale ukázka reality.:-/

Mrazivý dech 14.7.2008 0:02

Jádru zdar, duze zmar!!!!

:-D

emersonskej 14.7.2008 0:49

Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

Tak jest !!!!

František Heczko 14.7.2008 0:52

Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

Až tak jednoduché to není,

docela se těším, kolik moudra z EIA na rozšíření ETE dnes ČEZ zveřejní, jinými slovy, jaká porce práce lidí z ČEZu a dnes již jeho dceřiných firem (ÚJV Řež, ENERGOPROJEKT, IaC Energo - které prodali do Maďarska, ....) se dostane na web, myslím si, že budeme příjemně překvapeni a budeme mít dobrý pocit z toho, že "skoro" státní firma nastupuje na tu správnou dlouhou cestu,

nicméně, je příjemné jet po dálnici i ve Francii, kde "Jádru zdar" patří skoro beze zbytku ! a je příjemné se dívat se na to, jak např. SOS hlásiče jsou napájeny fotovoltaikou, je chvályhodné, že stejná fabrika, která vyrábí generátory pro motory na francouzských jaderných elektrárnách se kdysi vrhla na výrobu větrných turbín, a stejně tak je i příjemné navštívit vesnici, která neví co se slámou a mají na slámu kotlík, třeba i s turbínkou na ELE, a vyrábějí si ELE a teplo, a pod. 

Byla by to "medvědí služba" jádru, kdybychom začali všichni volat "duze zmar !", kombinace slov "energetický mix" mi zní v uších hrozně, jakýpak "mix !", skutečně - "jádru zdar !", ALE, nechme tam klidně přisypat trochu větru, trochu, slunce, trochu slámy, jsou místa, kde to bude dělat užitek, nejenom místním, ale i "velké energetice", nechejme žít smysluplné projekty s využíváním tzvv. obnovitelné energie a bude to tam, kde to má být.

Pumprlidentlich 14.7.2008 2:14

Re: Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

ale to už dávno realizovali v Německu. Výsledkem je výstavba desítek dalších uhelných elektráren

http://www.bund.net/fileadmin/bundnet/publikationen/energie/20070628_energie_stilllegungsluege_kohlekraftwerke_klimafakten.pdf

pravda, proč si trošku nepřilepšit a nenakrást si něco v rámci ochrany klimatu. Někdo to přece zaplatí a když to sype, nazve se to ekologické.

Je zajímavé, že je nedostatek techniků, ale energetice rozumí každý, kdo umí říct slovo větrník.

František Heczko 14.7.2008 2:52

Re: Re: Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

minimálně to svědčí o tom, že energetika zajímá spoustu lidí, a to je dobře, každý energetice rozumí po svém, to je také dobře, a jak říkával ing. Ričány - "nepleťte si reaktor s auťákom !"

Ladislav N. 14.7.2008 9:21

Re: Re: Re: Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

Znáte nějaké smysluplné (rozuměj ekonomicky soběstačné a na dotacích z kapes občanů nezávislé) projekty z posledních 10 let, které by stály  za zveřejnění a mohly být představeny jako vzorové řešení? Kromě dostavby Temelína, samozřejmě... ;-P

honzak 14.7.2008 6:56

Re: Re: Jádru zdar, duze zmar!!!!

"vesnici, která neví co se slámou a mají na slámu kotlík" - jak bukolické! Kde asi tu slámu na celotroční spotřebu skladují? Odkud ji vozí? Dostávají dotace na pěstování obilí?.

Aby bylo jasno, nemám nic proti využití odpadu pro výrobu tepla a elektřiny. Jen bych to nerad těm vesničanům platil.

Pája45 14.7.2008 15:04

Re: František Hečko

Samozřejmě že MIX, milý "františku", v drátech to nepoznáš odkud to "teče". Ale hesla typu "jádru zmar"  má  u nás ve štítě i jedn vládní strana, skoro "státní " podporu to má u jižního souseda atp.

Každý rozumně a realisticky jednající člověk  ví, že bez jádra to ještě dlouho nepůjde, půjde-li to někdy. Ale chtít zde stavět velké vodní (kde?) větrné (toho větru tu také není), sluneční (to by se muselo slunce prestěhovat nad ČR) a biomasou poháněné (stačí řepkoslunečnicové šílení, natož biomasové) elektrárny je nesmysl.

Když chce chalupník, menší obec a další soukromníci využít alternativní zdroje a i tu možnost  má, tak ať si tento zdroj postaví a provozují jej. Proč ale dotovat výrobu této energie celostátně. Výzkum lze dotovat, dojde-li ke zlevnění výroby některého využitelného zdroje v ČR do dvojnásobku energie z jádra, uhlí a plynu, bude možno tento alternativní zdroj rozvíjet a dál využívat. Nesouhlasím, ale s dotací majitelům alternativních zdrojů s poviností státu tuto energii vykupovat.