27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pája45 14.7.2008 15:41

Re: Středočech

"Středočechu" radíš možná i dobře, ale ve stylu "bursíků". Nahradíme Temelín alternativními zdroji - na otázku: "jakými" odpoví alternativními, na trvání otázky dodají - voda, vítr, biomasa, slunce. Otravnému novináři na doplnění - kolik a kterých, náklady, kde postaví, co to bude stát, a čím budem svítit když budou zdroje mimo provoz (nebude dost vody, nesvítí slunce, došla biomasa atp., raději mlčí. To abys věděl která u bursíků bije. Takže ke zdrojům z Ruska bys nasmlouval od koho, za kolik, trvale, nebo jen až Rus zavře kohout, způsob dopravy atd. Myslíš si, že najdeš nějaký zdroj, který bude českou nedotknutelnou zásobou (řekněme Norové - navrtají plyn, nebudou jej těžit, jen budou čekat až vláda ČR zavolá, spusti plyn!) Nepřipadáš mi tak naivní, že bys tomu věřil. Vysvětli nám tedy tu tvoji, cituji: " nějakou diverzifikaci s nákupem od ostatních" (vo co gou).

Stredocech 14.7.2008 17:11

Re: Re: Středočech

Asi jsen se nevyjádřil dost jasně. Alespoň 30% by bylo dobré nasmlouvat jinde. A pokud by to nešlo, pak ještě dále snížit závislost na plynu. A zajistit uhlí z dovozu, to zatím jde.

www racek 14.7.2008 15:42

Re: Racku, plynové elektrárny nepotřebujeme VŮBEC, lze je nahradit

tak tak, ale ještě je potřeba je zkorumpovat  ... aby se jim líbil náš způsob žiovota.

syntetický benzín? no, dobrá, akorát než se rozhoupem, ČEZ spálí naše poslední zásoby.

vita 14.7.2008 15:06

Re: Re: Přejděme na jádro a není co řešit

O plynovod z Alžírska má zájem Gazprom...

A má i dost peněz, zato nemá problémy s koordinací N zúčastněných firem, jako stále plánované a stále odkládané Nabucco.

i.h. 14.7.2008 9:33

Vcera jsem jel

z Ostravy pres Polsko a pak pres Brandenbursko okolo Berlina, pres Sachsen-Anhalt smer Hannover. Prselo jen se lilo na zapade Polska a pres cele vychodni Nemecko. U Brandeburaku a Sasiku je vetrniku vsude plno, ale skoro vsechny staly, par se line tocilo, ale zjevne jenom naprazdno. Podle odhadu je jich videt cestou tak asi 1500 (krajina je placata). Tak si vetrnikari predstavuji budoucnost zasobovani elektrinou.

Peta 14.7.2008 9:31

Vytápění elektřinou

Doma topíme plynem, soused uhlím (nic moc). Mě by se líbilo toto, elektřina z JE, akumulační vytápění a ohřev TUV. Z ekologického hlediska je to asi to nejlepší. Jenže, jsou na to přenosové kapacity? V baráku si to asi dokážeme vyřešit, ale pokud to udělá celá ulice, obec, okres....?

Dokáže mi někdo vysvětlit, zda to rozvody unesou? Myslím místní rozvody NN.

Stredocech 14.7.2008 9:37

Re: Vytápění elektřinou

Místní rozvody NN to většinou neunesou a budou se muset zesílit a modernizovat. Ale jejich modernizace a zesílení jsou většinou nutné tak jako tak. A teď pozor, jejich majitelé, "energetiky," které mají na distribuci elektřiny monopol to odmítají financovat a chtějí aby to z části platily příslučné obce, které na to nemají.

honzak 14.7.2008 9:49

Re: Re: Vytápění elektřinou

mezi námi, on ten zvětšený příkon taky musí dodat 2 x 22 kV. Takže rovněž rekonstrukce. Při té příležitosti by se to v obydlených místech mělo zakopat do země. Dost to pomáhá při bouřkách. Už slyším řev ekologistů o nenahraditelnosti jabloně starý Vajtingrový....

Jura Jurax 14.7.2008 10:24

Re: Vytápění elektřinou

ještě možná nějaké tepelné čerpadýlko by to sneslo :-D

Martin 14.7.2008 9:26

Pro mentálně retardované

Samozřejmě nelze mít větrník a fotovoltaiku na každém dvorku, protože až takových hraček bude ve státě zhruba 500 MW, tak se z toho ČEPS po*ere a nebude stíhat to zálohovat a vyrovnávat. Poté budou výpadky elektřiny na denním pořádku.

Libor.w 14.7.2008 8:09

Zelené mátohy

Doufám že se Topolánek pochlapí a přes odpor Zelených prosadí výstavbu nových energetických zdrojů.Pan Bursík by možná měl když je tak zásadně proti vyložit na stůl svou variantu.Jinak všechny jeho námitky jsou jen účelové bláboly aby si nezadal před očima svých zelených stoupenců.Asi by někdo měl říci obyvatelům Horního Jiřetína že své městečko stejně neubrání Těžko nějaká vláda nechá navěky v podzemí ležet 200milionů tun uhlí.

para 14.7.2008 9:05

Re: Zelené mátohy

Libore, "zelené mátohy" -jak je nazýváš- už svou variantu předložily a zpráva je na stránkách MŽP dostupná. Zde byla 23. června 2008 diskutována - rubrika Ekonomika. Tím se jeho koncepce ale nechci zastávat,  jen se těším, že brzy bude obdobně k dispozici Pačesova zpráva a bude možno reálněji srovnávat i argumentovat.  

Ladislav N. 14.7.2008 9:13

Re: Re: Zelené mátohy

Zelení žádnou realizovatelnou koncepci (kromě tzv. "hladového komunismu" již ověřeného v praxi) nemají. Tudíž nic rozumného od nich čekat nelze. Zvláště ne od blbů bez základů technického vzdělání.

Stredocech 14.7.2008 9:40

Re: Re: Zelené mátohy

Zelené mátohy žádnou rozumnou alternativu nemají. Prostě z toho důvodu, že bez jádra to v současné době nejde.

Nikdo jim ovšem nebrání, aby postavili za vlastní peníze nedotované "alternativní zdroje" a převálcovali ČEZ svou levnou elektřinou. ;-D;-D

Komik 14.7.2008 8:09

Decentralizace zdrojů

energie (jakýchkoli) má spolu s jejich diverzifikací do budoucna podle mne jednu velkou výhodu: snižuje celkovou zranitelnost energetické soustavy. Proto by se to mělo udělat nejen pokud jde o zdroje samotné elektrické energie,ale mělo by se zvážit i využití jiných typů energie, než elektrické, (např. mechanické) tam, kde je to ekonomicky vhodné. V tomto směru si myslím, že především vodní a větrná energie má v ČR ještě dost velký potenciál, který nemusí být nutně využit pouze k výrobě elektrické energie, ale (např.) přímo k pohonu určitých zařízení.

Decentralizovaná soustava energetických zdrojů by nutně byla jak méně zranitelná ze strany případných teroristů, tak i odolnější vůči zájmům jednoho výrobce energie.

petrph 14.7.2008 8:27

Re: Decentralizace zdrojů

Bylo by to krásný, kdyby ona decentralizace zdrojů vedla k tomu, že by dejme tomu větrná elektrárna zásobovala místní okolí - městečko či aspoň vesničku. Jenomže, to by se jim asi místní poděkovali, že by se svítilo a topilo jen když by foukal vítr;-D. Ve skutečnosti je tahle větrná energie předávána nárazově, nuceně a předraženě centrální sítě, která musí naopak i do té oblasti dodávat stabilně onu ošklivou energii z uhlí a atomu..

i.h. 14.7.2008 8:30

Re: Decentralizace zdrojů

Akorat vam ta elektrika obcas (tedy dost casto) vypadne, protoze soustavu neuridite. Ale co byste pro vizi spravedlive spolecnosti neudelal. Pradlo z automaticke pracky vytahate a doperete na valse.

delfin 14.7.2008 8:37

Re: Decentralizace zdrojů

Neni mi jasna Vase predstava o mensi zranitelnosti decentralizovanych zdroju. Uvazujete pouze vice mensich zdroju nebo rozdelit elektrizacni soustavu na vice oddelenych celku s vlastnim dispecinkem a regulacni kapacitou? Byla by zachovana soucasna prenosova soustava a centralni rozvodny? Bude akceptovatelne centralni vytapeni ustrednim topenim, nebo lepe decentralizovat topeni do kazdeho pokoje zvlast? Uhlidate lepe mamuta nebo pytel blech?

Ladislav N. :-))) 14.7.2008 8:43

Re: Re: Decentralizace zdrojů

Třeba to myslí tak, že bude mít doma plynový kogenerační zdroj elektřiny a tepla a bude každý den chodit k nejbližším sousedům zjišťovat stav poptávky po teple a světle... a podle toho ten zdroj buď nastartuje a nebo bude svítit svíčkama a stylově topit v krbu dřevem.... ;-P

Novák 14.7.2008 9:15

Re: Re: Re: Decentralizace zdrojů

Autor ale nechce vyrábět elektrickou energii.

...potenciál, který nemusí být nutně využit pouze k výrobě elektrické energie, ale (např.) přímo k pohonu určitých zařízení.

Tedy od vrtule transmise (ví někdo z pánů či dam, co to je?) dolů k soustru či fréze. U velkých a ještě větších vrtulí by ty transmise byly rozvedeny po celé průmyslové zoně.

Snad ještě tak vodní mlýny, či pily. Ale i ty dojely na nepředvídatelnou nepravidelnost zdroje energie.

Ladislav N. :-))) 14.7.2008 9:23

Re: Re: Re: Re: Decentralizace zdrojů

Už to vidím: "Taťko, do práce, začal nám foukat vítr!" ;-P

Stredocech 14.7.2008 9:48

Z Čech až na konec světa, známé poselstvo krále Jiřího z Poděbrad

Mám na mysli kapitolu popisující, že v Calais byla služba, která ve dne či v noci bubnováním oznamovala, že nastal příznivý vítr, a cestující do Anglie nechť se neprodleně odeberou na své lodě...

honzak 14.7.2008 11:30

Re: Re: Re: Re: Decentralizace zdrojů

vodní mlýny, pily a elektrárny se stavěly vždy jako AKUMULAČNÍ s tím, že když bylo dost vody, tak se jelo nepřetržitě, když bylo vody málo, tak přetržitě.  Tato zařízení byla vesměs s lokální působností, až větší fabriky napojovaly svoje elektrárny do rozvodné sítě (podle smlouvy).  Kdo jel někdy podél Jizery, ví o čem píšu. I dneska jedou v bývalých mlýnech a fabrikách MVE a vydělávají. Protože jsou to regulovatelné a plánovatelné zdroje.

Na rozdíl větrníkového a foto šílenství.

Stoura 14.7.2008 9:07

Re: Decentralizace zdrojů

No - vodní energie je v ČR prakticky už  využita skoro všechna. Je úplně jedno, jestli ji převedete na elektřinu nebo rovnou mechanicky pouřijete - obojí má účinnost konverze kolem 60-90% (záleží na velikosti zdroje - čím menší, ním nižší účinnost) Ekonomicky vhodné to u nás není skoro nikde.

Tu výhodnost decentralizace zkuste prosím ilustrovat na příkladu nějaké části Čech, kde právě nastala situace stabilnější zimní nepohody - v zimě je týden inverzní situace - pod mrakem, moc nefouká a řeky jsou zamrzlé.

Pája45 14.7.2008 15:22

Re: Komik

Který Evropský veletok, milý "Komiku" chceš vést přes ČR a kudy? Jiná řeka než řeka označovaná za Evropský veletok nemůže zabezpečit výrobu energie v ČR (nebo nám řekni, kde bys ty přehrady stavěl, uveď průměrný průtok, spád velikost nádrže atp. - možna se odborníci zasmějí nebo zapláčí). Kolik % by měli ty vodní a kolik % ty větrné do sítě dodávat?

av 14.7.2008 5:54

tak už nám umožněte stavět

Nejsem zastáncem větrníků, ale příspěvek je jen dalším článkem mediální masáže "tak už nám umožněte stavět, ať můžem ještě víc rejžovat"

Honza42 14.7.2008 7:10

Re: tak už nám umožněte stavět

Však se můžete odpojit od sítě a pořídit si levnější zdroj energie, než ten jaderný. Nejlépe "obnovitelný", ten se Vám nikdy nevyčerpá. Ale za své. K tomu přeji mnoho úspěchů a bohatství, které Vás jistojistě nemine Vám nezávidím, na rozdíl od Vás. Jen rejžujte, rejžujte.

Ladislav N. 14.7.2008 8:37

Re: Re: tak už nám umožněte stavět

Jak se nám ta komunistická závist pěkně snoubí se zelenou hloupostí, že? ;-)

Jura Jurax 14.7.2008 10:29

Re: Re: Re: tak už nám umožněte stavět

8-o

Ladislav N. 14.7.2008 15:19

Re: Re: Re: Re: tak už nám umožněte stavět

Má připomínka se týkala toho "rejžování"... ;-)