3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Uhlí, vystupovat!

Jezdíte-li autobusem, znáte nápisy typu „tyto dveře slouží jen pro vystupování“. Připomínají, že i německou energetickou politiku razí slovo „vystupovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Dvořák 1.2.2019 18:27

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

Pro vasi informaci, potencialni energie a polohova energie jsou jedno a totez. Vy asi budete znalec ;-)

F. Houžňák 1.2.2019 8:43

Ještě byste nám měl, jako správný obnovitelný svazák,

vysvětlit, jak budete řešit dodávku elektriky v případě tzv. "Dunkelflaute", jako třeba tuším loni v lednu. Vítr nefouká, sluníčko nesvítí, a to po několik týdnů. Ani jedna z technologií, kterými se vy obnovitelní svazáci v takovém případě oháníte, není zrealizovaná ještě ani ve čtvrtprovozu. Tak povídejte, jak to budete řešit?

J. Jelínek 1.2.2019 8:54

Re: Ještě byste nám měl, jako správný obnovitelný svazák,

Postaví obrovské setrvačníky o průměru cca 100m, tloušťcě 30m, rotující neuvěřitelným švuňkem na hypersupravodivém elmg ložisku ve skoro absoutním vakuu za teploty blížící se absolutní nule. Těch setrvačníků bude na celé Německo cca 1000. No a zbytek je jednoduchý - solární elektrárny ty setrvačníky roztočí a když přestane svítit tak se zapne spojka a roztočí se generátory. Takových verneovských projektů uskladnění energie vybleju za večer tucet a pan Kostelanský jak vidno taktéž.

F. Houžňák 1.2.2019 9:06

Včera jsme tady měli přednášku bývalého předsedy

německého spolku chemiků DECHEMA, takto elektrochemika. Těšili jsme se, že se něco dozvíme o bateriích pro auta, ale on to pojal v podstatě jako reklamní přednášku o výhodách pohonu aut palivovými články na vodík, podle filmu, který tam pouštěl, má od nich nejspíš provize, protože zadarmo a sám od sebe by to nikdo jeho vzdělání a kariéry takhle nepovídal. Ale on skutečně argumentoval starým Vernem a Tajuplným ostrovem, že už tenkrát věděli, že vodík, to je ta správná spása lidstva. Taky říkal, že je to jednoduché, každý bude mít dvě auta, jedno na baterky na krátké trasy a druhé na vodík na dlouhé trasy. V tom svém filmu pak ukazoval někoho od Mercedesů s jejich autem na vodík, jak říká, že jejich auto stojí 80 tisíc eurů. Co si tak tihle bohatí pánové mezi sebou povídají.

M. Zima 1.2.2019 9:14

Jste sveřepý chlapík s technikou v moči,

ale kinetickou energii pan Kostelanský nezmiňuje, ale potenciální. To je praktikovatelné už proto, že to už dávno funguje s vodou.

T. Kočí 1.2.2019 9:53

Re: Ještě byste nám měl, jako správný obnovitelný svazák,

A co takhle roztočit víc Zeměkouli?

M. Krátký 1.2.2019 10:18

Re: Ještě byste nám měl, jako správný obnovitelný svazák,

taky by zde pomohly ebonitové tyče a liščí ohony

M. Zima 1.2.2019 9:05

Panu Kostelanskému

můžete spíš vytknout, že pro svůj postoj nepoužil všechny argumenty, které se nabízejí. Např. plyn. Německo má uskladněno plynu na měsíce. Krom toho dosáhly plynové elektrárny výkonů srovnatelných s parními bloky a čistě plynové elektrárny se vlastně už vůbec nestaví, pouze tzv. kombi. A ještě pro autora článku : Že by Němci museli stavět nové elektrárny kvůli zavřeným JE. neodpovídá skutečnosti. Šlo, stejně jako u kombi-bloků o technologickou záležitost, o účinnost.

BTW : Němci mají s energetikou skutečně problémy, ale regulaci sítě zvládají podle očekávání, obrovský problém představije odpad z JE. To jsou věci, ke kterým se Češi ještě vůbec nedopracovali.

F. Houžňák 1.2.2019 9:21

Víte, co je nejhorším nepřítelem vašich naivních

úvah o skladování energie? Prostá aritmetika, učivo tak ze čtvrté třídy, zkombinovaná s fyzikou ze třídy deváté. Zkuste si spočítat, kolik energie uschováte do těch vašich kvádrů na žeriavu.

J. Jelínek 1.2.2019 9:38

Re: Víte, co je nejhorším nepřítelem vašich naivních

Souhlasím s vámi, byl to jen příklad, jak uvažují diletanti, neberte mě až tak vážně.

J. Jelínek 1.2.2019 9:40

Re: Víte, co je nejhorším nepřítelem vašich naivních

Jo aha, to patřilo panu Kostelanskému, ty nitě se mi nějak zašmodrchaly. Sorry.

F. Houžňák 1.2.2019 9:43

Jo, je to

hrůza. Prst na obrazovku a jet textem nahoru, ale stejně ...

V. Petr 1.2.2019 10:43

Fyziku a chemii jaksi neoblafnete!

Samozřejmě můžete elektrolýzovat vodu a pálit vodík. Celková účinnost tohoto procesu je hodně pod 50%.

Palivové články na kyslík a vodík sice měly už lodě Apollo, ALE elektromobily je pořád nemají! Jediný způsob skladování velkých množství elektřiny je dnes přečerpávací elektrárna. Její účinnost je ovšem maximálně 75% a zeleným "samozřejmě" vadí, jako ostatně všechno.

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99e%C4%8Derp%C3%A1vac%C3%AD_vodn%C3%AD_elektr%C3%A1rna

Určitou výhodou oproti minulosti je dnes možnost přenosu elektrické energie na větší vydálenosti, což umožňuje, aby ve špčkovém režimu pracovalo více vodních elektráren třeba i v zahraničí. Norsko a Švédsko tak vyrovnává nepravidelné dodávky dánských větrníků.

V. Petr 1.2.2019 10:05

Pane Bože, vy jste vool

Norsko už od začátku mělo téměř 100% podíl OZE, tam se totiž počítají i KLASICKÉ HYDROELEKTRÁRNY, nejen nesmyslná fotovoltaika a větrníky!!!! No a Norové mají veliký potenciál vodních elektráren, výroba elektřiny na hlavu je v Norsku tuším druhá na světě po Islandu, 4x větší, než u nás!

Norsko mělo v důsledku toho i velice levnou elektřinu pro průmysl a proto vedlo třeba ve výrobě hliníku.

I u nás by bylo ideální, pokud bychom mohli přejít na hydroelektrárny, ALE jaksi, potenciál vodní energie u nás je už téměř vyčerpán.

Existuje i řada mimoevropských zemí, které mají velký podíl elektřiny z hydroelektráren. Zelení už ovšem ječí i proti nim!

A. Hrbek 1.2.2019 7:53

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

Dovoluji si doplnit - 2018 obnovitelné zdroje 40%, z toho vítr 20%, solary 8%, bio 8%. Z neobnovitelných zdrojů je jádro stále 13%, hnědé uhlí 24%, černé uhlí 14%.

Jak je již na NP notorickým zvykem, velmi často diskutující o diskutované věci příliš nevědí.

A. Bocek 1.2.2019 8:24

V bezvětrné a podmračené České kotlině

Slunéčko nezasvítí a větřík nezavěje. Roční koeficient využití instalovaného výkonu je v průměru u FVE a VE do 15 procent. Půjde-li česko OZE cestou zchudneme a pomrzneme,

V. Petr 1.2.2019 10:15

Jenže když nefouká a je pod mrakem, musí těch 28%

vykrýt klasické zdroje nebo DOVOZ z klasických zdrojů!

Pokud bude vítr 35% a solary 15% bude se muset vykrýt 50%.

A to RUSKÝM PLYNEM!

F. Houžňák 1.2.2019 8:50

Tak povězte, jak budete řešit energetickou situaci

jako třeba 25.1.2019 ráno, kdy z celkového německého spotřebovávaného výkonu 80 GW dodávaly jaderné a uhelné elektrárny 47 GW, tedy 59%. Kde tu elektriku vezmete? Pochlubte se.

J. Kostelanský 1.2.2019 13:20

Re: Tak povězte, jak budete řešit energetickou situaci

Čo to meliete? Viete napočítať do sto? pretože 41 % OZE a tých vašich 59 % je práve 100 %. Čo chcete odkiaľ brať? Alebo ste sa myšlienkovo posunuli o 20-30 rokov dopredu, ale jaksi ste to zabudli napísať?

F. Houžňák 1.2.2019 13:49

No, když těch 59% vypnete, jak to hodláte udělat,

tak když potřebujete pořád těch 80 GW, tak je musíte někde vzít, ne? Tak povězte, kde je vezmete? Do tří let má zmizet z německé sítě 10 GW jaderných elektráren, tak se můžete zatím soustředit na ně. Kde těch 10 chybějících gigawattů vezmete, prozraďte. Je pravda, že jednoduchou aritmetiku ovládáte a hned jste bystře rozeznal, že 41 a 59 je dohromady 100. Bravo.

K. Novák 1.2.2019 5:43

Nejvíc energie spotřebuje průmysl.

Když Němci přesunou energeticky náročné výroby jinam (k nám, do Polska, do Číny) a tyto subdodávky budou získávat mnohem levněji než by si je mohli vyrobit doma, mohou od fosilních zdrojů i od jádra ustoupit. Kromě toho mohou energie levně nakupovat jinde (u nás, my jim je prodáme levněji než nám samotným). Nelze vyloučit, že to mají spočítané dobře.

V. Petr 1.2.2019 10:21

Záleží na tom, jaká howada budou ovládat naši politiku

I když ze zhovadilostí většiny našich politiků lze počítat jako s faktem...

ALE Číňané vůbec nejsou hlupáci. Až Němci převedou energeticky náročné výroby k nim a budou tak na nich závislí, patřičně jim to zdraží.

K. Dvořák 1.2.2019 1:04

Zajimava logika

"Že výroba energie z fosilních zdrojů ... [mj.] posiluje závislost na dovozu surovin, je jasné." Tak jestli je to jasne autorovi, tak mne ne. Nemci dovazi cerne uhli, hnede se v Nemecku zatim stale tezi. Cerne uhli se dovazi z Ruska, USA, Kolumbie, Austrálie, JAR, Polska, Kanady. Takze az Nemci "vystoupi z uhli" a prislusne zvysi dovoz zemniho plynu (z neceho energii budou muset vyrabebet, proc by take jinak potrebovali Nord stream 2), budou autokrate v Rusku spokojeni. Obchody porostou a k tomu budou mit Nemecko jeste vic "na lopate", nez dosud.

Nemci mi pripominaji sovetske uderniky ze hry Parta brusice Lopateva, kteri se trumfuji kdo z nich vic zpevni normu. Vzdyt prece kdyz je revoluce (a.k.a. Energiewende) i "material musi neco vydrzet" a "i stroje musi podavat vyssi vykony".

J. Pospíšil 1.2.2019 2:17

Re: Zajimava logika

Nebudou mít Rusové Němce na lopatě, protože tak jak budou Němci potřebovat plyn nakupovat, tak stejně potřebují Rusové plyn prodávat.

Nazývat obchod jakýmsi "mít na lopatě" vás ani nenapadne v případě třeba pekaře, který vás má, podle vás, na lopatě, protože potřebujete kupovat rohlíky.

Německo mělo samozřejmě možnost nakupovat plyn v jiné formě, od jiných dodavatelů. Plyn dražší a několika případech i méně výhřevný. Rozhodlo se pro ruský plyn a já se mu ani moc nedivím.

Američani nakupují ruský titan a ruské raketové motory. Taky normální obchod. Chtějí létat a Rusové chtějí americké peníze. Normální stav v obchodu.

J. Pokoutný 1.2.2019 8:33

Re: Zajimava logika

Až na to, že pokud Rusové zavřou Němcům kohoutky, ropa a plyn z okupované kolonie Sibiře prostě přesměrují do Indie a Číny. Zatímco Němci budou točit větrníky při bezvětří ručně, nebo si na to budou najímat Ukrajince. Na což po likvidaci automobilního průmyslu nejspíš nebudou mít.

K. Dvořák 1.2.2019 18:01

Re: Zajimava logika

Rohliky muzu koupit na kazdem druhem rohu. Pokud ovsem nebydlim na dedine, kde je jedine pekarstvi nebo obchod. Pak ovsem musim zvazovat, jak budu s majitelem vychazet, nechci-li jezdit pro rohliky do mesta ... Stejne tak Nemci, pokud se rozhodli zrici se (spinavejsiho) paliva domaci provenience a natahnout za mnoho miliard euro rouru z Ruska, musi pocitat s tim, ze je Rusove maji tak trochu "na lopate", protoze zmena dodavatele plynu v meritkach statu neni ani levna ani rychla zalezitost. Jsem ovsem presvedceny, ze Rusko by zatracene zvazovalo, jestli bude nejakym zpusobem vydirat tak vazeneho a solventniho zakaznika, jako je Nemecko. Rozhodne by to nedelalo kdovijak okate. Ale ta moznost tu proste je ...

P. Rada 1.2.2019 0:33

Život ve fantaziích o energetice.

..."nejprve vystoupit z jaderné energie (je sice bezemisní, ale radikálům ztělesňuje ďábla"...

Pokud o energetice píše někdo kdo má takto bídné znalosti o uhlíkové stopě, zato vyvinutou emotivitu kterou ale zas mylně přisuzuje jiným: ..."Německou politiku často vedou emoce vytěsňující racionalitu".... - pak asi sotva má cenu diskutovat jeho výroky.

Kde ale asi autor žije, že tam investiční lidská činnost do jaderné energetiky nezanechává žádnou uhlíkovou stopu? Typuji, že právě ve fantaziích o energetice.

K. Dvořák 1.2.2019 1:25

Re: Život ve fantaziích o energetice.

Nevim co myslite tou kroucenou vetou "investiční lidská činnost do jaderné energetiky nezanechává žádnou uhlíkovou stopu". Mozna, ze kdybyste uvazoval mene komplikovane, doslo by vam, ze vetsi cast te vasi uhlikove stopy uz byla uvolnena do ovzdusi ci realizovana pri vystavbe elektraren. Starosti o vyhorele jaderne palivo se Nemci tak jako tak nezbavi, jen je otazka, zda ho bude x tisic tun ci rekneme o tretinu vice. Pokud se Nemci chystaji zavrit sve existujici jaderne elektrarny po 30-35 letech misto az po rekneme 50 letech, zrikaji se zdroje, ktery je, kdyz ne bezemisni, tedy rozhodne nizkoemisni. Ideologie a iracionalita tu nepochyne zvitezila nad zdravym rozumem ...

J. Pospíšil 1.2.2019 2:07

Re: Život ve fantaziích o energetice.

Při předčasném zavření atomové elektrárny vzniká navíc uhlíková stopa při zbytečné stavbě jakýchkoli a to i bezemisních náhradních zdrojů, dále při činnosti spojené s jejich provozem a údržbou, pane Rado.

To se ošulit kecama nedá.

J. Sinnreich 1.2.2019 2:55

Re: Život ve fantaziích o energetice.

Ideologie a iracionalita provazi moderni nemecke dejiny.Bohuzel vzdycky na to doplati cela Evropa.