3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Uhlí, vystupovat!

Jezdíte-li autobusem, znáte nápisy typu „tyto dveře slouží jen pro vystupování“. Připomínají, že i německou energetickou politiku razí slovo „vystupovat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 1.2.2019 10:40

Re: Rakovinou je "morálka".

Začínám vás plně chápat.Nakonec, taková Maláčová je přesný vzorek toho, co jste popsal.

V. Petr 1.2.2019 10:47

Nahraďte pojem "morálka" pojmem "IDEOLOGIE" a je

to hned jasné. Ideologií (náboženskou) lze obhájit i kamenování cizoložnic, věšení homosexuálů a rituální oběti dětí "za lepší úrodu..."

Nebo třeba uměle rozpoutaný Holodomor či Holocaust...

M. Malovec 1.2.2019 10:27

A proč bychom měli

držet Němčourům prst v pr. Ať pomrznou, chtějí to. My si ponechme zásoby uhlí na horší časy.

M. Zima 1.2.2019 11:01

Jestli si myslíte,

že jsou Češi schopni zachránit Německo před zmrznutím, tak jste buďto sám pořádně namrznul, nebo Vás nějaký odborník z ČEZu totálně zblbnul.

V. Novák 1.2.2019 13:37

Věcný příspěvek dle Zimy.

V. Petr 1.2.2019 10:10

Mimochodem, pokud by Hitler zvládl zázračné baterie,

které by byly nutné pro skladování elektřiny, patrně by vyhrál válku. Ačkoliv to pro něj byla otázka života a smrti, ani se o to nepokusil...

M. Zima 1.2.2019 9:36

Ukazuje se zde opět český obrácený svět :

Tento článek by mohl být nejvýše komentářem pod příspěvkem pana Kostelanského, který by musel být uveřejněn, jako článek. Ale to by neodpovídalo ideologickému zaměření atomových fanatiků na NP, kteří stále ještě sní o splnění cílů poslední pětiletky.

V. Petr 1.2.2019 9:48

Někdy tuším roku 2016 v Německu nefoukalo a byla

inverze. Dokonce i české elektrárny na fosilní paliva, včetně těch, držených v rezervě, jely na plný výkon, aby pokryly výpadek OZE v Německu...

Snaj jen Hitler byl takový de=bil, aby postavil politiku na nerealistických chimérách. A po něm až Merkelová...

M. Zima 1.2.2019 10:44

Kdopak si todle o záchraně Německa vymyslel ?

Je pravda, že Německo častěji odstavuje vlastní elektrárny, protože je to kvůli ceně proudu na trhu levnější, nežli vlastní provoz. Doplácí na to m.j. čeští spotřebitelé.

BTW : Podívejte se na přenosové kapacity ČEPSu, a poznáte sám, že taková báchorka o zachránění Německa před zmrznutím je nesmysl dobrý tak pro české experty.

V. Petr 1.2.2019 10:56

Já VÍM, jak se naši exportéři napakovali, když v Německu

nefoukalo.

S těmi tepelnými elektrárnami v Německu je to sranda, oni je provozovatelé chtějí někdy odstavit a úřady jim v tom zuřivě brání a dokonce jim povolují!!! (jak je to možné nevím, asi je tam regulace) zvýšení cen.

Vtip je v tom, že ti pitomci potřebují klasické zdroje k vykrývání výpadků OZE. Provoz v tomto režimu se ale samozřejmě nevyplatí, pokud máte jen platby za MWh, prodáte málo elektřiny a fixní náklady zůstávají stejné.

M. Zima 1.2.2019 11:12

Re: Já VÍM, jak se naši exportéři napakovali, když v Německu

Jak je to s cenami se může každý přesvědčit v Lipsku.

Ještě jednou : Podívejte se na přenosové kapacity ČEPSu, podstatně víc, nežli JETE není možné a to je taky vytoužený standard ČEZu. Ale JETE Německo nemůže zachránit před zde různými experty popsanou pohromou.

BTW : Kdyby se dostalo Německo do energetické nouze, poznali bychom to na hodinách. Ale poslední průšvih toho druhu zavinili na Balkáně, údajně iniciované českou elektrárnou. Dohánělo se to 2-3? týdny.

V. Petr 1.2.2019 11:07

Já přece netvrdím nic o záchraně Německa Českem

"Pouze" jsem napsal, že Německo nakupovalo elektřinu, kde se dalo a od Česka vše, co české elektrárny byly schopny dodat.

F. Houžňák 1.2.2019 9:34

V úložišti v Asse jsou skladovány nízkoradioaktivní

odpady, jako třeba z lékařských testů, materiálových testů, a podobně, a středněradioaktivní odpady, které ovšem zpravidla obsahují nuklidy s nízkým poločasem rozpadu, které brzy zmizí. Jsou to všechno pouze odpady, které nevyvíjejí teplo. To vše se lze veřejně dočíst, a každý zájemce se do Asse, kde se pořádají exkurze pro veřejnost, může podívat. Jako u všeho, celý problém s Asse a pronikáním vody tamtéž je uměle velice nafouklý, ve skutečnosti žádné ohrožení kohokoli vycházející z Asse neexistuje, a je pouze ve fantazii zelených nácků.

M. Zima 1.2.2019 10:49

Re: V úložišti v Asse jsou skladovány nízkoradioaktivní

Vše, co jste napsal je hovadina.

To by ale nebyl problém, kdyby takové názory nehlásaly figury zodpovědné za JE v Česku.

F. Houžňák 1.2.2019 9:17

Odpad z jaderných elektráren v Německu nepředstavuje

žádný problém. Tiše stojí v kontejnerech v betonových halách a hřeje, a může tam stát další desetiletí a staletí. Nikoho neohrožuje, i když zelení náckové a jimi zblblí obyvatelé vykřikují, že je to problém ohromný.

M. Zima 1.2.2019 9:22

Chybí Vám český gympl,

to české klasické "Kam s ním"?

BTW : Jestli opravdu nevíte, co je problém s radioaktivním odpadem, tak se podívejte např. na Asse.

P. Lenc 1.2.2019 10:38

Re: Chybí Vám český gympl,

Zima, zase jsi to soudruhu pos..al.

M. Zima 1.2.2019 10:51

Re: Chybí Vám český gympl,

Vy dokážete být tak informativní, že Vás to zřejmě samotného mate.

V. Petr 1.2.2019 11:01

Mimochodem, Rusové jsou ochotni, pokud oni dodávají

čerstvé palivo, odebírat vyhořelé jaderné palivo ZPĚT. Ač je to palivo podle zelených "velký problém," EU toto ZAKÁZALA!

Přitom by to u nás "problém" v vyhořelým palivem vyřešilo...

F. Houžňák 1.2.2019 9:14

Kdo mi nevěří údaje o výkonu německých elektráren

a vykřikuje, že je to blbost, ať se ráčí přesvědčiti sám. Není to žádné tajemství: https://bit.ly/2UrSsqu .

F. Houžňák 1.2.2019 8:58

Na začátku německé "Energiewende" hlásal Vůdce

všech Zelených Trittin, opakovaně a veřejně, že snižení produkce CO2 lze dosáhnout pouze tím, že se okamžitě vypnou všechny jaderné elektrárny.

M. Zima 1.2.2019 9:19

Re: Na začátku německé "Energiewende" hlásal Vůdce

Vaše hláška sice leží plně v českém trendu (obzvlášť na NP), ale je to hloupost.

F. Houžňák 1.2.2019 8:55

25. ledna t.r. ráno dodávaly jaderné a uhelné

elektrárny 59% z celkové spotřeby Německa 80 GW. Sluníčko nesvítilo a vítr nefoukal. Zajímalo by mě, odkud místní obnovitelní svazáci vezmou v obdobném, ne tak řídkém, případu těch 47 GW výkonu, když vypnou jak jaderné, tak i uhelné elektrárny.

M. Zima 1.2.2019 9:09

Hloupě tapetujete,

i když to sem napíšete padesátkrát, zústane to blbost.

BTW : Podobný kadet jako Vy kdysi vykřikoval, kudy chodil : "V Německu zhasnou světla, musíme dostavět Temelin". Ten moula se jmenuje Urban a je to česká odborná veličina.

V. Petr 1.2.2019 9:54

ZATÍM jsou okolní země v případě nouze schopné výpadek

německých OZE s největším úsilím pokrýt, jak se ukázalo před třemi roky. Čeští exportéři na tom docela vydělali a Rusové (přes dodávky zemního plynu) taktéž. Tehdy jely na plný výkon i záložní zdroje, z velké části na plyn, s drahým provozem. Němci to celé zaplatili, zatím na to mají...

J. Kostelanský 1.2.2019 7:29

Autor si mýli pojmy a dojmy

Obnoviteľné zdroje energie (OZE) majú u nás jeden obrovský problém - stal sa z nich symbol. Symbol Bruselu a jeho nariadení. A keď sa pre niekoho niečo stane symbolom, potom s ním zvyčajne končí možnosť akejkoľvek diskusie. A je jedno, či je to symbol pozitívny alebo negatívny.

Celé je to "jasné": kto u nás podporuje myšlienku rozvoja OZE, je pre veľkú časť ľudí len bruselskou "klikou". Že Brusel a OZE sú 2 úplne odlišné témy, to ich nezaujíma. OZE sú symbol a basta. Pritom je to rovnaký nezmysel, ako hovoriť, že kto podporuje výstavbu diaľnic, je automaticky nacista a fašista, pretože prvé diaľnice sa začali stavať za Mussoliniho a Hitlera.

Ale vrátim sa k článku - je klasický založený na autorových dojmoch, často iracionálnych a nepresných, resp. starých číslach. Neviem, či zámerne alebo omylom, ale na to som si v podobných článkoch už zvykol. Takže menšia oprava - v minulom roku 2018 dosiahol v Nemecku podiel OZE 40 % a uhlia 39 %. Na rozdiel od autora uvádzam aj zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/obnovitelne-zdroje-predstihly-v-nemecku-uhli-ve-vyrobe-elektriny/1705689.

Ďalší klasický postup, ako nejaký problém, v tomto prípade OZE zahmliť, je uviesť statické údaje, teda z nejakého konkrétneho obdobia - ideálne ako v tomto prípade niekoľko rokov staré. :-) Z takýchto statických údajov si potom môže autor vykonštruovať, čo len chce. Statické údaje treba doplniť aj dynamickými, ktoré zachytávajú vývoj v čase - aspoň 5 či 10 rokov. Tie povedia zvyčajne viac, pretože ukazujú trend.

To, čo sa deje v Nemecku sledujem len v miere, v akej sa o ňom píše u nás. Ale pre účely tohto svojho príspevku som trochu googlil, aby som našiel "tvrdé" údaje, najlepšie priamo z Nemecka (už vidím typickú našineckú reakciu o ich sfalšovaní :-) ). Takže na tomto odkaze na strane 16 je vývoj OZE v Nemecku od r. 2002 do r. 2017: https://www.ise.fraunhofer.de/content/dam/ise/de/documents/publications/studies/daten-zu-erneuerbaren-energien/Stromerzeugung_2017.pdf

J. Kostelanský 1.2.2019 7:30

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

Prečo to uvádzam: aby si mohol každý urobiť svoj názor na vývoj v Nemecku. Za 10 rokov od 2008 do 2017 stúpol podiel OZE o 22 percentuálnych bodov - z 16,1 % na 38,2 %. Teda ročne v priemere o 2,2 % percentuálneho bodu. To korešponduje aj s údajom za rok 2018, kedy podiel OZE dosiahol 40,3 %, teda prírastok 2,1 perc.bodu - opäť pridávam odkaz, kde sa okrem iného píše, že v Portugalsku je už podiel OZE 55 %. http://www.hybrid.cz/rok-2018-obnovitelne-zdroje-vyrobily-portugalsku-55-elektriny-nemecku-40

Netreba byť matematický génius, aby si jeden mohol vypočítať, kedy - teoreticky - by Nemecko dokázalo takmer kompletne prejsť na OZE - prírastok 2 % ročne rozdelený do 60 % neobnoviteľných zdrojov je 30 rokov - teda do konca r. 2050. Pritom sa dá počítať s tým, že cena OZE bude klesať - s novými technológiami a úsporami z rozsahu. Ak by niekedy Nemci v r. 2050 boli na dnešnej úrovni Nórska, ktoré 98 % elektriny vyrába z OZE, tak by získali niekoľko skvelých bonusov 1. nezávislosť od ropných šejkov a ruských a amerických petrofiriem, 2. zvýšenie vlastného HDP, ktoré import ropy, čierneho uhlia a uránu výrazne znižuje. 3.podpora vlastných firiem a zamestnancov. 4. znižovanie cien elektriny - ceny klasických zdrojov elektriny bude len stúpať, zatiaľ čo cena OZE bude klesať 5. pomerne veľkú energetickú sebestačnosť nemeckých domácností pri výrobe elektriny. A keď niekto hovorí niečo o životnosti OZE, ich obnova bude podstatne lacnejšia ako boli náklady na ich postavenie. Slnku ani vetru za energiu platiť netreba, a OZE vyžadujú len občasnú údržbu, ktorá s príchodom robotiky a umelej inteligencie môže byť do veľkej mierny zautomatizovaná, a logicky náklady na odpisy. Ale ani tie nebudú stále v rovnakej výške, po odpise OZE a ich následnej obnove sa výrazne znížia.

J. Kostelanský 1.2.2019 7:30

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

A na záver ešte k tej nemeckej "iracionalite". Život je otázka priorít. Nemci si - podobne ako Rakúšania - povedali, že jadro nechcú, a od toho sa odvíjajú ostatné kroky. Navyše rastúci podiel uhlia je dočasné, krátkodobé riešenie. Podobné je to aj s uskladňovaním elektriny: Nemci budú do vývoja investovať a peniaze sa im neskôr bohato vrátia v podobe exportu svojich technológií. Napr. môžu pri prebytkoch elektriny vyrábať vodík a ten potom spaľovať pri jej nedostatku. Videl som zaujímavý návrh, kde sa prebytky energie z vetra uskladňujú vo forme potenciálnej energie betónových kvádrov, ktoré podľa potreby hore a dolu premiestňuje automatický žeriav. Nejaká nemecká firma dokáže experimentálne vyrábať palivo z oxidu uhličitého obsiahnutého vo vzduchu - prirodzene si to vyžaduje nemálo energie. Nehovorím, že práve tieto riešenia sú budúcnosť, chcem tým povedať, že elektrina sa dá ukladať aj inak ako len do olovených či lítiových batérií. Na záver ešte jednu poznámku: ak by si podobné plány ako Nemci dali Taliani, Američania, Rusi a pod., tak by som dosť skeptický. Lenže Nemci sú predsa len trochu iná povaha. Stačí si spomenúť, kam za relatívne krátke obdobie posunuli v 30. a 40. rokoch raketovú techniku a ako ich skúsenosti využili Američania aj Sovieti. Takých príkladov je ale oveľa viac.

J. Kostelanský 1.2.2019 7:34

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

Oprava: v poslednej časti má byť výraz "potenciálnej energie" nahradené "polohovej energie",

M. Foltyn 1.2.2019 10:36

Re: Autor si mýli pojmy a dojmy

Měl bych malý dotaz, V případěvelké výroby v OZE se jaderné a uhelné elektrárny zastavují? V opačném připadš se vyrobená elektřina počítá kam? Rád bych věděl, kde se bude brát elektrika, když bude podobné počasí, jako je teď na severu USA, nebo na Islandu se vzbudí nějaká sopka.