16.4.2024 | Svátek má Irena


ENERGETIKA: Uhlí, vystupovat!

1.2.2019

Německá energetická politika rozehrává loterii

Jezdíte-li autobusem, znáte nápisy typu „tyto dveře slouží jen pro vystupování“. Připomínají, že i německou energetickou politiku razí slovo „vystupovat“. Tak jako v roce 2015 – když tsunami zaplavilo jadernou elektrárnu v Japonsku – prosadila „vystoupení z atomu“ (Atomausstieg), teď přichází „vystoupení z uhlí“ (Kohleausstieg). Suma sumárum: k faktu, že od roku 2022 nebude Německo vyrábět jadernou energii, přibude fakt, že od roku 2038 nebude vyrábět ani energii z uhlí. O čem to vypovídá a co to znamená i pro nás?

Německou politiku často vedou emoce vytěsňující racionalitu. Že výroba energie z fosilních zdrojů je na ústupu, že produkuje skleníkové plyny a že posiluje závislost na dovozu surovin, je jasné. Komu se to nelíbí, ať si představí zklamané tváře autokratů žijících z těžby a vývozu fosilních surovin a hned se mu udělá líp. Racionální postup by vypadal takto: nejprve utlumit a odstavit uhelné elektrárny (zdroje emisí) a pak se věnovat dalším. Jenže německý postup je opačný: nejprve vystoupit z jaderné energie (je sice bezemisní, ale radikálům ztělesňuje ďábla) a teprve pak se věnovat těm emisním. Výsledek? Vdobě, kdy je Německo majákem bezemisní budoucnosti, stavělo další uhelné elektrárny, aby nahradilo výpadek těch jaderných. Kdo v tom vidí racionalitu, má bod.

Ale to není vše. Z obnovitelných zdrojů Německo získává 33, z uhlí 37, z atomu 12 procent energie. Nahradí k roku 2038 výpadek téměř poloviny zdrojů, atomového i uhelného ďábla? Dejme tomu, že ano. Ale ta čísla odrážejí zprůměrovanou roční bilanci. Přijde-li mrazivý leden, poměry se mění ve prospěch uhlí. Při vší úctě ke slunci a větru, jimi vyráběnou energii nelze skokově zvýšit. Vyvine Německo do roku 2038 technologie na ukládání energie, aby ji mohlo použít ve vlně mrazů? Hodně Němců věří, že ano, ale českým vývozcům elektřiny víra nestačí. Je to loterie přinášející možnost výhry (navýšit vývoz při německém výpadku) či prohry (bude-li Německo opravdu soběstačné). Vsadili byste do ní?

LN, 30.1.2019