4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
qwert 24.7.2007 15:18

Re: Zkuste si přečíst tohle

tak poslední možnost: povinný výkup odpadního tepla z elektráren ;-)

Ale zkusím si to nahrubo vypočítat, zda to je či není reálné s těmi skleníky. Pořád mi připadá, že i při těch 40 stupních je tu k dispozici použitelný teplotní spád.

qwert 24.7.2007 15:27

Re: Zkuste si přečíst tohle

ještě poznámka k bateriím - v tom výčtu chybí průtokové baterie, teoreticky mohou mít neomezenou kapacitu a nejen teoreticky by bylo možné řešit přečerpávací elektrárnu, kde by místo vody byl elektrolyt, takže při nadbytku by se energie ukládala jako kinetická (přečerpání do horní nádrže) i chemická (nabíjení) a při nedostatku energie by se z horní nádrže vypouštělo přes turbínu do nádrže spodní a následně by se ještě zužitkovala energie v elektrolytu v průtokové baterii. Divoké, ale rozhodně bezpečnější než primární okruh se sodíkem.

krmič 24.7.2007 17:48

Re: Re: Zkuste si přečíst tohle

Tak to už je opravdu fantasmagorie. Poznámka, snad jen jazyková(?): Přečerpáním vody do horní nádrže ta voda získá potenciální energii. Ne kinetickou. (Ta kinetická energie vody se naopak ztratí, přispívá ke ztrátám toho procesu, ale to už je asi moc jemná nuance.)

qwert 25.7.2007 10:47

Re: Re: Re: Zkuste si přečíst tohle

jasně, to byl překlep.

Fantasmagorie to není - největší průtové baterie dodávají 1 MW po dobu 30 hodin. Limit je dán jen množstvím elektrolytu.

míša mýval 24.7.2007 15:24

Re: pořád zůstává problém, že Temelín vypouští

Problém je v tom, že pára na výstupu z výměníku má poměrně nízkou teplotu, takže zvýšením teploty v kondenzátoru se sníží tepelný spád, tedy i účinnost. Řešení turbin jako odběrové by bylo příliš technicky náročné, vzhledem k tomu, že se jedná o velmi velké monstrum na sytou páru. Jsme totiž rádi, že jde jak jde. Jedná se de facto o prototyp. Ekonomicky výhodnější by samozřejmě bylo stavět menší reaktory přímo v aglomeracích s elektrickou účinností kolem 20% a dodávkou páry na krátkou vzdálenost. Nevím, co je na tom pravdy, ale páru z Mělníka prý musí přihřívat v Třeboradicích.

Šnek 24.7.2007 11:43

Co takhle nešetřit?

Šetřit si může leda nevěsta na věno.

Národní hospodářství se musí především smysluplně rozvíjet. V případě jaderné energie se spotřebovává zdroj, surovina, tedy uranová ruda, která jinak, na rozdíl od ropy, uhlí atd., nikomu k ničemu není. Proto vyrábět z ní energii je smysluplné a úvahy o energetické náročnosti až druho- ne-li třetiřadé.

Šnek 24.7.2007 11:04

Potřebovat budeme minimálně dva jaderné bloky velikosti temelínských.

Nemůže jít jen o to, co budeme potřebovat my, ale i o to, co

bychom mohli v budoucnu vyvážet. Příliš mnoho toho nabízet nemůžeme a zdá

se, že elektrická energie bude i v budoucnu výborný artikl. Proč

nespolupracovat na tomto poli se státy se zdravým rozumem? Konkrétně mám na

mysli, ku příkladu, Finy a Poláky.

Šnek 24.7.2007 10:54

Předpokládejme, že roční průměrný růst hospodářství 6,39 procenta.

To by bylo natrvalo moc hezké, ale je to určitě nereálné.

Vyrovnávání hospodářských podmínek v EU přinese sebou i vyrovnání hospodářského růstu. O to starým zemím jde. Ty nepotřebují vedle sebe supr úspěšné nováčky. Je jen otázkou času, kdy se bude náš hospodářský růst pohybovat, když dobře, mezi 2 až 3 procenty.

MaR 24.7.2007 13:37

Re: Předpokládejme, že roční průměrný růst hospodářství 6,39 procenta.

To není nic o tom zda něco chce či nechce úspěšné nováčky (ve skutečnosti by to bylo pro EU jako celek výhodnější). Je to spíš o pořekadlu: žádný strom neroste do nebe :o) Aby mohl být růst udržen je potřeba jej něčím živit - integrací, zlepšováním infrastruktury, optimalizací zákonů a technologickými pokroky.

Surovec 24.7.2007 10:38

A do toho se ještě montují ekofašos

Odchytil mě cestou do práce na ulici Grínpísák v modrým triku, špinavých džínách, mastný dlouhý vlasy - typický flákač. Měl jsem dobrou náladu na žertování, tak jsem ho neposlal do (Y) hned. Přebral jsem iniciativu a začal jsem se ptát já - co si myslí o jaderné energetice, když plácal něco o odpadu, zeptal jsem se, jestli viděl radiační snímek obrovské skládky popílku z tepelky a mrňavoučký zcela nesvítící kontejner z jaderky. Neviděl. Pak jsem se ho zeptal na větrníky a jestli slyšel o tom, že výroba větrníku stojí energeticky víc, než větrník u nás v našich větrných podmínkách za svoji životnost vyrobí. Nevěděl. Tak jsem se na něj usmál, doporučil mu další studium a šel platit daně na něj a jemu podobné hejhuly.

Kdy už konečně lidem dojde, že se má dostavět Temelín a vrhnout veškérá podpora na zvládnutí řízené fůze? Jinudy cesta k energii u nás nevede.

Ladík53 24.7.2007 11:28

Re: A do toho se ještě montují ekofašos

Pane kolego! Když tak sledujete diskusi, tak lidem to dochází! Bohužel nedochází to vládě, která má ve svém programovém prohlášení, že se nové atomovky stavět ani připravovat nebudou.

Milaz 24.7.2007 15:02

Re: Re: A do toho se ještě montují ekofašos

Tak proč existuje v ČEZu oddělení pro výstavbu nového jaderného zdroje?

Ruda 24.7.2007 12:54

Re: A do toho se ještě montují ekofašos

no kdy?!... odpoved je na snade - tehdy az zacne CEZ poradne lobovat a mazat ty vladni puchejre, kteri o tom sice rozhoduji, ale vubec nerozumi. To je jedina moznost jak v CR prosadit neco co ma hlavu a patu...R^>-

Stredocech 24.7.2007 15:09

Re: Re: A do toho se ještě montují ekofašos

Četl jsem, že první železnice Liverpool - Manchester byla proti odporu majitelů průplavů a dostavníků protlačena podobným způsobem. Investoři používali nakonec stejných korupčních metod, jako jejich odpůrci, což se staviteli (George Stephenson, konstruktér první prakticky použitelné lokomotivy) dost nelíbilo.

míša mýval 24.7.2007 15:26

Re: Re: Re: A do toho se ještě montují ekofašos

Jojo, hlavně strašili sedláky, že se kravám z leknutí ve vemeni zdrcne mlíko

Pamětník starejch dob 24.7.2007 18:36

Re: Re: Re: Re: A do toho se ještě montují ekofašos

Ale úplně nejlepší je tvrzení, že při pohledu na do červena rozpálený komín lokomotivy se bude plašit dobytek. To se už blíží výplodům Greenpeace...

V.Novák 24.7.2007 10:24

Restrukturalizace národního hospodářství

za účelem snížení energetické spotřeby na jednotku HDP je zajímavá pro ekonoma a národohospodáře.

Z hlediska ekologie je to čuňárna, kdy se špinavé a energeticky náročné výroby přesouvají jinam. Něco jako když si majitel baráku načančá zahrádku - a veškerý sajrajt vyveze do blízkého (nebo vzdálenějšího) lesa. Jako když německé firmy vyvážely německý sajrajt do ČR - Německo je čisté a špinaví Češi ať se třeba...

I. 24.7.2007 11:26

Re: Restrukturalizace národního hospodářství

To je demagogie a slátaná zkratka. Jestliže v ČR zavřu fabriku, protože je neefektivní a nesplňuje  ekolog. předpisy ( např. investice do odsíření staré elektrárny nebo čističky u chem. provozu, nebo zavřu textilku v podhůří, co špinila Jizeru), nedopouštím se žádné čuňárny, pane kolego. Zvlášť když ta fabrika vyráběla něco  pro RVHP, co mi nikdo pořádně nezaplatil. Nevzpomínám si, kterou neekologickou výrobu bychom tzv. vyvezli do blízkého či vzdálenějšího lesa, čemuž říkáte čuňárna.

Stredocech 24.7.2007 15:02

Re: Re: Restrukturalizace národního hospodářství

Textilní výroba se od nás přesunula do Číny, resp. celá EU přenechala výroby textilu Číně. Na důvody se musíte zeptat pánů v Bruselu.

A za neekologickou jste výrobu textilu označil Vy.

Šnek 24.7.2007 10:22

Skepse.

Předpokládaný – a s

velkou pravděpodobností udržitelný – hospodářský růst v Česku.O tom by se dalo pochybovat. Stačí jen vytvořit na Ukrajině

takové podmínky pracovní disciplíny, jako jsou v Čechách a všechny

montážní závody, na kterých beze sporu růst našeho hospodářství závisí, se

během krátké doby z Čech vystěhují.

V.Novák 24.7.2007 10:25

Re: Skepse.

Když se tohle všechno na Ukrajině podaří, stoupne tam cena místní pracovní síly.

Přepravní vzdálenosti se ovšem nezmenší.

Šnek 24.7.2007 10:42

Re: Re: Skepse.

Mezitím cena stoupne i u nás a zas bude mít Ukrajina výhodu.

Konkrétně vztaženo třeba na auta, moc už se toho na Západ dopravovat nebude. Tak jako tak půjde o východní trhy. Opět plus pro Ukrajinu.

RomanL 24.7.2007 11:36

Re: Skepse.

No, někteří už to zkoušeli, leč zatím se nezdařilo. Co bude časem uvidíme. Spíš mám strach, že kvalita práce v ČR půjde směrem k té Ukrajině, a ne že na Ukrajině "zkvalitní".

Martin 24.7.2007 10:13

Mentálně retardovaný autor

Když bude Rakouský svářeč měsíc svářet, spotřebuje X kWh elektřiny a vyprodukuje zisk a HDP.

Když bude Český svářeč měsíc svářet úplně naprosto stejně jako Rakouský svářeč, spotřebuje tedy také X kWh elektřiny, ale vyprodukuje stejný zisk a HDP ? Odpovím si sám, nevyprodukuje, zisk a HDP budou zhruba na 1/3 úrovně rakouského svářeče.

Jakmile se k těmto číslům dostanou mentálně retardovaní autoři, udělají z toho automaticky lživý závěr, že Česká republika má oproti Rakousku 3x takovou spotřebu energie.

Pavel 76 24.7.2007 10:24

Re: Mentálně retardovaný autor

Pokud si rakouská firma nechá v česku onen výrobek svařit a prodá ho v rakousku za cenu v rakousku obvyklou pak je na straně rakouska zisk / kWh jaký?

honzak 24.7.2007 11:46

Re: Mentálně retardovaný autor

Ne že by Rakušáci neuměli svařovat. I jsem je několikrát na statcích viděl, jak celkem válí s obloukovou svářečkou. Ale ve fabrice v úkolové mzdě za pár šupů to asi Rakušák nebude. Čech, Polák, Rumun snad.

No 25.7.2007 13:08

Re: Mentálně retardovaný autor

Jiní momentálně retardovaní autoři si pletou HDP a přidanou hodnotu. On ten svářeč spíš tvoří přidanou hodnotu, víte? A navíc tam není to písmenko "D".

Šnek 24.7.2007 10:13

Pokud bude nedostatek energie, stoupne energetická náročnost.

Může tohle někdo vysvětlit?

jasan 24.7.2007 8:54

no, toz se podivejme jak

hrdinne Rakusko plni jim halasne podporovane Kjoto...

http://www.eea.europa.eu/pressroom/newsreleases/GHG2006-en

Alfred 24.7.2007 9:13

Re: no, toz se podivejme jak

To nemá s Kjótem nic společného. Elektřinu mohou nakoupit v cizině, zhodnotit ve výrobě a ve výrobcích opět prodat. Je to zhodnocení zdrojů jako každé jiné. Můžete nakoupit dřevo za 10000, zpracovat a výrobky prodat 10x dráž nebo taky jenom 2x dráž. Totéž s elektřinou.