30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Ruská agrese proti Ukrajině

Brutální válka, kterou Rusko autokratického vůdce Vladimira Putina 24. 2. 2022 rozpoutalo proti svrchované a svobodné Ukrajině, vyléčila mnohé západní vůdce z naivity, že výhodná hospodářská spolupráce může nahradit války.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 1.4.2022 9:36

"Já bych do toho nešel." Já ano a za pár let by jeden z nás si mnul tlapičky, a druhý se bouchal do čela. Vo tom je kapitálizmus! J.L. end

J. Nevrkla 1.4.2022 9:49

Cenu jednoho reaktoru odhaduji tak na třista miliard, včetně úroků pětset, to je na každého Čecha padesát tisíc. Kolik lidí bude ochotno investovat do věci produkující zisk za dvacet let? Já ne, ať si to další generace řeší, za mého života tu bylo postaveno reaktoru šest, bez účasti prarodičů.

V. Kučer 1.4.2022 11:05

Drahý je Westinghouse. Dotace do OZE nás stojí bilion korun, za ty prachy jsme již mohli mít bezemisní energetiku bez uhlí a plynu.

J. Nevrkla 1.4.2022 11:09

Dotace do OZE jsou samozřejmě zvrhlost, tak za deset let by se za ně dal reaktor postavit. Ale nepostaví.

V. Petr 1.4.2022 11:44

Jediná jaderná elektrárna v USA, kterou stavěl stát byl demonstační prototyp Shippingport z druhé poloviny 50 let. Vše ostatní stavěly soukromé firmy. Stát jim nejen nepomáhal, ale ještě umožňoval zeleným právní obstrukce!

J. Nevrkla 1.4.2022 11:48

Soukromé firmy dříve ano. Dnes už si na to netroufaji, protože je to příliš riskantní, s mnoha překážkami. Jsem opravdu zvědav, jak to u nás bude probíhat.

R. Tichý 1.4.2022 7:50

Perfekrni clanek!

L. Hančar 1.4.2022 7:41

Výborný článek, ovšem politicky je to zcela mimo realitu. Průchozí je to pouze po okamžitém vypnutí EU, naší loutkové vlády a grýndýlu. Bez toho dojede vlak až na konečnou generálního blackoutu.

P. Rada 1.4.2022 6:07

"Léčení s naivity" - proč ne?! Dá se ale ukázat, že naivně si ve svých úvahách počíná právě pan Smutný.

Naivně proto, že jak dítě (které o některých aspektech světa nemá přirozeně ponětí) pak věkem už dospělec Smutný hloupě-naivně nereflektuje nejen okamžité lokální, a dlohodobé globální klimatické dopady spalování fosilů ale škodlivě pomíjí zejména fyzikálně opodstatnělý parametr efektivity těžby energií EROEI který právě jadernou energetiku v její dnešní konečně bezpečnější koncepci 3+ žel zároven činí civilizačně prakticky nevyužitelnou. Jinak řečeno náklady na výstavbu dnes podstatně dokonalejších licentovaných JE3+ typů se celospolečensky nemohou navrátit a praxe jejich výstavby to dokládá.

Ruská agrese proti Ukrajině tak extrémě naléhavě ukázala na dlouhodobě známý civilizační problém poklesu efektivity těžby neobnovitelných zdrojů, doposud odkládaný zintenzivnováním jejich těžby a globalizací. Zároven tato agrese ale poukázala na státně teroristickou zranitelnost masivních centralizovaných zdrojů.

Jedinou dlouhodobě schůdnou cestou se proto jeví pokles absolutní i měrné spotřeby částečně kompenzovaný růstem efektivity při růstu zejména těch zdrojů které obnovitelně vykazují civilizačně přínosné EROEI. Za většinou rozvinutých států evropy právě vtomto zaostáváme.

https://www.businessinfo.cz/clanky/zdroje-pro-prumysl-ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii/

Toto jsou naivkům neznámé ale fyzikálně opodstatnělé a celá desetiletí už obecně známé principy civilizační udržitelnosti které s dramatizací mezinárodní situace jen nabyly na neodkladnosti.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

R. Tichý 1.4.2022 7:50

Zeleny lhari.

Neni to davno, co jsem vyvratil Vasi lez o nejakem EROEI. TAKZE ZNOVU:

Autori koeficientu sami priznavaji, ze jeho stanoveni je velmi nepresne, na urovni vesteni z koule.

Prestoze efektivita ziskani energie z fosilu za 150 let klesla, je stale vyssi nez u blahorecenych OZE jejichz cena je umele dotovana! Vyznamnym zpusobem vzrostly naklady na zamestnance a ekologicnost tezby, neni to jen ubytkem prvosledovych zasob.

Az na ekofasisticke lunatiky spolecnost snadno pochopi, ze je lepe mit v ČR 4 JE nez repku, FVE a zabijacke vetrniky. Jejich zelene chimery nas dovedly do naproste zavislosti na diktatorskych rezimech, ktere se neboji prumyslu nebo sedi na zasobach VZACNYCH kovu.

Takze znovu-jste ekofasisticky lhar a u.i. ve sluzbach diktatoru!

P. Rada 1.4.2022 9:17

Pokud jde o lhaní pak to lze seriozně vyvrátit sdělením pravdy - nikoli falešnými až štvavě nenávistnými výroky.

Konkrétněji tedy sdělte kteří "autoři koeficientu" a kde uvádějí?:

..."stanoveni je velmi nepresne, na urovni vesteni z koule"...

R. Tichý 1.4.2022 10:13

Primo v hesle na wikipedii, zeleny lhari.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/ERoEI

J. Novotny 1.4.2022 8:19

Kušuj agente

Z. Lapil 1.4.2022 8:33

Pomíjivé důležitý problém: vaše teze nefungují ekonomicky. Vzpomeňte - zásadní zdražení energie avizovali mnozí už v době, kdy se se sluncem a vetrem teprve začínalo. A už tehdy jsme žili v zemi docela zadlužené.

Plány na výstavbu OZE koštují několik státních rozpočtů v příštích zhruba dvaceti letech, to ani nemáme ani nám to nikdo za rozumných podmínek nepůjčí.

J. Lukavsky 1.4.2022 9:34

"náklady na výstavbu dnes podstatně dokonalejších licentovaných JE3+ typů se celospolečensky nemohou navrátit" pokud by Jaderky byly tak zvýhodňovány jako soláry tak by to byl Klondajk. Nemůžete srovnávat ekonomiky v systému dotací, zvýhodňování, penalizování, emisních povolenek direktivního útlumu.... to vám vyjde cokoli. Nejsem ekonom, ale nepřipadá mi, že by větrníky byly eko-. To jedině kdyby stožáry byly ze dřeva a vrtule z peříček či listí a vedení elektřiny bambusem. Navíc zabíjejí ptáky a hmyz (a motýle my máme rádi) a netopýry. Když už nevidíme, že hyzdí krajinu. Jakmile je potřeba něco protlačovat násilně-je to špatně. Auta nikdo uměle neprotlačoval aby nahradila fiakry. Když auto stojí - nežere, kůň ano. J.L. end