30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Ruská agrese proti Ukrajině

Brutální válka, kterou Rusko autokratického vůdce Vladimira Putina 24. 2. 2022 rozpoutalo proti svrchované a svobodné Ukrajině, vyléčila mnohé západní vůdce z naivity, že výhodná hospodářská spolupráce může nahradit války.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 1.4.2022 11:46

Zamyslet by se měli předevčím občané a nevolit eurohujerské zrůdy!

V. Kain 1.4.2022 12:38

Nic bych za to nedal,že to co se dneska usalašilo ve Strakovce se bude snažit ekonomickým uprchlíkům zajistit volební právo a tím si zajistit další vládní pohodu.Oni totiž zdaleka ne všichni utíkají před válkou.Tady se budou mít mnohem lépe,ale na úkor našich lidí.Tato vláda si je už dneska vědoma,že poletí jako špinavý hadr a tak jim uprchlíci přišli vhod.Udělají pro ně všechno aby se jim tady líbilo.A domácí obyvatelé? Ti nám můžou vlézt na záda.

I. Schlägel 1.4.2022 13:22

Odhadem tu může zůstat 150 tis. Ukrajinců. Pracovitých a adaptabilních. Budeme se o těch 150 tisícovek nových voličů dobře starat na úkor několika milionů našich voličů, kteří díky tomu ostrouhají. A volební výhra je zaručena!!!;-D Logiku aby člověk v tom Vašem pohádkovém sdělení pohledal. S Kotenem byste tvořil solidní dvojku. Mohli byste naštudovat, jak dlouho jezdí vlaky s českým premiérem z Prahy do Kyjeva.

P. Brich 1.4.2022 13:48

Půvab je v tom, že hlasy jsou roztroušeny mezi různé strany, takže pěkná porce občanů (možná více než těch 150 tis.) není v parlamentu zastoupena. A navíc podvodná pětikolka kandidovala jako dva subjekty, z nichž ani jeden volby nevyhrál, ale v parlamentu se rozkošatily, aby si každá partaj užívala prebend plynoucích ze stranických klubů plnými doušky. Tedy nikoliv kluby 2, ale hned 5, zvýšený počet místopředsedů, tři nová, naprosto nepotřebná ministerstva, atd.;-O

P. Brecík 1.4.2022 17:23

Nebudou se snažit. Budou to radostně přejímat z EU. Tam je snaha dát i nelegálním barevným volební právo. A to i když nemají žádnou identitu - kromě papíru na sociální dávky.

J. Jurax 1.4.2022 20:28

Jo.

Jenže koho pak volit? KSČM nebo SPD? To snad ne.

Pak je tu snad ještě Trikolóra, jenže to je zahozený hlas. A všechny ostatní strany v praxi konají, jak si v bruseli písknou. Bez ohledu na zájmy naší země.

M. Smutný 6.4.2022 0:25

Babiš a spol., který všechny politiky Green Deal bez námitek podepsal, by byla i nadále vaše volba?

F. Kusák 1.4.2022 11:11

No, autor mně mluví z duše a prakticky k žádnému tvrzení v tomto článku nemám výhrady, souhlasím. Jen propadám nihilizmu, že to bude někdo u nás řešit. Naše laxnost, tupost, lenost a bohorovnost nás přivedla právě do této situace. Takže musíme padnout na ústa, abychom si to konečně uvědomili.

V. Kučer 1.4.2022 10:54

Fialova vláda chce dát 150 miliard jako další dotace do fotovoltaiky což je přibližně cena jaderného bloku. Životnost fotovoltaického panelu je asi 20 let. Nově postavená JE vydrží 80 let.

F. Kusák 1.4.2022 11:24

Vyberte si nějakou humanitární neziskovku a vložte tam nějaké prachy. Dvě třetiny těch peněz spolkne všechno ostatní, než se finance dostanou opravdu k těm potřebným. A to jsem možná optimista. No a s dotacemi na OZE je to podobné. Rozjel se špinavý kšeft, na kterém se přiživují různé firmy a firmičky, jednotlivci a úředníci, politici a mafiáni. Kdo by to chtěl zastavit, tak tvrdě narazí. Není divu, že vše je pak několikrát předražené a ekonomika takové investice bez dotací nikdy nevyjde. A pak, tím to nekončí. Servis, revize, opravy a další provozní náklady neustále rostou. Kdo není technik znalý věci, který si alespoň něco může udělat sám, tak jen platí a platí. A závěr: lepší to už nebude.

V. Novak 1.4.2022 12:36

Koho jsme si zvolil - ty tam máme.

V. Kain 1.4.2022 12:40

Můžete se vsadit,že tato lživá vláda v Dukovanech ani nehrábne.Ty kecy které lezou z mlčocha páchnou jako fekálie.

K. Dvořák 1.4.2022 13:25

Prosím vás, važte slova ... od té doby, co ČEZ zařízl tendr na Temelín uplynulo 8 let, aniž předchozí vlády hnuly prstem. Nemusím vám připomínat, kdo v těch osmi letech vládnul, že ne? I když slovo vládnul možná není úplně správné ... dokud vše běželo samospádem, prsil se , jaký je machr, když přišly potíže, zmatkoval a rozvážel respirátory ... Dělat potřebná rozhodnutí v podstatných oblastech, jako je energetika a bezpečnost, na to neměl koule, to je na dlouhý lokte, to se voličům blbě prodává ...

V. Církva 1.4.2022 14:18

Tak jistě, jádro neřešila pořádně žádná vláda od plyšáku. Na druhé straně jednak s kvikotem z Rakous je nutno počítat jako s faktem, jednak jádro beru jako řešení na 40 let pak je třeba vymyslet a postavit něco bezpečnějšího.

J. Jurax 1.4.2022 20:38

No jádro zařízli Bursíkovi Zelení, které přitáhl k moci Topolánek (ODS). A 15 let se promeškalo za blahovolné nečinnosti modrých ptáků, socanů i anonistů. Zato se vydatně dozelena dotovalo.

K. Dvořák 1.4.2022 13:10

Co mě zaráží je fakt, že se tato vláda skutečně asi chystá poskytovat *dotace na výstavbu solárních elektráren*. Je vůbec možné, že ti, kteří o využití těch "levných" dotačních peněz rozhodují, nechápou, že podpora výstavby nových solárních elektráren povede následně k tvrdému lobing za provozní podporu, třeba formou garantované výkupní ceny? Odolají ti, kteří o tom rozhodují? Sotva ...

Osobně se divím, že když už se "musí" něco dotovat, proč se neposkytuje investiční podpora pro úložiště energie? Teprve když budu mít kde energii ukládat, můžu si nasmlouvat výstavbu přiměřené kapacity OZE. Za komerčních podmínek ...

Z úložišt přicházejí v úvahu vlastně jen dvě možnosti - přečerpávací elektrárny a baterie. Je mi jasné, že výstavba přečerpávačky je drahá a je to běh na dlouhou trať. Snad se nepletu, ale postavit jednu, dvě nové přečerpávací elektrárny, to by nebyly vyhozené prachy. Ale začalo už se vůbec někde s přípravou? Nebo jsme už taková, s odpuštěním, hovada, že nedokážeme myslet dál, než do druhého dne?

Co se týká bateriových úložišť, nejsem si jistý ekonomikou a dostupností. Má někdo představu, jaká je reálná cena za uložení řekněme kWh energie? Pravděpodobně dost vysoká, jenže zdá se, že časy levné energie jsou pryč. A to tak, že definitivně. To platí i pro jaderné elektrárny, jakkoliv jsem jejich příznivcem. Vámi uváděných 150 mld. za blok je zbožné přání, spíš než cokoliv jiného.

P. Brich 1.4.2022 13:53

Velikost korupce je závislá jen na velikosti úplatku!!;-€EU;-O

V. Kučer 1.4.2022 22:07

Největší přečerpávací elektrárna u nás Dlouhé Stráně má výkon 650 MW, vydrží 6 hodin a jako záloha pro OZE žádné podobné nestačí, nejsme Rakousko ani Norsko. Bateriové úložiště je Sci-fi. S vaší poslední větou souhlas.

M. Smutný 5.4.2022 20:03

Pane Dvořáku, Elon Musk píárově prodává 1 kWh své baterie za 100 dolarů. Ale to je čistá baterie bez propojení, měničů, řízení, údržby atd., takže reálně 500 US dolarů za kWh. Vědci z ČVUT spočítali, že postavit baterii pro zásobování ČR na 24 elektřinou by stálo kolem 2,5 bilionu korun. Výdrže baterie je kolem 10 let. I obří Muskova Tesla baterie v Austrálie slouží k udržení frekvence a napětí po dobu minut či nižší jednotek hodin, než naběhnou stabilní zdroje. Ohledně ceny jaderných bloků, máme souboj tří konkurentů a pak je třeba udělat dobré smlouvy (jako Finové s Francouzi), že za vícenáklady nese odpovědnost investor. Dobrá česká vláda by mohla využít pro jaderné financování "jaderné" obligace z 3,5 bilionu mrtvě ležících soukromých úspor Čechů. Po roce 2030, kdy skončí podpora výkupu z OZE (0,50 Kč z každé kWh) by mohla takto pokračovat podpora výstavby jádra. Nemáme jiné alternativy!!!

V. Kolman 2.4.2022 0:09

Ś tou "životností" FV 20 let s vámi nesouhlasím. Za 20 let o pár % klesne účinnost konverze, ale panel vydrží o mnoho déle. Akorát ho musíte občas očistit od holubího trusu;-D.

J. Vlk 1.4.2022 10:49

Bylo opravdu zavádění OZE myšleno hlavně kvůli snižování emisí ? Vždy jsem předpokládal, že skrytě bylo zbavit se závislosti na zdrojích z Ruska a dovozu ropy ze středního východu. Fakt, že se nám strategie nedaří je věc jiná (viz Německo jako zálohu mělo NSII). V ČR asi nezbývá, než pokračovat ve spalování uhlí a co nejrychleji dostavět 2 bloky ETE a 2 bloky EDU. Nevyhazovat peníze za marginální projekty OZE.

V. Petr 1.4.2022 11:35

OZE bylo plánováno jako MEGATUNEL pod záminkou "boje proti globálnímu oteplování."

P. Brich 1.4.2022 13:57

"Vždy jsem předpokládal, že skrytě bylo zbavit se závislosti na zdrojích z Ruska a dovozu ropy ze středního východu."

Závislosti na zdrojích z Ruska se zbavíme dovozem ruského plynu. Dobrýýý!!;-D

M. Juraška 1.4.2022 10:27

Tzv.gryn dýl je pro ČR stejně nebezpečný jako Putin.

V. Petr 1.4.2022 11:47

Nevím, Putin je klasický imperialista, grýndýl je dílo totálních šílenců!

R. Szewczyk 1.4.2022 10:03

zdravím

boj proti rusáckým rusákům bych začal tím, že zavřeme fšechny uhelné doly v česku, na dovoz uhlí vydáme embargo, dále dejme dotaci až 90% na plynové kotle, zakažme topit uplně fším, kromě elektriky a plynu, dostavějme atomovky, tím dáme Putinovi ránu pod pás, bo tím, že chcá platit rublama za uran do atomevek, ho zmateme placením českou korunou nebo ojrama nebo dolarem, které bude muset vyměnit v Polských kantorech za čínské chujany, a jsem si zcela jistý, že jej, tedy putina, kantorovci oškubou tak, že na nákup zbraní mu nezůstane ani groš

J. John 1.4.2022 10:00

1) Autor by si měl poopravit informace a neblamovat čtenáře. Závislost na ruském plynu vytvořil „Západ“ již v 70. letech. Rus tou dobou neuměl ani vyrobit ocel na plynovody. Možná to neumí dodnes. Trubky byly od Mannesmanna nebo z Japonska. Technologie pro kompresorové stanice byly také „západní“.

2) Každý by si měl udělat historickou analogii války na Ukrajině a 6denní války v r. 1967. Tenkrát Izrael zaútočil a u nás byl tou dobou hodnocen jako agresor. Zejména je poučné si porovnat události před válkami, které vyústily do války.

3) Náklady vložené do OZE nic nevypovídají bez porovnání s alternativní výrobou energií klasickými způsoby. Celé investice do OZE nejsou vyhozené peníze.

4) Je smutné, že „Západ“ má jen aktivisty a ekologisty, ale není schopen vyrobit ani solární panely.

5) Čína uvádí do provozu největší část solárních a větrných parků na světě, podíl OZE v zemi je také špičkový, zejména co se týká trendů. Stejná situace je v jaderné energetice v Číně. V EU staví jaderné bloky u nás prosazovaní dodavatelé čtyřnásobně delší dobu, než slíbili. V Číně to trvá cca 5 let.

Takže autore, místo propagandistických polopravd to zkuste ještě jednou pravdivě.

R. Szewczyk 1.4.2022 10:06

technologie pro kompresorovny byly západní? Pán jest dozajista expertem,

uveďte alespoň jedinou ,

J. John 1.4.2022 10:12

Např. Nuovo Pignone.

R. Szewczyk 1.4.2022 10:19

a ta je v česku nainstalována kde?