26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Rakousko ukazuje všechny slabiny OZE

„Podíl dovážené elektřiny v období, kdy panuje velký chlad a navíc nefouká vítr, dosahuje až 70 procent,“ taková byla charakteristika rakouské energetiky v roce 2018. Přesto Rakousko uzavřelo svoji poslední uhelnou elektrárnu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 9.7.2020 9:29

A jestlipak víte, proč to tak je? ;-)

J. Vintr 9.7.2020 10:35

Věřte na neschopnost a blbost politiků. A na to, že někdo nám přeje jen to nejhorší.

Š. Hašek 9.7.2020 8:55

1. Jaderná energie. Uhlí. Voda. Hlavně, aby do toho moc nemluvili humanitní krasohledi.

2. Pokud někdo má zalíbení jiné, možno provozovat pro osobní potřebu, případně nabízet sousedovi/Bursíkovi za 38.- Kč/kWh. Uvidíme.

3. Elektřinu prodávat sousedům v Německu a Rakousku za tržní cenu. Pokud ale Rakušané "vyčmuchají moravský atom v zásuvce", mohou si zapálit svíčky. Valcha nepotřebuje také ani Watt, krom síly hospodyně.

Zkráceno.

M. Kanda 9.7.2020 8:52

V propojené evropské energetické síti se nestane, že by Rakousko bylo bez energie a jinde by jí byl dostatek. Stane se to, že všude bude mírný nedostatek, který potáhne cenu elektřiny nahoru tak dlouho, až to ty nejchudší donutí šetřit.

Š. Hašek 9.7.2020 9:05

Částečný souhlas.

Zajímalo by mě, kolik inkasujeme i jen za přenos energie ze severu Německa (pokud tam fouká) na jih Německa, do Rakous. Část jde určitě přes naše území. Přenosová soustava a regulace není zdarma!!!

Smrdí to. Nejdřív dovoz brambor z Německa do Humpolce ...... potom .....? Potom i třeba regulace energie a příděly energie!

Zkráceno.

V. Novák 9.7.2020 17:48

Za přetoky nic.

Š. Hašek 9.7.2020 19:34

Aha, tak jsme doma!

Asi budu udržovat vodní strouhu pro souseda, a on mi nedá za rok ani jednu klobásu!

J. Jurax 9.7.2020 21:45

A to se musí změnit. Ať na německé blbosti něco trhnem.

Ono ani rozvodné sítě nejsou zadarmo. Němci nejsou schopni postavit vedení přenášející elektřinu z fofrníků na severu na jih do Bavor, kde je průmysl.

P. Rada 9.7.2020 9:12

Cena energií je trochu zavádějící pojem protože je závislá na emotivním hodnocení a v neposlední řadě na důvěře v hodnotu peněz které s principu nejsou už ničím reálným kryté.

Daleko neoblomějším kriteriem je efektivita těžby energií (eroei) do které lze zakalkulovat i energetické nákladovosti na výstavbu rozvodných sítí.

Zajímavé přitom je, že samotné technologické ztráty přenosem jsou v řádu 10% procent kdežto cena u koncového malospotřebitele je zhruba o 500% vyšší. Tomu sice částečně odpovídá fyzická nákladovost na výstavbu rozmělněné infrastruktury ale promítají se do toho i náklady suběktivní jako je obchodování na energetické burze atd.

Šetřit tedy rozhodně ano ale navíc s rozumem a v širším smyslu.

Š. Hašek 9.7.2020 17:05

Uznávám, pane Rado, že řada cen je silně závislá na emotivním hodnocení.

Třeba cena večeře s manželkou/milenkou v lázních Karlovy Vary. Nebo cena náušnic/turistcetek na Mariahilferstrasse.

Ale ceny technické, odborné, tržní, ceny potřeb všedního dne, ale nikoliv podle pocitů šestnáctileté studentky ...... ty bych sem nemontoval.

Budete velice emotivní člověk. Zřejmě i stran generátorů, transformátorů .......... spálíme i jehličí z lesa! A potom budeme vozit kompost i do lesa!

Zkráceno.

J. Kraus 9.7.2020 9:14

Přesně. U nás (ČSR) se před válkou hojně používaly žárovky 15W a když se dojedlo, držela se černá hodinka. Přípojky do baráků byly jednofázové, jištění šest ampér. Dnes jsme průmysl skoro zlikvidovali, spotřebu drží obyvatelstvo, nebude potíž ušetřit. Je už ale nejvyšší čas začít na to lidi připravovat. A že se dostaví Dukovany? Ježkovy voči.

J. Jurax 9.7.2020 22:00

Poněkud si to idealizujete.

A taky neuvažujete možnosti přenosových sítí. Nejsou nekonečné.

Prakticky se stane to, že když bude elektřiny málo, část sítě se odpojí. A bude lokální blackout.

Nebo budou regulační stupně; nejste-li záviděníhodně mlád, možná je pamatujete.

A nedělejte si iluze, že nějaký stát se bude omezovat, aby jiný stát, jež se nepostaral o svou energetickou bezpečnost, elektricky nestrádal.

L. Novák 10.7.2020 16:29

Z komunistických totalitních časů mám doma stále ještě zásobu svíček pro případ, že by "zase" vypnuli občanům proud, aby se nerušeně mohla tavit ocel... :-P

P. Rada 9.7.2020 6:58

Autor trvrdí ...."Může takový systém fungovat dalších 20 let? - Pokud Evropská unie necouvne ze svého ultraortodoxního Zeleného údělu, je odpověď jednoznačné NE"....

"Jednoznačné" vnímám dnes ale spíše to, že energetika postavená na neobnovitelném je s principu v uzavřeném systému dlouhodobě neudržitelná. Ortodoxní myšlení se tedy spíše projevuje vírou, že tomu tak není a předvádí ho autor a všichni ti co si na uhlí zvykli jako na drogu bez které si neumí představit jiný život.

Právě Rakousko ukazuje jednu ze zásadních možností jak život na základě OZE rozvíjet. Tou možností jsou rozvodné energetické sítě a akumulace energií a v neposlední řadě zvyšování produktivity.

P. Vébr 9.7.2020 7:40

Toto je křišťálově čistá ukázka ideologického přístupu. Obzvláště poslední odstavec je esencí bezopsažné sbírky frází bez návaznosti na realitu.

V. Šťastný 9.7.2020 7:42

R^

P. Rada 9.7.2020 8:20

Prakticky veškerý život na planetě který dal vzniknout i hominidům se rozvíjel a rozvíjí na základě obnovitelných energií a i civilizace se na nich rozvíjely celá tisíciletí. Tuto grohitorickou realitu mohou pánové Štastný, Kotas i Vébr vnímat jako ..."esenci bezopsažné sbírky frází bez návaznosti na realitu" ... ale příznačně v rozporu s realitou.

V. Šťastný 9.7.2020 8:31

Pane Rado, Rakušané ale naprosto zásadně nerozvíjejí svou civilizaci na základě obnovitelných energií, ale parazitováním na přebytcích okolních států, vyrobených v lepším případě v JE, v horším z uhlí nebo plynu.

Postavit národní energetiku na bázi OZE je čistá chiméra, byť třeba v takovém Norsku, nebo možná i na Islandu to, díky naprosto výjimečným přírodním zdrojům, možné je. Ale v srdci Evropy, v současné době a se současnou úrovní poznání, nám nezbývá, než postavit nové jaderné bloky, pokud ne, nečeká nás vývoj, ale opačné směřování.

P. Rada 9.7.2020 10:16

Pane Štastný paraziticky se dnes obecně chová prakticky celé lidstvo. překračování ekostopy dokládá to kdo jak moc:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Otázkou tedy je spíše míra a trend který vykazují země, národy až k jednotlivci. V tomto ohledu míry pozitivního už od totalitního období dlouhodobě za Rakouske zaostáváme.

L. Novák 9.7.2020 21:20

Parazit jsi ty, greténe "Rado"!!

R. Langer 9.7.2020 9:36

Máš pravdu, někdo to může vnímat jako "... esenci bezobsažné sbírky frází bez návaznosti na realitu", ale já to vnímám jako cílené lži a podvádění, prolhaný Zelený bolševiku! :-P

V. Mokrý 9.7.2020 7:56

R^ R^

V. Šťastný 9.7.2020 7:46

Akumulace energií? Rakousko akumuluje do svých přečerpávacích elektráren energii téměř výhradně z našich jaderných elektráren, tedy energii, která je u nich na indexu a kterou sami odmítli nespuštěním JE Zwentendorf.

Nepřijde vám to trochu farizejské a ještě více pitomé při vědomí, že nám rakušáci kecají do provozování právě těchto elektráren a snaží se blokovat výstavbu nových?

V. Mokrý 9.7.2020 7:58

1*

P. Rada 9.7.2020 8:50

Pane Štastný, Kotazsi ... předně tvrdím, že zřejmě nerozlišujete druhy energií.

Zůstanme tedy - chceteli - u té elektrické generované v JE. Právě u nás zastánci výstavby JETE slibovali odstavení uhelek a tím zásadní redukci dopadů na místní obyvatelstvo. V realitě ale jen zavedli polovičaté odsíření a odpopílkování. Dodnes usilují o vyjímky s norem např na unikající rtut.... takže svinstvo s uhelného průmyslu dál vydýchává obyvatelstvo českého dolíku. Dál zde dominují kyselé deště s dopadem na celou krajinu a dál přitom vyvážíme čistou elektřinu jak rozvojvá země na úkor kvality života domácího obyvatelstva. Toto dál "ultraotodoxně" prosazuje Souček.

V součastnosti se už u JE3+ generace jedná o zdroj nákladovější než konkurenční možnosti. Zadlužení uřednostněním investic do méně efektivních by dlouhodobě vedlo k oslabení celé ekonomiky. Kdo toto chce a tuplovaně za situace kdy máme nejdecifitnější rozpočet za poslední desetiletí?

Osobně si nemyslím, že rozebrání už dostavěné JE bylo jednoznačně ekologickým krokem rakušanů. Na druhou stranu respektuji jejich suverenitu a i prozíravost ve smyslu zastavení projektu který nemá a neměl dořešený palivový cyklus. Dokonce na celém světě totiž ještě dodnes neexistuje žádné funkční trvalé úložiště vyhořelého jaderného paliva. To se zatím jen hromadí a hromadí ... s riziky, že za to doplatí nikoliv provozovatel JE ale v důskedku růstu nákladovosti výstavby posléze celá společnost.

Konkrétně u nás se náklady na výstavbu trvalého úložiště už odhadují zhruba stejně velké jak stála svého času výstavba JETE a proto i jaderní experti se přiklánějí k tomu zaplatit za skladování někomu někde... - ale kde a kdo to kdy zaplatí?

https://chytraenergie.info/index.php?option=com_content&view=article&id=496:zprava-o-jadernem-odpadu-ve-svete-zamereno-na-evropu&catid=47

V. Šťastný 9.7.2020 9:27

Tak popořádku: zastánci JETE(v té době Pithart) slibovali odstavení ekvivalentu výkonu v uhelkách. Stejný Pithart se nechal přesvědčit, že ne čtyři bloky, ale pouze dva, slibované odstavení se rozplynulo v potřebě mít co prodat, hodila se i ta elektřina. (nepokládám to za správné)

Polovičaté odsíření? Odsiřuje se na úrovni a v parametrech, které vyžaduje EU, z vedlejších energetických produktů(VEP) jsou dnes žádané suroviny pro výrobu stavebních prefabrikátů, kyselé deště už tu dávno nejsou, důkazem mého tvrzení je stav lesů v Krušných horách o koňské délky lepší, než v kterýchkoliv jiných našich horách.

Úlety rtuti jsou ve skutečnosti tak malé, že je vůbec problém jejich množství seriózně měřit, natož je nějakým způsobem lapat.

Ano náklady na úložiště jsou a budou veliké, ale OZE není také jenom výroba, o níž někteří fanatici(Smrž) tvrdí, že je levná. Na provozovatele OZE, po jimi vzývané likvidaci tradičních zdrojů, spadnou náklady na údržbu a budování distribučních sítí a přenosové soustavy a to, co bude hlavní finanční ranou, budou nuceni vybudovat systémy pro ukládání, přeměnu a zpětnou konverzi elektrické energie. To bude, pane Rado, všechno, jen ne levné.

Nám skutečně nezbývá nic jiného, než aby se minimálně příští generace snažila o rozvoj JE a o eliminace jejich případných škodlivých vlivů. Uhelné zdroje maximálně modernizovat a nechat je dožít v čase, odstavovat jen ty, do kterých už se nevyplatí investovat(zcela čerstvě EPR I). Přeskočit uhlí zkrátka nejde, nemáme za něj okamžitou a stejně spolehlivou náhradu.

V. Novák 9.7.2020 17:54

Úložiště nebude potřeba, pokud přistoupíme na ruský návrh a necháme je "vyhořelé" palivo odebrat. V podstatě stačí změnit zákon, který to znemožňuje.

Rosatom, resp. TVEL má o naše "vyhořelé" palivo zájem, protože je dokáže zpracovat. Stejně jako západoevropský ochuzený uran.

R. Langer 9.7.2020 9:39

Ty prolhanče prolhaná, zase lžeš o JE? Všechny ty tvoje lži tady byly dávno vyvráceny, ale ty, podvodníku, máš tu drzost lhát neustále? Máš smůlu, ty tvoje tady 100x opakované lži se kvůli tomu pravdou nestanou, Zelený bolševiku. :-P

J. Pokoutný 9.7.2020 8:09

Pokud bude EU dále tlačit na rozvoj elektroaut, brzy budou Rakušané se smutkem v srdci vzpomínat na dobu, kdy jim chybělo každoročně JEN 30% energie.

P. Rada 9.7.2020 8:59

Zaměnujete potřebu/tlak na rozvoj elektromobility různých typů od hromadné až po tu malou osobní a nezohlednujete prostředí. Zejména v husté zástavbě má elektromobilita nesporný potenciál - a to je něco jiného jak Vámi proklamovaný obecný rozvoj elektroaut. Tím pádem Vám vycházejí nereálné čísla.

Naopak právě elektromobilita má s principu vyšší energetické účinnosti a možnosti energii bržděním akumulovat principiálně lepší potenciál snižování celkové energetické náročnosti.