21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Rakousko a Německo, laboratoře ekoprůšvihu

Německy mluvící země provádějí již řadu let v celostátním měřítku ekologistický experiment. Snaží se v praxi ověřit, zda je možné moderní zemi zásobovat elektřinou jen z obnovitelných zdrojů. Jaké jsou jejich výsledky?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 4.2.2021 3:39

Zelený magore "Rado", až ty sejdeš z tohoto světa, hned bude planeta Země krásnější a bude se na ní lépe žít s vědomím, že když si ráno otevřu článek na Neviditelném psu, nevybafne na mě ;-O blábol šíleného důchodce "Rada" s bolševickou náturou a zásobníkem nesmyslů ke kopírování od ekoteroristů z Greenpeace.

A biodiverzita tím rozhodně neutrpí. :-/

A teď si jdu přečíst článek...

P. Rada 4.2.2021 1:44

"Experiment" s ovlivnovámím života na planetě dělá lidstvo od nepaměti a jen nově to dokládají to naměřená data. Posledních několik desetiletí však situace dokonce celoplanetárně eskaluje směrem k obecné nestabilitě až neudržitelnosti životních podmínek.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

To, že si s celkového působení lidstva pan Souček k popisu vybral doposud neúspěšný pokus jen některých zemí o snížení vlivu, je jeho volbou. Je od něj ale zavádějící až lživé na takto úzkém výseku tvrdit:

..."odpovědní fyzici a energetici říkali vždycky: OZE jsou fajn, ale není možné na nich postavit energetiku."...

To přeci proto, že už došlo k několika celosvětovým dohodám pro které byly podkladem právě oponovaná data odpovědných fyziků, energeriků.... Např neplněná Pařížská dohoda:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%99%C3%AD%C5%BEsk%C3%A1_dohoda

Podobně není celosvětově plněna dohoda o ochraně biodiverzity:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcosc.2020.615419/full

Laboratoří těch největších ekoprůšvihů je v uším smyslu právě Česká republika. Navíc vedle globálních problémů jsme si nadužíváním agrochemie v přepočtu na osobu nejvíce znehodnotily donedávna čistou podzemní vodu, nejvíce ztácíme úrodnou půdu, rozpadají se nám nejen horské ale už celoplošně nížinné lesy... - a to všechno žel rychlejším tempem, jak v okolních zemích. S těch se lze navíc spíše poučit protože se u delší dobu (nejen od sametové revoluce) a daleko intenzivněji zasazují o nížení zátěží životního prostředí.

Souček a ti co po něm texty přebírají a dál šíří, se ale snahou o zakonzevování neudržitelného (nepř. čistou energii ze spalování vyvážíme a spad si doma hromadíme), paradoxně zasazují o domácí eskalaci "ekoprůšvihu" který naše země takto komplexně nepamatuje možná až desetimiliony let.

P. Dvořák 4.2.2021 0:55

Vy neznáte ruský sčot?

V. Novák 4.2.2021 0:41

A k čemu bude komu ta hotovost, když mu nikdo nikde nic neprodá, protože nebudou fungovat kasy?...

J. Sinnreich 4.2.2021 0:27

A ted, jak je na tom Holandsko? 29% zelene energie?

https://videacesky.cz/video/nedele-s-lubachem-zeleny-proud