3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Průzkumy a propaganda

V posledních dnech se objevily výsledky průzkumu veřejného mínění, který zpracovala agentura Fokus pro Hnutí Duha. Jeho výsledky jsou natolik zvláštní, že stojí minimálně ze dvou důvodů za komentář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. John 29.8.2020 15:47

Navrhuji neodpovídat demagogickému hulvátovi L. Novákovi. Diskuse s ním není možná, protože on je vlastníkem jediné pravdy a bezedná studnice vulgarismů.

L. Novák 29.8.2020 19:21

Idioti, kteří sem perou kampaně Greenpeace jako ty, mají problém. A běž se doučit počítání s procenty, troubo zelený! :-P

J. John 29.8.2020 20:15

Nejste schopen napsat jedinou větu bez vulgarity? Pokuste se o to !

Zkuste vaše moudra doplnit hodnověrnými odkazy. Fakta nenahradíte sebevětším množstvím vulgarit a urážek. Jen ze sebe děláte hlupáčka.

Netuším, jak jste přišel, že propaguji "zelený úděl". Netrpíte nějakým stihomamem nebo jinou duševní chorobou?

L. Novák 29.8.2020 22:57

S blbem jako jsi ty se diskutovat nedá. Ty jenom plácáš hlouposti nebo sem kopíruješ odkazy na texty, jejichž smysl jsi vůbec nepochopil. O "zeleném údělu" jsem neřekl ani slovo, pitomo!

J. John 29.8.2020 23:45

Že by se tak hezky vyjadřoval "pan ředitel"? Jestli je to on, tak to musí být radost poslouchat takového krasoducha. Jestli není, tak dělá svému jmenovci nepěknou reklamu ;-D

https://www.speedchain.eu/speakeri-1/ladislav-novak

https://euractiv.cz/section/energetika/interview/ladislav-novak-zmena-v-podpore-oze-je-spis-vrabec-v-hrsti-energetika-obnovitelne-zdroje-prumysl-jaderna-chemicky-schp-011242/

P. Moravčík 29.8.2020 16:06

To je zase len o túžbe uskutočniť sen a reálnymi možnosťami. Vždy je možné urobiť niečo lepšie. Ale na tom treba pracovať a nie dávať kniežacie rady. Také trochu: "Panebože daj, ale hneď!". Zase len o zákazoch a nariadeniach, nie o rozumnom spôsobe riešenia problému. Je to dnes na obidvoch mnou zmieňovaných miestach podstatne lepšie ako pred dvadsiatimi rokmi, a myslím, že sa zloepšovanie pri súčasnom stave nezastaví. Ale určite to nebude ako z predstáv pána Radu v dnešnom príspevku.

T. Zlesa 29.8.2020 16:22

Pamatuji na Ostravsku napadl sníh a za 3 dni byl zcela černý. To dnes už není. Ale beru to jen jako nápravu předchozího stavu, který byl naprostou ignorací lidí. Bohužel jinak než nařízeními a restrikcemi se tento ještě ne ideální stav zlepšit nedá, protože zlepšení stojí peníze a levnější by nikdy nemohlo prohrát. Když je nějaká produkce schopna škodit, je třeba ji regulovat a případně zakázat. Někteří politruci z toho samozřejmě mohou mít amok.

P. Moravčík 29.8.2020 17:15

Keď by sme mali byť - s ohľadom na dnešnú situáciu v spoločnosti - s tými reguláciami veľmi, veľmi opatrní. Jedna regulácia má totiž dosť zásadnú vlastnosť, a to, že potrebuje na odstránenie problémov, ktoré jej zavedenie vyvolalo, ďalších päť regulácií.

L. Novák 29.8.2020 23:26

;-) R^ !!

V. Novák 29.8.2020 18:28

Odpověděl jste si sám - a naprosto blbě.

Komíny mají proto,aby jejich topeniště měla správný přísun vzduchu a odtah spalin. Zdůrazňuji "topeniště", nikoli "kotle", do kotle přikládal jedině Wolkerův Antonín topič elektrárenský. On proletářský básník o práci moc nevěděl.

Kontrolní otázka - proč mají tepelné elektrárny (včetně jaderných) takové ty tlusté "komíny"?

T. Zlesa 29.8.2020 19:00

No a já si myslel, že k tomu, aby se ten prach rozptýlil na větší ploše a dál. A že o odtah se starají kouřové ventilátory. Uvnitř kotle 200MW jsem byl a všude měli napsáno, že je to kotel - K1 apod. A měl ten kotel 4 kouřové ventilátory po 1MW, takže pořádná síla. Že nepíšu o chladících věžích jsem psal nahoře.

I. Lyčka 30.8.2020 7:49

Zajděte si někdy na exkurzi do uhelné elektrárny. Až uvidíte filtrační jednotky na odsíření, odprášení a odstraňování dalších zplodin, přestanete hloupě žvanit.

L. Novák 30.8.2020 8:00

A o spalovně komunálního odpadu (třeba v Brně) platí to samé. R^

T. Zlesa 30.8.2020 8:58

Čísla o spadu a nečistotách jsou z Českého statistického úřadu. Protože vím jak to vypadá, jak to funguje, jaká je účinnost, vím že to dokonalé není. Viděl jsem to v praxi. Například kotle se často startují v noci, aby ten čmoud nebylo vidět. Ale je vcelku zbytečné se o tom bavit, poslední uhelná elektrárna končí tuším 2040. Už je rozhodnuto.

Odpor k uhelkám bych přirovnal takhle: Je to asi tak jako byste si pustil močůvku přesfiltr co máte v kuchyni a nabízel to návštěvě k pití.

L. Novák 30.8.2020 9:59

Jsi zmagořený zelený hlupák.

I. Lyčka 30.8.2020 21:05

Bože, do čehos to duši dal? Vy si myslíte, že odstavovat a najíždět kotle je otázka cvaknutí vypínače? Co vám říká distribuční soustava či jak se to jmenuje? Elektrárny mají harmonogramy, podle kterých musí provozovat a když vypadnou, hrozí to i malérem. Další věcí jsou různé analyzátory spalin, které jsou zapečetěné a data se přenášejí na různé instituce. Prostě prudíte.

J. John 29.8.2020 14:20

Na kolik let je u nás zásoba levně těžitelného uhlí pro teplárenství a výrobu elektřiny?

Ke změně paliva jednou bude muset dojít. A bylo by hloupé, kdyby na to stát nemyslel včas nebo byl 100% závislý na dovozu.

P. Milan 29.8.2020 14:50

Takže dostavět nejen Dukovany, ale i Temelín.

J. John 29.8.2020 15:38

To je ta nejdražší varianta. Proto se do ní žádný soukromník bez dlouhodobé státní garance státu na výkupní cenu elektřiny příliš nehrne. V současné obě je levný plyn, takže třeba paroplynový cyklus?

V. Novák 29.8.2020 18:32

Vždyť jste nedávno tvrdil, že už zase plyn zdražuje! Shodněte se aspoň sám se sebou na svých lžích.

JE je nejlevnější varianta a také nejbezpečnější, protože palivo pro ni lze nakoupit (vlastně se musí nakoupit) na léta dopředu a nehrozí otočení kohoutů na Ukrajině až se zase rozhodne krást.

J. John 29.8.2020 18:40

Jste tak těžko chápající nebo demagog nebo diletant, který si není schopen nastudovat informace?

K ceně plynu: stále je velmi levný, ale již cena trochu roste (stejně jako u ropy) po ukončení paniky z koronakrize. Přesná data si můžete najít na grafu na odkazu níže. Nejprve si zadejte období, které vás zajímá:

https://www.patria.cz/komodity/energie/NYMEX+NGS/zemni-plyn.html

J. John 29.8.2020 18:46

Probuďte se! Již je 21. století, je v provozu Nordstream a plyn tedy lze dopravovat i přes Německo (je to kratší než přes Bělorusko nebo přes Ukrajinu).

Přes Ukrajinu již jde jen malé množství plynu, jen tranzitem, protože Ukrajina kupuje plyn z Evropy, nikoli z Ruska.

Zavření kohoutů by dnes již nezpůsobilo větší problémy, protože LNG je na trhu nadbytek. Jen je dražší, než ruský plyn.

L. Novák 30.8.2020 8:19

Už zase blábolíš nesmysly. Zemní plyn levný není, plynové elektrárny jsou drahé a elektřina z nich taky. Proto se používají jenom jako špičkové zdroje k vykrytí momentálního nedostatku energie v síti. Plyn je taky fosilní zdroj obsahující "zlý uhlík"a není ho neomezené množství. Jakmile začnou zelení magoři zavádět ve velkém plynové elektrárny místo uhelných, plynu bude nedostatek a ceny vyletí nahoru. :-P

J. John 30.8.2020 9:32

Soudruh ředitel Novák se už za socíku naučil, že jen komunisté mají pravdu a to mu zůstalo do současnosti. Zůstalo mu i to tykání, běžné mezi soudruhy.

Nepotřebuje nic dokazovat, odkaz na zdroje, z nichž čerpá svá moudra zásadně nedává.

Plyn je nejlevnější za období několika let. Odkaz na graf vývoje ceny plynu jsem dával do tohoto vlákna.

Nicméně pravda je, že plynové elektrárny by bez plateb za emisní povolenky u uhelných nebyly konkurenceschopné v porovnání s uhelnými. S elektrárnami s paroplynovým cyklem (u nás Počerady nebo Kladno), umístěnými v blízkosti měst s centrálním vytápěním, to někdy už není pravda. Stejně tak dobře prosperují firmy s kogeneračními jednotkami, např. Tedom.

J. John 30.8.2020 9:35

Pro soudruha ředitele Nováka ještě jednou odkaz na graf vývoje ceny plynu. On má málo času a tak by nestihl obohatit diskusi tolika vulgaritami, na které se všichni čtenáři jistě těší;-D;-D;-D

https://www.patria.cz/komodity/energie/NYMEX+NGS/zemni-plyn.html

L. Novák 31.8.2020 15:21

Hlupáčku zelený, zase nechápeš souvislosti. Elektřina s využitím zemního plynu je drahá ať už je plyn "levný" (díky pádu cen fosilních paliv v souvislosti s koronavirovou krizí a navíc v létě, kdy je nízká spotřeba) nebo jeho ceny stoupnou v zimním období, kdy je spotřeba maximální... :-),

Chápu, že negramota jako ty, který neumí počítat s procenty, neumí jistě vyhodnotit ani cyklický růst a pokles cen paliv na trhu... ;-)

J. John 31.8.2020 17:58

Jako bolševická "kádrová rezerva" máte patent na rozum i 30 let po sametu?;-D;-D;-D

Zaspal jste několik desetiletí. Plynové elektrárny mají rychlejší start, takže rychleji nahradí OZE Mají menší náklady na emisní povolenky. Paroplynový cyklus má vyšší účinnost. Samozřejmě je zatím elektřina z nich dražší, takže Počerady nejedou nepřetržitě, ale jen jako záloha nebo když je to vzhledem k situaci na trhu ekonomicky výhodné.

Podíval jste se na ceny plynu a uhlí? Klesly. A nejen uhlí, ale i plyn.

Jak vysvětlíte, že v USA každý rok roste podíl elektřiny vyrobené z plynu a klesá podíl vyrobené z uhlí?

Naučte se alespoň slušnému jednání. Tady nejste na stranické schůzi. Tykají si soudruzi.

L. Novák 1.9.2020 3:50

Jak vypadá situace v USA, popisuje dokument M.Morea:

http://planetofthehumans.com

a závěry z něj vyplývající příliš povzbuzující nejsou. Ze známých souvislostí jasné, že USA jako velký producent zemního plynu může přejít k jeho využití mnohem snáze, než třeba Česko.

A že v Česku je elektřina z plynových elektráren drahá, je zřejmé. Kdyby zelení magoři neprosazovali OZE za každou cenu, spotřebitelská cena el. energie mohla být o desítky procent levnější. Ale proč já tohle píšu volovi, který s procenty počítat neumí?

Cena čehokoliv je proměnlivá v čase a u fosilních paliv kolísá podle ročních období a poptávky na trhu. Pokles cen související s koronakrizí byl enormní a především výjimečný. Sotva lze argumentovat letošními letními cenami v předpovědích do příštích let. Předpovídat na desetiletí může jen podvodník.

T. Zlesa 1.9.2020 7:43

A jeho starší film jste viděl? Capitalism: A Love Story - česky O kapitalismu s láskou. Ten se bude taky líbit... :-)

J. John 1.9.2020 7:44

Zkuste se vyjadřovat jako to dělají civilizovaní lidé, tedy slušně, bez vulgarit. Na komoušské schůzi jste jako kovaný komunista mohl používat i slovní zásobu obsluhy fekálního vozidla. Nyní to svědčí o vaší ubohosti. Nebo už začíná i počáteční demence?

USA chtějí plyn exportovat, plynu je přebytek, proto cena klesá. Proto, aby měli šanci na export do Evropy, tak se pokouší zablokovat Nord Stream II. Ale plynu je nadbytek dlouhodobě, takže cena klesá. A tak už to zůstane po několik desetiletí. I protože stoupá výkon OZE. Zatím omezili těžbu plynu jen v Holandsku a nových ložisek se nachází daleko více než se vyčerpává.

Naprosto souhlasím, že "Zelení" svým tlakem způsobili i hospodářské ztráty jako následek vysoké ceny elektřiny.

Nicméně v Německu už se potřeba fosilních paliv viditelně snižuje. I jako následek přesunu průmyslu do jiných států. To tvrdím od počátku, ale vy mi z nějakých mně neznámých důvodů urážíte.