3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Průzkumy a propaganda

V posledních dnech se objevily výsledky průzkumu veřejného mínění, který zpracovala agentura Fokus pro Hnutí Duha. Jeho výsledky jsou natolik zvláštní, že stojí minimálně ze dvou důvodů za komentář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. John 1.9.2020 7:44

Zkuste se vyjadřovat jako to dělají civilizovaní lidé, tedy slušně, bez vulgarit. Na komoušské schůzi jste jako kovaný komunista mohl používat i slovní zásobu obsluhy fekálního vozidla. Nyní to svědčí o vaší ubohosti. Nebo už začíná i počáteční demence?

USA chtějí plyn exportovat, plynu je přebytek, proto cena klesá. Proto, aby měli šanci na export do Evropy, tak se pokouší zablokovat Nord Stream II. Ale plynu je nadbytek dlouhodobě, takže cena klesá. A tak už to zůstane po několik desetiletí. I protože stoupá výkon OZE. Zatím omezili těžbu plynu jen v Holandsku a nových ložisek se nachází daleko více než se vyčerpává.

Naprosto souhlasím, že "Zelení" svým tlakem způsobili i hospodářské ztráty jako následek vysoké ceny elektřiny.

Nicméně v Německu už se potřeba fosilních paliv viditelně snižuje. I jako následek přesunu průmyslu do jiných států. To tvrdím od počátku, ale vy mi z nějakých mně neznámých důvodů urážíte.

T. Zlesa 1.9.2020 7:43

A jeho starší film jste viděl? Capitalism: A Love Story - česky O kapitalismu s láskou. Ten se bude taky líbit... :-)

L. Novák 1.9.2020 3:50

Jak vypadá situace v USA, popisuje dokument M.Morea:

http://planetofthehumans.com

a závěry z něj vyplývající příliš povzbuzující nejsou. Ze známých souvislostí jasné, že USA jako velký producent zemního plynu může přejít k jeho využití mnohem snáze, než třeba Česko.

A že v Česku je elektřina z plynových elektráren drahá, je zřejmé. Kdyby zelení magoři neprosazovali OZE za každou cenu, spotřebitelská cena el. energie mohla být o desítky procent levnější. Ale proč já tohle píšu volovi, který s procenty počítat neumí?

Cena čehokoliv je proměnlivá v čase a u fosilních paliv kolísá podle ročních období a poptávky na trhu. Pokles cen související s koronakrizí byl enormní a především výjimečný. Sotva lze argumentovat letošními letními cenami v předpovědích do příštích let. Předpovídat na desetiletí může jen podvodník.

J. John 31.8.2020 17:58

Jako bolševická "kádrová rezerva" máte patent na rozum i 30 let po sametu?;-D;-D;-D

Zaspal jste několik desetiletí. Plynové elektrárny mají rychlejší start, takže rychleji nahradí OZE Mají menší náklady na emisní povolenky. Paroplynový cyklus má vyšší účinnost. Samozřejmě je zatím elektřina z nich dražší, takže Počerady nejedou nepřetržitě, ale jen jako záloha nebo když je to vzhledem k situaci na trhu ekonomicky výhodné.

Podíval jste se na ceny plynu a uhlí? Klesly. A nejen uhlí, ale i plyn.

Jak vysvětlíte, že v USA každý rok roste podíl elektřiny vyrobené z plynu a klesá podíl vyrobené z uhlí?

Naučte se alespoň slušnému jednání. Tady nejste na stranické schůzi. Tykají si soudruzi.

L. Novák 31.8.2020 15:21

Hlupáčku zelený, zase nechápeš souvislosti. Elektřina s využitím zemního plynu je drahá ať už je plyn "levný" (díky pádu cen fosilních paliv v souvislosti s koronavirovou krizí a navíc v létě, kdy je nízká spotřeba) nebo jeho ceny stoupnou v zimním období, kdy je spotřeba maximální... :-),

Chápu, že negramota jako ty, který neumí počítat s procenty, neumí jistě vyhodnotit ani cyklický růst a pokles cen paliv na trhu... ;-)

I. Lyčka 30.8.2020 21:05

Bože, do čehos to duši dal? Vy si myslíte, že odstavovat a najíždět kotle je otázka cvaknutí vypínače? Co vám říká distribuční soustava či jak se to jmenuje? Elektrárny mají harmonogramy, podle kterých musí provozovat a když vypadnou, hrozí to i malérem. Další věcí jsou různé analyzátory spalin, které jsou zapečetěné a data se přenášejí na různé instituce. Prostě prudíte.

V. Petr 30.8.2020 19:18

Stačí přejít na atom a "problém" zlého CO2 je vyřešen s konečnou platností!

V. Petr 30.8.2020 19:15

Když se podívám na účet za elektřinu, otevírá se mě kudla v kapse.

Degenerovaný Západ nakonec podlehne islámu a v Koránu se o "ekologii" ani zlém CO2 nepíše...

V. Petr 30.8.2020 19:11

Ty "ekologické problémy" jsou většinou fantasmagorie. Je totiž úplně jedno, vyhovuje li auto EURO 4 nebo EURO 6!

P. Rada 30.8.2020 18:08

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

L. Novák 30.8.2020 17:42

A hlavně, fanatičti magoři jako jsi ty získali přístup k relativně svobodnému Internetu a můžou hlásat kraviny bez omezení. Přibyly sociální sítě a dav nevzdělaných pitomců je možno ovlivňovat daleko snáze než za komunistické totality. Ať už ideogickými žvásty nebo reklamou a nesmysly...

A jak vidno, ty (a tobě podobní ;-O) toho zjevně zneužíváš k šíření lží a nesmyslů kam tě napadne.

L. Novák 30.8.2020 17:35

Je to dokument. Viděl jsi jej vůbec? 8-o

P. Rada 30.8.2020 17:31

Řekl bych, že je to trochu jinak. Na konci socialismu byly velmi zjevné lokální ekologické problémy v čechách dokonce hybnou silou sametové revoluce. Bezprostřední domácí problémy se poté nové podnikatelské sféře poměrně rychle podařilo řešit importem zahraničních technologií odsíření, odpopílkování, plynofikace, ....

V té době ještě sotva kdo měl ponětí o dlouhodobých dopadech. Svět ještě jako celek tehdy nepřekračoval svou ekostopu a tak ještě chvíli bylo kam domácí externality rozptylovat, vyvážet... dělat si iluze, že nové technologie zas vše hravě zvládnou.

S pádem železné opony a rozvojem informatiky se ale začalo vše rychle měnit. Najednou bylo možné lépe udělat celosvětovou bilanci napříč mnoha odvětvími. Začalo se tak daleko jednoznačněji ukazovat kolik zbývá celkem kterých surovin atd. a kde se rýsují problémy. Takto začala globální ekologie dostávat zřetelnější rámec. Klaus u nás sice ještě zprvu mlžil a zviditelnoval se na některých nejistotách vývoje glob. teplot a s celosvětového pohledu tak zejména doma zavinil oddálení jak mitigačních tak adaptačních opatření ale realita ho donutila vycouvat. Dnes žel začínáme reagovat spozdile - až když nám znovu schnou lesy... a hlavně problém už nejde řešit dovozem technologií odjinud . prakticky nikdo nemůže nikomu dát jednoznačný bezproblémový recept jak globálně působící problémy demokraticky řešit. Za jedno voební období navíc bez mezinárodního konsensu jsou totiž pravidelně neřešitelné.

Někteří mladí si dnes situaci kdy se jejich svět stále více ocitá ve vývojové pasti začínají sice uvědomovat, vyvíjet tlak na politiky... ale ti jsou v systému extenzifikačního rozvojového ladění prakticky bezmocní. Civilizace tak jde demokraticky do války o své přežití za situace překročení glob stability ale s fakticky naivním nasazením a s prostředky která se stále výrazněji krátí. Multimilionáři sice ještě bohatnou ale na palubě velmi vratké lodi kterou teprve čekají ničivé bouře.

J. Pankovic 30.8.2020 16:04

Pane Rádo, pokud si tedy zase vykáme a nenadáv\me, tohle je váš typický argumentacni faul. Ptal jsem se, jaké konkrétní technologie máte na mysli, vy místo toho pošlete nesmyslný odkaz na něco úplně jiného.

Takže:

1) pokud na výrobu 1litru bio-nafty spotřebuju 1,4 - 1,7 litru nafty obyčejné, tak já tam žádnou úsporu nevidím

2) pokud v boji proti zlému CO2 budu spalovat živé stromy (které by mohli ten zlý CO2 sežrat) tak si podřezávám větev sám pod sebou

3) kdybych si proud na dobíjení elektokola vyráběl třeba poháněním dynama vlastní silou, pak se můžu kasat, že šetřím přírodu. Pokud to kolo dobíjím že sítě, tak tu energii někde museli vyrobit. Vaše kolo má výfuk v uhelné elektrárně, že. Potom jste ale obyčejný pokrytec, který káže vodu, ale aby jí šetřil, tak si dá pivo.

Tvrdím, že všechny ty slavné "zelené technologie " jsou kontraproduktivní, nebo rovnou podvod!

Uveďte aspoň jednu jedinou, která funguje a má smysl. Ale neposílejte mi žádné odkazy. Ď!

M. Pivoda 30.8.2020 15:53

Připomenu, že v průběhu času se mění/vyvíjí nejen technologie, ale i hodnotový systém lidí.

Lidé jsou dnes určitě citlivější na ekologické problémy, než byla dřívější generace.

A těch budoucích ekologických problémů si v průběhu svého života užijí více dnes mladí lidé, než dnešní rakváči.

M. Šejna 30.8.2020 15:45

Já preferuji brunetky. Nepodoporuji žádnou z nich.

Nebo také jinak: mnoho věcí, které preferujeme, nemusíme zároveň podporovat.

A obráceně také. Ne všechno, co podporuji, zároveň preferuji. Podpotuji napřiklad existenci pravicových stran, ale nepreferuji ani jednu z nich.

P. Rada 30.8.2020 15:27

Fakt je ten, že nikoho s opozice kterou Moorea ve filmu kritizuje až obvinuje .... promluvit nikde v tom dílku nenechal.

Takovéto metody ale nejsou vůbec o dokumentování (nestranném popisu reality) ale nanejvíše mohou posloužit jak dokument k jednostrannosti postojů autora.

Pokud lžu - at zde někdo sdělí v které části a kdo s kritizovaných dostal autorem šanci se přímo ve filmu k výtkám vyjádřit.

L. Novák 30.8.2020 13:12

Metody zelených aktivistů používané v USA velmi dobře zdokumentoval film M. Moorea Planet of the Humans (2019), který se Zelení v USA se pokoušeli zakázat a agenti Greenpeace po celém světě o něm píší dehonestující "recenze" plné lží...

https://planetofthehumans.com - https://youtu.be/Zk11vI-7czE

nebo tady ke stažení s českými titulky:

https://www.fastshare.cz/13472435/planet-of-the-humans-2020-dokument-1080p-ac3-2.0-en-cz-titulky.mkv

L. Novák 30.8.2020 13:08

MUDr. Chocholoušek na tebe čeká!

L. Novák 30.8.2020 13:06

Typický výplod zelených fašistů. Po nás potopa...

P. Rada 30.8.2020 13:05

Máte zřejmě ve falšování dokonce zálibu. Nejspíš nebudete sám protože se né nadarmo říká .... "svět chce být klamán".

P. Rada 30.8.2020 13:02

Zase hovoříte za jakousi tlupu - opakovaně se ptám za kterou?

T. Zlesa 30.8.2020 12:29

Zaklínání se tím, že je to drahé, nemá moc smysl. To se na západě nebere jako rozhodující parametr. Náklady na elektřinu činí menší procento z běžných nákladů na život. Kdo potřebuje moc elektřiny (firmy) si bude muset poradit.

J. Jurax 30.8.2020 11:40

Ehm ... trošku mimo téma, ale když podporujete registrované partnerství, podporujete též manželství homosexuálů? Když preferujete manželství heterosexuální?

Myslím, že manželství a registrované partnerství jsou dvě rozdílné entity, není tudíž problém podporovat obě a přitom preferovat jen jednu z nich.

L. Novák 30.8.2020 11:30

"Zelené elektřina" JE drahá a je nekvalitní (nepředvídatelný a kolísavý výkon v čase a komplikace s tím spojené, které vyžadují značné náklady investiční i provozní). Ale to je pořád dokola... :-/

J. Jurax 30.8.2020 11:28

Cena na EU burze elektřiny pokřivená masivními dotacemi a politickou preferencí OZE nemůže být východiskem pro seriózní ekonomickou úvahu.

J. Jurax 30.8.2020 11:26

Přesně tak.

J. Jurax 30.8.2020 11:25

Aha.

Vygooglete si někde kolik máme u nás přečerpávaček, kolik energie do nich lze uložit a kolik stála jejich výstavba. A kolik by jich bylo potřeba pro Vaši vizi a kolik by to stálo. Výpočet není žádná vysoká matematika.

A jako bonus navrhněte způsob, jak zlomit odpor zelených magorů proti jejich výstavbě.

A rychle nabíhající plyn z Ruska je jistě ideál.

J. Jurax 30.8.2020 11:18

"Bateriové systémy přidají k ceně z fotovoltaiky obvykle 50-80%."

Ano? A jak velké ty bateriové systémy jsou a kolik TWh se do nich vejde?

Nebo je to propaganda pro pár solárních panelů na střeše chalupy?

J. Jurax 30.8.2020 11:14

Nemůže. K diskuzi zde je třeba elektrické energie.