7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Proč (ne)postavit Temelín

Tato úvaha byla inspirována roztomilou anekdotou, která vznikla, když došlo k slabému zemětřesení v západních Čechách jen několik hodin poté, co prezident Zeman při své rakouské návštěvě ujišťoval naše sousedy, že fukušimská tragedie u našeho Temelína nehrozí, protože takové zemětřesení nemůže u nás nastat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 5.6.2013 18:45

Loupež zůstane loupeží a hloupost hloupostí

Okrádat lidstvo i přírodu o životodárné sluneční záření (o potravu) je jedna trestuhodná loupež, na níž nelze postavit vůbec nic pozitivně významného a už vůbec ne budoucnost lidstva (které EU svým "zeleným" šílenstvím nenakazila).

Odmítnout prakticky nevyčerpatelnou energii skrytou v jádrech atomů je pitomost tak velká, že je sama o sobě zločinem.

Ve světě se změnilo skutečně mnoho věcí, "zeleným" parazitům navzdory (např. technologická revoluce v těžbě fosilních paliv, díky níž se zatím odkládá již připravený prakticky celosvětový nástup JE 4. generace.

P. Balcar 4.6.2013 21:00

Místo FVE tunelu plánuje Kuba JETE tunel

Zatím nikdo nepředvedl důvěryhodnou předpověď budoucí potřeby elektrické energie v ČR za 15-20 let.

Jak kvalitní předpovědi vytváří ČEZ se můžeme podívat na predikcích z 90. let při zdůvodňování dostavby JETE.

Místo chybně nastavených subvencí do OZE budeme moci po dostavbě dalších dvou bloků přispívat na nepotřebnou elektřinu z JETE s geniálně nastavenými garancemi za výkupní ceny a subvencovat její vývoz, bravo!

P. Vaňura 4.6.2013 21:41

JETE je druhý NEJLEVNĚJŠÍ zdroj elektrříny u nás,

úplně nejlevnější jsou Dukovany. Pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik se nuceně platí fotovoltaickým tunelářům, zaplatil by se ZA ROK!!!

P. Balcar 4.6.2013 22:04

další socialistické dotace jako řešení

vpravdě tržní řešení: posrali to dotacemi jednou, tak to musí posrat i podruhé

J. Křivánek 4.6.2013 20:35

Soudruhu Němčíku. Ty hnido zelená. Plancáš totální bláboly.

Soudruhu Němčíku. Ty hnido zelená. Plancáš totální bláboly. Nem8 smysl se vyajd5ovat k jedninému odstavci tvého velkohubě pojmenovaného "ESEJE" Předpokládám, že si pijavice přisátá na státní cecík. Jestli je to co si tu vyblinkal sociologie, tak je to věda, která škodí společnosti a měly by jsem všichni, kteří máme kousek mozku usilovat o zrušení podpory tohoto škodění a tím odříznutí všech takových pochybných idiviuí od penězovodu, hlasání bludů a matení dětí. Pak by si hnido musel dělat nějakou práci, při které by si byl možná užitečný, třeba mytí nádobí by ti seklo.

J. Václavíková 4.6.2013 23:35

Re: Soudruhu Němčíku. Ty hnido zelená. Plancáš totální bláboly.

Páni, to je příspěvek nabitý fakty a pádnými argumenty!

J. Křivánek 5.6.2013 0:37

Re: Soudruhu Němčíku. Ty hnido zelená. Plancáš totální bláboly.

Jak jsem napsal, to je takový šílený blabol, že vyjadřovat se ke spisku je zbytečné. Otrázka zní proč nějací takovíto lidé dostávají peníze z veřejných zdrojů, proč mohli vystudovat za naše peníze, proč můžou těmito žvásty intoxikovat děti a lidi, kteří nemají čas nebo nemají na to, aby pochopili jakou zrudnou hloupost tito samozvaní mesiášové přednášejí. Myslím že je to dost k věci. Jinak pokud si chce počíst nějaké faktické povídání o OZE tak se podívejte do diskuze na moje příspěvky k článku ENERGETIKA: Zpátky k atomu 4. června 2013 od též dosti pomateného Petra Holuba

J. Jurax 4.6.2013 19:23

Takhle to dopadá

když se sociolog montuje do energetiky ...

A zajímavé je, že jsem ještě nezaznamenal energetika, co by se montoval do sociologie ... jestli to není tím, že jedinci utrpěvší humanitní vzdělání kecavého typu mají nezřídka nezvladatelné nutkání do všeho mluvit ...

D. Maňhal 4.6.2013 18:47

Erudice

Na Psu se mi líbí většinová kvalita příspěvků. I pokud tu najdu článek od poslance Evropského parlamentu, ze kterého mám před očima mžitky, zvládám to. Jeho autor je totiž "od zdroje". Ale tenhle článek je pro mne studená sprcha. Pokud jeho tvůrce cítí potřebu publikovat na tomto webu, mělo by to být z oboru sociologie. Energetiku, jadernou nebo teoretickou fyziku, astronomii a další obory nechť laskavě přenechá lidem, kteří o nich něco vědí.

Chtělo by to aspoň trochu soudnosti, ne jen obdiv k vlastním schopnostem plkat o čemkoli.

J. Vyhnalík 4.6.2013 15:43

Fukušima ve správném měřítku

Tsunami zabilo cca 22000 lidí, zničeno 45 000 budov, vážně poškozeno 150 000, celkové škody cca 300 mlrd USD (5 ročních rozpočtů ČR).

Zasaženo bylo 17 JE, pouze Fukušima nevydržela, škody se postupně odstraňují.

V. Novák 4.6.2013 16:03

Zahynuli v ní dva lidé,

jeden údajně v důsledku zemětřesení, druhého utopila cunami.

Být Japoncem, tak bych byl přístupem novinářů v USA i Evropě velmi uražen - desetitisíce mrtvých Japonců je nezajímají - zajímá je pár mikrosievertů. A kdo ví jestli.

J. Barto 4.6.2013 20:23

Re: Zahynuli v ní dva lidé,

To snad není pravda! Kde jste na takovou hovadinu přišel, že "desetitisíce mrtvých Japonců" novináře v Evropě nezajímali?

Ach, to jste Vy, ten pindal zespoda. Tak je to jasné. Teď jste zase odborník na evropská média.

Usvědčit Vás ze lži, by bylo poměrně snadné, ale nestojíte za to.

P. Vaňura 4.6.2013 21:43

Pokud vezmeme četnost článků v evropském tisku,

je skutečně smrt 25000 Japonců bezvýznamnou událostí, která se shodou okolností stala v době "fukušimské katastrofy."

J. Kuka 4.6.2013 15:38

ono..

Jiste dostavet temelin neni ekonomicke . Ani byt nemuze , kdyz za destiky miliard rocne dotujeme ostatni zdroje . Na FVE dame za tech 20 let cca 850 miliard , cili asi 3x vice nez by stala dostavba temelina , ovsem celkova vyroba energie za dobu zivotnosti bude asi 18x nizsi . A to nemluvim o dalsich nakladech FVE (regulace , zalohovani a nutnost vetsich investic do prenesovych siti ) .

Stejne tak jako pro nezamestnaneho neni "ekonomicke" pracovat , kdyz ma na davkach stejne jaky by mel plat . Ekonomie v socialistickem dotacnim systemu totiz moc nefunguje ...

J. Jurax 4.6.2013 19:29

Re: ono..

Přesně ... a za to si pořídíme produkující drahou energii produkovanou jen když svítí sluníčko, přednostně vykupovanou, přičemž musím mít záložní kapacitu, když sluníčko nesvítí ... pyramidální EU i tuzemská kravina s OZE nás ještě bude stát nepředstavitelné prachy s efektem srovnatelným s vrháním bankovek platného oběživa do misgrubny ...

R. Langer 4.6.2013 14:47

Ten článek je naprostý blábol,

a je vidět, že ho psal sociolog, a ne inženýr, a už vůbec ne někdo, kdo má jakékoliv ponětí o JE.

A. Bocek 4.6.2013 14:32

Smart girds,

prosím ukažte mi jeho funkční model a předpokládané toky energií v diagramech den, týden, měsíc. Inteligentní síť je jako ufon všichni o ní mluví, žádnej ji neviděl.

M. Prokop 4.6.2013 14:46

Re: Smart girds,

Detailisto ....... :-P

Neviděl, ale peníze na ni z nás tahají a tahat budou.

R. Langer 4.6.2013 14:54

Re: Smart girds,

Ne ne, už to tady správně zaznělo, co je pravá funkční chytrá síť - prostě vás v případě potřeby kdykoliv inteligentně odpojí - to je logicky totiž jediná věc, co ta síť může prakticky udělat, aby zabránila přetížení. Jak rád bych k ní připojil všechny její vyznavače (a naopak je zcela odpojil od těch škodlivých stabilních JE).

J. Salek 4.6.2013 13:52

Fukusima a zemetreseni

Zemetreseni samo o sobe zadny problem v elektrarne nezpusobilo. Problem bylo jen a pouze tsunami na ktere nebyla elektrarna stavena. Stala se chyba v samotnem navrhu elektrarny. Pritom to slo snadno odstranit. Kdyby diesel generatory byl zabezpeceny proti jakekoliv hladine vody, coz je samozrejme mozne, tak by se nic nestalo. 

D. Procházka 4.6.2013 13:31

Fukušima

Havárie JE Fukušima je klasifikována jako velmi těžká (stupeň 7/7), přesto k žádné tragédii ve srovnání s tsunami nedošlo. Největší tragédií bylo leknutí Německa.

P. Vaňura 4.6.2013 12:41

Pokud by Temelín dostával za

elektřinu tolik, kolik se nuceně platí fotovoltaickýcm tunelářům, zaplatil by se ZA ROK!

P. Vaňura 4.6.2013 12:37

Nejde o "dotace" pro Temelín II

Jde o to, že trh je totálně pokřiven zákonem 180/2005 Sb o "podpoře OZE." Povinnost kupovat přednostně tu vůbec NEJDRAŽŠÍ vyrobenou elektřinu zároveň znamená, že výrobci daleko LEVNĚJŠÍ elektřiny z klasických zdrojů nebudou mít v době, kde "právě fouká" odbyt a práce klasických elektráren v režimu s PROMĚNLIVÝN VÝKONEM jim výrobu značně prodraží. ZRUŠTĚ s okamžitou platností zákon 180/2005Sb o "podpoře OZE" a ZMIZÍ i nutnost státních záruk pro odbyt elektřiny z Temelína II.

V Německu se jednomu vlastníku plynové elektrárny povedl "majserstick." Protože jeho plynová elektrárna měla v důsledku toho, že jen vykrývala výkyvy ve výkonu větrníků drahý provoz, prohlásila dotyčná firma, že "provoz elektrárny je ztrátový a proto ji uzavře." A najednou měl regulátor hlavu v pejru, větrníky stabilní dodávky nezajistí. A tak nabídl firmě PŘÍPLATEK k ceně vyrobené elektřiny, který by jí kompenzoval ztráty, způsovené prací v proměnném režimu. Nebýt "podpory OZE" neplatil by odběratel ani předraženou elektřinu z větrníků, ale ani dražší cenu elektřiny z plynové elektrárny, která je drahá POUZE A JEDINĚ proto, že musí vykrývat výpadky ve výrobě větrníků a má proto v celoročním průměru nízké využití! Prakticky není možné, aby elektřina z Temelína II byla dražší, než výroba FVE, pokud by neexistovala deformace trhu s elektřinou!!!!

J. Jurax 4.6.2013 19:31

Re: Nejde o "dotace" pro Temelín II

Blbost s nasazením FVE kvete rudými eurokvěty ... a my za ni platíme.

F. Eliáš 4.6.2013 12:29

Jediná ekologická energie

je energie jaderná. Neubližuje přírodě, ani lidem, nehyzdí krajinu tak, jako větrné a fotovoltaické elektrárny

F. Eliáš 4.6.2013 12:30

Re: Jediná ekologická energie

nebo řepková pole

D. Procházka 4.6.2013 13:18

Re: Jediná ekologická energie

Proto tvrdím, že emise CO2 žádné nebezpečí nepředstavují. Kdyby tomu tak bylo, zavírají se uhelné a plynové elektrárny a jde se do jádra bez ohledu na cenu a další rizika, tak jako se to řeší se solárními a jinými nesmysly.

Bohužel první zelené přikázání je atom = zlo. Je to formulačně nepřesné, ale ne více než používání pojmů ekologie a odvozenin.

R. Hroza 4.6.2013 12:25

diskuse ano, ale

Pane Němčík, diskuse je jistě dobrá věc, ale vy jste se postavil na jednu stranu. Nechme odborníky ať diskutují. Pokud do toho budeme vnášet emoce, nebo jak vy říkáte, imaginace, stane se z toho novinářská bramboračka a přetahovaná lobistických skupin. A to je to co potřebujeme ze všeho nejméně. T.zv. Investigativci na nic jiného nečekají než aby to "rozjeli".

R. Langer 4.6.2013 14:50

Re: diskuse ano, ale

Proč tedy o JE pořád diskutuje někdo, kdo ani neví, kde má atom to "jádro", ale zato "má dojem", že je špatné... :-P

P. Vaňura 4.6.2013 12:14

Pan sociolog by se měl namísto žvanění

o věcech, kterým nerozumí, věnovat něčemu potřebnému, například čištění veřejnýc h záchodků!