2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Před čím také varuje tornádo

Zničení jihomoravských vesnic dosud nejsilnějším v tuzemsku zaznamenaným tornádem připomnělo, jak fatálně je naše civilizace závislá na elektřině. Nebo fosilním benzínu a naftě. Jenže aktivistický Brusel na to nebere ohled. Připomenou mu to nyní čeští politici?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 9.7.2021 11:40

Ochladit se dá i sprchou, zažil jsem 2 léta v JV Asii, první léto, kdy bylo elektřiny málo, pomáhala sprcha a mokrá prostěradla zavěšená místo záclon, druhé léto sic už proud byl, ale aklimatizovali jsme se tak, že mokré tělo v proudu vzduchu fungovalo lépe než klima-. Kdo klimatizoval, trpěl rýmou a nachlazemím.

O. Karen 9.7.2021 11:38

Škoda že tu za 100 let nebudu. S chutí bych se vysmál klimaalarmistům, že jim nic nevyšlo.

L. Novák 9.7.2021 11:33

Závěr: Herón Alexandrijský teploměr nevymyslel, protože neměřil, jenom indikoval změny teploty.

Podobné pokusy jsme dělali ve fyzice na ZŠ, kdy jsme přes hrdlo široké láhve přetáhli latexovou "blánu" a převodem přes nalepenou dřevěnou špejli jsme sledovali roztažnost vzduchu. V závislosti na teplotě a atmosférickém tlaku působícím změny v delším čase. :-P

Měření to ale nebylo.

L. Novák 9.7.2021 11:19

Záznamy o klimatických měřeních se od něj ale nedochovaly. Zato se ví, že se pokoušel vynalézt perpetuum mobile. :-)

"Nejprve se začalo používat měření teploty pomocí roztažnosti kapalin. První doklady jsou ze starověku. Hérón Alexandrijský popsal zařízení pracující na roztažnosti vzduchu (později nazývané vzduchový termoskop), který je nejstarším doloženým přístrojem k indikaci tepelných stavů " (Wikipedia)

Ovšem k jako protiargument k tvrzení, že se teploty měří a zapisují teprve od vynálezu teploměru rtuťového v souvislosti s měřením teploty vzduchu a sledováním počasí, je uvádění Hérona Alexandrijského "tak trochu mimo mísu", nemyslíte? :-P

Je to typická ukázka demagogie zeleného ;-O magora "Rada"...

V. Braun 9.7.2021 11:13

To osobně neřeším, ani jsem nečetl tu část vaši diskuse s panem Radou. Jen jsem odpověděl na váš dotaz a našel odkaz, když už jste nechtěl nebo neuměl si jej nalézt sám.

V. Novák 9.7.2021 11:08

1) Teploměr potřebuje taky stupnici a tu Heron Alexandrijský nevymyslel.

2) On vymyslel taky cosi jako parní turbínu a automat na mince a samootvírací vrata,... A to všecko zmizelo na víc než 1000 let. Takže jako by nevymyslel.

L. Novák 9.7.2021 11:05

A co je na tom nenormálního? Klimatizace v budovách zlepšuje prostředí pro jeho obyvatele či pracovníky ve výrobních prostorách. A jak velký je pak rozdíl v kvalitě práce, nejspíš všichni poznali už dávno. Pro Homo sapiens je schopnost přizpůsobovat se změnám v podmínkách k životu charakteristická. K návratu do jeskyní se chystají jenom zelení magoři...:-P

V. Novák 9.7.2021 11:01

Tornádo v Čechách, ba přímo v Praze, popisuje už Kosmas.

A tornádo na Moravě zkoumal v 19. století Mendel - on fušoval nejen do hrachu, ale i do meteorologie. Takže stanovil nejen základní zákony genetiky, ale taky nám zanechal dosti podrobný popis jevu, který neuměl pojmenovat, ale byl to tornádo, resp. tromba. Já měl donedávna zato, že tornádo se tomu říká jen v USA.

V. Braun 9.7.2021 10:59

Nevím kde to vzal pan Rada, ale po zadání jména a thermometer nalez google například tento odkaz

https://en.wikipedia.org/wiki/Thermometer

The thermometer was not a single invention however, but a development. Hero of Alexandria (10–70 AD) knew of the principle that certain substances, notably air, expand and contract and described a demonstration in which a closed tube partially filled with air had its end in a container of water.

V. Novák 9.7.2021 10:55

Před 30-40 lety byla "skoro jistota" globálního ochlazení...

V. Braun 9.7.2021 10:54

Osobně mám rád své argumenty podložené, proto si vyhledávám relevantní informace, k čemuž mě ostatně vedla i technická studia. Navíc mi moje maminka připomínala, abych nezapomněl, že jsem Braun, čímž myslela, abych se slušně choval. Obojím se snažím v diskusích řídit. Ovšem již v mládí, kdy jsem se občas na vesnické hasičské zábavě popral, jsem pochopil, že je řada lidí, kteří to mají jinak, viz například vy, pane Nováku, a tak se kvůli nim nerozčiluji a v diskusi se bavím. Mějte se pěkně.

V. Novák 9.7.2021 10:53

Souček na příkladu zrušené (tentokrát náhodou tornádem, jindy to byl Kirill, jindy zase povodně nebo sníh) sítě ukazuje důležitost, ba nezbytnost elektřiny. Kterou sice zrušená síť nepřenese, ale pokud ji nevyrobíme, nebude mít ani co přenášet.

Tedy se v případě black-outu octneme v situaci oněch několika jihomoravských vsí - ale bez pomoci zvenčí, protože "venčí" nikde v dosažitelné vzdálenosti nebude.

V. Novák 9.7.2021 10:49

Před 30 lety klimatologové předpovídali globální ochlazení a dobu ledovou v důsledku emisí SO2.

Nebo že by to bylo před 40 lety?

L. Novák 9.7.2021 10:48

Na vystudovaného elektroenergetika tady blábolíte příliš velké nesmysly... Maxwell se musí v hrobě obracet... :-P

L. Novák 9.7.2021 10:42

Dotaz z 9.7.2021 9:36 stále bez odpovědi:

Greténe přitroublý, na prolhaného SPAMujícího magora jako jsi ty nemá smysl reagovat jinak, než tě kopnout do (_,_)!

Třeba tenhle nesmysl jsi vytáhnul odkud? :-)

P. Rada 9.7.2021 9:09 napsal:

Trochu jinak pojato ale byl pane Lukavský teploměr znám už od starověku (Heron Alexandrijský). Proč se opíráte jen o rtutový a Vostok víte snad Vy.

V. Braun 9.7.2021 10:41

Copal Nováku, skleróza, skleróza? Můj obor byl elektroenergetika, tedy výroba a rozvod elektrické energie. Základ byly Maxwellovy rovnice. Zájem o ekologii byl ryze můj soukromý, který jsem ovšem využil pro diplomovou práci Vliv elektráren na životní prostředí, téma tehdy vypsal výzkumný ústav EGÚ.

V. Braun 9.7.2021 10:32

Zapomínáte, že když je vedro tak se klimatizuje. V některých zemích již letní špička spotřeby el. energie předstihla tu zimní.

L. Novák 9.7.2021 10:32

Katastrofické scénáře jsou jenom pro zmagořené idioty. Opravdu netuším, kde se berou mezi absolventy ČVUT, byť jen v "únikovém oboru" ekologie zřízeném pro "technicky slabší" studenty...:-/

J. Nevrkla 9.7.2021 10:29

Takže hurá do toho, poručíme větru dešti, soudruzi! Ale ti vlastně už před více než padesáti lety přišli na to, že je to blbost. Dnešní pokrokáři k tomu navíc přidali teplotu a nové nadšení. Jak dlouho bude zase trvat, než budou nakopani a vykopáni?

L. Písařík 9.7.2021 10:27

Ještě jste zapomněl další neznámou. Evropa produkuje asi 10% CO2. Když snížíme produkci na polovinu, zbude ještě 95% produkce CO2. Co se stane s oteplováním? Napadá mě paralela s železničním mostem: prohne se ocelový most, jestliže na něj usedne moucha? Prof. Odvalil preferoval odpověď: Prohne, ale NEPATRNĚ. Podobnou reakci očekávám i od globální teploty a navíc se ta reakce projeví tak asi po 50. letech. Škoda - pro mně -, že nebudu mít možnost vidět tu změnu na vlastní oči.8-o

V. Braun 9.7.2021 10:24

Dva stupně v celoplanetárním hledisku je již hodně tepla (tepelné energie). Co takový rozdíl udělá je otázka, ovšem předpovědi, částečně již potvrzené, moc příznivé nejsou - povodně, sucha, vlny veder (viz nedávná vedra v Kanadě). Ano. kdyby se tady mírně oteplilo bez extrémních výkyvů tak nic proti, na takový optimistický scénář to ovšem podle modelů i existující skutečnosti moc nevypadá.

L. Novák 9.7.2021 10:22

S fanatickými zelenými klimaalarmistickými magory jako vy žádná diskuse nemá smysl.

L. Novák 9.7.2021 10:20

30 let není v klimatologii žádná doba na vyhodnocení kvality předpovědí vytažených z průběžně upravovných matematických modelů tak, "aby to vyšlo". Rozhodně z nich ale nelze odvodit žádnou klimatickou katastrofu, kterou hlásají ;-O idioti jako ty.

L. Písařík 9.7.2021 10:17

To je jednoduchý jak facka. Když je teplo, tak se netopí. Když se netopí, tak není žádný CO2. Když není žádný CO2 tak se nemůže oteplovat. Systém samořídící - nicht wahr, herr Rada???;-O= vy, :-)=já.

V. Braun 9.7.2021 10:17

No vida, když dojdou argumenty založené na faktech nastoupí osočování. Ta děkuji za diskusi, pane Nováku.

L. Novák 9.7.2021 10:16

A já tvrdím, že takové "modely" jsou k ničemu a sledují primárně jen cíle jejich tvůrců. Kolik peněz za takovou činnost posbírali na poskytnutých grantech? Při tisících miliard USD nebo EUR, které se teď točí v klimahysterickém byznysu, je nějaký milion investovaný do "party, která to zařídí", směšná částka. :-P

J. Nevrkla 9.7.2021 10:15

Uvádí se, že optimální průměrná roční teplota pro život je kolem patnácti stupňů, tam je třeba úroveň Říma. My máme zhruba 8-9 stupnu. 96% obyvatel zeměkoule žije v teplejším klimatu než my. A my bojujeme. Absurdní divadlo.

L. Novák 9.7.2021 10:11

Ano, takové "předpovědi" vytvářejí idioti a lháři jako jsi ty! Ani sázkové kanceláře by na takové nesmysly nevypsaly kurzy... :-P

V. Braun 9.7.2021 10:11

Já jen tvrdím, na rozdíl od pana Součka, že modely vývoje klimatu za pozorované období vykazují dobrou shodu se skutečností, a lze tedy předpokládat, že celkem dobře zobrazují i budoucí vývoj, viz odkaz, který jsem dal i výše, podíval jste se tam vůbec?

https://www.carbonbrief.org/analysis-how-well-have-climate-models-projected-global-warming

J. Nevrkla 9.7.2021 10:10

Oteplení je zanedbatelné a nejisté, i pokud by došlo k tomu údajně katastrofickemu oteplení o dva stupně za sto let, pak by se průměrná teplota v Praze dostala na dnešní úroveň Vídně. Domnívat se, že klima na Zemi změníme evropským zákazem aut se spalovacími motory, mohou jen cvoci.