2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Počkáme si na blackout?

V souvislosti s Národním akčním plánem rozvoje jaderné energetiky, který nedávno předložil ministr průmyslu k připomínkovému řízení, se začaly v médiích objevovat obvyklé hlasy o tom, že elektrárenská, potažmo atomová lobby opět - necelý rok po zastavení tendru na dostavbu Temelína - vystrkuje růžky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 10.2.2015 7:38

Re: Se zájmem jsem si článek přečet, ale kde

Vy jste článek nečetl, že? Uhlí nebude, plyn taky ne. Z toho mě vychází elektřina na otop.

T. Kočí 10.2.2015 8:47

Re: Se zájmem jsem si článek přečet, ale kde

Tak a je vyřízeno, bude se topit elektřinou. Panebože a to opravdu myslíte vážně?

Není divu. Včera v televizi

(Prima?) byla beseda o prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Moderátor neustále tlačil besedu do toho, že uhlí tedy potřebujeme pro teplárny, aby lidé nemrzli, ale spálit ho v elektrárně je jaksi nemorální. Pak se nedivte, že se důležité otázky řeší, jak se řeší.

Tedy na vysvětlenou: Kombinovaná výroba elektřiny a tepla je nejefektivnější, neboť dosahuje až kolem 95%. Teplo je pak levné.

O nezbytnosti investovat do JE se diskutuje už 20 let -a nic.Z tohoto hlediska jsou polistopadoví politici větší škůdci než Husák a Štrougal.

J. Šimek 10.2.2015 9:30

Re: Se zájmem jsem si článek přečet, ale kde

Čtěte článek, plyn a uhlí nebude. Tak jsem se holt autora zeptal a včerejší TV na to nemá vliv.

J. Jurax 10.2.2015 19:24

Re: Se zájmem jsem si článek přečet, ale kde

Četl - a nenalezl jsem tam zmínku o tom, že nebude uhlí ani plyn; je tam pouze poznamenáno, že zásob uhlí ubývá. Článek pojednává o tom, že nebudou elektrárenské kapacity.

Zásoby uhlí v ČR k roku 2008 - novější jsem nenašel - viz http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/loziska_cr.html#HNĚDÉ UHLÍ.

Nalezl jsem ale článek z roku 2012 pravící, že uhlí bude cca do roku 2030 - ovšem BEZ PROLOMENÍ LIMITŮ. To prolomení je ovšem politikum.

Tedy vztažmo k uhlí je Vaše replika případná. Jak to bude s plynem - ono spíš půjde zase o politikum - plynu je dost, ovšem ne u nás, a nejbližší je v Rusku. Podle http://www.zemniplyn.cz/plyn/ se celkové zásoby plynu odhadují na 200 let, nicméně prokázané (prověřené) zásoby zemního plynu, které jsou ekonomicky těžitelné při současné technické úrovni, dosahují 164 tisíc miliard krychlových metrů a vydrží při současné těžbě do roku 2060.