2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Počkáme si na blackout?

V souvislosti s Národním akčním plánem rozvoje jaderné energetiky, který nedávno předložil ministr průmyslu k připomínkovému řízení, se začaly v médiích objevovat obvyklé hlasy o tom, že elektrárenská, potažmo atomová lobby opět - necelý rok po zastavení tendru na dostavbu Temelína - vystrkuje růžky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čulík 10.2.2015 21:44

Re: Autor LŽE!

Zdá se, že jste nepochopil nic:-) Něčemu nerozumíte? Tak se zeptejte. Asi jsem napsal příliš mnoho vět. A sdělte mi vaše myšlenkové pochody, brilantní logika vždy potěší:-)

J. Kočí 10.2.2015 8:24

Zní to rozumně

ale: - cena elektřiny klesá a za současných cen je jaderná energetika z nových zdrojů absolutně nerentabilní

- spotřeba elektřiny spíše klesá a to ještě se podle mě uměle udržuje na nepřijatelně vysoké úrovni

- úspory elektřiny jsou pořád slabé, pořád je kde šetřit

Dostavba jaderných bloků by znamenala dotování ceny. Dotování znamená, že stát vybere daně a dá je elektrárně. Ta si potom vesele vyrábí neefektivní elektřinu, kterou prodává neefektivnímu průmyslu. Jak to dopadne? Česko neporoste, průmysl bude dále zastarávat. Aby naše výrobky byly prodejné, budou se opět z daní platit vývozní pobídky a naše drahá koruna se opět zdevalvuje, aby se lépe vyváželo.

Myslím, že jaderná energetika potřebuje zásadní změnu a tou je technický pokrok. Postavit elektrárnu za desítky miliard dokáže každý blbec a tento článek nás k tomu nutí. Úkolem je najít levný zdroj energie. Je mi jedno, jestli bude jaderný či ne. Ale musí být tak levný, že podpoří průmysl a pomůže tím nám všem. Na to by se měly vrhnout ty miliardy, aby se konečně něco vymyslelo.

P. Rada 10.2.2015 8:56

Re: Zní to rozumně???

S tím vymýšlením "levného" zdroje energie si lidstvo láme hlavu už dlouho a bez výrazného efektu - ba naopak!

Bylo by proto asi efektivnější naučit se opět žít s nižší nákladovostí a přestat snít o postu supermanů planety. Těmi jsme jen proto, že ročně jako evropani spotřebováváme cca 8tun PZE/osobu a de facto se tak chováme jak nikoli svéprávní ale spíše jak otrokáři se stovkou energetických otroků za zády. Ti ale potřebují "krmit"! Naši praotcové vystačili i bez rozvinuté informatiky... s dokonce několikařádovým zlomkem naší dnešní spotřeby neobnovitelného.

Koeficient emegetické efektivity EROEI totiž u ropy jako dominantního zdroje klesá už celé století a jen tu a tam roste u OZE ale při podstatně nižší masvnosti. To je také vlastní příčinou světové stagnace.

http://casopis.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883

V. Novák 10.2.2015 9:17

No tak ten levný, bezpečný, spolehlivý atd. zdroj najděte!

Budete slavný a bohatý.

Jen vás musím varovat - elektroenergetika tady je přes sto let a o takov zdroje se pokouší celou tu dobu. Takže je pravděpodobnější, že fopadnete jako manžel tety Kateřiny, pokoušející se vyrobit mýdlo z odpadu. Ten taky říkal, že vyrobit mýdlo z dobrých surovin umí každý blbec.

Vzpomínte, jak dopadl?

Ale třeba na to svým neotřelým a nezatíženým myšlením přijdete - nechci vás odradit.

J. Šimek 10.2.2015 9:26

Re: No tak ten levný, bezpečný, spolehlivý atd. zdroj najděte!

No jo, ale energetická náročnost výroby a fungování elektrospotřebičů dnes a před sto lety, to je nebe a dudy.

P. Čulík 10.2.2015 9:37

Re: No tak ten levný, bezpečný, spolehlivý atd. zdroj najděte!

A kolik televizí, počítačů, ledniček, praček, myček a.t.d. bylo před sto lety? A pokud se podaří část automobilů převést na elektromobily, kde budou nabíjet (v noci)?

J. Šimek 10.2.2015 11:06

Re: No tak ten levný, bezpečný, spolehlivý atd. zdroj najděte!

Kolik těžkého průmyslu zbylo?

R. Langer 11.2.2015 10:58

Re: No tak ten levný, bezpečný, spolehlivý atd. zdroj najděte!

Moc ne. :-P

V. Novák 10.2.2015 11:03

No tak ten levný, bezpečný, spolehlivý atd. zdroj najděte!

To jistě - současná celková spotřeba je mnohem vyšší.

J. Šimek 10.2.2015 11:07

Re: No tak ten levný, bezpečný, spolehlivý atd. zdroj najděte!

To neva, účinnost a kapacita zdrojů je taky jiná.

J. Jurax 10.2.2015 2:23

No,

činíte záslužnou věc - osvětu a bojujete s blbostí. I když ti, kdož mají místo mozku zelenou plíseň stejně nejsou ustrojeni pochopit. Než podle slov klasika se boj s blbostí nemá vzdávat, ač se v něm nedá vyhrát, neboť blbost je nekonečná.

Hned ráno s kuropěním slétnou se všelicí OZE verozvěsti, klnouti Vám budou nevybíravě a vysvětlí Vám, zpozdilému zástupci atomové lobby, že v roce 2030 nejpozději se veškerá potřebná elektrická energie vyrobí ve fotovoltaice a fofrnících s přispěním jau-jau biomasy a bioplynu z prasečí kejdy. Neboť již dnes instalovaný výkon fotopanelů je srovnatelný s Temelínem nebo dokonce jeho násobkem, nevím, nechce se mi to hledat. Takže vlastně Temelín nepotřebujeme už dnes, že - teda aspoň přes den, když není pod mrakem ... a v noci se dá na fotopanely svítit, takže budou dodávat proud i v noci :-)

A vytknou Vám, že jste nezvážil úspory, jež vzejdou z moudrého rozhodnutí EU zakázat vysavače s výkonem větším než malým, jakož i oktrojovaných úsporných žárovek na toaletách ...

J. Šimek 10.2.2015 7:42

Re: No,

Zesměšňování, ideologické žvásty a lži. Nějak blbě jste se vyspal. A to jsem prosím příznivce JE, ale nebojím se antizelené ideologické pomatence poslat do háje.

I. Schlägel 10.2.2015 7:44

Re: No,

A kam byste poslal echt zelené ekologické pomatence?

P. Rada 10.2.2015 9:04

Re: No,

S pomatenci je třeba se co nejrychleji rozejít - to rozhodně ano!

Aby se s tím ale dalo začít, je třeba zapomenout na slovní i faktické afekty a hovořit věcně. Třeba o nákladovostech rozpočtených do všech důsledků - nebo alespon o efektivitách:

http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_returned_on_energy_invested

J. Šimek 10.2.2015 9:27

Re: No,

Samozřejmě i ekologické pomatence posílám do háje.

V. Novák 10.2.2015 9:19

Re: No,

TZatp vy jste se vyspal nepochybně skvěle do zeleňoučka. Aspoň dle "úrovně" vašeho příspěvku soudě...

J. Šimek 10.2.2015 9:28

Re: No,

Argumentujte, vyvracejte nebo držte pysk.

P. Čulík 10.2.2015 9:40

Re: No,

...a držet pysk. Přečtěte si po sobě, jakým stylem argumentujete. No argumentujete... Prskáte..

J. Šimek 10.2.2015 11:09

Re: No,

Zkuste mě pokárat konkrétně.

J. Jurax 10.2.2015 19:33

Re: No,

Zesměšňování ano, k tomu se hrdě hlásím. Ideologické žvásty - ale to snad ne ...

A lží si nejsem vědom - s výjimkou toho instalovaného výkonu fotopanelů u nás vztažmo k Temelínu - mně se to fakt nechtělo hledat, ale někde jsem to četl - a to o roce 2030 taky.

P. Vostrý 10.2.2015 12:06

Re: No,

Autor v žádném případě nebojuje s blbostí. On pouze jako představitel ČEZ lobuje za záruku vyšších zisků firmy, pro kterou pracuje...

J. Jurax 10.2.2015 21:37

Re: No,

No, vždyť píšu, že mu bude spíláno lobbistů :-)

B. Uhlich 10.2.2015 0:42

Koukám, že nějak nechápete co to je blackout...

Myslím, že jako energetik byste to věděl měl. Blackout není žádný výpadek dodávky proudu trvající jeden den. Blackout je rozpad sítě, ztráta synchronizace (fázování) na rozsáhlých územích při kterém se energetika na daném území vrací do doby energetického "pravěku", kdy většina zdrojů fungovala ostrovním způsobem. Tedy až se někdy dočkáme opravdového blackoutu, tak to tedy věru nebude žádný výpadek se vzrušujícím večerem při svíčkách. Bude to dlouhodobé martýrium, kdy na větších územích bude nutné zavést přídělový systém na dodávky energií a to zvláště v oblastech bez zdrojů patřičných kapacit. Což ovšem České republice zas až tak nehrozí, neboť energetika je asi to jediné, co se tady podařilo vybudovat poměrně nadstandardně. Pochopitelně, že určité riziko může nastat v okamžiku kdyby se připustily nějaké nestandardní zásahy do energetiky, ale dokud bude ČEPS fungovat jak má, tak si myslím, že se není čeho obávat. Můj názor je takový , že se pravděpodobnost blackoutu poměrně zveličuje...situace v Evropě je poměrně stabilní i přes některé problémy s OZE...každopádně hlavní vliv na to má Evropský průmysl, který je v určitém útlumu..a vzhledem k tomu, co Evropa předvádí... se nějaký výrazný hospodářský růst moc čekat nedá...tak bych se zatím o energetiku neobával... :-)

S. Sedlák 10.2.2015 3:24

Re: Koukám, že nějak nechápete co to je blackout...

Místo své arogance byste se měl s věcí lépe seznámit.

Blackout je, pochopitelně, výpadek trvající dny, protože tak dlouho trvá opakované spuštění sítě. U nás tato situace hrozí a ne že ne. Je to díky evropskému propojení sítí a především tomu, že Německo má zcela poddimenzovanou rozvodnou síť s ohledem na narůstající volatilitu jejich zdrojů energie. Energii z větrných elektráren na severu je třeba propasírovat na jih a naše rozvodná soustava se jim k tomu velice hodí. Proto mají být na našich hranicích instalovány mohutné transformátory, které zamezí nadměrným transferům. Nadměrné jsou ty, kdy vlivem přetížení začnou vypadávat páteřní sítě a naše zdroje pak zůstanou odpojeny. I krátkodobý výpadek pak způsobí řetězovou reakci a v konečném důsledku blackout.

B. Uhlich 10.2.2015 21:55

Re: Koukám, že nějak nechápete co to je blackout...

No, jsem rád, že se mnou souhlasíte..asi shodneme na tom, že "blackout" je výpadek a ne každý výpadek je "blackout", že? Když se člověk podívá do historie tak těch opravdových blackoutů bylo poměrně málo a většinou postihovaly země s poměrně nevyváženou energetikou. Proto považuji strašení blackoutem za poměrně nesmyslné. Ale dokážu pochopit, že je zcela v souladu s dnešní dobou kdy, když nepostrašíte tak nemáte... Já samozřejmě nebezpečí nějakého blackoutu nepodceňuji, ale za dnešního stavu ho nepokládám za moc reálný..tedy na tomto území. Jiná věc ovšem může nastat až se Evropa vydá cestou nereálných experimentů v energetice..pak už asi opravdu přestane legrace. Ale zas na druhou stranu pak asi nastane otázka zda si občas nějaký ten "buditelský" blackout nepřipustit.. což by mohlo mít pro budoucnost i celkem pozitivní dopad. Ono se totiž ukazuje, že někteří aktivističtí jedinci nepochopí dokud nezažijí...

O přetocích energie z Německa pochopitelně vím, zda-li se to vyplatí řešit miliardovými investicemi do transformátorů obracející výkon..nevím....

Jinak mě zaujala vaše první věta... ono to bez osobního útoku nějak nejde, co?

J. Šimek 10.2.2015 0:10

Se zájmem jsem si článek přečet, ale kde

jsou zohledněny úspory? Já jen že zateplení paneláku sníží otop klidně o 50 i víc procent. Tak mě nakonec článek svojí neúplností dost zklamal.

J. Jurax 10.2.2015 2:01

Re: Se zájmem jsem si článek přečet, ale kde

V paneláku topíte elektřinou? Zkuste si někde najít, kolik elektřiny se u nás protopí.

J. Brunner 10.2.2015 3:15

Re: Se zájmem jsem si článek přečet, ale kde

S tím člověkem nemá cenu diskutovat.

J. Jurax 10.2.2015 19:00

Re: Se zájmem jsem si článek přečet, ale kde

Pakliže tím člověkem myslíte mne, pak se táži proč?

Nebo nemáte argumenty?

J. Jurax 10.2.2015 19:26

Re: Se zájmem jsem si článek přečet, ale kde

A pakliže myslíte pana šestašedesátku, tak sorry :-)