2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří Tyc 18.1.2007 13:24

Re: Re: rád bych na toto znal názor autora

Ano takový scénář byl vypracován. Nikde ale v článku pana Vondrouše (Hnutí duha) nevidím, jak by to bylo v "bílém scénáři" s dovozy energie. Můj názor na plyn je ten, že 1) Zvyšovat závislost na jeho dovozech je strategicky nebezpečné. Z hlediska ceny, z hlediska nedodávek. O plynu hodně mluvili aktivisté právě před třemi čtyřmi lety a když se podíváte na jejich dnešní názory, už také nechtějí tolik zvyšovat objem dovozu plynu. 2) Mnoho obcí bylo - podle mého názoru - zbytečně v minulosti plynofikováno. Vzlášť tam, kde je možnost použít kotle na biomasu. Na druhou stranu to do boudoucna nemůžeme s biomasou moc přehánět. Podle jedné informace (zdroj ministr Říman) chybí v Rakousku v papírenském průmyslu 4 miliony kubíků dřeva. Díky masové podpoře biomasové energetiky.

Obecně se domnívám, že je třeby zabránit obrovské závislosti Evropy na dovozech energetických surovin. V roce 2030 to má být cca 75% dovozů! Zvýšení dovozu plynu tak jde proti evropským zájmům. Nehledě na to, že plyn bude někdy kolem roku 2050 docházet. A co potom? Budeme oprašovat jaderky? Když ztratíme kontinuitu firem, kdeté se výstavbou jaderných elektráren zabívají? Je to velmi složité téma. A to tu ještě nezmiňujeme přechod automobilového průmyslu na vodíkové články. Podle údajů pana Pazdery z Řeže bude potřeba cca 14000 MW zdrojů na výrobu vodíku elektrolýzou. Polovina by stačila, kdybychom vyráběli vodík pomocí vysokoteplotních jaderných reaktorů. Tento aspekt - pokud se nemýlím - nezohledňuje ani bílý scénář, ani žádný další scénář, který MPO a MŽP posuzovalo. Jejich výhled byl do roku 2030. My se ale musíme dívat dál!

Ještě jednu poznámku. Před třemi lety nakonec "zvítězil" jiný scénář. Po měsících jednání. Energetická strategie pro ČR do roku 2030 byla schválena... A dnes ji smetlo do koše jedno jediné prohlášení vlády... Dokud se nedokážeme v republice dohodnout na energetické strategii, která se alepoň 15 let nebude výrazně měnit, budeme mít v budoucnu problémy.

Jiří Tyc 18.1.2007 13:28

Re: Re: Re: rád bych na toto znal názor autora

zabývají tvrdé y - omlouvám se!

Petr Benes 18.1.2007 14:28

Re: Re: Re: rád bych na toto znal názor autora

Mate recht, energeticka otazka presahuje volebni obdobi a to je to nestesti. Jestli projde tahle zelena vlada, tak si zadelame na vazne problemy.

Mablung 18.1.2007 15:04

Re: Re: Re: rád bych na toto znal názor autora

Díky za odpověď.

Ještě by mě zajímalo, jestli bylo v té zprávě rozepsána struktura těch 16 % alternativních zdrojů a jak se toho chce dosáhnout.

A vůbec, je někde tato studie zveřejněna?

emp 18.1.2007 15:09

Re: Re: Re: Re: rád bych na toto znal názor autora

energetická koncepce je na stránkách MPO, myslím, že těch 16procent rozepsáno nebylo...

Jiří Tyc 18.1.2007 15:13

Re: Re: Re: Re: rád bych na toto znal názor autora

Původně navrhovalo MŽP tuším 21% a MPO tuším 14% v OZE. Potom se dohodli na 16%. Koukněte se do té koncepce a já myslím, že to tam bude i s tím, z jakých OZE by to mělo být: http://www.mpo.cz/dokument5903.html

Hezký den!

emp 18.1.2007 13:32

Re: Re: rád bych na toto znal názor autora

žádný "normálně" myslející jedinec by tento scénář nemohl schválit. Energetika založená na plynu je stejná, jako kdybychom elektřinu dováželi. Ropa se dá přepravovat i jinak než z Ruska, ale jak chcete přepravovat plyn?

Rusko moc dobře ví, jaký má strategický význam pro Evropu. A tady mluvíme v horizontu desítek let...  Silně jde ekonomicky nahoru Čína a v budoucnu může EU konkurovat, což už začíná dělat teď. Rusko tak nemusí být závislé na dodávkách Evropě a může určovat cenu, která jistě půjde výrazně nahoru.

Pokud má být "energetika" zdravá, musí mít více možností, z čeho elektřinu vyrábět, protože stačí zavření jednoho kohoutku, cena rapidně stoupne a ekonomika se propadne ....  

Jiří Tyc 18.1.2007 13:51

Re: Re: Re: rád bych na toto znal názor autora

Z Číny mám také obavy. Rusko zatím deklaruje, že chce mít s Evropou dobré vztahy, ale je to přece jen otázka peněz. Pokud v budoucnu Čína zaplatí za plyn víc, než Evropa, nikde není napsáno, že nemůže bát postaven plynovod kolem čínské zdi.

emp 18.1.2007 15:07

Re: Re: Re: Re: rád bych na toto znal názor autora

ano, asi tak. Peníze vytvářejí vztahy a bylo by naivní si myslet, že nějaká země bude dělat něco z "dobré vůle".  U nás se dost lidí pyšní nálepkou "evropan, obyvatel EU" V Rusku je EU převážně k smíchu. No, a když těch Číňanů  je víc jak třikrát víc, než je obyvatel EU.... Kdo ví...

Hans. 18.1.2007 15:10

Re: rád bych na toto znal názor autora

Používat zemní plyn pro výrobu elektrické energie je plýtvání s tímto přírodním palivem, které by mělo být používáno pro dopravu a chemický průmysl. Výroba elektrické energie by měla být pomocí uhelných elektráren, které budou mít minimální úlet prachu, SOx a NOx, a jaderných elektráren, které neznečišťují životní prostředí, po několika letech bude i nový reaktor na bázi Tocamac (málo nebezpečný odpad), a pak nebude třeba energii dovážet. 

ok 18.1.2007 11:57

jak mam verit demagogii?

Muzete mi vysvetlit, jak mam verit demagogii? To vam opravdu nestaci jen fakta a respekt k ideovemu protivnikovi?

Autore, vas clanek mi pripomina Urvalka. Vam opravdu nevadi, ze vyvazime elektrinu vyrobenou z neobnovitelneho ceskeho uhli?

Delfin 18.1.2007 12:03

Re: jak mam verit demagogii?

A Vam nevadi, ze vyvazime zbozi vyrobene elektrinou vyrobenou z neobnovitelneho ceskeho uhli?

ok 18.1.2007 12:13

Re: Re: jak mam verit demagogii?

Já bych si to uhlí schoval na horší časy, stejně plodí v severních Čechách jen destrukci - za pár let tam budou žít výhradně nepřizpůsobiví spoluobčané. Vy je chcete živit a starat se jim o práci, na kterou stačí? Tak velký region bez šikovných lidí, to jsou miliardové škody.

loizik 18.1.2007 12:15

Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

Ze nam neprozradite, cim tech 60% vyroby elektriny z uhli chcete nahradit?

ok 18.1.2007 12:22

Re: Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

Prozradím, ale vy mi na oplátku prozraďte, co budete dělat (tedy vaše děti a vnukové), až to české uhlí dojde.

Jinými slovy, české uhlí je nepochybně nahraditelné.

emp 18.1.2007 12:27

Re: Re: Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

bylo to tu již také zmíněno.. Celosvětově je uhlí docela dost. Polákům se vyplatí uhlí dovážet z Austrálie. Je to samozřejmě zhovadilost, zastávám stejný názor, jako Vy.. ale nejde "Jen" o české uhlí

Stredocech 18.1.2007 13:33

Jinými slovy, po nás potopa.

Co je nějaká budoucnost proti tomu, že Topolánek by v případě nedohody se zelenými musel jít od válu..

.

vita 18.1.2007 15:05

Re: Re: Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

Jádrem.

A teď vy...

ok 18.1.2007 15:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

Taky jádrem. Překvapení?

emp 18.1.2007 12:20

Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

Spalování uhlí je hřích, to bezesporu, ale otázkou stále zůstává, jak bylo psáno výše... jaký je rozdíl mezi vyvážením elektřiny z uhlí a výrobky, které na svou výrovu tu elektřinu z uhlí potřebují rovněž (auta, stavební materiál, a prakticky vše..) Problém severních čech je v tom, že by se měl postupně rekultivovat, těžko toho ale dosáhnete, pokud bude celoevropský deficit elektřiny

Delfin 18.1.2007 12:55

Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

Takhle, ja bych si take pral snizeni podilu uhelek na vyrobe elektriny, ale bohuzel mame dve moznosti uhli nebo jadro. Mimochodem pri liberalizovanem trhu s elektrinou v ramci EU nikdo nemuze nekomu zakazovat vyvazet/dovazet elektrinu. Proste volny obchod.

Kotec 18.1.2007 15:43

Re: Re: jak mam verit demagogii?

Čím větší přidaná hodnota, tím lepší. Logicky. Když už se musí země "huntovat", tak ať jsou z toho peníze na následné likvidace takového huntování. Můj osobní názor ale je, že bychom se bez 1-2 tepelných elektráren klidně obešli. Hned.

Stredocech 18.1.2007 17:08

Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

No vidíte, já si myslím totéž, nicméně bych je pro jistotu zakonzervoval. A pokud bych je provozoval, tak na dováženém uhlí, naše zásoby bych šetřil.

emp 18.1.2007 12:46

Re: jak mam verit demagogii?

jinak ještě poznámka...  Nemohu mluvit za pana Tyce, ale já jako "jakýsi odborník" nemohu mít respekt ke komukoli, který se snaží cíleně a za každou cenu mé zkušenosti a "vědění" vyvracet. To máte jako když budete mít jakéhosi exotického cizince a překladatele z exotického jazyka. Poté se k Vám "přifaří" ještě jeden překladatel, který exotický jazyk nezná, ale snaží se paralelně s Vámi překládat lidem pravý opak toho, než říká cizinec.

Proto je nejlepší, když se ten exotický jazyk naučíte, třeba samostudiem nebo na nějakých kursech... uděláte si vlastní názor, vždyť o to nám tady jde.  V hledání relevantních informací je kouzlo. Poté můžete vlastním názorem určit, co je správné a co není. Všimněte si také jedné věci. Paní Kuchtová nikdy nevyzývala k tomu, aby se kdokoli pídil po informacích. Pokud zjišťuje, že někdo má jiný názor než ona sama, snaží se, aby dostal informace jen a jen od ní či od zelených.  Zkuste se nad tím zamyslet.

jinak - Mně uhlí také vadí, ale proč chce paní Kuchtová odstavit Temelín a ne uhelky víte? 

Delfin 18.1.2007 13:06

Re: Re: jak mam verit demagogii?

ano, ano, nedavno Bursik tvrdil ze nam bude stacit par novych uhelek a ostatni bude OZE + uspory. Krasny to svet jednoduchosti reseni.

Stredocech 18.1.2007 13:36

Za odstavení uhelek nejsou "Jihočeské matky" placeny,

to je přece dostatečný argument.

Jiří Tyc 18.1.2007 12:51

Re: jak mam verit demagogii?

Přiznám se, že nerozumím Vašemu dotazu ohledně důvěry v demagogii... Jinak ideové protivníky respektuji, pokud dají na stůl nějaká fakta... Našel jste u zelených nějaká fakta o energetice s výhledem na 20 let?

Jinak o tom, jestli mi vadí, nebo nevadí vývoz elektřiny z českého uhlí nebyla v mém článku řeč. Ptáte-li se ale takhle přímo, odpovídám: Vadí mi obecně, že pálíme tolik uhlí. Raději bych viděl v republice další jaderku.

A pokud jde o vývozy, nebo dovozy, myslím si, že je lepší mít přebytek zdrojů, než jejich nedostatek.

Lodhéř 18.1.2007 13:07

Re: Re: jak mam verit demagogii?

Prosim Vás, to je snad jasné, když pracujete v jaderné elektrárně:-) Shoďte už ze sebe tu falešnou odpovědnost.Kdybyste pracoval v uhhelné elektrárně nebo vlastnil v podíl v Mostecké uhelné, mluvil byste jinak

emp 18.1.2007 13:11

Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

Nepracuji v uhelné ani jaderné aní žádné jiné elektrárně a nejsem spojen s CEZ, a souhlasím s panem Tycem.

Jiří Tyc 18.1.2007 13:42

Re: Re: Re: jak mam verit demagogii?

No není to jasné, když pracuju v jaderné elektrárně. A nemám žádnou falešnou odpovědnost. ;-D Já mám odpovědnost za bezpečnost elektrárny, pokud sloužím. Nové zdroje mají na starost jiní. Jinak kdybych vlastnil podíl v Mostecké uhelné, díval bych se na věc opravdu jinak a snažil bych se vydělat co nejvíc. Pokud však zůstanou zelení ve vládě řádově roky, snažil bych se svůj podíl v uhelné společnosti co nejdříve prodat a založil bych splečnost Windmill company. ;-)