3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nechoď eště pryč!

Bylo to dávno před lety, kdy voda se sypala a písek tek´, jak říkávali moudří starci v dobách, kdy se jim ještě nenadávalo do „starých bílých zločinců“. Tehdy, v té dávné době bylo plno věcí jinak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Musil 5.4.2022 7:34

Co znamená ve světě výstavby JE slovo "rychle"? Maďarsko podepsalo smlouvu s Rosatomem v roce 2014. Podle úplně aktuální zprávy ale teď Rusko smlouvu vypovědělo, aniž by se víceméně začalo stavět.

R. Vacek 5.4.2022 7:46

Pokud nebudeme výstavbě házet klacky pod nohy, Rosatom to dovede za 6 let - proto má nejvíc zakázek. Seznamte se, jak jim to jde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Rosatom

O. Musil 5.4.2022 7:54

Njn, Orbán házel Rosatomu nejspíš klacky pod nohy... Potíž je v tom, že Rosatom dlouho nic nestavěl v EU a chyběly mu certifikáty. Ve Finsku se ostatně taky staví už od roku 2014 a kdo ví, jak to teď dopadne.

R. Vacek 5.4.2022 8:02

V Evropě (Maďarsko nevyjímaje) máme velkou a poooooomalou byrokracii. Proto musel být v Maďarku úřad, který měl schvalování na starosti, pro svou pomalost, rozmetán.

https://www.neimagazine.com/news/newsnew-head-of-hungarys-regulator-confirmed-in-position-9371185

O. Musil 5.4.2022 8:29

Jen tak mimochodem - mohl by někdo odhadnout, o kolik (nebo spíš kolikrát) by s dnešními cenami oceli a vůbec všeho vzrostly náklady na výstavbu nové JE jako je Paks II oproti plánu.

R. Vacek 5.4.2022 9:25

Podstatná je cena peněz (inflace) a ne cena materiálu. Tady Rusko nabízelo rovněž výhodné podmínky, které u jiných dodavatelů neexistují. Maďarsko má fix cenu za elektrárnu, kdy celý úvěr poskytne Rusko a splácet se začne až po dokončení díla.

No nebral byste něco takového?

O. Musil 5.4.2022 13:23

Hmm, vy znáte tu smlouvu do detailu? Jestli tam není někde malým písmem azbukou, že při růstu cen materiálu na x-% se upraví cena o..., případně jiná podobná položka?

V. Církva 5.4.2022 8:34

Geniální! Závislost na ruském plynu řešit závislostí na vybudování elektrárny rusáky? Tak pokud je toto archeotyp středoevropana, čekejme studená desetiletí. Vyražení klínu klínem je skutečně geniální vynález!

Nepopírám, že rusové staví v posledních letech nejvíc, mají zkušenosti. Ale on rusácký plyn taky byl nejlevnější, kvalitní a doprava a těžba se zkušenostmi.

Je třeba postavit jaderku těmi na které budeme moct tlačit aby to bylo rychle. To rusové nejsou ani ve snu! Protože nějaké zkušenosti máme, měli bychom udělat nějaké join venture a časem stavět jaderky i v jiných zemích.

R. Vacek 5.4.2022 9:20

Ale my stavíme jaderky po světě právě s Rosatomem. To je další výhoda. Rosatom zaručuje i to, že bude značná část realizována našimi zaměstnanci.

Co bychom za to dali, kdyby nám před 2.sv. válkou nacistické německo bylo ochotné prodávat své tanky, letadla, munici.:-)

P. Rada 5.4.2022 6:56

Pan Vlk si asi pamatuje ledacos s minulosti ale naopak pozapomíná že se jevům dá přiřadit i míra. Příznačně tématu pak v nárocích na spotřebu energie a konkrétněji té tepelné v obydlí.

Pokud by navíc začal s takovými daty i počítat pak by mu mohlo vyjít, že ušetřit při vytápění jen snížením průměrné teploty s 22 na 19C se dá v podmínách většiny míst u nás uspořit zhruba čtvrtina energie.

Ještě výraznější rozdíl ale může nastat oproti minulosti v nárocích konstrukce budov na míru vytápění. Podle dnes normou povolované tepelné ztráty staveb - oproti těm které se stavěly ještě do 80tých let, je totiž náročnost na vytápění asi pětinová při asi pětileté návratnosti investice do zateplení. U zcela pasivních domů kterých se ale kolauduje sotva desetina pak dokonce nulová a to i když náklady na výstavbu nevyrostou o více jak desetinu s celkových.

Pokud by takto důsledněji uvažoval a dokonce konal - pak by si ho možná i něžné pohlaví s jeho okolí pro leší tepelnou i finanční situaci oproti jiným dravcům více považovalo a mohl by se naopak bez uhlí v hlavě v realitě doslechnout: ... "Nechod eště pryč".

R. Langer 5.4.2022 7:06

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku! Lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

J. David 5.4.2022 8:00

Nu nevím, viděl pan P.Rada někdy kamna (špórhélt), má kamna, či vůbec ví, co jsou to kamna a jak se v nich topí? Tihle zelení kriplové by byli zábavní, pokud by nebyli ve své podstatě nebezpeční. Kulový mají co na práci, tak si sedají na Nuselák, matičky zelené místo kojení, dojčata tahají na zelené kravály, kdy i vodník na topole podle skal, bere roha, neb nemá ekologickou niť, aby si mohl ušít v klidu kabátetek, na veselku při svitu Měsíčku. Nu, proč to glosovat, pan P.Rada v pasivně tepelném budoáru své ztuhlé prsty na klábosnici kompu i7 a teplotě GPU/CPU/Motherbord v okolí 90. stupňů Celsia, RPM luftníku okolo 1800. Pan P.Rada svůj komp zajisté pohání ekologicky, něco jako šlapání měchů pro varhany.

P. Lenc 5.4.2022 8:09

R^;-(R^

P. Rada 5.4.2022 8:17

Pane Davide nejenže nevíte - ale protože jsem zde o způsobu jak mám zajištěnou tepelnou pohodu domova muž mnohokrát psal - zřejmě nechcete o takovýchto okolnostech vědět více.

Odklon od tématu energetiky k jízlivosti až jedovatosti jsou vám zřejmě řešením telelné náročnosti budov - tuto cestu ale komentovat nehodlám.

R. Langer 5.4.2022 8:21

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku! Lžeš, jako když Rudé právo tiskne! Vůbec jsi neukončil svou uhlíkovou stopu! ;-€

K. Filip 5.4.2022 8:24

R^;-D

Z. Lapil 5.4.2022 7:52

Fajn. Teď ještě tu trojčlenku. Totiž - máte i pravdu, ale jak dlouho myslíte, že by trvalo zbourat kolik -80 procent? - baráku a postavit je znovu v ekoverzi? A stejně nějakou spotřebu mít budou, ne že ne.

J. Lukavsky 5.4.2022 8:02

"zbourat kolik -80 procent? - baráku a postavit je znovu v ekoverzi?" Voplácat panelák polystyrenem je za chvíli a bohatě se to majitelům vrátí, jak vidíme kolem sebe. Navíc si nechají zavěsit pěkný balkon. J.L. end

V. Šťastný 5.4.2022 9:08

U paneláků momentálně není, dnes mimo ceny a nedostatku materiálu, problém. Problém je u podstatné části rodinných domů, které jsou třeba kamenné, bez hydroizolace, takže je klasicky zateplit ani nejde. Nehledě na to, že ne nepodstatná část jejich majitelů rozhodně nemá řádově statisíce na její provedení.

Z. Lapil 5.4.2022 10:02

Pravda, paneláky jsem si neuvědomil.

Ale TAK jednoduché to stejně není. Chci-li mít spotřebu na topení blízkou nule, nemůžu větrat venkovním studeným vzduchem a potřebuju nucené větrání s rekuperací a začne to být drahé a složité.

Co si vzpomínám, tak bytů v socialistických panelácích je milión kousků, což hraje na nějakou třetinu obyvatel. Takže správně bude 60 procent, možná necelých.

O. M. 5.4.2022 9:23

Hele, Rada, to myslíte opravdu vážně, že náročnost na vytápění zcela pasivních domů je nulová? Takže když bude venku -10, těch +19 se v tom baráku objeví tak nějak samo? Gratuluji, nejspíš jste objevil perpetuum mobile! Nebo bude stačit, že si to tam zadejchám?

J. Tulejová 5.4.2022 6:39

Nevěřím, že tato vláda se vzchopí a že Fiala bouchne do stolu. Budeme vozit uhlí z Austrálie a budeme se o něj přetahovat s fabrikami a MPA na nás bude řvát něco o dvou svetrech, dále budeme vyrábět elektřinu pro jiné a poníženě žebrat, aby nám tu naši elektřinu draze prodali.

J. Nový 5.4.2022 6:44

Jak poníženě? Proč poníženě? Musíme být hrdí, že zachraňujeme EU

P. Dvořák 5.4.2022 6:46

Zachraňujeme planetu!!!!!

J. Nový 5.4.2022 6:35

To je strašně starosvětský názor...topit uhlím...bolševici trpěli hlady a zimou a bojovali za svoji pravdu a vyhráli. Pojďme i my, demokraté, to udělat stejně. Mrznout, hladovět, ale vítězit. Když se aktivisté přilepí k silnici a za půl hodiny se odlepí, to je reklama na boj. Ať se přilepí na týden, dva, to už budou ve zprávách i na druhé straně zeměkoule. To je boj za demokratickou budoucnost...

R. Langer 5.4.2022 7:07

Já bych je tam přilepil parniválcem... :-P

M. Mucha 5.4.2022 6:21

Pan Vlk opět R^R^R^

V. Mokrý 5.4.2022 6:31

Jako vždy.

Jenom aby Nám zde na NP, vydržel !!

J. Jurax 5.4.2022 2:06

R^R^R^

A co se dá udělat hned - vykašlat se na povolenky a když budou v bruseli kničet, praštit pěstí do stolu. Nebo líp do těch kničících.

A taky zastavit podporu občasných zdrojů energie na dvě věci a na zdražování elektřiny jsoucích a vypadnout z lipské energetické burzy - to druhé udělali třeba Francouzi, respektive ti tam vůbec nevlezli.

Jenže - umí Fiala bouchnout pěstí aspoň do stolu, a ještě v bruseli?

S. Ševeček 5.4.2022 1:25

"Teď to chce vládu krizového štábu. Expertů jednajících včas a kvalifikovaně. Vládnou nám maňásci PR agentur. Neřeší ani obludnou destrukci. Umí jen vyčpělá zaklínadla. Úlitby cizím principálům. Groteskní výmluvy a nejapné pomluvy. Výhrůžky každému, kdo hlesne pravdu. Obětí vlastní propagandy je tak i vláda. Děravé vzdělání většiny ministrů tomu nasazuje korunu. „Genderově vyváženě“, jak jinak.

Lidé čekají jinou politiku. Zkrocení nehorázné lichvy a parazitní spekulace. Energetická drahota padá na jejich konto. Proudu i plynu není o nic méně než dřív. Jen stát, neřízený cizí mocí, zajistí i obživu těm, koho doba vyhazuje z kola."