7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Na koho se obracet při stávce za klima?

Na stránkách Greenpeace vyšel příspěvek jednoho z organizátorů české účasti ve „Stávce za klima“. V něm se přihlašuje k energetické vizi Greenpeace Energetická [r]evoluce a k jejich ekologickému aktivismu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 12.3.2019 11:21

Dodal bych jen,

že plyn je moc dobrý na zálohování nespolehlivých OZE. V tom energetickém mixu.

M. Prokop 12.3.2019 11:07

Re: souhlas s pane Wagnerem, ale...

Šejna udatně bojuje se svými představami o úderkách, už dlouho. S realitou to nemá nic společného.

V. Novák 12.3.2019 11:04

Re: Jsem pro racionální diskusi.

Z "vyhořelého" paliva se vyrábí MOX - viz https://cs.wikipedia.org/wiki/MOX_palivo.

Z U238 se v množivých reaktorech jako jsou ruské BN-600 a BN-800 mění přes Np239 na Pu239 použitelné jako palivo. Stejný reaktor může MOX s Pu239 a dalšími transurany "spalovat" a získávat energii. Předchůdce BN-600 reakto BN-350 byl používán na odsolování mořské vody a fungoval 1973-99.

V. Wagner 12.3.2019 10:48

Re: Jsem pro racionální diskusi.

4) Pane Rada, zase tvrdíte nesmysly, o kterých už jsme mnohokrát diskutovali. Trochu se podívejte na to, jak reálně funguje pojištění a pojišťovnictví. Většina subjektů (ne-li všechny) mají pojistku, která by nehradila potenciální úroveň dopadů škod. Pokud by dopravní společnosti, které třeba přepravují plyn nebo ropu měly být pojištěny na potenciální havárie, které mohou nastat při průjezdu městem či v přístavu, které zdevastují jeho velkou část ( a takové se staly), kdyby měly být nejen chemické průmyslové podniky či přehrady pojištěny stejným způsobem, jaký požadujete u jaderných elektráren, tak by žádný z nich nemohl fungovat. Jaderné elektrárny jsou proti nim pojištěny nadstandardně. Vy dobře víte, že celé to tažení jaderných aktivistů, které požaduje jiný způsob pojišťování u jaderných zařízení, je čistě účelové a s realitou nemá nic společného. Stejně tak u Fukušimy (o té jsem prostudoval a napsal opravdu hodně materiálu) by sice kontaminace při jiném směru větru mohla být větší, ale, vzhledem k tomu, že by to nebyl řádový rozdíl, tak by to nevedl k dramatickým rozdílům. Opravdu by Japonci nešly ekonomicky ke dnu, nic by se také nezměnilo na tom, že dopady přírodní katastrofy byly daleko vyšší než té jaderné a i s tím se dokázali Japonci vypořádat. Pokud jde o bezpečnost bloků, tak ty současné, zvláště po postfukušimských úpravách, opravdu nehrozí havárií.

V. Wagner 12.3.2019 10:48

Re: Jsem pro racionální diskusi.

Tak se pokusím opět upřesnit:

1) Je rozdíl jestli Vy mluvíte o století a já o staletích. Navíc, na rozdíl od toho, co mi podsouvá pan Milan V., tak já opravdu nemyslím, že by mělo jít čistě o jádro, ale o vhodný mix obnovitelných a jaderných zdrojů, který by postupně nahradil zdroje fosilní. A pochopitelně spojený se snahou o efektivní snižování energetické náročnosti. V takovém mixu by pak mohlo jádro stát celkově za čtvrtinou produkce. A při takovém přístupu je paliva nejméně na ta staletí dostatek. Rychlost výstavby v tak masivním měřítku, aby došlo k rychlému omezení emisí, je problémem všech zdrojů a pochopitelně se musí nastavovat tak, aby se jejich potenciál využil co nejefektivněji. Ovšem, na rozdíl od kampaně za klima si osobně nemyslí, že by tam byly tak drakonické lhůty, jaké deklarují.

2) Reaktory BN600 a BN800 nejsou ve zkušebním provozu, ale v komerčním provozu, jako klasické elektrárenské bloky pro zásobování města. Je pravdou, že to nejsou zatím komerčně nabízené bloky, to bude až BN1200. Ale to, že takový komerčně nabízený blok není k dispozici již nyní, je dáno důvody, které jsem popsal. Pokud se lidstvo rozhodne pro využití jádra k reálnému rychlému omezení emisí, tak jejich zavedení může být poměrně rychlé a určitě dostatečně brzy na to, aby nevznikly problémy s nedostatkem paliva pro jaderné zdroje.

3) Já jsem vůbec nemluvil o dotačním podvodu v ČR, ale obecně o deformaci trhu a ceny silové elektřiny vlivem dotací do OZE, které vedou k tomu, že se musí dotovat i jiné zdroje. Už dnes (vlivem vyšších cen plynu i uhlí, emisních povolenek a snižování přebytku výkonu) se průměrná cena silové elektřiny blíží 50 EUR/MWh, tedy ceně, která při vhodném finančním modelu odpovídá ceně, při které je jádro konkurenceschopné.

V. Kolman 12.3.2019 10:38

Re:

Největší slabinou vámi uváděného ekologického způsobu života je pane Rado fakt, že jen málokdo je ochoten se (aspoň trochu) uskromnit ve svých požadavcích a chce stále více.....více.....více.....

Na tohle (a přemnožení) lidstvo v nedaleké budoucnosti také bídně zajde :-(

Oteplování/ochlazování, ať už globální, nebo místní je už jenom takovou malou třešničkou na vrcholu dortu.

V. Kolman 12.3.2019 10:26

Re: Pane Hašku

Víte pánové Šejno a Hašku, kolik CO2 vzniká při výrobě piva???

Vypínám P.C. a jdu do osvěžovny taky :-))

P. Lenc 12.3.2019 10:13

Re: Kdybych byl v pozici Ruska, tak bych

Přesné pane Novotný!Nakonec, dnes již před lety zemřelý německý politik řekl, že když smícháš zelenou a rudou, tak vznikne ošklivá hnědá.Ten člověk byl vizionář.

M. Mikulec 12.3.2019 9:54

Já nevím,

proč rostlinstvu nedopřát fotosyntezu. Nebo už je plán NWO přestavět naš starobylý organismus na trávení chemikálií a synteticky vyrobených otravin? Bez CO2 se neurodi obilí.Mel by to někdo těm blbům, co jim nejlépe svědčí protestovat v ulicích , říct. To je zajímavé, kolik volného času mají. Nežijí oni nakonec také z fotosyntézy, neb je to pohodlné?:-))

J. Novotny 12.3.2019 9:48

Kdybych byl v pozici Ruska, tak bych

také platil užitečné idioty, aby odstřelili jadernou energii u zemí, kam chci dodávat plyn.

P. Kremla 12.3.2019 9:45

Re:

100 kWh ročně na vytápění rodinného domu? To jako vážně?

Š. Hašek 12.3.2019 9:39

Re: Pane Hašku

Až na detaily jsme na stejné lodi. Je to na hospodu, písemně zdlouhavé.

P. Rada 12.3.2019 9:38

Re: Jsem pro racionální diskusi.

Pane Wágnere souhlasím, že jsme o tom už pár slov vyměnili a děkuji za reakci ale zřejmě jsme si doposud neporozuměli.:

1. Pro současné reaktory je palivo zhruba na století. Vy sice přitakáváte ale neodpovídáte jak by to bylo v případě nárůstu jejich četnosti za který lobujete odvolávkou klima. V případě tak masivního nárůstu aby se významě snížili imise a docílilo se kýženého doadu na zpomalení změny klimatu např v horizontu 50let by se pro četnost realizací dostavilo nevyužití konstrukční doby. Tj investice do JE 3+ by se staly nenávratné a jen by prohloubily celospolečenskou zadluženost podobně, jako když si někdo koupí to co v životě nevyužije.

2. Zaměnujete zkušební provoz s tím co kdo nabízí na trhu a pro co platí mezinárodní právo - licence. Pokud se mýlím tak uvedte který reaktor 4 generace připadá např. jako dostavba komplexu JETE v úvahu.

3. Dotační podvod který se ve FV uskutečnil v ČR podobně arogantně jak velká privatizace není pro mě argumentem ekonomické efektivity. Pro Vás zřejmě ano.

4. Politický zákaz jak o něm hovoříte s hlediska Německa má podstatu v tamních typech reaktorů které s principu konstrukce mohou hrozit havárií. Dnes nejspíš uměle teroristicky navozenou. Fyzikální podstata problému tkví v pokračující produkci energie i po odstavu. Prakticky žádný energetický reaktor starší konstrukce proto nezvládává pasivní samo-dochlazování nebo alespon zabezpečení proti úniku do okolí. V důsledku případného roztavrení reaktorů toho hrozí v hustě zalidněném Německu katastrofálním dopad na tamní ekonomiku. Žádná pojištovna totiž u žádného reaktoru nehradí už ze zákona potenciální úroven dopadů škod. Konkrétně v ČR zákon stanoví limit odpovídající jen asi procentu potenciálních škod. To je umělou dotací jádru až navozením podmínek tolerance krádeže. Japonci měli ve Fokušimě štěstí v neštěstí, že tam uniklou radiaci dominantně odvál vítr a smyl déšt do oceánu - jinak by šly neodvratně ekonomicky ke dnu. Podobně precizní němci si to zřejmě uvědomili.

P. Zinga 12.3.2019 9:35

Nejen pro pana Šejnu:

https://www.eike-klima-energie.eu/2019/03/11/betrachtungen-zum-thema-klima/

Úvaha vědce, nepopírajícího tzv. skleníkový efekt CO2 (zárověň ale upozorňuje, že pojmenování je zavádějící), dokazuje ale, že tento nemůže mít vliv na změnu klimatu, který mu přisuzují klimaalarmisté. Želbohu, text pouze v němčině.

M. Šejna 12.3.2019 9:32

Pane Hašku

I já jsem v ropné a plynové úderce. Jezdím autem a topím zemním plynem.

Narozdíl od úderky popíračů ale vím, že vypouštím do atmosfery CO2. Narozdíl od nich vím, a nepopírám, že to má vliv na globální oteplování. Narozdíl od nich nepopírám, že současné oteplování zavinila lidská činnost.

Narozdíl od úderky klimaalarmistů zas vím, že se nehodlám nijak uhlíkově omezovat, pokud nejsem zatím schopen používat jiné formy energie. Narozdíl od klimalarmistické uděrky vím, že adaptace na teplé klima je pro lidstvo levnější, než boj proti oteplování.

Š. Hašek 12.3.2019 9:23

Re: souhlas s pane Wagnerem, ale...

Jsou všeliké úderky, pane Šejno. Mám dojem, že úderka uhelná není až tak velká/nebezpečná. V úderce ropné je každý majitel auta, i když si to nepřipustí.

Je tady úderka katastrofická, namyšlená, lačná peněz a rozhodování. Velká, školící občanstvo ve strachu. Jako nástroj používá CO2. A vyžívá se v simulaci dějů podle svých dat. A nechce znát klimatická data stará pouhých 15 000 let.

Ve všech těch úderkách není moc profesorů, tedy profesorů přírodních dějů na Zemi staré školy.

P. Zinga 12.3.2019 9:17

Včera tomu bylo osm let,

co byla poškozená atomová elektrárna Fukušima. Zelenými idiology je tato událost prodávána jako "atomová katastrofa", přitom se jedná o katastrofu přírodní: zemětřesení o síle 9,1 posunulo osu Země o 16 cm! Bodejť by ne, když mělo sílu 780 milionů hirošimských bomb.

Ano, elektrárna byla poškozena, ale nikdo neumřel na následky radioaktivního záření, řada obětí padá na vrub nezvládnuté, panické reakce. Samozřejmě se ukázaly nedomyšlenosti při stavbě, např. záložní generátory stály v nedostatečné výšce, takže byly zaplaveny.

Japonsko se z této katastrofy poučilo a znova rozjíždí provoz atomovek, s rozsáhlými bezpečnostními úpravami. Pro němčináře:

https://www.achgut.com/artikel/fukushima__acht_jahre_danach_weltuntergang_eine_bilanz

K. Janyška 12.3.2019 9:15

Lidem zoufale chybí vzdělání o tom, co je to lidský svět

ve skutečnosti. A potom to nabírá takové obludné rozměry jako je například Greenpeace.

Mohou za to však zejména rudočerní socialisté, kteří takové vzdělání blokují, neboť rudé a černé naházelo do jednoho zločineckého pytle... Dzp.

M. Šejna 12.3.2019 9:02

souhlas s pane Wagnerem, ale...

Souhlasím s panem Wagnerem, ale tady na Psu je jeho článek zbytečný. Místní úderka popíračů mu vysvětlí, že není potřeba omezovat emise CO2, protože CO2 není skleníkový plyn, a pokud ano, tak ho do atmosfery nevypouští člověk.

Z uvedeného důvodu mu uderka popíračů vysvětlí, že můžeme vesele dál masivně spalovat uhlí a ropu v elektrárnách, protože to nemá vůbec žádný vliv na klima.

P. Zinga 12.3.2019 9:01

Jděte už s těmi ermisemi do háje!

Jak může vzdělaný člověk psát o "obnovitelných zdrojích energie"?

Žádné nejsou!

Celý humbuk je založen na lži.

Ale má autor pravdu alespoň v tom, že ukazuje, jací jsou ti klimaalarmisté idioti.Škodná, která by se měla likvidovat.

P. Rada 12.3.2019 8:56

Re:

Pane Kubů mám za to, že možná i Vy o racionálních možnostech víte - jen je nejspíše opomíjíte. Připomenu některé: ---- Pracovat co možná v místě bydliště a když tak cestovat co možná hromadnou dopravou.--- Obydlí zatelit na ekonomicky návratnou úroven cca 20let a vybavit rekuperací...--- Rozvíjet vzdělanost, otužilost...--- Využívat energie i místě dostupné (každý čech dostává solárně 1MWh ročnně zdarma) a vytvářet si životní prostředí takové aby se nemuselo jezdit daleko za rekreací --- Rozvíjet energeticky nenáročné technologie na základě recyklací ... Možností je ale daleko více. Obecně se v rozvinutějším světě stále více hovoří o společnosti nerůstu. (https://cs.wikipedia.org/wiki/Ner%C5%AFst) Čechy jsou v tomto ohledu zvláště energeticky spíše skansenem evropy.

Osobně se na TV už řadu let skoro nedívám, znechucuje mě hlavně reklama. Pořad Star- dance jsem ale shlédl celý ale rád u známých. Vlastním sice auto ale používám ho jen když je to opodstatnělé např převozem nákladu nebo momnetální časovpo nedostupností. Oblečení mám až nadbytek ale povětšinou typu sekáč. Peru průběžně ale s předehřevem vody solárními panely využívanými jako převažující typ energie na vytápění pečlivě zaizolovaného domku - momentálně dávají 6KW, ročně 100KWh. Většinu jsem montoval a udržuji svépomocí.

Výsledek je zhruba ten, že oproti minulosti když k vytápění toho samého bylo potřeba 20q koksu dnes stačí teplovodní solár zálohovaný na zimu dvěma kubíky kvalitně proschlého dřeva a tepelným čerpadlem. Pokles spotřeby el. se takto podařilo docílit podobně velký. Příliš si tedy sice v možnostech "nevyskakuji" ale vím, že spokojeně a bez stresu s energetického nedostatku takto žít lze.

V. Wagner 12.3.2019 8:43

Re: jaderný ekologista

Pane Milane V. na příspěvky Vámi použitého stylu, které nejvíce vypovídají o jejich autorovi, asi nemá cenu reagovat. Ale přesto. I v tomto mém článku je jasně zdůrazňováno, že musí být energetický mix přizpůsobený podmínkám v daném regionu. Na konci odkazuji na cyklus článků, který jsme napsali s kolegy. A tam je o jádru jen jedna část z mnoha. Ostatní se věnují dalším zdrojům.

Víte, pane Milane V. mě nevadí, když má jiný názor, než já. Štve mě, jen když lže a manipuluje. Z toho, že se odvoláváte na mé texty na Oslovi o Fukušimě, tak usuzuji, že jste je četl. Takže víte, proč se uvažuje o vypouštění vody, která byla očištěna od všech radionuklidů, kromě tritia, do moře. Tritium vzniká i v přírodě v interakci částic kosmického záření s jádry v atmosféře. Pokud tedy tuto vodu dostatečně naředíme, tak je její radioaktivita pod přirozenou radioaktivitou přírodních radionuklidů (draslíku 40, produktů rozpadů uranu a thoria a zmíněného přírodního tritia). Z enviromentálního hlediska to tedy není žádný problém. Také jste určitě četl v těch mých článcích, proč je to problém společenský, hlavně pro rybáře.

Pokud jste ukázkou těch mladých a představitel mladé generace, která stojí za stávkou u nás, tak bych to považoval za dost velkou katastrofu. Protože tak ubohá schopnost uvažování, diskuze a argumentace je opravdu až šílená.

M. Mikulec 12.3.2019 8:31

Re: Jsem pro racionální diskusi.

Ekologické aktivity by se mohly napřít směrem, jak naložit s vyhořelym palivem. A také jak využít uran 238.

P. Manda 12.3.2019 8:30

Re: jaderný ekologista

spíš to vypadá, že do žádné školy nechodil. Možná jen do nějaké výplachárny.

V. Wagner 12.3.2019 8:22

Re: Jsem pro racionální diskusi.

Pane Rado, o těchto věcech jsme už diskutovali několikrát. Dobře tak víte, že nemáte pravdu. Přesto lži opakujete neustále. Takže popořadě:

1) Uranu pro klasické reaktory je na staletí. Těžitelné zásoby silně závisí na ceně uranu (připomínám, že cena paliva je malou částí nákladů na energii z jádra). V současné době je cena velmi nízká, i to je důvod proč se v Evropě těží pouze na jednom místě (ve Španělsku), i když jsou zásoby na řadě míst tohoto kontinentu. Poznání zásob uranu velmi zaostává za poznáním zásob ropy a uhlí. I o ropě se už za mého mládí říkalo, že (v té době do roku 2000) nevystačí. Navíc můžete využít recyklací a používáním paliva MOX, na které jsou reaktory III, generace připravené, efektivitu využívání uranu zvýšit. I takto lze využít část uranu 238.

2) Rychlé reaktory v komerčním provozu už jsou. To, že to není v masivnějším měřítku je zase otázka postoje společnosti k jádru. Pokud nechce na základě kampaně Greenpeace více jaderné bloky používat, není příliš tlak na využití komplikovanějšího typu reaktoru.

3) Pro jádro by stačilo odstranění dotací na obnovitelné zdroje. V tom případě by tržní ceny při využití vhodného finančního modelu stačily.

4) I kdyby Německo prostě jen na základě kampaně Greenpeace nezavřelo fungující jaderné bloky, které mohly bezpečně běžet několik desetiletí, mělo by dramaticky nižší emise. Velká část ceny nových jaderných bloků je vysoká cena peněz a pojištění investičního rizika, které jsou dominantně dány politickým rizikem, že tuto dlouhodobou investici zmaří politický zákaz vyvolaný právě kampaní organizací, jako je Greenpeace. Velká část prodloužení přípravy a výstavby a tím i finančních nároků jde na vrub překonávání různých formálních obstrukcí realizovaných právě zmiňovanými aktivistickými organizacemi.

J. Pokoutný 12.3.2019 8:15

Re: jaderný ekologista

nejste vy také žákem střední umělecké školy, případně gender studies? Protože kdyby ano, pochopil proč víte lautr p.. o přirozené radioaktivitě v přírodě. Zkuste načíst třeba něco o radonu v místech, kde se v ČR nikdy nedolovalo, a pak kažte (ale držte se faktů; víra sice uzdravuje (jako placebo), a toť asi tak vše.)

Milan V 12.3.2019 7:56

jaderný ekologista

pan Wagner Vám hloupým poradí:všechny problémy vyřeší jádro, čím víc jádra tím líp. A nestydí se za příklad dávat třeba stavbu jaderné elektrárny Olkiuloto ve Finsku, která neběží ani po 19 letech a bude nejdražší jadernou elektrárnou světa. A když je pan Wagner na jiném fóru (Osel.cz) tak zase radí Japoncům že nejlépe bude zlikvidovat 800 obrovských nádrží s radioaktivní vodou po havarii ve Fukušimě tak, že se budou POZVOLNA vypouštět do moře a tedy se naředí tak aby nebyl překročen limit přípustné radioaktivity.

P. Manda 12.3.2019 7:44

a vyřešeno

https://www.lidovky.cz/svet/nechci-rodit-abych-zachranila-svet-desitky-zen-se-zrekly-budoucich-deti-kvuli-globalnimu-oteplovan.A190311_172845_ln_zahranici_krev

R. Tichý 12.3.2019 7:36

Tak tohle byl Vas nejslabsi prispevek za dlouhou dobu.

Mozna byste nel v patek vyrazit za zaskolaky a vysvetlit jim, ze opravdu nepotrebuji "kazdy nesic" nove veci, ktere jim prodavaji jejich idoly na yotube.

K. Kubů 12.3.2019 6:47

Pane Rado,

Protože Neviditelného psa sleduji pravidelně, troufám si tvrdit, že racionální diskuse s Vámi je svým způsobem jistý druh masochismu. Ale nevadí, člověk nemá vzdávat dobrou věc bez boje.

Zkuste tedy prosim v rámci racionální diskuse nastínit věcně a racionálně Vaši vizi "podstatně nižší úrovně konzumu", která povede k udržitelnému rozvoji závislém pouze, jak chápu Vaší argumentaci, na obnovitelných zdrojích energie.

Zkuste prosím uvést praktické příklady typu "nebudeme se dívat na televizi", "nebudeme jezdit vlastním autem", "budeme mít jedno oblečení a prát ho jednou týdně". Takové příklady často vydají za hromadu vzletnych frází.