27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Klub důchodců?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
David 12.5.2008 4:35

Ještě závažnější situace je u energetického strojírenství.

Lidí, kteří vědí jak vyrobit jaderný reaktor a postavit jadernou elektrárnu tu mnoho nezbyde; odborníků i na klasické věci jako je turbína o velkém výkonu(stovky až tisíce MW) též ne.

Sice si lze takové věci nakoupit v cizině (takový Siemens by si to tu rád propachtoval, že), ale poptávka začíná výrazně přesahovat nabídku. A výroba kvalifikovaného inženýra trvá zásadně déle, než těch papírových pět let studia VŠ. Nemluvě i o nutných investicích do výrobních kapacit - ono ta tlaková nádoba reaktoru či tisíce megawatový turbína nelze na koleně vyrábět.

Kanuk 12.5.2008 3:14

Re: dotaz

Jak to vypadá, autor tabulek nemluvil jen o ČEZu, ale o energetice celkově. Což je poněkud rozdíl.

Kanuk 12.5.2008 3:11

Re: Jakýpak problem?-dodatek

Mám na mysli děti ve školách.

Papouch 12.5.2008 0:38

dotaz

ta cisla vypdaji presvedcive, ale neprojevuje se tam spis trend "co se da, outsourcovat"?  To pak v puvodni firme zustane opravdu jen management a cast nejdulezitejsich zamestnacu. Zbytek je castecne papirove, castecne doopravdy najiman od subdodavatelu. Napriklad s  IT (sprava systemu, vyvoj internich aplikaci) se to u velkych neIT firem (banky, telco) dela bezne, protoze je to skutecne efektivnejsi nez to provozovat ve vlastni rezii. Mimo jine i proto, ze pri pripadnem nahrazeni stavajicich zamestnancu pracovitejsimi zustane Cerny petr propousteni v ruce nekomu jinemu.

Takze pro CEZ je asi vyhodnejsi si najimat cele externi firmy, nez mit vlastni uklizecky, ucetni, personalisty, drevorubce stromu pod draty...

Kanuk 12.5.2008 0:34

Jakýpak problem?

Dovezou se Číňani. Vždyť v ČR už pomalu jenom Vietnamci a jiní Asiaté dovedou spočítat kolik je 2+2. Nebo malou násobilku, ať jsem pes.

Corsini 12.5.2008 0:27

Na co nám další komise,

když o naší energetice se má dle Lisabonského diktátu hlasovat v Bruseli?

tmoravec 12.5.2008 0:17

diky

velmi zajimavy a bohuzel docela smutny clanek. diky moc

tm