27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Klub důchodců?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JJ 12.5.2008 14:22

Re: podstata problému???

Zamestnani na cely zivot uz dnes nefunguje. Je minimum firem, ktere tento model maji, protoze to neni konkurenceschopny model. Automobilka v Koline domy postavila ...

Ale co se tyce vzdelavani, tak je tu problem s tim, ze mladi technici klidne pujdou jinam - zvlaste ti nejlepsi s par lety zkusenosti. Skol je u nas dost a nemyslim si, ze by mel CEZ nejaky velky problem. Spis si myslim, ze nekdo nekde byl na mezinarodni konferenci a toto bylo jednim z temat.

Skoroprduch 12.5.2008 14:21

Provozní personál

Ve firmách velké energetiky (elektrárny / teplárny) provozní presonál "zraje" 3-5 let. Toto se dá celkem zvládnout. Obsluha si musí osvojit provozní předpis a potom získat provozní zkušenosti na daném zařízení. Výrazně horší to je ve firmách které velkou energetiku staví a uvádějí do provozu. Provozní personál energetického zařízení má povolenou obsluhu pouze na zařízení které odpovídá provoznímu předpisu. Technici uvádějící zařízení do provozu přijdou k zařízení které je mrtvé a zkouškami a seřizovacími pracemi se musí toto zařízení uvézt do stavu kdy odpovídá provoznímu předpisu. Technici schopní provádět tyto práce jsou dnes v předdůchodovém a důchodovém věku. Dříve se rekrutovali z již provozovaných energetických zařízení a po nějaké době spolupráce s pracovně starším kolegou začali pracovat samostatně. Pro mnoho byla motivací možnost práce v zahraničí. Tato motivace pominula a výdělky jsou v tomto oboru celkem nic moc - bez přesčasů je to průměr. Přesčasy není možno dělat protože okamžitě jsou do firem tlačeni nezaměstnaní a protože je zde velká zodpovědnost a tlak na stálé vzdělávání v oboru nikdo dlouho nevydrží a raději lidé přecházejí do klidnějších profesí. Zkušební technici se nedají najít na každém rohu a tlak na ceny zakázek zlikvidoval tuto náročnou profesi. Bez těchto techniků se energetika uvádět do provozu nedá. Mnoho firem dokáže železo smontovat, málo firem dokáže ze železa udělat energetické zařízení. Jsem hodně pesimistický jak bude pokračovat další vývoj.

JJ 12.5.2008 14:18

Re: trend doby

Ted je otazkou, kdo je na tom lepe - tan technik, ci ten s MBA?

Tino 12.5.2008 14:18

Re: Re: Re: Re: Re: Spolehlivost, zkušenost?

To je fakt, že po ostatních je jim prd. Bezplatně u nás nic není, tedy ani právní pomoc odborů. Vzájemně se podporující zaměstnanci si vydobydou nějakou tu výhodičku u zaměstnavatele, snad i navýšení platu o valorizaci. Když se ale začne jednat o skutečných zájmech zaměstnanců, v kterých jde o podstatné zlepšení podmínek v práci, pak jsou dobří i ti "paraziti" protože by mohli případnou stávku bojkotovat a nátlak odborů by vyšel naprázdno a odbory by ztratily autoritu u toho "křoví" Jde ale o to, že ti zvolení odboroví bosi vůbec nejsou ochotní bojovat za podstatné zlepšení podmínek, protože to hrají se zaměstnavatelem a zajímá je politika s jejich společníky - soudruhy zleva. Takže vlastně nepotřebují kdejaké "parazity", protože v podstatě jim o nic nejde. Jde jim jen o udržení se na fleku. ;-)

JJ 12.5.2008 14:17

Re: Re: Re: Spolehlivost, zkušenost?

Nastesti MBA nemam a tak jsem v poho :)

JJ 12.5.2008 14:16

Re: Re: Re: Spolehlivost, zkušenost?

Blbost toho, kdo jej prijme.

Jura Jurax 12.5.2008 14:15

Re: Zelení zločinci a byrokrati z Brusele nastavili PARAMETRY

ČEZ akorát vydělává na té debilní fofrníkové bruselatůře - když imbecilní a podplacení politikové rozhazují prachy (samozřejmě cizí, resp. nás všech, svoje si hlídají) za blbiny, je hřích na akcionářích si nějaké nevzít, když můžete :-(;-(;-€(Y)

A Zelení jsou zemští škůdci, kteří mají po dopadení být vplétáni do kol na návrších ... ;-)

Jura Jurax 12.5.2008 14:11

Re: Re: Prožíváme krizi.

R^R^R^

Jura Jurax 12.5.2008 14:10

Re: Re: Re: Prožíváme krizi.

R^R^R^

Jura Jurax 12.5.2008 14:07

Re: podstata problému???

Brání snad ČEZu (ČEPSu) něco - brání. proč by vyhazoval vlastní peníze, resp. peníze akcionářů, a vychovávali si odborníky, když to můžou vyskuhrat od státu. Pikantní je, že stát je akcionářem ČEZu.

Tino 12.5.2008 14:06

Re: Re: Spolehlivost, zkušenost?

Pokud manažer maká deset až čtrnáct hodin denně, pak by tomu měl odpovídat i plat, který mu zajistí solidní přechod jednoho dne na klidnější pozici, anebo do soukroma. Za přínos v práci, který zajišťuje firmě životní existenci, pak je nějakých třicet až padesát tisíc měs. poněkud málo. Firmy ale nebudou platit nad svou existenční nutnost a tak manažeři u nás jsou silně podhodnocení(až na vyjímky). Nelíbí-li se, můžeš jít! Není to vůbec o sebevědomí, ale o tom co kdo víc unese a vydrží. Vydrží, než to jednoho dne rupne. A jednoho dne to rupne, na to můžete dát krk, protože firma práci jen přidává a spolu s tím i peníze pro které to zaměstnanec dělá. Ber, anebo jdi od válu - jiné řešení mu nikdo nenabídne. Úkoly jsou zadávané jednoznačně - ušetři milion-dva-deset! Nedokážeš?! běž, čeká na tvé místo další MBA! Jak se vypořádáš s daným úkolem mikoho nezajímá. Jen úspěšnost se musí dostavit, objektivní příčiny neúspěchu nikoho nezajímají.

Úspěšný manažer je u nás mýtus. Úspěšně se můžete udělat jedině sám pro sebe, tzn. najít uličku kde se přelijí prachy. Takže úspěšně se dá jedině nakrást! Pokud se rozhodnete pro poctivost, pak jste ve čtyřiceti odepsaný na nervy a začínáte znovu, tentokrát ovšem s daleko nižšími finančními nároky na život, tak abyste dokázal přežít a neuštvat se. :-)

portwyn 12.5.2008 14:06

Re: Re: Re: Re: Jakýpak problem?-dodatek

No, o dobrého fyzikáře (který neučí jen vzorečky) je nouze docela dost.

A pokud jde o ty inženýry - 1) proč by šli do školství za 60-70%-ní plat proti původní profesi? Kdybych se dnes rozhodoval co studovat, jdu na stavařinu nebo tak a školství se vyhnu obloukem,  2) nevím jak jiní, ale v HK jeden inženýr učí fyziku na gymplu a co jsem slyšel, tak dost blbě - bez názornosti atd. Tím nechci říct, že to technik učit nemůže, ale faktem je, že se zvyšujícím se nedostatkem VŠECH odborníků v technicko-přírodovědných oborech tohle určitě není řešení. Inženýrů bude málo a školství je těžko přeplatí...

Jura Jurax 12.5.2008 14:04

Re: Re: Spolehlivost, zkušenost?

sebevědomí bez zkušeností a vědomostí není arogance, nýbrž blbost

Jura Jurax 12.5.2008 14:02

Re: Re: Re: Re: Spolehlivost, zkušenost?

Přesně R^R^R^

Jura Jurax 12.5.2008 13:59

trend doby

V dnešní době, kdy se v manažerských kruzích bez jakéhokoliv uzardění stále běžně vychází z teze, že jeden mladý hoch s diplomem z vysoké školy ekonomického směru popř. ještě vylepšený s MBA bez problémů strčí do kapsy několik techniků po padesátce ... jojo, a jak nastanou průsery tím strčením do kapsy vyvolané, managoři se - pochopitelně v souladu se svým kariérním plánem - přesunou jinam, nejlépe výš; po několika takových výměnách se dostanou tak vysoko, že přestanou škodit - někteří se dokonce i něco naučí. A mezitím ti technici ty průsery řeší - a vyřeší, protože jinak bychom tu už byli dávno v perdeli ... :-D;-)

vita 12.5.2008 13:54

Re: Re: Re: Re: Spolehlivost, zkušenost?

Tak znova, Tino: člověk, který se nijak nepodílel na práci odborů - a to ani tím, že by dělal křoví - se pokusil na odborech parazitovat. Chtěl bezplatnou radu právníka, kterého si odboráři - ze svých příspěvků - platí.

IMHO udělali dobře.

Odbory jsou organizace VZÁJEMNĚ se podporujících zaměstnanců, kteří si zvolili nějaké bossy, aby prosazovali politiku, kterpu členové odborů schválí. Po parazitech, kteří by se rádi jenom vezli, je jim prd.

JJ 12.5.2008 13:42

Re: Pane Nejedlý, ještě jednou.

Dodavky plynu pro Prahu - tam bych strach nemel. Pro CR, to ano, to je ozevaha otazka, ale pokud plyn potece tranzitem do Nemecka, tak pro Prahu bude.

Decentralizovane male jaderne bloky zvysuji operacni rizika. Sice se to technikum libi, ale v praxi by tech bezletovych zon hodne pribylo. Stejne jako specializovanych zasahovych jednotek ..

JJ 12.5.2008 13:37

Re: Pane Nejedlý,

CEZ si to uvedomuje, proto taky vyboxoval zpatky distribucky a ma zahranicni expanzi.

Co se tyce odborniku, pokud existuji v tech garazovych firmach, tak by to velky problem byt nemel.

Tino 12.5.2008 13:35

Re: Pane Nejedlý, ještě jednou.

 Vy jste se nějak rozjel:-) Ale to už byste chtěl fakt příliš, když požadujete tak širokou koncepčnost. Ta komise by musela mít přímo celovládní rozsah. Jako príma fleky by to nebylo marný, ale nečekejte jakékoliv rozhodnutí od komisí. Daleko víc bych očekával od závislosti energetické firmy na sobě samé, ovšem jen v případě pestré konkurence. Monopolizace energetiky u nás je vražedná a zvláště proto, že má v ní spoluúčast stát. Slibovaná konkurenčnost prostředí v energetice se poněkud zahrála do autu a tak namísto snahy manažerů o zlepšení stavu se žádá po státu vyspravení děr. Komisí to rozhodně nezalepí!!

Zdeněk 12.5.2008 13:25

Pane Nejedlý, ještě jednou.

To kvůli omezenému rozsahu příspěvku.

Nevím, čím přesně se komise zabývá. Pokládal bych ale za tragickou chybu, kdyby se její práce omezila jenom na otázky výroby energie a to ještě jenom na elektroenergetiku. Osobně si myslím, že mnohem větší problémy můžeme mít už v blízké budoucnosti se zásobováním teplem. A to mimo jiné díky příliš velké orientaci na plyn. Teplárenské společnosti sice tvrdí, že mají diverzifikovanou skladbu paliv, ale skutečnost je úplně jiná. Ve skutečnosti je mnoho oblastí (například levobřežní část Prahy), které mohou být vytápěny pouze jedním palivem (v tomto případě plynem). Nemluvě o lokálním topení plynem ve všech velkých městech. Problémy s dodávkami plynu v zimě by pro Prahu mohly být katastrofou srovnatelnou s povodněmi.

Největší problém, který před námi stojí, to není nedostatek výrobních kapacit, ale nedostatek energetických surovin. Komise by se proto měla zaměřit nejen na stranu výroby, ale také na stranu spotřeby energie. Mimo jiné by se měl odpovědně posoudit rozsah budoucí silniční dopravy, aby se zamezilo zbytečným investicím a plýtvání půdou. (Teď jsem někomu asi šlápnul na kuří oko, ale k PeakOilu došlo v květnu 2005 - od té doby se už těžba ropy snižuje.)

Ještě jedna perlička na závěr. Nové jaderné bloky by měly být decentralizované a stavěné v blízkosti velkých aglomerací, aby bylo možné jejich odpadní teplo využívat pro vytápění.

JJ 12.5.2008 13:23

Re: Spolehlivost, zkušenost?

S managementem stoji a pada firma. Uspesne firmy potrebuji lidi, co makaji 10-14 hodin denne, podle potreby. A to ti starsi s rodinou vetsinou nelaka. Ti mladi s MBA ci bez takovym motorem jsou, nekteri z nich jenom vyplnuji tabulky po zbytek zivota, z jinych se stanou uspesni manageri.

Bez sebevedomi to dnes nelze, prestoze je v CR vnimana spise jako arogance.

Jenda 12.5.2008 13:18

Re: Re: Re: Jakýpak problem?-dodatek

O fyzikare takova bida neni, ovsem sehnat nekoho s vysokou kdo vam bude ucit jazyky nebo pocitace ... nehlede na to, ze spoustu predmetu vam absolvent zcela jine fakulty nez je pajda i bez "pedagogickeho mimina" oduci mnohem lip nez absolvent pajdy.

Zdeněk 12.5.2008 12:59

Pane Nejedlý,

velmi rád jsem se začetl do diskuse k Vašemu článku. Mozaika názorů dává vcelku jasný obraz nejen o stavu energetiky, ale i o jeho příčinách. Nicméně dovolím si přispět.

Mimo jiné došlo ke ztrátě vertikálního rozměru pracovních týmů. Tj. jejich věkové a zkušenostní struktuře. Odborník pro energetiku se nevychová během 5 let. Pracovní tým musí obsahovat odborníky, kteří odvádějí práci, ale také budoucí odborníky, kteří se to teprve učí, a zkušené experty, kteří třeba díky věku nejsou na špičce produktivity, ale mají mnoho zkušeností k předání. V období "loupeživého kapitalismu" (jinak to nazvat nedokážu) byly odhazovány neproduktivní složky. Například tak, že se klíčoví odborníci osamostatnili, přičemž si odnesli ze svým původních zaměstnání (a to bez náhrady) to nejcennější - knowhow. Z pozice garážových firem, které se nezabývají zbytečnostmi, jako výchova následující generace odborníků, a které získaly zadarmo knowhow, potom mohli cenově konkurovat bývalým zaměstnavatelům, dnes pejorativně označovaným jako molochy socialismu. Téměř monopolní odběratelé technických prací na to samozřejmě velmi dobře slyšeli a pod heslem snižování nákladů finančně zadusili to, co z jejich bývalých dodavatelů zbylo. Během let 1990 až 2005 pamatuji jedno snižování stavů za druhým. A ne o procenta, ale o desítky procent. Pak přišli úspěšní privatizátoři s přístupy jako: "Když nejsou zakázky, tak snížíme stavy, a až se zakázky objeví, tak ty lidi zase nabereme." Jen příklady, které jsou nošením dříví do lesa. Každý, kdo dělal v energetice, tohle zažil na vlastní kůži a žádnou studii o vývoji počtu pracovníků k tomu nepotřebuje.

Krátce, aby firma mohla být dlouhodobě dodavatelem v energetice, musí mít minimální kritickou velikost a musí přežít i v dobách, kdy po jejích produktech není poptávka. A i tuhle skutečnost musí ceny prací respektovat. Uvědomují si tohle manažeři ČEZ ? A uvědomuje si to komise ?

Překvapilo mě, že jsem se o vzniku komise dozvěděl z TV. Zase o nás bez nás ?

Tino 12.5.2008 12:47

Re: Re: Re: Spolehlivost, zkušenost?

"Vymetli s ním taky..." to je přesně o práci odborů. Odbory nejde stvořit jen tak v kdekteré firmě a tedy nakonec existují jen ve velkých fabrikách, jako uzavřený spolek. Ovšem s nezanedbatelným politickým vlivem ve státě. Politika to je především to, co odborářské bosy zajímá.

vita 12.5.2008 12:42

Re: Re: Spolehlivost, zkušenost?

Odbory dělají to, co jim mizivá odborová organizovanost dovolí. Těžko si vydobývat nějaká práva, když za vámi stojí 10% lidí ve fabrice.

Ale jak je ouvej, to i neodboráři přilezou a "Odbory, pomáhejte!". Jeden známý léta nadával na odbory a pochopitelně nebyl organizován. Když s ním majitel vymetl, šel se poptávat na Churchillovo náměstí, co s tím. Vymetli s ním taky - a tak pokračuje v nadávání na odbory...

vita 12.5.2008 12:38

ČEZ se chová

tržně! Že je prostředí deformované... tak se chová deformovaně tržně. Tak, jak odpovídá prostředí.

Tino 12.5.2008 12:21

Re: Spolehlivost, zkušenost?

MBA je velmi vhodný zaměstnanec. Nezná svá práva a tak ani práva druhých nectí. Takového je možno vyždímat až na dno a po upotřebení zahodit. Ve čtyřiceti už má každý dost zkušeností, aby se dokázal bránit proti přetlaku práce bez odpovídající odměny za ni. To platí v jakékoliv profesi od dělníka až po manažera. A odbory? Ty jistí poklid zaměstnavatelů a příjmy bosům odborů. Už v Základce by se mělo vyučovat, jaká základní práva má každý zaměstnanec, aby nedocházelo k tomu že jen mizivá část(zvlášť s nízkým vzděláním) nemá ani šajn o Zákoníku práce a jen tupě trpí mnohdy nesnesitelné požadavky zaměstnavatele a zbytečně cpe své odborové příspěvky do se zaměstnavatelem spolupracujících odborů.

Stát se u nás stará jen o zajištění přísunu zaměstnanců za minimální mzdy. Dělá inzertní službu firmám za státní peníze a tlačí mzdy dolů. Práva zaměstnance si musí každý vybojovat za své a sám.

portwyn 12.5.2008 11:54

Re: Spolehlivost, zkušenost?

Tento příspěvek reaguje na komentář JJ níže (s nímž jinak souhlasím).

portwyn 12.5.2008 11:53

Spolehlivost, zkušenost?

To je přece nemoderní. Dobře má být placen dynamický MBA (mladej, blbej, arogantní) do 30 let, který se s ničím nepáře...aspoň to tak vyzerá :-/

vita 12.5.2008 11:48

Re: Re: Co má pan Pačes společného s energetikou ? Již jeho dosazení do čela komise

Ano TO vadí!

A ještě víc vadí, že by mohl tu komisi vést neideologicky, jak je z vědecké práce zvyklý. Správný výsledek je přece předem dán - žádné jádro, žádné uhlí, větrníky a případně plyn. Takže jaká komise? Nejlíp zakázat!