27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Klub důchodců?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tino 12.5.2008 11:21

Školství je primárně záležitostí státu?

Socialistické představy, že školství je primárně záležitostí státu, dávají ČEZu alibi pro nedostatek odborně vzdělaných zaměstnanců. Nějak přehlíží, že podle Zákoníku Práce je zaměstnavatel povinen zajistit odborný růst a vzdělání svých zaměstnanců v oboru kde pracují. Bylo by velice snadné pro každého podnikatele požadovat po státu zajištění odborně vzdělaných sil. Zajisté, že stát dává možnost svým občanům se vzdělávat až po vysokoškolskou úroveň se státní podporou(mylně zdarma) do věku 26let. Každý kdo získá vzdělání v oboru, má vyšší možnosti uplatnění na trhu práce. Trh práce je však odvislý od poptávky a lukrativity v oboru. Co dělá ČEZ pro větší lákavost práce u něj? Nedělá určitě dost, když naříká na nezájem a nedostatek odborně vzdělaných. Patrně je to také tím, že stát je spolumajitelem ČEZu a proto neschopnost státní byrokracie, politická nestabilita vlád spolu s nevůlí menežmentu ČEZu jsou brzdou řešešení závažných problémů ČEZu. Jestliže je problém odborných sil záležitostí hlavně státu, pak jistě nebrání nic tomu, aby byly uvolněny velké finanční prostředky z divident ČEZu a stvořena odborná energetická školská výuka a to programově pro ČEZ. Příkladem by z historie mohl být třeba Baťa, který si zajistil pro svou prosperitu vše co bylo zapotřebí a na své konto. STÁT NENÍ DOJNÁ KRÁVA! Jestliže firmy prosperují, měly by vracet větší část do svého rozvoje, do budoucnosti.

My všichni jsme zákazníci ČEZu a platíme dost tvrdě a ohledů na naši solventnost se nikdy nedočkáme. Proč bychom měli tolerovat gigantu ČEZ úsporná řešení jejich problémů s pomocí státu?!

Petr Nejedlý 12.5.2008 10:58

Re: Jak to s komisí dopadne?

Toho je si vedení komise dobře vědomo. Jak jsem pochopil z prezentace, budou zpracována určitá variantní řešení a scénáře. Komise nemá ambice a ani nechce něco rozhodovat nebo předepisovat. Předloží sumarizovaná, zpracovaná fakta a nechá na politické reprezentaci, jakou variantu budoucího "energetického mixu" si vybere. Ale samozřejmě, když se chce, tak se dá zpochybnit úplně všechno.

qwert 12.5.2008 10:51

podstata problému???

Když chtěl před 75 lety podnikatel zaměstnance, postavil jim rodinné domky, když chtěl kvalifikované zaměstnance - vychoval si je, když potřeboval více elektrické energie, postavil vlastním nákladem elektrárnu pro potřeby podniku.

Poněkud tedy nechápu to SKUHRÁNÍ nad nedostatkem techniků v energetice. Brání snad ČEZu (ČEPSu) něco v založení technického institutu, kde si bude vychovávat kvalifikovaný presonál? Brání snad ČEZu někdo v tom, aby pořádně, tak jak by odpovídalo příjmům takového energetického gigantu, zadotoval SPŠ elektrotechnické, včetně jedné z nejlepších, která je na Na příkopě v Praze (SPŠ Františka Křižíka)?

JJ 12.5.2008 10:45

Nejdramatictejsi je to v jadernem sektoru, kde

ve svete v podstate chybi dve generace pracovniku (vetsina lidi prisla v dobe puvodni velke vystavby a potom to nejak zamrzlo a jadro uz nebylo v kurzu).

JJ 12.5.2008 10:41

Platove jsou technici spatne ohodnoceni

Az jich bude nedostatek, tak se to zmeni. Ale celkove se da rict, ze pro beh energetickych zalezitosti zrovna genialni techniky netreba (oproti vyvoji). Zato je potreba spolehlivost a zkusenost.

Corsini 12.5.2008 10:36

Jak to s komisí dopadne?

Když se nebudou její závěry hodit do krámu, tak bude:

- zpochybněn závěr komise,

- zpochybněny zdroje informací a tím celá práce komise,

- zpochybněna kvalifikace členů komise

a ustavena komise nová.

jkotek 12.5.2008 10:33

Re: Re: Prožíváme krizi.

Investice do vychovy a vzdelavani je rizikova investice. Investice do fofrniku a jinych OZE je NERIZIKOVA. To je dano zakonem a tak kazdy, kdo muze tam cpe penize (ale musi v tom umet chodit). Chyba neni v CEZu, ale v imbecilnim chovani obcanu, kteri trpi/podporuji ty hovada ve vlade, co tak rozhodli.

Václav 12.5.2008 9:43

Re: Re: Re: Autore, tlacháte nesmysly. Výrobu energetických zařízení zdevastovali sami Čehůni.

Tak to je fakt pro zasmání. Jediné co u ČEZu posiluje je arogance jeho vedení. Jinak to co současné vedení této firmy předvádí je typická ukázka existování z podstaty a honění získů a kurzu akcií. V oboru jako je energetika je takovýto přístup k řízení firmy cestou do průšvihu, který se ovšem díky velké setrvačnosti projeví až za dlouhou dobu. Takže prozatím může spousta hlupáků, co o výrobě elektřiny vědí kulové, jásat, jak je ČEZ úspěšný a jeho management se může pakovat na uměle vyhnaných kurzech akcií. Souhlasit se zčásti dá akorát s tou poslední větou a právě na tom je vidět nevhodný kurz současného vedení.

portwyn 12.5.2008 9:34

Re: Re: Jakýpak problem?-dodatek

Kanuku, vy chcete po dětech, aby uměly malou násobilku? To je týrání!

A bude hůř. Porovnáte-li staré a nové učebnice fyziky, jsou ty nové sice krásně graficky udělané, ale učivo je stále redukováno. To by tak nevadilo, kdyby se to redukované pořádně naučilo, ale ani to se nežádá. V ŠVP nesmí být psáno jako cíl "spočítá potřebné teplo" - jen "počítá". Nedej Bursík, aby děti něco uměly udělat správně...

Samozřejmě učitel, je-li kvalifikován, si potřebné učivo může zařadit do hodin sám. Ovšem kvalifikovaných se zbavíme a nahradíme je absolventy SŠ - jsou levnější a blbější, viz plán Zhulené Lišky: http://www.novinky.cz/clanek/137719-skolstvi-k-profesi-ucitele-by-mohla-stacit-maturita.html 

Talián 12.5.2008 9:27

Re: Ještě závažnější situace je u energetického strojírenství.

Nedávno jsem procházel  reaktorovou halu plzeňské Škodovky. Je to strašidelný zámek bez života. Pokud se ČR vrátí k jaderné energetice, bude to nákupemv zahraničí, protože domácí výrobní kapacity se rozpadly jak technicky, tak personáně a případná obnova by byl běh na dlouhou trať. Technologie se dají nahradit poměrně rychle, ale kvalifikovaný personál ne. Pro program WR, se realizační kolektivy u řady tuzemských dodavatelů vytvářely od roku 1954 do roku 1992. Útlum, který nastal po dokončení JETE, znamenal konečnou.

Petr Nejedlý 12.5.2008 9:24

Re: Re: Re: Autore, tlacháte nesmysly. Výrobu energetických zařízení zdevastovali sami Čehůni.

Expanze ČEZ do zahraničí je pravděpodobně jedním z mála stabilizičních faktorů, který drží energetiku nad vodou a zajišťuje to, že ta čísla nejsou ještě horší. Jinak bych si dovolil nesouhlasit ohledně té vzdělanosti. Podle mne je školství primárně záležitost státu.

Emil XX 12.5.2008 9:20

Zelení zločinci a byrokrati z Brusele nastavili PARAMETRY

a ČEZ je jedna z firem, která řídí svou činnost podle těchto nesmyslně nastavených parametrů. Nedělá nic jiného, než větrný tunelář Pávek.

Když se vláda usnese že "nebude podporovat jadernou energetiku" a Brusel hrozí zavedením daní na VEŠKERÝ CO2 vidíme i u nás stavbu větrníků a Bursíkem již minimálně 10 let protlačovaných elektráren na drahý plyn z dovozu.

Samozřejmě, to celé zaplatí občan, neschopný rozvěsit zelené na větrníky, případně i s jejich voliči.

Tino 12.5.2008 9:07

Re: Re: Autore, tlacháte nesmysly. Výrobu energetických zařízení zdevastovali sami Čehůni.

Ve velké energetice jsme vyklidili tržní pozice?! To znamená, že expandování do Bulharska a jinde vám příjde jako oslabení pozic ČEZu? ČEZ nebývale posiluje a jeho manažeři slaví úspěchy. Na našem domácím písečku se však pláče, že ČEZu budou chybět odborníci, pokud stát na to nedá prachy. Nezdá se mi, žeby manažeři ČEZu se s námi nějak podělili o své finanční úspěchy. Nechápu tedy, proč bychom se měli my spotřebitelé podílet na jejich "spotřebě" odborně vzdělaných zaměstnanců. Investovat do vzdělanosti je ze zákona povinen zaměstnavatel!!!

Petr Nejedlý 12.5.2008 9:00

Re: Co má pan Pačes společného s energetikou ? Již jeho dosazení do čela komise

Pan Pačes je předseda AV ČR. Jeho úkolem je zajistit nestrannost komise, řídit její práci a odolávat všem lobbystickým a politickým tlakům. Komise by měla předložit objektivně komentovaná a zpracovaná fakta a stanoviska a následně by měla politická reprezentace rozhodnout, jak v energetice dlouhodobě dál. Problém je jaksi v tom, že časové horizonty rozhodovacích procesů v energetice násobně překračují délku 4-letých politických cyklů. Prostě, co se rozhodně dnes, uvidíme tak za deset let.

Ladislav N. 12.5.2008 8:51

Re: Re: Ještě závažnější situace je u energetického strojírenství.

Blbost lidská zvaná ZELENÁ...

Petr Nejedlý 12.5.2008 8:51

Re: Autore, tlacháte nesmysly. Výrobu energetických zařízení zdevastovali sami Čehůni.

Pokud jste si všiml, citoval jsem stanovisko NVF ohledně soběstačnosti v dodávkách energie a také ohledně pozice dodavatele velkých investičních (energetických) celků. Takže se mi jednalo o "velkou" energetiku, kde jako dodavatel jsme už vyklidili tržní pozice. Ale jinak ta zpráva je o lidech. Pokud nebudou kvalifikovaní lidi, bude problém pro všechny. A je úplně jedno, jestli se jedná o a.s. kontrolované státem nebo mimo kontrolu státu. Jinak s podstatou tržní ekonimiky nemám problém a s technickým vývojem už vůbec ne.

Tino 12.5.2008 8:50

Re: Autore, tlacháte nesmysly. Výrobu energetických zařízení zdevastovali sami Čehůni.

 S tou montovnou mně dojímáte. Kdyby stejnou investiční pobídku dostali drobní podnikatelé, tzn. třeba půl milionu Kč na každé nově vytvořené pracovní místo, jako nadnárodní montovny, pak by byla zachovaná rovnost v šancích. Socialistické předešlé vlády dosáhly nerovnosti vztahů v ekonomice, narušily tržní prostředí. Nemá to co dělat s jakousi vámi plošně "udělovanou" leností se učit cizí jazyky, pocity nadřazenosti a učení se novým věcem. Má to hodně co dělat s politickou chytristikou socialistických vlád preferujících "velké třesky" v ekonomice. Bývalí kádři ze státních podniků jsou povětšinou navázaní na levicové strany, kde je největší zájem o přísun nadnárodních koncernů do republiky, zrušení střední vrstvy ve státě a stvoření společnosti z dělníků, rolníků, pracující inteligence + politiků + velkokapitálu. Stát, coby tupé stádo je pak snadno ovladatelné s pomocí sociální smír zajišťujících odborových bosů. Jednoduchá metoda vyzkoušená např. Švédskem. U nás ale není dosud vybudovaná prosperita za pomocí středních vrstev a tak není možné mít se jako ve Švédsku. Nejdříve je třeba prosperitu stvořit, aby se dala zneužít k politickému upevnění moci bývalých kádrů. Jinak nás čeká(dělníky, rolníky, pracující inteligenci) nuzný osud. :-/

Ladislav N. 12.5.2008 8:49

Re: Co má pan Pačes společného s energetikou ? Již jeho dosazení do čela komise

Pačes je vzdělaný muž, od nějž jen těžko lze očekávat toleranci zelených nesmyslů ekologistických lobby. To vadí?

Tino 12.5.2008 8:29

Re: Re: Prožíváme krizi.

ČEZ se podílí na Zelené ekonomice už tím, že produkuje větrníky dotované státem - poplatníky např. Včera jsem se se "zalíbením" díval na šest větráků, z kterých jediný se jen točil. Těch pět netočících se by svou neexistencí umožnilo studium několika tolik potřebných odborníků, případně k zaplacení nových stávajících odborně vystudovaných, leč nezaměstnaných dosud v oboru a hledajících si práci v jiném odvětví, než je energetika. Nejsou lidi? Ne, není zájem o ně!

Mejla 12.5.2008 8:28

Co má pan Pačes společného s energetikou ? Již jeho dosazení do čela komise

ukazuje nesmyslnou byrokracii této akce.

Mejla 12.5.2008 8:27

Autore, tlacháte nesmysly. Výrobu energetických zařízení zdevastovali sami Čehůni.

Pamatuji si lenost a aroganci velké části českých techniků a výrobních pracovníků vychovaných socialismem k pocitu nadřazenosti nad zákazníkem i jejich nezájem se učit nové věci a cizí jazyky. Pamatuji si poťouchlost českých techniků, kteří v případě neschopnosti vyhovět zakázce byli schopni tvrdit, že nikdo další v ČR nám nemůže zařízení dodat, ačkoliv za rohem měl jejich bývalý kolega již poctivou soukromou firmu atd. Vaše přihlouplé tvrzení o "motnovně zahraničních dílů" jen dokazuje Vaši neznalost podstaty tržní ekonomiky a zákonitostí technického vývoje. Asociace energetických manažerů je z velké části uplakané fórum bývalých kádrů státních podniků.

fox 12.5.2008 7:55

Re: Ještě závažnější situace je u energetického strojírenství.

Je mi 59 a v tomto oboru pracuji 34 let.Pomalu,ale jistě můžeme říci,zavírá se.Posledních 20 let bezkoncepčnosti teď nahradila léta zelené koncepčnosti.To už ty firmy nepřežijí.V Tušimicích už mají generátory Siemens,proč ne Škoda?Je to korupce,nebo Doudlevce už skončily?Ale je pravda,že ani import to už nezachrání,nebude kde koupit.

Corsini 12.5.2008 7:54

Re: Prožíváme krizi.

Jenže problém krize v energetice je politický (vyrábět elektřinu je špatné protože ledovec) a bez podpory myslících lidí stáhnou melouni společnost do velké zelené Brusele. Pokud se nepodaří vykousat zelené khméry, tak vznikne problém technický (nejsou lidi, stroje, suroviny).

Ladislav N. 12.5.2008 7:47

Re: Prožíváme krizi.

Kdyby ČEZ místo plánovaných desítek miliard, které chce proinvestovat do větrníků a podobných ekonomických nesmyslů na území ČR, investoval do výchovy odborníků a jejich vzdělání, tak bychjom je snad mohli i vyvážet, ne? ;-)

Není nakonec potíž v tom, že většinovým vlastníkem ČEZu je stát?

Corsini 12.5.2008 7:47

Re: Re: Re: Jakýpak problem?-dodatek

Na co taky. Vždyť elektrika je v zásuvce, cement v každých stavebninách, Goretex se plete z konopných vláken a úsporné žárovky jsou plněny duchem lesa.

Tino 12.5.2008 7:34

Prožíváme krizi.

Nedostačující množství odborného personálu v energetice běží souběžně s nedostatkem energie - krize! Nedostatek energie zvyšuje cenu jakéhokoliv spotřebního zboží - krize! Nedostatek financí u spotřebitelů na pokrytí jejich životních potřeb způsobuje jejich nutné uskrovnění se v nárocích - krize! Kam pohlédnu, probíhá krize!

Kde probíhá krize, mělo by se podpořit(?). Soused prožívá těžkou krizi, neb jeho syn zadlužil celý svůj rod a mně je jich líto, protože krom jeho syna se nikdo na zadlužení z nich nepodílel. Měl bych je podpořit, ale tím bych se dostal také do krize. Mám nad padesát let a jen ztěžka hledám práci odpovídající mé kvalifikaci, mí zaměstnavatelé prožívají krizi v podnikání. Měl bych je podpořit a nežádat zvýšení platu a odvádět více práce. Jenže to bych zase měl krizi i já. Nezaměstnanost je vysoká a já bych mohl pustit aspoň část své práce nezaměstnanému. Ztrátou množství práce bych se dostal do krize.

Energetika prožívá krizi a potřebovala by podpořit. Aspoň ty odborné pracovníky vychovat na účet státu. ČEZ potřebuje podpořit, aby neměl krizi! Je mi jich v tom ČEZu líto, ale měli by si vystačit sami - kdo by je chtěl podporovat ze svého, dostane se do krize! ČEZ expanduje do světa a jeho manažeři prožívají krizi, protože navědí jak s odměnou za svou snahu naložit, aby to bylo efektivní. Měli by se zamyslet, jestli by neměli investovat ze svých odměn, za svou těžkou a odpovědnou práci, do dalšího rozvoje kvalifikovaných sil v energetickém oboru. Energetika je jejich job a tak by si ho měli udržovat, aby se totiž nedostali do krize!

Raff 12.5.2008 7:30

Re: Re: Re: Jakýpak problem?-dodatek

Dokonce jsou pro ni nežádoucí.

Ladislav N. 12.5.2008 7:14

Re: Re: Jakýpak problem?-dodatek

"Zelená energetika" (Bursíkova stylu)  kvalifikované  zaměstnance nepotřebuje: ;-P

David 12.5.2008 4:47

Re: Na co nám další komise,

1) ... aby než ta pravomoc "odkráčí" do Bruselu bylo něco pevného v ruice, co nelze zpětně tak snadno rušit.

2) I převedení pravomoci do Bruselu neznamená nulové rozhodování, jen místo vlastního rozhodování o vlastních (energetickách) záležitostech se budeme svým malým minoritním hlasem podílet na rozhodování o celkových - t.j. společných i dílčích ve všech členských zemí - (energetických) záležitostech. Pak takové studie a takové komise můžou učiti náš pidihlásek kvalifikovanější a trošku vlivnější, než je těch xxxx %.

3) Je to jakýs-takýs závan rozumu a racionality ve smršti zelených žvástů. Nebo alespoň pokus o něj. V kontextu platné koaliční smlouvy pak snaha ODS (za tiché podpory ČSSD) o to, jak obejít úlitbu zeleným na moratorium na jadernou energetiku.

David 12.5.2008 4:39

Re: Re: dotaz

ČEZ je v této zemi drtivá většina energetiky - té výrobní i té distribuční. Navíc zrovna ČEZ to zmiňované IT převedl do dceřinné firmy, stravování atd. je outsourcované zcela mimo skupinu a i údržbu (výrobních i distribučních kapacit) outsourcují - tam nevím, kolik do dceřinek a kolik prodávají mimo skupinu.

Ale není jasné, zda-li lid v dceřinkách ve skupině (např. to IT) je v uvedených tabulkách nebo ne. Dtto lidi z úžby, z nichž někteří určitě splňují kritéria odbornosti na energetiku a jsou v dceřinkách či mimo skupinu ČEZu.