29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kdo v Česku nechce Temelín?

Pomineme-li zeleně vyšinuté pomatence (kteří propagují biomasu, aniž by vědeli, jak vypadá) máme dnes v Česku tři skupiny vlivných lidí, kteří nemají zájem na výběru a výstavbě nových jaderných bloků. Pojďme se podívat, kdopak to je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Uhlich 30.12.2012 20:46

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Ale ono to tak prostě není...ano v různých "sten-bay" režimech běží spousta věcí, ale segment spotřeby, který by byl nějak vyloženě dominující to nezaujímá.... navíc jsem se přesvědčil, že to měření příkonů v pohotovostních režimech není zas tak prokazatelné jak si někdo může myslet. pokud se ta měření provádějí s ohledem na činný a jalový výkon..většinou se dojde k poměrně odlišným číslům, než se zpravidla uvádí... Podle mne je nejzávažnějším problémem spalování elektrického proudu na teplo...to jsem čekal , že by se mělo zásadně změnit..už z toho důvodu, že teplo se dá vyrobit úplně jinak a ne tím, že se někde za šílených nákladů udržuje energetika, aby vyráběla poměrně drahý proud, který se vzápětí pálí v nějakých nesmyslných zařízeních....

D. Seibt 29.12.2012 11:56

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Pane Rado zase vedle. Nutno dodat, ze i OZE napriklad vetrne zdroje na severu Nemecka se chovaji jako extremne velke centralni zdroje jeste k tomu bez moznosti regulace. Vy naopak nepocitate do vedlejsich nakladu OZE nutnost alokovat vykonne PPS a vystavbu prenosovych vedeni a to nemluvim o naruseni vzhledu krajiny a zaboru velke plochy pudy. Naklady na vystavbu JE jsou vysoke, ale to OZE take a dokonce i drazsi. Na druhou stranu JE maji zivotnost 60 az 80 let, takze se investicni naklady daji dobre rozlozit. Cena externich nakladu (uloziste, ukonceni provozu JE) se uklada na tzv jaderny ucet z kazde kWh. Doted nevim kdo bude rozebirat a za kolik treba vetrne elektrarny. Vami uvadene uhli neni vitezem, tedy ne tady v Evrope i kdyz v Nemecku ano. Oni totiz Baseload potrebuji at si myslite co chcete a JE nahrazuji uhlim. Nove nadkriticke uhelne kotle jsou extremne drahe a navic je cena paliva pro ne asi 10 az 15 drazsi nez palivo do JE. Co se tyka spotreby na hlavu nutno dodat, ze Severske zeme nebo treba ekologicke Rakousko maji 2x vyssi spotrebu na hlavu. Ono totiz zalezi k cemu tu elektrinu pouzivate a zda mate v zemi prumysl nebo ne. Ale i kdyby nedoslo uz k rustu spotreby necim dosluhujici zdroje nahradit musite a jedna z moznosti je prave JE, ktere se dobre hodi na Baseload. Tim nerikam, ze jesem nekritickym zastancem Jadra, ale spis jsem zastancem energetickeho mixu. Tak PF do roku 2013 :-)

J. Vyhnalík 29.12.2012 14:18

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Pokud by do nákladů měly být započítány všechny externality, tak fotovoltaické a větrné elektrárny by musely kalkulovat náklady na vybudování a udržování záložních zdrojů pro výrobu elektřiny ve chvílích, kdy nepracují. Jedná se jednak o klasické zdroje, které pracují nuceně neefektivně, protože mohou vydělávat a splácet tak provozní a investiční náklady pouze ve chvílích, kdy distribuční firmy nejsou zahlceny preferovaným proudem z OZE, jednak o různé pomocné zdroje od diesel agregátů až po malé elektrárny, které si nuceně budují výrobní závody, aby se zajistily pro případ blackoutů. Je to neefektivní, je to plýtvání, znečišťuje to vzduch v době zimních inverzí, ale OZE mají přednost.

Do externalit spojených s podporou OZE je třeba také počítat sníženou konkurenceschopnost výrobců a nárůst nezaměstnanosti.

J. Jurax 29.12.2012 23:22

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Přesně tak. U každého fofrníku by měl stát dieselagregát, aby dodával energii, když nefouká. A u fotopanelů taky - když slunce zapadne ... jenže to by byla energie tak drahá, že bychom se nedoplatili ... takhle to odnáší klasické zdroje (a platí jejich provozovatelé) a samozřejmě v konečném důsledku naše peněženky ...

Dokud nebude existovat levný, bezpečný a všeobecně dostupný zbůsob akumulace již vyrobené elektrické energie (stávající přečerpavací to nejsou a nemohou být), tak je podpora fofrníků a fotovoltaiky fatálním omylem, neřkuli zločinem spáchaným nevzdělanými a podplacenými politiky oblbenými zelenými cvoky. Zločinem spáchaným na občanech celé Evropy europolitiky i politiky jednotlivých států.

Do důležitých věci jako je enegetika by politici vůbec neměli kecat - neomylně volí ta nejkravinióznější řešení. Třeba popdporu OZE nebo jako v Německu odchod od jádra ...

J. Vyhnalík 30.12.2012 1:07

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

On je problém v tom, že lidé jako kolega Rada netuší, jak funguje distribuce elektřiny, nebo trh. Distribuční firmy dělají složitou práci. Bilance příkonů a odběrů v rámci sítě musí být prakticky pořád vyrovnaná. Proto mají velcí odběratelé a také výrobci elektřiny závazné harmonogramy a jejich nedodržení je sankcionováno.

Zapojení neregulovaných OZE je tedy velký logistický oříšek. Takže sám fakt garantovaných odběrů znamená poměrně velkou komplikaci. Jako maximální přijatelnou podporu OZE bych bral zaručený odběr jejich produkce ovšem za 60-80 % ceny, za kterou se jejich produkce uplatní na burze. I tak by se jednalo o velkou podporu, která by majitele OZE zvýhodňovala proti ostatním producentům elektřiny. Ovšem alespoň by byla produkce OZE regulována tím, jak se dokáží uplatnit na trhu. Pro klasické zdroje by to sice znamenalo znevýhodnění, protože by přišli o část trhu za podmínek výhodnějších pro OZE, ale nejspíš by to energetický trh přežil.

Tržně plně konformní by ovšem byly rovné podmínky. Tedy i majitelé OZE by museli dodávat elektřinu podle závazných harmonogramům a proti výpadkům počasí se pojistit smlouvami s ostatními dodavateli, nebo platit penále stejně jako druzí.

Navrhované zálohování agregáty není žádná novinka. Vymysleli ho ve Španělsku a tamní majitelé OZE dodávali "sluneční" elektřinu do sítě i v noci, samozřejmě za dotované ceny. Jinak je to samozřejmě z hlediska ekologie neomluvitelné plýtvání. V praxi to ale vypadá, že ty agregáty si budou muset pořídit odběratelé, tedy nemocnice a provozy, které si nemohou dovolit výpadky elektřiny. Znamená to další náklady a tlak na odchod průmyslu z Evropy.

A. Hrbek 30.12.2012 7:41

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Vážený pane Rado, patrně nejste seznámen se základními propočty ekonomické efektivnosti elektráren, zejména elektráren. Podívejte se laskavě na takové účetní kategorie jako jsou odpisy, úroková služba a vytváření rezerv na ukládání a likvidaci.

Patrně také asi nevíte, že o nákladech na likvidaci fotoelektráren se právě jedná, protože zatím nejsou nikde zahrnuty.

Pokud se domníváte, že život lidský může být radostný i s daleko nižší měrnou spotřebou na jedince, buďte laskavě příkladem a snižte nejméně o 50% Vaši spotřebu elektřiny. A buďte si také vědom, že kdyby na světě jedli tolik potravin, měli tolik aut, měli tak zařízené domácnosti, tolik počítačů, atd. jako Vy, tak by celá zeměkoule nestačila tyto potřeby zajistit. Buďte proto tak laskav a omezte Vaši spotřebu potravin nejméně o 20%, nejezděte dopravními prostředky spotřebovávající energie, přestěhujte se do bytu 1+1 a snižte v něm teplotu na 15%. Počítač na kterém píšete Vaše příspěvky odevzdejte do sběru. Budete mít radostnější život, že jste vykonal dobrou věc.

B. Uhlich 30.12.2012 9:49

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Tak problém je, že jsme tady na internetu a o pravé identitě a o tom co je skutečnost a co není se dá asi velmi úspěšně polemizovat.  Proto bych s tzv. uživatelem Radou zas až tak nepolemizoval. Uživatel Rada nebo ten ..nebo ti co se za tím skrývají se tady chová (jí) jak enviromnetální kazatel, který má za své poslání obracet lidstvo na víru pravou a zjevně už nic jiného neřeší.... proto je s Rado neradno o čemkoliv debatovat... časem zjistíte, že je to vlastně ztráta času a když už jsme u té ekologie..asi je to i poměrně neekologické reagovat na Radu neb to v podstatě zatěžuje opět prostředí... já na něj reaguji už jen sporadicky..protože ono to opravdu nemá cenu.Jediným výsledkem je zpravidla další výtrysk vyšinutého blábolení a nepřeberného množství odkazů, které s problematikou stejně nemají nic společného..resp. jen Rada v tom vidí univerzální spojitost všeho se vším... navíc Rada zjevně nemá vůbec žádný svůj názor..protože i jednoduchá témata tapetuje svými vyčteninkami. Pokud by se tu debatovalo nad východem a západem Slunce..Rada by určitě našel alespoň 7 odkazů na NETu, že Slunce opravdu vychází a zapadá.... :-)))))

Jinak ještě k nákladům na likvidaci FV elektráren. Já se tím zabývám a ty náklady nejsou zas tak velké. Tedy přímé náklady na likvidaci vlastních panelů...jedná se běžné kovové materiály a co se týká vlastních panelů - jedná se elektronický odpad v podstatě čistší než dnes známe např. při likvidaci desek počítačů a těch se likvidují tisíce tun. Větší problém ovšem nastane při sanaci pozemků, kde bude nutné odstranit různé základy, ale hlavně kontaminovanou půdu, protože řada provozovatelů FVE promořila půdu herbicidy, aby nemusela nic sekat a tím zvyšovat náklady na provoz FVE....