28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kdo v Česku nechce Temelín?

Pomineme-li zeleně vyšinuté pomatence (kteří propagují biomasu, aniž by vědeli, jak vypadá) máme dnes v Česku tři skupiny vlivných lidí, kteří nemají zájem na výběru a výstavbě nových jaderných bloků. Pojďme se podívat, kdopak to je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 29.12.2012 12:16

AUI (Agentura pro Uvádění Informací na pravou míru) ad článek Radka Šťastného

ad 1) souhlasím, jenom je potřeba k managementu připočítat i akcionáře a tedy i největšího akcionáře stát. I pro ministerstvo financí mohou být okamžité zisky z ČEZu lákavější než dostavba JE, která bude elektřinu do sítě dodávat za cca 15 let. Řešením může být řízení ČEZu odborníky jako byl například Jaroslav Míl, kteří budou hledět vedlo okamžitého prospěchu i na dlouhodobé perspektivy naší energetiky.

ad 2) je třeba si přiznat, že druhé Dukovany už nikdy nepostavíme. Technologicky jsme dnes samozřejmě dál, ale Dukovany byly postaveny za ceny z dob, kdy rohlík stál 30 haléřů a navíc jsou už fakticky splacené. Temelín vyrábí elektřinu dráž a dostavba bude stát zhruba dvojnásobek toho, co stála výstavba současných bloků. Přesto je to to nejracionálnější, co lze dnes udělat, pokud budeme výstavbu odkládat, tak s každým dalším rokem cena ještě více poroste.

ad 3) smutná realita, ale právě proto je lepší rozhodnutí neprotahovat.

P. Rada 29.12.2012 14:55

Re: AUI ?

UIA má sice vznosný název s vysokou ambicí té pravé míry a ráda by mluvila za všechny .."nepostavíme" ...  - ale jak vidno, má nejspíš za cíl ty "nejjracionálnější" desinformace - viz hned úvodem odkaz na jakéhosi pana "Štastného" .-)

J. Vyhnalík 29.12.2012 15:22

Re: AUI ?

Ach trapná chyba, děkuji za upozornění. Samozřejmě, že název měl být:

AUI (Agentura pro Uvádění Informací na pravou míru) ad článek Radka Škody

Tímto se všem omlouvám a zejména samozřejmě panu Škodovi

Jinak ovšem trvám na správném názvu agentury: AUI! Přesně vystihuje mé pocity, když narazím na zmínku po garantovaných OZE.

P. Rada 29.12.2012 16:23

Re: AUI ?

Ach trapná chyba , děkuji za upozornění správný název měl být AUI nikoli UIA... .-)

Jinak ovšem trvám na svém míní o směřování této agentůry. Pan Vyhnalím totiž sveřepě vnucuje cosi o garantaci OZE. Nikoli! Já tvrdím, že OZE jsou dynamické, nákladné .... ale nic lepšího žel nemáme.

J. Vyhnalík 29.12.2012 18:30

Re: AUI ?

Nevím, jestli jsem Vaši reakci dokázal správně dešifrovat.

Nic nevnucuji, pouze konstatuji fakta. Konkrétně to, že zákon garantuje majitelům OZE výkup 100 % jejich produkce za cenu stanovenou pro rok uvedení konkrétního OZE do provozu.

Tedy to, že fungují mimo tržní regulaci. Přitom se jejich produkce realizuje na trhu a dumpingově trh deformuje. Dumping je prodej za dotovanou cenu a to je přesně to, co se děje.

Neustále se tu diskutuje o omylu europolitiků, kteří prosadili garantované odběry produkce OZE. Někteří byli možná opravdu hloupí a nechali se zmást tím, že slunce a vítr jsou zadarmo, ale hlavní autoři těchto zákonů dobře věděli, co dělají. Věděli, že dojde ke zdražení energií, rozpadu distribuční soustavy a k výpadkům v zásobování elektřinou. To, že roste spotřeba energie na hlavu nechápou jako podnět k urychlené výstavbě nových zdrojů, ale naopak jako důvod proč stávající systém sabotovat a rozložit.

Na začátku 17. století na území ČR žila zhruba čtvrtina obyvatel v porovnání s dneškem. Prakticky nevyužívali fosilní zdroje energie, přesto už tehdy nebyla populace dlouhodobě udržitelná (naše území bylo až na pohraniční lesy prakticky odlesněné). Pokud přijmeme tuto ideologii, čeká nás pokles populace na 1/4 a méně, zkrácení průměrné délky života a radikální snížení jeho kvality. V neposlední řadě by to sebou prudké zvýšení sociálních rozdílů. Většina populace by živořila na hranici přežití a pouze hrubá síla by umožnila úzké elitě žít v dostatku, který by umožňoval takový luxus, jako je věda. Dnes tomu říkáme feudalismus a díváme se na to jako na dobu temna.

P. Čížek 29.12.2012 11:00

Typický spor o ...

Když si uvědomíme, že zásoby hnědého uhlí na jejichž otevření a vytěžení by bylo potřeba méně energie než kolik by se z nich po úpravě dostalo, už v podstatě došly, tak se nám okruch zainteresovaných odpůrců dostavby Temelína smrskne. Mohou jimi býti jedině cizí elektrárenské společnosti, plynaři a cizí těžaři hnědého uhlí...

P. Rada 29.12.2012 11:28

Re: Typický spor o ... peníze!

Trochu jiný než ten Váš je ale pohled ČEZu ... který chce za invesici garanci odběru elektřiny od státu podobně jak už se stalo v případě fotovolaiky:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/170001-dlouhy-neni-jasne-kolik-bude-stat-dostavba-temelina-a-kdo-ji-zaplati/

http://www.top09.cz/co-delame/medialni-vystupy/kalousek-cez-na-temelin-nema-musi-si-pujcit-7151.html

http://atominfo.cz/2012/03/stat-by-mel-rucit-za-pevnou-cenu-elektriny-z-temelina-zada-sef-cez-benes-politici-jsou-proti/

V. Šťastný 29.12.2012 12:04

Re: Typický spor o ... peníze!

nicméně postoj ČEZu vidím jako logický, jestliže někdo v jisté části byznysu dostane výhodu, chtělí ji ostatní (kteří jsou tím pádem znevýhodněni) také

P. Rada 29.12.2012 12:56

Re: Typický spor o ... peníze!

Morální - nikoli logické -  není už to, že jestliže se někomu v jisté části byznysu podaří udělat tunel, tunelařit pak chtějí i všichni další... resp. že podivné chyby politiků se musí opakovat.

http://byznys.ihned.cz/c1-45908160-vas-ucet-za-cistou-elektrinu-6300-kc-kvuli-chybe-politiku

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/212562248420027/

J. Vyhnalík 29.12.2012 14:45

Re: Typický spor o ... peníze!

Ono nejde o dětské vydírání typu, Franta dostal počítač, tak já ho chci taky.

Ono je to vážnější. Klasické zdroje jsou v pozici maratonce, který má férově závodit se soupeřem z klubu OZE, kterého půlku trasy vezli v automobilu a na zbytek dostal kolo.

Problém je v tom, že OZE nedokáží zajistit elektřinu tehdy, kdy je potřeba. Tedy klasické zdroje jsou nezbytné, ale zároveň ekonomicky výrazně znevýhodněné.

Jak to funguje? Investor (ČEZ) si půjčí na stavbu nové elektrárny, stavba trvá dlouhé roky a během té doby naskakují úroky. Konečně je stavba hotová a elektrárna se rozběhne a vyrábí elektřinu, za kterou dostává zaplaceno. Z těchto peněz musí zaplatit náklady na provoz a z toho, co zbude splácí dluh a stále nabíhající úroky. Pokud ovšem smí vyrábět elektřinu pouze v bezvětří a když nesvítí slunce, prodá méně. Z nižších tržeb musí zaplatit provozní náklady, které se příliš neliší ve chvílích, když vyrábí nebo nevyrábí. Na splátky úvěru tak zbude výrazně méně peněz a proto se splácení úvěru výrazně protáhne. Pokud by elektrárna nedokázala vydělat na úroky, tak se dokonce stane, že úvěr nedokáže splatit nikdy.

Přitom bez této elektrárny není možné zajistit nepřetržité dodávky elektřiny a tedy normální fungování ekonomiky. OZE požívají naopak zvýhodnění ve formě garantovaných odběrů za garantované ceny a proto se jejich majitelé nemusejí obávat ničeho. Nesouhlasím, se státními garancemi pro JE, za předpokladu zrušení všech garancí pro OZE. Jestli se nemýlím, tak současné garance platí do roku 2020. ČR by měla jasně dát najevo, že nejpozději po tomto roce ukončí veškeré zvýhodňování OZE. Věřím, že pak by výroba elektřiny v JE byla konkurenceschopná, zvlášť pokud by se k tomuto přidaly i další země v rámci EU.

V. Šťastný 29.12.2012 16:19

Re: Typický spor o ... peníze!

je to daleko horší. Pro každý OZE platí výše podpory, která byla stanovena v roce jeho spuštění do provozu na 20 let. V roce 2020 se tak v nejlepším případě dostaneme na vrchol podpory(všem pouze za předpokladu, že to ti političtí zabedněnci příští rok zruší pro nové zdroje úplně) v opačném případě budeme platit každý rok více a více až se jednou všechno zhroutí.

J. Vyhnalík 29.12.2012 18:34

Re: Typický spor o ... peníze!

Otázkou je, zda nás přijde levněji vyplatit dnes, dokud to ještě jde, spekulanty s OZE, nebo si nechat zlikvidovat celou ekonomiku na příštích nejméně 30 let.

D. Seibt 29.12.2012 12:19

Re: Typický spor o ... peníze!

Jenze bohuzel zde se dostavame do situace, kdy plynove zdroje zadaji take dotovanou cenu, protoze vyuziti tohoto zdroje je pod efektivni urovni vzhledem k vykrivani OZE.Toto je priklad Nemecka a asi za chvili cele Evropy.Problem je, ze pokud date velkou konkurencni vyhodu ( povinny vykup, garantovana cena, prednostni prodej na burze, bez nutnosti platby za nedodrzeni harmonogramu) drive nebo pozdeji (podle intenzity vystavby) se stane to co se deje nyni. Bohuzel je to logicke vyusteni situace.

J. Vyhnalík 29.12.2012 14:49

Re: Typický spor o ... peníze!

Proto je potřeba zrušit zvýhodňování OZE a ne situaci dále zhoršovat. Bohužel většina politiků jsou pose.ové, kteří nedokáží říct: "Udělali jsme hloupost. Čelem vzad!"

Stačilo by garantovanou podporu OZE postupně utlumit tak, aby nejpozději v roce 2020 zcela skončila.

P. Rada 29.12.2012 18:06

Re: Typický spor o ... peníze!

Omyl pane Vyhnalík - asi jste si odkazy nepustil nebo nedopustil aby se fakta donesla až k vědomí.

Politici vůbec nejsou poserové! Jsou to tvrdí ranaři a hlavně u nás nástroje spojené s podnikatelskou sférou a vykonavateli této moci na veřejnosti a to chce navíc silný žaludek! Náš právní systé totiž neumožnuje kontrolu finančních toků u pol. stran které se tak de facto chovají jak podnikatelé suběkty resp jejich secifická tykadla.

Jde hlavně o to, kolik kdo komu přidělí ze státního rospočtu, kdo komu přihraje jak tučnou zakázku... a toto musejí dělat věci oddaní a schopní až všehischopní lidé. Proto jim také kampaně někdo hradí v milionových částkách bez legislativního stropu a očekává, že se mu investice vrátí.

Zrovna tak to bylo s FV ... Stačilo najít skulinu v zákoně, rychleji jak jiní zareagovat na změnu ceny komodit, zainteresovat banky.... a přibrzdit přes "svého politika" projednávání avizované změny v parlamentě. Dotyční s takovýchto profitunelů u nás profitují tradičně a s nadhledem.  Stačí se podívat jak, kdo a proč tak záhy po 89roce zbohatl. V.K. k tomu jen držel zástěrku s tvrzením o neznalosti špinavých peněz a než se legislativa rozhýbala byly karty rozdány...

J. Vyhnalík 29.12.2012 19:01

Re: Typický spor o ... peníze!

To je na dlouhé povídání, ale Vy máte jasno, Vy nepotřebujete věci chápat, nebo jim rozumět.

To dokládá i Vaše nepochopená a překroucená citace Klausova výroku ohledně špinavých peněz. V.K. v době, kdy se teprve o privatizaci začínalo mluvit odpovídal z pozice ministra financí. Jednalo se o rozhovor s Barborou Tachecí v roce 1991 a týkalo se to námitkám, že v malé privatizaci mají výhodu různí veksláci, řezníci, zelináři atd., kteří si za socialismu nahrabali peníze. Na to řekl: "Neznám účinnou metodu jak rozlišit čisté a špinavé peníze."

Tedy ne, že neexistují, ale to, že jako ministr financí nemá prostředky, jak je identifikovat. To je záležitost policie zvláštních služeb. U velkých privatizačních prodejů, je možné si vyžádat audit zájemců, ale jak mohl kdokoliv prověřit tisíce lidí, kteří si v rámci malé privatizace kupovali nebo pronajímali krámky a dílny? Bohužel o té doby žije tato věta svým životem a stálým opakováním se stala součástí obecného povědomí. Proč se starat o pravdu, když víte, že?

Pokud jde o Vámi nabízené odkazy, tak ty podporují to, co píšu já, jenom Vy jim prostě nerozumíte.

P. Rada 29.12.2012 1:10

Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

1. Ti, kteří ji budou provádět. .... 2. Ti kteří budou dodavatelé techniky.

3. Ti kteří chtějí udržet silný centrální zroj a s ním svou mocenskou pozici.

Autor ale ve svém blogu často velice mlží a to např. informacemi o ceně produkované energie. Zásadní problém je totiž v tom, zda se do ceny kalkulují náklady na výstavbu nebo jen na provoz.. Pokud R, Škoda má opravdu za to, že JE je v provozu levnější jak cena na burze pak evidetně nepočítá s investičnímy náklady, lividací dopadů těžby uranu i s nákladovostí zajištění odpadů - viz trvalé úložiště atd. Nic proti tomu ale pokud už takto zvolil měřítko, měl by měřit všem stejně a také to uvést. Musel by v tom případě ale uvést, že OZE jsou bez započítání nákladů na výstavbu ještě levnější a to se mu asi do presentace nehodilo.

Na druhou stranu pokud by uváděl komplexní náklaovost, vyšly by JE srovnatelně s OZE a vítězem by by mohlo být řekněme uhlí. Pokud by zašel až do dalekých důsledků až následuících století a vzal si na pomoc nákladovost na odstranění důsledků změn klimatu... konečně by JE asi dostal do kýžené vedoucí pozice.

I tak má ale věc dostavby JETE podstatný háček. Tím je představa, že společenská spotřeba energií i v období za cca 20 let a dál poroste. Už dnes ale Česko spotřebovává z hlediska ekostopy tolik, že kdyby všichni na světě na tom byli stejně potřebovali bychom 3.5x víc planet a s toho je zřejmé, že cesta nevede přes další růst spotřeby ale přes úspory až dematerializaci společnosti. O tom ale nechce slyšet prakticky nikdo i když je to zřejmě nejreálnější scénář. Život lidský s jeho podstaty totiž může být radostný i s daleko nižší měrnou spotřebou na jedince a právě toto zcela ignorují zejména ti, co o dostavbu usilují. Kéž by si takovéto paradoxy naše společnost uvědomila zavčas. PF 2013

J. Jurax 29.12.2012 2:28

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

No, dostavbu JETE chtějí hlavně ti, kdož mají v hlavě funkční mozek, chtějí mít levnou elektřinu, jejíž výroba nezatěžuje životní prostředí, není jim lhostejná energetická budoucnost státu a nevěří v bláboly zelených cvoků o spasitelných obnovitelných zdrojích, najmě biomasách, fofrnících a fotovoltaice.

P. Rada 29.12.2012 11:08

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

O "funkčnosti mozku" se vede řada polemik a i ti vědoucí mají k jeho neomylnosti velmi skeptický postoj. viz esej o STUPIDITĚ.

http://www.youtube.com/watch?v=aRSZeTPQFAE&NR=1

V "bláboly zelených cvoků" nevěřím. To na rozdíl od Vás právě proto, že netvrdím nic o možnosti jak "spasit" dnešní konzumní svět kdy spotřebováváme už mnohonásobek jeho úživnosti.

V. Šťastný 29.12.2012 8:31

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

pane Rado, v životě jsem zatím neviděl objektivní srovnání nákladovosti OZE a klasických zdrojů. Je to totiž porovnávání pověstných hrušek s jablky a je také otázka, co všechno do tohoto srovnání zahrnout. Zatímco argumentace lidí vašeho typu spočívá v tom, že klasické a jaderné zdroje jsou konspiračně a nedefinovatelně podporovány odněkud, tak ti samí lidé odmítají uznat regulérní náklady OZE. OZE například nenesou náklady na přenos a distribuci energie, jejich produkce je přednostně vykupována za netržní cenu na úkor výroby klasických zdrojů a to co je účelně zelenými demagony naprosto opomíjeno je věc účinnosti OZE. Když si vezmete instalovaný výkon 100MW v klasickém nebo jaderném zdroji, ve chvíli, kdy je vybodován a odzkoušen, je schopen tento výkon po dobu desítek let dodávat do sítě. Když stejný výkon instalujete v OZE a dokážete jeho výrobní jednotky rozmístit v prostoru tak, aby dokázaly eleiminovat místní výkyvy síly větru (o slunci nemá cenu se bavit) i tak se dostanete k mizerné účinnosti okolo 15% a to si ještě můžete gratulovat. Na to abyste dohonil a vyrovnal produkci klasického nebo jaderného zdroje, musíte vaše OZE cca šestkrát výkonově předimenzovat a stejně ještě nemáte záruku, že ho v každém okamžiku dokážete nahradit. V investičních nákladech na 1MW výkonu jsou si jednotlivé zdroje více či méně rovny ale s tou účinností je to ze strany OZE ubohost sama a řeči lidí podobně zapálených jako vy, "že OZE snižují cenu elektřiny na burze" jsou namou duši na úrovni prosťáčka, kterého je každému byť minimálně technicky přemýšlejícího člověku, docela podstatně líto.

V. Šťastný 29.12.2012 8:31

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Co se týče materiálního obžerství současné vyspělé společnosti a její neudržitelnosti s vámi sice vzácně ale rád souhlasím. Temelím ale bude, v ideálním případě, dostavěn a spuštěn v roce 2025 ale nejspíš ještě o nějaký ten rok později, tedy v čase, kdy v severozápadních Čechách dojde definitivně uhlí a zdejší uhelky budou uzavřeny. Dostavba Temelína především znamená odpovědnost společnosti, mít stabilní zdroj, který uhelné zdroje nahradí. To vaše OZE nedokáží ani náhodou, nebude na ně tolik peněz a v našich podmínkách je nebude ani kam umístit.

P. Rada 29.12.2012 10:58

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Pane Štastný, předně mám za to, že Vaše pozice odpovídá člověku nepochybujícímu o tom, že spotřeba energií nadále a trvale poroste - jak jsem o tom psal v závěru. Mám za to, že především v tomto se mýlíte a nevnímáte ani to, že už dlouhou dobu jsme vývozci enrgie daleko víc jak naopak a zároven ve stavu nízké efektivity jejího využívání.

 Toto se může žel spíše změnit pod tíhou okolností - jak pod vlivem rozumu - viz opojnost mocí.

Podsouváte mi slovy "To vaše OZE" něco co není a nikdy nebylo "moje". Vždyt na OZE vyrostli všechny naše předcházející generace. Naše povýšenost nad nimi se pak zobrazuje ve výrocích typu "Temelím ale bude...".

Mýlíte se v tom, že jsem s principu protijaderně zaměřen. Tak to není. když už, tak s principu spíše tvrdím, že současná společnost řádově ve spotřebách energií překračuje své schopnosti odpovědného rozhodování ve smyslu důsledků a další masivní zdroj tento rozpor nejspíše jen zhorší.

 Kdekdo z nás čechů si např. myslí, že je jen člověkem ale de facto se na planetě chová úměrně biologickému ekvivalentu 30-ti tunového monstra, které chce být ještě masivnější... To je ale biofyzikálně už při součastné lidnatosti neudržitelné.

V. Šťastný 29.12.2012 12:00

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

napsal jsem vám "co se týče materiálního obžerství..." a do toho samozřejmě spadá i nadměrná spotřeba energií, s vámi souhlasím, jenže lidé se nadspotřeby dobrovolně nevzdají, v tomto případě jsou jen dvě možnosti: buďto nastoupí diktátor a toto jim vezme nebo na to jednou díky vysokým cenám nebudou mít. Já zase nejsem apriori proti OZE, chci jen aby přestala jejich podpora a byly normálně vystaveny trhu. Pokud se to nestane, je možné že se část společnosti za čas vrátí ke svíčkám.

B. Uhlich 29.12.2012 22:23

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

..pojmy jako obžerství a nadměrná spotřeba... mně osobně nějak nejdou do hlavy...sice je v různých souvislostech slýchávám, čtu.. velmi často, ale když se nad nimi zamyslím...nejsem si zcela jist, zda je ti co je tak hojně požívají vůbec chápou. Já, ať dělám co dělám ve svém okolí jsem nerazil na člověka, kteý by mi se slastným úsměvem na tváři v hospodě sdělil: člověče tak jsem si včera zaspotřebovával hodně elektrické energie a mám z toho radost, rovněž jsem nepotkal třeba řemeslníka, který by měl radost, že spotřeboval hodně materiálu a přitom, z toho nic neudělal...  Já si nějak nedovedu pomoc, ale já nějak ve svém okolí nějakou nadstandardní spotřebu nevidím..tedy ne samoúčelnou spotřebu...to co vidím, je spotřeba daná fungující tržní společností nad kterou sice můžeme polemizovat, ale asi si dost těžko dovedeme představit společnost, která by nespotřebovávala..a to je opřesně ten zásadní rozpor všech enironmentálních "myslitelů"...na jednu stranu volají po abstraktních úsporách..boují proti obžerství a nadměrným spotřebám, ale zároveň si vůbec nedovedou představit jak by pak taková společnost opravdu fungovala...třeba jak a co by se v takové společnosti zdaňovalo, jak by se tam řešily taková triviální věci jako zdravotnictví, policie...vzdělávání...stát...státní správa...??? Kdo by to z čeho platil???  Já samozřejmě též vidím, že roztáčející spirála spotřeby není to pravé ořechové, ale zas na druhou stranu - nějak nejsem schopem definovat jak by mělo vypadat to, co by to, co tu je dnes, mělo nahradit..???  Proto jsem v těch definicích obžerství a nadměrné spotřeby velmi obezřetný...  :-)

P. Rada 29.12.2012 23:11

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

To, že nám pane Uhlich něco nejde do hlavy bývá většinou stereotypem postoje. Základem ke kritické úvaze může pak být třeba historický nadhled.  Kdyby jste opravdu chtěl znát kolik by měla být "trvale únosná" spotřeba kalorií, ocele, energie.... /hlavu zašel by jste za dietetikem... a dalšími co jsou ve věci kovaní, či si alespon zagoogloval a třeba by jste se dověděl, že polovinu populace máme my češi otylou, američani už 2/3.... Někdo ale lecos rád přehlédne  "at dělá co dělá" - tomu se pak říká slepota.

Měrná hodnota spotřeby se také nestanovuje u řemeslníků... ale jako poměr vstupních tzv primárních energetických zdrojů tekoucích do společnosti -/ PZE/ - kde se ropa, plyn, uhlí... přepočtou na jouly či tuny olejového ekvivalentu a podělí počtem obyvatel. Celkové HDP je také známo a pak stačí porovnávat která země kolik vyprodukuje za koli vloženého atd. Od toho ale jsou běžné statistické informace nebo se musí hodně cestovat, počítat, srovnávat... či alespon číst.

Např. Bedřich Moldan k tomuto tématu vydal knihu "Podmaněná planeta"  http://www.kosmas.cz/knihy/146706/podmanena-planeta/  nebo energetik Jaroslav Kadrnožka "Země se ubrání" http://www.kosmas.cz/knihy/157352/zeme-se-ubrani/  ...

Kdyby jste se podíval opravdu pořádně - tedy prošel si i vlastnické vstahy... a zjistil, kolik např je u nás dominantních vlastníků obchodních řetězců, dodavatelů ropných produktů... pak by jste se o svobodném trhu jako realitě u nás vůbec nevyslovoval. V období kdy světu vládne globalizace není totiž divu že pravidla na  "tržištích" určují prakticky jednotlivci či nadnárodní společnosti a jen zatvrzelci podléhají iluzi, že něco s ideálu tržiště kde se poměřovalo všem stejně, ještě zůstalo funkční. Navíc samo tržní prostředí zdaleka není samospásný prostředek a zejména pokud se blíží limity rozvoje začíná nabývat významu úroven strategického rozhodování - a právě tomu jsme ve svém pohodlí odvykli.

B. Uhlich 30.12.2012 0:05

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

Vůbec jste nepochopil, o čem jsem psal..a u Vás mě to ani nepřekvapuje... plácáte nesmysly a vůbec nechápete jejich dosah. Já jsem jen položil takovou řečnickou otázku, jak by fungovala společnost, která by ..třeba zrovna Vám... vyhovovala.. ale to Vy zrovna asi moc nevíte, že? Nebo spíš vědět ani nechcete, že? Myslím, že každý trochu normálně myslící jedinec nějak chápe, že je ten vývoj poněkud vykloubený..v tom si myslím, že mezi námi rozpor není, ale já na rozdíl od Vás nějak chápu, že se nemůžeme dostat na materiální a energetickou spotřebu křováckého kmene aniž bychom pak měli i vše ostatní jak ten křovácký kmen..tedy i zdravotnictví, školství atd...   Což ovšem asi zrovna Vy opravdu nechápete.... protože Vaše představa je zřejmě taková, že tady budeme fungovat jak křovácký kmen a přitom vše ostatní tady bude jak ve Švýcarsku...že?

Dokud , pane Rado nepochopíte jak opravdu funguje lidská společnost asi se dost těžko můžeme něčeho dobrat. Vy v podstatě neuvažujete nijak špatně, ale tím, že nechápete souvislosti a nepřipouštíte žádné pochybnosti a neustále do zblbnutí opakujete tytéž odkazy a mantry, působíte dojmem vyšinutého eko-jehovisty...tím pádem  mezi námi nemůže asi vzniknout žádná smysluplná diskuze... Já sice pochybuji, že Vy o ni stojíte, ale když už jste na mě reagoval...tak odpovídám....

V. Novák 30.12.2012 13:35

Tak přesně tohle - jak by si představoval

takovou správnou, neobžernou společnost,jsem z pana Rady mámil mnoho měsíců. Nedomnívám se, že bych byl nějak nevstřícný a příliš náročný - stačilo mi nějakou takovou v historii či současnosti nalézt a určit. Stačilo by mi, pokud už nelze správnou společnost nalézt v dějinách Zeměkoule, dát několik údajů - třeba zda dříve omezit elektrické praní, nebo naoktrojovat maximání zimní teplotu v bytech na 10°C, zrušit dálkové vodovody nebo hromadnou dopravu...

A věříte, že jsem se nedočkal? Spousty slov ano. Dokonce i nespisovných a velmi obviňujících - ale nějaké té vize neé!

P. Rada 30.12.2012 22:46

Re: Tak přesně tohle - jak by si představoval

Pane Novák Vy si zřejmě nepamatujete jak žili Vaši rodiče či prarodiče... a po mě chcete abych Vám to vyložil? To neumím. Umím Vás jen navést ilustrativním údajem, že jen od roku 1950 do konce století vzrostla měrná spotřeba energií v čechách 7x.

Uměl bych si přesdstavit, že nebudeme tolik zbrojit jak za totality, využijem lepší technologie, budem v průměru o nějaké to koli lehčí jak ti naši rodiče, deně nachodíme víc kilometrů ... a budem se proto se zlomkem dnešní spotřeby mít lépe. To, že takovou představivost nemáte Vy ale ovlivnit skutečně nedokážu ani po celých měsících jak správně uvádíte.

V. Novák 30.12.2012 23:50

Já si, pane Rada, velmi dobře pamatuji, jak žili moji rodiče

a prarodiče (a koneckonců i já) začátkem 60. let 20. století na moravském maloměstě. Spotřeba elektřiny byla opravdu minimální - svícení a večerní poslech rádia. Babička prala na valše, vodu si napumpovala u studny a přinesla v kbelících, ohřála na "špórhéltu". Aby bylo čím ohřát, tak se sbíraly šišky a kdejaký klacek v lese, v zimě se topilo v piliňákách v jedné místnosti z celého domu. Koupání (včetně malého dítěte - tedy mě) jednou týdně, vodu využila celá rodina, dítě jako první.

Zdůrazňuji - standard života na malém městě, žádná samota u lesa nebo v horách. A běžná rodina v pěkném domě, žádní chuďasové z pastoušky.

Pokud je vaše "vize" šetřivé společnosti taková - tak si ji nechte. Dodneška mi naskočí husí kůže po celém těle, když si vzpomenu na teplou vodu a dotyk se studenou plechovou vaničkou, která se samozřejmě nestačila ohřát.

Ale jsem rád, že to z vás konečně vypadlo... Měsíce jsem to z vás doloval, než jsem svou snahu vzdal. Možná byste mohl začít doma a přesvědčit toho, kdo vám pere ponožky a košile, že valcha je geniální nástroj, pračky (natož automatky!) netřeba.

V. Šťastný 30.12.2012 12:37

Re: Naopak - kdo hlavně chce dostavbu JETE?

měl jsem na mysli spíše věci jako je televize nebo počítač, které se ráno pustí a do pozdního večera nikomu nestojí za to je vypnout i když se nikdo nedívá nabo na počítači nepracuje. Divil byste se, kolik je služebních stanic, které nikdo nevypíná ani ve chvíli, kdy mu končí pracovní směna. Další věcí jsou spotřebiče, které jsou ve stand by režimu. Byť se to zdá nicotné, v milionech kusů tato spotřeba narůstá podstatným tempem. Zkuste si spočítat, co všechno máte doma a zkuste se zajít podívat na váš elektroměr ve chvíli, kdy jste přesvědčen, že máte doma všechno vypnuto. Možná budete překvapen.