29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Kdo v Česku nechce Temelín?

Pomineme-li zeleně vyšinuté pomatence (kteří propagují biomasu, aniž by vědeli, jak vypadá) máme dnes v Česku tři skupiny vlivných lidí, kteří nemají zájem na výběru a výstavbě nových jaderných bloků. Pojďme se podívat, kdopak to je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Tolman 30.12.2012 13:21

Ropák 1998: Miroslav Grégr - atomový dědek

 Atomový dědek, jak si Grégr nechával pro svoji zálibu v jaderném štěpení říkat, dostal ropáka za „tvrdé prosazování dostavby jaderné elektrárny Temelín“, která od jeho nástupu na ministerstvo spolykala další čtyři desítky miliard korun a za jejíž nespuštění v roce 2000 by prý „položil hlavu na špalek“. Ke zkracování Grégra ovšem nikdy nedošlo, protože termíny dané ministrem byly svaté i pro Státní úřad pro jadernou bezpečnost, který pod vedením Dany Drábové přesouval některé nepovedené či neprovedené zkoušky do pozdějších etap uvádění elektrárny do provozu, i když to bylo proti vlastním vyhláškám.

Nebýt atomového dědka a díky němu dokončené JE Temelín, je patrně náš jaderný průmysl po své klinické smrti a česká energetika se tak mohla vyvíjet daleko modernějším směrem. Grégr také prosadil koncept SuperČEZ v roce 2002. Tedy vlastnické propojení již tak dominantního výrobce elektřiny s distribučními společnostmi. Vznikla tak firma, která ovládá českou politickou reprezentaci a tvoří si prostředí pro svůj obchod daleko silněji, než by bylo zdrávo. Díky tomu také patříme mezi největší světové vývozce elektřiny.

http://www.denikreferendum.cz/clanek/12983-ropak-1998-miroslav-gregr-atomovy-dedek

V. Novák 30.12.2012 13:39

Přezdívku "Atomový dědek" původně vymysleli vaši zelení kámoši

a zamýšleli ji jako dehonestující. Nu - nepovedlo se a Grégr ji nosil hrdě co vyznamenání.

Ono vůbec, dostat Ropáka, je pocta a zařazení do velmi elitní a exklusivní společnosti. Byl bych hrd, kdybych na něj dosáhl, protože pokus o pohanění od Zelených Khmérů, je poctou každému člověku s mozkem. Bohužel, nebylo mi dáno.

B. Rybák 1.1.2013 11:18

Re: Přezdívku "Atomový dědek" původně vymysleli vaši zelení kámoši

Řekl jste to i za mne.

D. Seibt 30.12.2012 14:09

Re: Ropák 1998: Miroslav Grégr - atomový dědek

Jakym smerem, treba dalsi vystavbou uhelnych elektraren jako v Nemecku, ktere nahrazuji jaderne zdroje? Nemecko dovazi velke mnozstvi energie z Francie, stejne jako velmi moderni Italie a Rakousko. Mohl by jste prosim dolozit ktere zkousky byly v rozporu se zakonem posunuty ohledne Temelinu? Vy budete zrejme textovy kleptoman, placate k tomuto tematu pate pres devate, ale to je jak jsem si uz vsiml vlastni vsem fanatikum. Tedy zahltit diskuzi desitkami odkazu, proklamaci a nic nerikajicich hesel, bohuzel bez minimalni znalosti problematiky. A odkazovat se na denik referendum to uz mluvi samo za sebe. Preji vam klidny rok 2013 :-)

J. Tolman 30.12.2012 12:31

Beneš: Ceny elektřiny nemotivují pro budování nových JE

Současné ceny elektřiny neposkytují dostatečnou motivaci pro budování nových elektráren, prioritou společnosti ČEZ přesto nadále zůstává dostavba jaderné elektrárny Temelín. Na Mezinárodním energetickém regulačním fóru to dnes řekl generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš. Chtěl by však, aby u Temelína byly zajištěny pevné prodejní ceny elektřiny. Pevné ceny podle Beneše mohou zajistit ekonomickou návratnost elektrárny. V případě nízkých tržních cen elektřiny by stát firmě doplácel rozdíl mezi pevnou cenou. Naopak v případě vyšších cen by ČEZ doplácel státu.

J. Tolman 30.12.2012 12:32

Re: Beneš: Ceny elektřiny nemotivují pro budování nových JE

Dostavbu Temelína ohrožuje německá solární energie, zlevňuje elektřinu

Kvůli německým obnovitelným zdrojům se dostavba Temelína nakonec nemusí vyplatit. Důvodem je rekordně nízká cena silové elektřiny na burzách. Od její výše se přitom bude odvíjet návratnost investice do třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín. Ta se odhaduje na 200 až 300 miliard korun.

Cena silové elektřiny je závislá na vývoji energetické burzy v Lipsku. Tam se cena za posledních dvanáct měsíců propadla o 13,5 procenta. A na rekordně nízké úrovni je také pražská energetická burza. Důvodem propadu je masivní rozvoj obnovitelných zdrojů po odklonu Německa od jádra.

V. Šťastný 30.12.2012 12:40

Re: Beneš: Ceny elektřiny nemotivují pro budování nových JE

to je ta samá blbost, kterou jsem komentoval už pod příspěvkem pana Rady. Vezměte soláru jeho nezaslouženou podporu a nic se nebude propadat ale hlavně, do půl roku máte po celém solárním byznysu. Zdravému vývoji národních energetik by to jenom prospělo.

P. Čížek 30.12.2012 15:31

Tak tenhleten fór nesmím do silvestra zapomenout

:-)

J. Tolman 30.12.2012 12:28

Depresivní čísla.

Skotská energie z OZE dosáhne do roku 2015 50% z celkové poptávky energie Skotska.

Konečným cílem je vyrobit 100% veškeré energie z OZE v roce 2020.

Za měsíc září vzrostla instalovaná kapacita FV v Německu o 1 GW.

V tomto roce již Němci od počátku instalovali kapacitu 6,22 GW fotovoltaiky. Průmysl solární energetiky za 9 měsíců tohoto roku vzrostl o více než 50%.

V. Šťastný 30.12.2012 12:41

Re: Depresivní čísla.

nebojte, oni se Němci dočkají, neštěstí na tom je, že my s nimi.

D. Seibt 30.12.2012 13:19

Depresivní čísla.

A je to tu zase. Vy jste asi nejaky solarni fetisista. Nejde o instalovane MW, ale o rocni vyuziti a schopnost zdroje udrzet vyrobu na zaklade harmonogramu a to je ten problem, ktery FTE nema schopnost vyresit. Skotsko do roku 2020 nebude mit 100% OZE, klidne se muzeme vsadit. Cile muzete odhlasovat nicmene fyzikalni zakony se zmenit nedaji :-)

B. Rybák 31.12.2012 1:06

Re: Depresivní čísla.

Přesně tak.

A. Hrbek 30.12.2012 17:25

Re: Depresivní čísla.

vidí, že jste skutečně odborník na energetiku. Můžete napsat Vaši představu, jak bude v roce 2015 rozložena spotřeba energie ve "Skotsku" do základních odvětví - průmysl, doprava, domácnosti, stavebnictví, těžba a z jakých zdrojů OZE bude tato spotřeba kryta?

Víte že to znamená, že ve Skotsku nesmí být spotřebován ani gram ropných produktů, ani gram uhlí, ani gram rašeliny. Že budou uzavřeny všechny jaderné elektrárny,že se uzavřou všechny uhelné elektrárny a že se nebude dovážet ani jedna KWh. Automobily a lodě (zejména rybářské) se budou tahat koňmi. Přestane výroba skotské whisky.

Veškerá vytěžená ropa půjde na export.

A hlavně - všechna nová potřebná energetická zařízení - větrníky, vodní turbíny, atd. budou vyrobeny pouze s využitím OZE. Dále pak že Velká Británie přestane dotovat skotská OZE,

Velmi rád se tam zajedu za dva roky podívat. Třeba i s Vámi.

V. Novák 30.12.2012 19:50

Pan Tolman zásadně neodpovídá.

Stejně jako pí. Václavíková nečte odpovědi - zejména pokud se jí nehodí.

B. Rybák 31.12.2012 1:11

Re: Depresivní čísla.

Nejspíš na vyrovnávání obrovských výkyvů OZE použijí oheň dštící draky (saně). Je to ale bezkonkurenčně nejmizernější pohádka, jakou jsem kdy slyšel.

J. Sládeček 30.12.2012 11:20

Souhlas.

Dobře napsáno.

M. Prokš 30.12.2012 10:37

Dostavba Temelína - běh na dlouhou trať

Zdravím, s článkem z velké míry souhlasím. Nevidím lidem a managerům ČEZu do hlavy (nikoho z nich ani neznám), ale je to dost možné co je napsáno v tomto článku.

Hodně slov se proneslo na tém Dostavba Temelína a její ekonomická bilance, ale nikde jsem nenašel alespoň jednoduchou analýzu. Tak jsem se před časem pokusil si udělat alespoň náhled na smysluplnost dostavby. Je to jen odhad situace na úrovni hokynářských počtů, ekonom by s tím dokázal ještě doslova kouzlit. Vycházel jsem pouze z veřejně dostupných dat. Jsem konstruktér, ne ekonom...

https://docs.google.com/document/pub?id=1fQ5WzOyE1vcWlp2TW7D8ZLdsvYV1QshHk_kwBY1LyOI

Ale ekonomika je jen jedna strana mince jak už tu někdo správně psal. Bez ohledu na ekonomiku, elektřina JE potřeba a elektrárny to jsou pouze stroje s nějakými technickými parametry a s nějakou životností. Dostavba Temelína fakticky pouze znamená náhradu za dosluhující Dukovany. Stavět se bude 10-13 let, postaví se cca 2GWe a za jak dlouho skončí životnost Dukovan (také 2GWe) - respektive jak dlouho lze realisticky odhadnout životnost s bezpečnou zálohou životnosti? Ode dneška 15 let? Takže tak 5 let budou nové bloky fungovat aby ukázaly zda základní ekonomické rozvahy byli OK nebo ne a jestli sám sebe splácí a pak se možná začne uvažovat o obnově Dukovan - což bude dalších cca 10let... a pak zase se začneme ptát a co staré bloku Temelína, kdypak ty vypneme?

Ale to jsou právě ty strategické dlouhodobé úvahy ze kterých bude ČEZ, stát, ... těžit až za těch cca 20 let. A vláda se otočí nejpozději co 4 roky, manažeři nejpozději co 10 let. Proto se obávám, že ten článek může mít pravdu.

V. Šťastný 30.12.2012 12:09

Re: Dostavba Temelína - běh na dlouhou trať

dostavba Temelína není náhrada Dukovan ale severočeských uhelných elektráren

P. Rada 30.12.2012 22:49

Re: Dostavba Temelína.

To ale už měla být stavba Temelína v devadesátých letech!

M. Prokš 30.12.2012 23:58

Re: Dostavba Temelína.

Také byly. Nejlépe když kliknete třeba na následující odkaz, je to tam krásně srozumitelně napsané:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Temel%C3%ADn#Kritika_op.C3.ADraj.C3.ADc.C3.AD_se_o_v.C3.BDvoz_elekt.C5.99iny_z_.C4.8Ceska_a_neodstavov.C3.A1n.C3.AD_uheln.C3.BDch_elektr.C3.A1ren

J. Tolman 30.12.2012 9:28

Čína má nový cíl: 40GW solární energie v roce 2015 (8x více, než byl původní cíl 5GW)

Za poslední rok a půl Čína již třikrát upravovala svůj cíl v oblasti solární energie pro rok 2015. Je to ukázka toho, jak rychle se solární energie stává konkurenceschopnou.

Před 18 měsíci bylo cílem Číny dosáhnout c roce 2015 instalované kapacity solární energie 5GW. Toto množství bylo instalováno jen v letošním roce. Další úprava plánu byla v červenci t.r. , kdy byl oficiální cíl zvýšen na 21 GW. Nyní je tímto cílem hodnota 40 GW.

Souběžně s rozvojem solární energie Čína omezuje svůj program jaderných elektráren. Zastavila výstavbu všech jaderných elektráren ve vnitrozemí a pokračuje v plánech na výstavu pouze na pobřeží. Top ale ještě neznamená, že budou skutečně dostavěny.

http://cleantechnica.com/2012/12/13/chinas-new-solar-target-40-gw-by-2015-8-times-more-than-its-initial-5-gw-target/#Ttwqaw2YkDGqOFai.99

http://oze.tzb-info.cz/111160-cina-snizuje-cil-v-jadru-a-zdvojnasobuje-cil-ve-fotovoltaice

D. Seibt 30.12.2012 11:41

Čína má nový cíl: 40GW solární energie v roce 2015 (8x více, než byl původní cíl 5GW)

A uz je to tu zase. Ten instalovany vykon 40GW ve skutecnosti znamena rocni vyuziti kolem 10 az 15%, jako by to prumerne vyrabelo 6GW kontinualne. Znamena to, ze nekdy to vyrabi a nekdy ne, ale aby jste mel v zasuvce stale 50Hz tak potrebujete zdroje, ktere vypadky FTE zaskoci. Ty jaderne elektrarny se dostavi to se nebojte, minuly tyden se zahajila vystavba dalsiho bloku. Navic celkove rocni vyuziti Jadernych bloku je mezi 80 az 90%. Cina stejne jako jine zeme potrebuje stabilni zdroje energie a to Jaderne bloky jsou, maji proste sve misto v soustave. Nemuzete mit zdrojovou strukturu zalozenou na jednom typu, ke stabilni dodavce potrebujete ruzne zdroje. Kazdy z nich je vhodny k urcite funkci v soustave.

V. Šťastný 30.12.2012 12:12

Re: Čína má nový cíl: 40GW solární energie v roce 2015 (8x více, než byl původní cíl 5GW)

pane Tolmane, jste sice snaživý ale úplně mimo. Na solárních elektrárnách se nedá podobně jako na větrných stavět funkční energetika. To co zde podstrkujete jsou tendenční, z kontextu vytržená tvrzení.

J. Novotný 30.12.2012 2:09

Ještě jedna skupinka

je, myslím, PRO jaderné elektrárny. Nevěřím ani zbla tomu, že by v zemi vládla masová znalost způsobů výroby elektrické energie. Naopak vím, že procento lidí, kterým je jasný rozdíl mezi kilowattem a kilowatthodinou je malé až nepatrné. Čili, abych se dostal k věci, není příliš pravděpodobné, že by lidové příznivce nebo odpůrce JE vedla k jejich postoji kvalifikovaná racionální úvaha. Co ale nejspíš příznivci jádra na věci prostě milují, je jednoduchost: postaví se silná, veliká elektrárna (a to nejlépe atomová, protože vyrábí nepřekonatelně lacino ...), od elektrárny se natahají paprskovitě nejprve tlusté dráty, pak tenčí a nakonec nejtenčí, až do té nejposlednější chaloupky. A, pokud jde o elektřinu, bude dobře všem!

P. Pruner 29.12.2012 20:06

nechci

Já nechci rozšíření Temelína z následujících důvodů:

Rozhodnutí nyní je unáhlené. Nevíme ani jak se bude vyvíjet spotřeba elektřiny ani jaké budou možnosti jiné výroby. Kdo například před krátkou dobou odhadl možnosti získávání břidlicového plynu, který umožní i rozvoj plynových elektráren ? Jak mám věřit odborníkům když ti v ČR propagovali přímotopy, plyn, pelety, solární panely, větrníky - abych vyjmenoval zdroje energie, které se následně občanům přímo či nepřímo  řádově podražily. Proč se vůbec uvažuje americká nabídka, která nyní zatím nemůže vykázat funkční reference = počkat ?

Hrozí nám další tunel na naše peněženky, obdobný tomu solárnímu. ČEZ bude chtít na státu záruku výkupní ceny a když za 15let budou se svou cenou nekonkurenceschopní, tak rozdíl zaplatí občané.

Peníze utracené na výstavbu by se mohly použít na modernizace ke snížení spotřeb energií. Proč se ve vyspělém zahraničí buduje zanedbatelný počet nových reaktorů - my jediní jsme moudří a ostatní jsou hloupí ?

Kde je záruky, že protijaderná hysterie v Německu a Rakousku nepřeroste v omezení možností našeho vývozu elektřiny a tím nadvýroby ?

D. Seibt 29.12.2012 21:46

Nechci

Spotreba at uz bude jakakoliv, tak stejne nejak musite nahradit tech cca 2000Mw instalovaneho vykonu, ktery bude do roku 2020 odstaven. Bridlicovy plyn je nadeje, ale podivejte se jak se tomu vsichni iracionalne brani a i tak jsou plynove elektrarny vhodnejsi spise jako zdroje pro regulaci nez jako baseload a maji i tak drazsi palivove naklady. Americka nabidka je stejna jako Ruska, ani jeden z tech reaktoru zatim nefunguje. Americane stavi 4 kusy Ap-1000 v Cine a 4 v USA. Rusko svuj MIR-1200 take zatim pouze stavi.

CEZ chce zaruju stejne jako v soucasne dobe chce kazdy a ne jen v CR zaruku na svoji investici, to je bohuzel dusledek nerozvazne podpory OZE zdroju. Nemci stavi misto JE uhelne elektrarny, tak si vyberte. CEZ je energeticka firma a jeji penize investuje do efektivni vyroby energie. To vyspele zahranici mate na mysli treba Anglii, Francii, Slovensko, Finsko, Madarsko, Polsko ktere stavi nebo planuji postavit JE? Nebo Mate na mysli pouze Nemecko a Rakousko? Ale ono je to jedno, bud se postavi JE nebo uhelne elektrarny, zdroje proste jsou potreba i pres vystavbu OZE. Vyvoz by jsme meli utlumit, s tim s vami souhlasim.

B. Uhlich 29.12.2012 21:58

Re: Nechci

Tak , já nějak očekávám, že by tenhle vývoj měl poněkud znepokojovat pravověrné environmentalisty, kteří považuji boj proti oteplování ..resp. proti emisím kysl. uhličitého za základní a zásadní věc... pokud všichni přejdou na spalování čehokoliv fosilního...tak to se asi emise CO2 moc nezmění, že?  Nebo, že by se už proti oteplováno nebojovalo..????? :-)

J. Jurax 29.12.2012 23:03

Re: Nechci

Proti teplení bojuje jedna frakce zelených cvoků, proti jaderkám jiná frakce zelených cvoků a kdybyste chtěl postavit přehradu s hydrelektrárnou, napadne Vás další frakce zelených cvoků .... ti cvoci mají spoleřné snad jen mozky prorostlé zelenou plísní a vzývaní svatých OZE ... a ti placení plynaři ještě ekologické plynové elektrárny ...

P. Rada 29.12.2012 23:26

Re: Nechci

Cvoci - jak vidno - napadají především Vás pane Jurax - čím to? Sám autor to popsal přeci jen věcněji a k tomu, že se už ani ČEZu a dalším expertům se do výstavby dnes už nechce:

http://atominfo.cz/2012/03/stat-by-mel-rucit-za-pevnou-cenu-elektriny-z-temelina-zada-sef-cez-benes-politici-jsou-proti/

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/206002-experti-zastavme-dostavbu-temelina/

J. Jurax 29.12.2012 23:43

Re: Nechci

Ekonomické důvody nejsou hlavní; ekonomická situace se mění v řádu roků.  Hlavní je zajistit energetickou bezpečnost státu v horizontu příštích čtyřiceti až padesáti let. Uhlí dochází, s břidlicovým plynem je to nejisté ...

A někteří ekonomičtí experti jsou proti, jiní zase ne. Ale techničtí a energetičtí experti vesměs jsou pro.

A garance žádá ČEZ moudře - když se garantují k jeho škodě ceny z OZE, musí taky.