29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pepa 14.11.2007 14:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

dostal do vinku kapacity - i to je podpora,

dostal na dost dlouhou dobu monopol - i to je podpora

byl a je ve shode vedeni CEZ - politici podporovan - to je pro nej asi blbe ale je mu to jiste nahrazeno jinou podporou.

emp 14.11.2007 14:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

ale vždyť to byl státní podnik, který se postupně rozprodává... ! Takže co to znamená "dostal do vínku"?  nic nedostal a že z něj tečou peníze do rozpočtu - to nevidíte?   

emp 14.11.2007 14:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

dostaly v minulosti určitě, díky tomu je vlastní stát (nebo má většinu) (EdF je státní podnik), taky mu to vracej v dividendách.  A podporovat CEZ2 (jako státní elektrárenský podnik) je nesmysl a soukromníka (to by Vám asi neprošlo)

emp 14.11.2007 14:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

stavbu povolujete dle zákona (žijeme v právním státě) nemůžete někomu upřít povolení, pokud splní, co má.

u těch obchodníků s energiemi.. nevím, co Vám vadí..?? skutečně.  Myslíte jako, že byste zavolal do EdF, že chcete poslat 2MWh? a zítra chcete 4MWh od Enelu?

Delfin 14.11.2007 11:55

Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

Vy jako odberatel si muzete zvolit libovolneho dodavatele a dodavatel si muze zvolit libovolneho vyrobce. Jedine co si nemuzete zvolit, je distribucka v miste vaseho pusobeni. Ne ze by se zakazovalo nekomu tahat dalsi draty, ale proste se to neocekava. Proto jsou distribucky regulovane ERU. Vedle toho jeste je CEPS jako spravce PS, ktery je taky regulovan. Nevim co Vam na tomto usporadani prijde jako nekonkurencni. Kde konkurence je mozna, tak tam existuje a kde neni a nemuze byt, tam se reguluje.

pepa 14.11.2007 12:18

Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

ERU, je soucasti monopolniho ovladani energetickeho trhu. 

 pokud je konkurence tam kde je mozna - tak by podle toho v energetice mozna nebyla - nebo opravdu myslite vazne ze si mohu zvolit libovolneho vyrobce ????  

Delfin 14.11.2007 12:22

Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

1) S tim ERU to trosku nechapu. Muzete upresnit? ERU zajistuje stejne podminky vsech vyrobcu a obchodniku do prenosovych a distribucnich siti.

2) Ne, vyrobce si nemuzete naprimo vybrat. Vy si vybirate dodavatele, ktery si vybral vyrobce. Obchodni licenci tu ma 285 spolecnosti. Na ERU mate seznam i s kontakty. Obvolejte si je zada maji o Vas zajem.

pepa 14.11.2007 12:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

ad ERU myslim ze ne jen mne nepresvetcil o opravdovem zajmu posuzovat opravnenost nakladu energetickych firem  pro regulovane ceny.

emp 14.11.2007 12:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

vy byste ceny zcela uvolnil? A nebo ostře reguloval a čekal, co na to řekne Brusel?

pepa 14.11.2007 13:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

myslim ze v monopolnim postaveni , ktere dle mne v energetice je, nelze ceny plne uvolnit. proto jsou monopoly regulovany. muj nazor ale je ze tuto regulaci ERU nezvladl (nechtel) a nezvlada dal.( myslim to co jeste v dnesni dobe ovlivnuje)

stanovovani cen dle aktualniho trendu ( FV, VE) je take nesmysl

nejak to tak citim i kdyz regulace cen se mi hodne prici, tak asi u urcitych komodit a u urcite koncentrace to je nutne. tim nemyslim vubec zohlednovani podle mzdy v jednotlive oblasti. myslim klidne regulaci EU, ale s duslednym ohledem na opravnenost nakladu.

emp 14.11.2007 13:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

takže podnik, který vyrábí efektivně a levně by směl prodávat jen za nižší cenu, než neefektivní drahá konkurence, aby byly zisky úměrné?   8-o

pepa 14.11.2007 13:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

no mozna kdyz to stavite az tak dalece, tak si dovedu predstavit ze by  s urcitou premii mohl efektivnejsi zdroj dodavat za nizzsi cenu nez neefektivni. zduraznuji ze ale pouze zdroje ktere maji smysl. ne zdroje jaoko je FV a podobne. to by musel posoudit regulator zda do systemu pustit zdroje jen do urcite miry efektivnosti.

dalsi otazkou ale je co do tech nakladu zahrnout a tim i co je efiktivnost toho zdroje. to co jen platim, nebo i to co ovlivnuji svou cinnosti ?

emp 14.11.2007 13:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

pepo, prominte, ale Vy z toho začínáte dělat skutečný horor.  Takže tu mějme výrobce "A", který bude nákladně modernizovat, aby zvýšil svou účinnost = vyráběl levně a zárověň investoval do jaderné energetiky jako zdroje levné elektřiny.  druhý výrobce bude vyrábět draze z mazutu, plynu, atd...

A Te´d tomu prvnímu výrobci zregulujete cenu, aby neměl přílišné zisky a druhého necháte napokoji.  Dojde k tomu, že levný vše prodá a nebude moci expandovat (nebude na to mít peníze) a tím i ten drahý bude moci vše prodat (nebo alespon většinu). ve výsledku se to na ceně neprojeví, neboť se na tom tak jako tak napakují distribučky.  jestli to myslíte takhle, tak je to skutečně revoluční řešení, z kterého budou mít levní velikou "radost"

pepa 14.11.2007 14:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

no myslim ze to do hororu tahneme vazeny emp oba dva. ono regolace prirozenych monopolu, neni tak jednoduche jak pisete vyrobce a a vyrobce b. taky to nikdo netvrdi.

co tvrdim tak to ze si myslim ze tato regulace neni delana dobre a dukladne. na zaklade tohoto meho nazoru nedelam z toho horor ( i kdyz energie v EU a jeji distribuce horor je) ale vyjadruji svuj nazor, ktery vyjadrovat mohu i kdyz nemam absolutni reseni problemu ( jak mi bylo vycteno)

ze mene efektivni vyrobce se nech na pokoji jsem nikde nepsal. pouze jsem napsal opravnenost nakladu, urcene procento ziskovosti, pripadne premie za efektivnost, tak jsem to psal. bohuzel myslet si ze pri takovych zjednodusenich se dosahne reseni je asi absurdni, ne ?

k vasemu levnemu A z JE mohu jen poznamenat, je to pravda? je v cene zahrnuto vse ?myslim prave na presun teto centralizovane energie k spotrebe ? ,

 nemam problem z zadnym druhem vyroby el. energie ( krome zatim FV a vetsiny VE) mam problem z koncentrace a ovladani energetickeho trhu. napakuji se distribucky pisete, pokud mam dobre informace tak to je zrovna ERU regulovana cena - pokud ano tak spatne.  

emp 14.11.2007 14:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

Máte pravdu, dohnali jsme to do hororu,

Mně taky vadí ceny elektřiny a jejich růst. Rozdíl mezi naším pohledem je ale v tom, že já v tom vidím nedostatečné kapacity v EU (především ty levné) a výstavba a podpora OZE. Nejde tu o giganty. Největší Evropský gigant má paradoxně nejlevnější energii. A jen díky tomu, že vyrábí přes 75% z jádra.  Ano, skutečně se základní cena odvíjí od druhu výroby, a od poptávky na trhu (lokální).

Pokud mluvíte o "oprávněnosti nákladů"  Co to znamená? a kdo bude posuzovat, co je oprávněné a co není? (úředník?) je to tenký led.

Ano, ceny z JE jsou skutečně nejlevnější a je v nich zahrnuto vše. Přesun je v distribučních poplatcích.

Jak byste je reguloval Vy? snížil k nule - ? Vždyt v tech poplatcích je i jakási "jistota" že nebudete bez proudu, když vypadne zdroj, s kterým má distribuční firma nasmlouvané dodávky  

pepa 14.11.2007 14:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

emp, mi nejvic vadi zavislost a nemoznost vyberu. myslim ze to muze vest az k "zahube".   cena je pro mne az na druhem miste.

jinak nemam nic proti jakemukoliv smysluplnemu zdroji energie, ale urcitou miru nezavislosti vidim v decentralizovanych zdrojich. nekdo to tu psal ze klidne v malych JE pokud by byly technologicky doresene.

jistotu jsem schopnej zaplatit, ale viz prvni odstavec ta jistota neni dana - hororovym jedinym zdrojem vyrabejicim nejlevnejsi energii

emp 14.11.2007 14:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

jojo, já Vám rozumím, ale věřte, že decentralizace na jistotě nepřidá. Máte to jako s benzínkami, je jich plno, ale když je ropná krize není benzín nikde a nebo je drahý tak, že si ho můžete dovolit litr na měsíc. (samozrejme preháním).  Ale takhle to je i v energetice. můžete mít tisíc výrobců a třeba si i smlouvat s každým zvlášť, ale když k něčemu dojde, budete postižen stejně jako soused, který spoléhá na svého obchodníka. 

pepa 14.11.2007 14:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

asi mate urcitou pravdu, ale .......................:-P:-P mejte se

vita 14.11.2007 13:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

To by mě tedy zajímalo - vy chcete, aby přirozený monopol (a kousek výš jste ho připustil, byť jinými slovy) NEBYL regulován? Aby si přirozený monopol mohl stanovit ceny BEZ regulace?

No, to teda musím říct, že jste na mě přespříliš liberální...

pepa 14.11.2007 13:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

uz se mi ztraci vlakna teto diskuse, ale ac liberalni, tak jsem nikde nenapsal ze by mel byt   monopol neregulovan. dokonce ac nerad myslim ze je regulovan spatne

vita 14.11.2007 13:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

"ad ERU myslim ze ne jen mne nepresvetcil o opravdovem zajmu posuzovat opravnenost nakladu energetickych firem  pro regulovane ceny."

Výše jste připustil, že v sítích konkurence není možná - tedy je tam přirozený monopol. Právě tento přirozený monopol ERÚ reguluje.

Tak co vlastně chcete? Aby byl monopol regulován, ale někým jiným? Co když vás zase "nepřesvědčí"? Tak ERÚ3, ERÚ4...?

Jako další možnost vidím už jen neregulovat vůbec a nechat to na trhu, jako je ponechána na trhu cena silové (vyrobené) elektřiny. Jenže zatímco ve výrobě je konkurence (a nebudete, doufám, vytýkat ČEZu, že vyrábí levněji než konkurence, na to má právo), tak u monopolu bych to nerad zažil...

pepa 14.11.2007 13:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

aha , tak urcite jsem tim ERU nemyslel neregulovat, ale ze, dle mne, nereguluje dobre. to muze byt zapricineno ze neumi, nebo nechce.

dalsi ERU3,4 nema cenu ale pokud nebudu mlcet tak treba se nad tim nekdo kdo muze ovlivnit ERu zamysli ;-( 

u CEZ bych se mozna pozastavil diky cemu vyrabi levneji nez konkurence - drivejsi podminky regulace ERU, drivejsi monopolni postaveni umoznene statem.

emp 14.11.2007 13:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

jak byste to reguloval Vy? ... Připomínám zároveň obchodní zákoník a to, že CEZ není státní podnik...

jinak CEZ vyrábí levně díky podílu jaderné energie a dostatečné produkci.. Prkněte se na Slovensko, pokud vím, byly tam podmínky historicky podobné jako u nás

vita 14.11.2007 14:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

ČEZ vyrábí teď - ne dříve. Jaké na to mají vliv dřívější podmínky?

Když byl (skoro) monopolní výrobcem elektřiny v ČR, tak byl regulován ERÚ a vyráběl za ceny nadiktované ERÚ - nižší než teď, že? Takže kde získal jakou výhodu? Jo, kdyby vyráběl (jsa monopolem) lacino a prodával draho, mohl si nasyslit kapitál a ten vrhnout do efektivnější technologie než chudý E.ON. Ale takhle to jistě nebylo, že?

ČEZ vyrábí a může prodávat lacino, protože má menší náklady a menší náklady má částečně (ale jen velmi částečně) protože má nižší mzdové náklady - ale hlavně to UMÍ! A má Dukovany (nejlevnější a nejspolehlivější zdroj v EU - to je oficiální) a Temelín, který má zatím k obému daleko, ale furt je lepší než nějaká dobíhající uhelka.

Čili může akumulovat více kapitálu než srovnatelná konkurence a může expandovat. Měli bychom být rádi - není moc takových firem, které platí v ČR daně...

pepa 14.11.2007 17:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

CEz, Eon neumi, pouze bohuzel muze. firmy z energetiky jsou firmy, ktere mohou plytvat jak se da a stejne jim to jsme nuceni uhradit. at regulovane nebo neregulovane

vita 14.11.2007 20:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

Tak si, sakra, založte fitrmu, která bude vyrábět elektřinu laciněnji než ČEZ - když nebudete plýtvat, musíte toho snadno dosáhnout, no ne?

Zdrojů je nedostatek, elektřiny je nedostatek - budete bohatý. Udělejte to! Peníze od banky musíte na tak spolehlivý projekt s tak zaručenou návratností získat bez problémů. Banky se doslova PÍDÍ po bezpečných úvěrech, aby mohly vydělávat. Odhánět je budete muset, když jim zaručíte, že budete spoklehlivě vyrábět za půlku ceny ČEZu. Co, půlku... i 90% bude stačit! Tak do toho!

pepa 14.11.2007 21:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

jste plne mimo misu, ani CEZ by bez drivejsi podpory a bez, jak jste kdesi psal kapacity do vinku vybudované za socialismu, nedostal uver na vybudovani JE, ktere jsou dle vas nejekonomictejsi

Petr Nejedlý 14.11.2007 11:55

Re: nechci soudit, jen rict nazor.

Pro upřesnění - názor, že za "výpadek mohou větrníky" jsem v textu nevyslovil. Uvedl jsem, že dělaly potíže při resynchronizaci SV a Z ostrova. Asi se shodneme na tom, že zádný ze způsobů výroby velkého množství energie není bez problémů. Což samozřejmě platí i pro větrníky. Pokud je společenský požadavek na výstavbu větrníků (písmeno A), musí se říci i B, což znamená posilování infrastruktury operátora (zdroje, vedení, regulační výkon, hromadné řízení farem větrníků a uží spolupráce operátorů sítí = centralizace apod.). Ze zprávy UCTE jednoznačně vyplývá, že soustava je mnohdy provozována blízko svých limitů. Což s sebou nese samozřejmě rizika (výpadky). Větrníky jsou naprosto klasickým případem oslavování výhod a bagatelizování nevýhod určité technologie, mnohdy pod praporem ochrany životního prostředí.

pepa 14.11.2007 12:13

Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

tak diskuse dole s p. Zimou tak nakonec vyznela.

s nazorem na oslavovani vyhod a bagatelizovani nevyhod u OZE nelze nez souhlasit.

ja mam ale pocit ze se bagatelizuje ovladani cele energeticke soustavy nekolika ( dost casto i propojenych) gigantu. proste myslim ze prenosove cesty by mely byt uplne mimo dosah energetickych spolecnosti. bohuzel nelze (bohudik) vyvlastnovat a tim myslim ze bagatelizovanim z drivejsi doby se ted koukame na pokriveny energeticky trh s kterym se da dost tezko neco delat.

Delfin 14.11.2007 12:31

Re: Re: Re: nechci soudit, jen rict nazor.

Prenosovou soustavu u nas vlastni CEPS a ten je plne statni, takze jaka vazba na nejake giganty?