30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 16.1.2009 11:05

Re: Za současné problémy může také český diletantismus, neschopnost uzavřít smlouvu. Říman, Topolánek, Vondra, ... jsou to blbci.

Tak znova - existovala smlouva o tranzitu mezi polostátním Gazpromem a čertvíjakým Naftohazem (zkratka - mezi Ruskem a Ukrajinou) o tranzitu plynu. Tuto smlouvu vypověděl (zkratka za "nařídil vypovědět") ukrajinský president Juščenko.

V současné době Naftohaz přiznává, že je schopen přepravit skoro 100M m3 denně na Balkán přes Sudžu  a čeká se na povolení z Kyjeva. Juščenko povolení podmínil tím, že Rusko bude dodávat 320M m3 do vnitřní sítě Ukrajiny plus 8% technologického plynu. Denně. A to bez smlouvy, bez dohody o ceně - ba o ceně nebyla řeč vůbec, kromě technologického plynu, ten má dodat Rusko bezplatně.

Fico dohodl s Putinem, že pokud Naftohaz dodá Slovensku plyn ze západosibiřských zásobníků (slovenský, neb Slovenskem zaplacený plyn) a otevře kohouty na hranici s Ruskem, stejné množství plynu, jaké dostane Slovensko, se dostane z Ruska na Ukrajinu. Reakce? NIC! Ukrajina drží hubu. Fico už začal hrozit, že Ukrajina bude mít problémy při jednáních s EU. Ale co to Juščenka zajímá? Stejně stříhá metr a jeho popularita je na hranici měřitelnosti, takže skončí...

KDE je špunt? KDO vydírá? Co myslíte?

Marat 16.1.2009 12:42

Re: Za současné problémy může také český diletantismus, neschopnost uzavřít smlouvu. Říman, Topolánek, Vondra, ... jsou to blbci.

On jakobydemokrat  vita, je zuříví rusofil a nedá na Rusko dopustit. Rusko nemůže být nikdy vino absolutně ničím.Tak je přesvědčen vita.Proto je také kovaným bolševikem i když si dává demokratický nátěr.

Jenže ono i v Rusku je to s bolševismem vachrlatý.Rusové jen chtějí vládnout světu a bolševismus může jít stranou.

vita 16.1.2009 13:12

Nedobitý ýbrmenši Marate,

nikdo se tě na nic neptal a ty nemáš do placu ani jednu informaci - tak nevopruzuj, nacistická stvůro.

Pavel 16.1.2009 15:11

Blbec jste Vy.

Říman, Topolánek ani Vodra a dokonce ani Paroubek a Ráth s plynem neobchodují a díky Vašemu soudruhovi Zemanovi nevlastní tento stát na plynárenských zařízení ani šroubek. Záleží jen na firmě RWE jak se zachová a naštěstí pro Slováky se chová vstřícně. Vláda ČR u plynu nemůže ovlivnit vůbec nic.

M. Zima 16.1.2009 10:25

Pane Janouch,

opakujete stále stejné hovadiny přesně tak, jak to dělali komunisté.

Skutečně věříte v nedostatek el. energie v Evropě? A ty Vaše bláboly o krizi. To Vás zcela minula skutečnost, že slovenský problém má dvě jednoduché příčiny: Nemají na rozdíl od Čechů (Němců) bidirektionální pipeline a ještě se k nim nedoneslo, že existují hybridní hořáky, které umožňují přepnutí paliva (plyn, diesel, ...) během provozu? Tu šaškárnu s atomovými 200 MW berete vážně?

Přesto, že se chováte, jako placený atomový šašek, Vám patří dík, že tak trefně zobrazujete české, až do detailu v podstatě komunistické "myšlení". Takovýmihle soudruhy naplnil Topolánek tu pochybnou atomovou komisi i její oponenturu. Ještě socialističtěji to už nešlo.

MLOK1 16.1.2009 10:47

Re: Pane Janouch,

M.Zimo, při vší úctě - to přepnutí z plynu na diesel by energetickou situaci na Slovensku řešilo, ale opravdu jen velmi krátkodobě.

        Ptám se Vás! Odkud pochází většina ropy??? Takže orientace na jadernou energii je opravdu jedinou cestou k postupnému získání energetické (a tím i politické) nezávislosti na nepříliš spolehlivém východním dodavateli plynu/ropy. Topolánek není žádný blb a ví co dělá.

M. Zima 16.1.2009 11:00

O to "krátkodobě" přeci teď jde! O špičkové zatížení. Vidíte to jako komunisté (a Topolánek) a možná si vzpomenete, jak s tím oni uspěli.

bp 16.1.2009 12:31

Pane M. Zimo...

...s panem Janouchem jste se tedy vypořádal. A Mendělejev se Sacharovem jsou podle vás co?

relativ 16.1.2009 16:09

Re: Pane M. Zimo...

Umíte jen zesměšňovat a urážetJe to ubohost.

Ludva 16.1.2009 10:21

Jediná, skutečně vážná nehoda

JE v Černobylu přece nemohla vytvořit takový odpor. Zvláště, když se jednalo o diletanství obsluhy ve spojení se špatnou technologií. Muselo za tím být něco jiného - ohrožené zisky těžařských lobby. Ty jsou hlavní příčinou protijaderných aktivit.

rdu 16.1.2009 10:12

jádro

S autorem článku bezvýhradně souhlasím. Podle mého názoru by se měla co nejdříve dokončit stavba JE Temelín (původně porojektovaná se čtyřmi bloky) a začít připravovat stavba další podobné v již vytipované lokalitě u Hranic na Moravě. JE dokážeme stavět víceméně sami, máme na to lidi i zkušenosti. Suroviny na palivo máme ve vlastní zemi. Mnoho věcí musíme dovážet, proč bychom si z elektřiny nevytvořili něco, co bychom mohli exportovat. Máme k tomu všechny předpoklady, jen je využít.

Debata o možnosti / nemožnosti regulace JE je bezpředmětná. Nic se regulovat nemusí, elektrárna pojede vždy v optimálním režimu, na plný výkon. Přebytečnou levnou elektřinu je možno použít k výrobě naprosto čistého paliva - vodíku. Ten se dá snadno skladovat, dá se jím topit nebo pohánět auta. To je cesta k energetické soběstačnosti. Proveditelná, technicky řešitelná, ekologická.

vita 16.1.2009 10:18

Drobátko vás opravím.

Reaktorovou nádobu VVER-1000 neumíme "my", ale Škoda JS, resp. odborníci tamže. Ty jsme - i se Škodou JS - prodali nastojatě Rusům. Nic proti, jinak by nejspíš už dopadla jak české sklárny.

Na druhou stranu se může snadno stát, že Škoda JS pojede na plný výkon a bude vyrábět jednu veverku za druhou - ovšem pro Rusy, kteří jich v dohledné době hodlají upotřebit desítky. Jak doma, tak v Číně i jinde po světě.

O vodíku se dá říct ledacos, ale že by se dobře skladoval lze říct jen s notnou dávkou "nadhledu".

palis 16.1.2009 10:27

Re: Drobátko vás opravím.

Vážený pane,

Rusům jsme je neprodali MY, ale pan Roman, nynější ředitel ČEZu. Nejen reaktorovou halu, ale i turbinku. Takže MY si již nevyrobíme nic.

vita 16.1.2009 11:15

Vážený pane,

Škodovku rozkulačili a zprivatizovali naši politici - politici, které jsme si my zvolili a udělali to za našeho nadšeného potlesku. je tedy nevolil a netleskal, ale přebírám svůj díl odpovědnosti jednoho z 8M voličů. To je demokracie.

Protože jsme ji rozprodali, ztratil český stát vliv na to, co se s ní stane později - například že bude část prodána gruzínské firmě, jež ji dále prodala ruskému konsorciu...

Vyrobí Škoda JS pro ruského majitele. To píšu nahoře.

Roman Šula 16.1.2009 9:56

Naprostý souhlas,

snad do posledního písmene, otevře-li plynová krize alespoň některým zeleným a rakouským zabedněncům oči, tak udělal bývalý důstojník KGB a současný ruský car Putin zaslužný čin.

vita 16.1.2009 9:38

Rakouští spotřebitelé mají takové politiky,

jaké si co voliči navolili, takže mi jejich účty za elektřinu jsou víc než ukradené. Rozhodli se demokraticky ( ne "demokraticky" ) a mají to, pro co se rozhodli. Stejně jako s Zwentendorfem.

Ale nepříliš se mi líbí třeba to, že Slovensku bude v sučasné plynové krizi dodávat elektřinu Maďarsko a ne poločeský ČEZ. Byl bych mnohem radši, kdyby ČEZ přesměroval na Slovensko rakouské dodávky - to víte, vis maior...

Homolka tobolka 16.1.2009 11:02

Re: Rakouští spotřebitelé mají takové politiky,

 z Maďarska moc proudu na Slovensko tedy nejde viz:  www.mavir.hu

vita 16.1.2009 13:56

Re: Rakouští spotřebitelé mají takové politiky,

Jenom jsem někde zahlédl, že nabídli výpomoc.

tich@dohoda 16.1.2009 9:31

Zbytečně se namáháš, takovému zelenému vypatlanci to vysvětlit nelze. I kdybys mu snesl sebevíc argumentů, on tě prostě neposlouchá, protože věří pouze svému zelenému náboženství.

viz titulek ,nick Vasek/. Zejmena se mi libi utoky na brcalniky od priznivcu jinych nabozenstvi/fanclubu :-) , zejmena modri bolsevici nemaji zelene radi, ovsem modri bolsani nemaji radi nikoho, neb kazdy kdo ma jiny nazor je "zradce". Dovoluji si ctene / i nectene/ diskutujici upozornit, ze brcalnici jsou v PS/vlade uplne poprve v dejinach CR a Bursik na Min. zivot. prostred. cca 3 roky. Jaderna elektrarna, tzn. jeji priprava je projekt na 10-20 let. Tedy uz za vlady soudruha Narcise se mohlo pracovat na priprave vystavby dalsi jaderne elektrarny, dalsich 8 let se mohlo pokracovat za vlady socanu. A nebyt soudruha lampasaka s Boulema a modrych bolsanech, tak nadrzenych na koryta, tak uz 3 roky se mohlo pracovat na projektech/priprave jaderne elektrarny v CR, ovsem korytka byla dulezitejsi, tak se dnes vse hodi na brcalniky. Upozornuji, jsme nevolic, nefandim zadnemu fan clubu ale ochranu zivotniho prostredi povazuji za dulezitou soucast celospolecenskeho deni vsude na svete. Pochopitelne se durazne distancuji od etremistickych ekoteroristu, ti ovsem v hnuti zelenych tvori male procento, podobne jako islamsti teroriste mezi Muslimy, ovsem prave tyto je nejvice videt. Cest :-)

vita 16.1.2009 9:40

Re: Zbytečně se namáháš, takovému zelenému vypatlanci to vysvětlit nelze. I kdybys mu snesl sebevíc argumentů, on tě prostě neposlouchá, protože věří pouze svému zelenému náboženství.

Nemíním vám nic vymlouvat, ale Mejla si příslušnou charakteristiku zasloužil dlouholetou úpornou prací. Kromě toho ho nezraní, protože Mejla zásadně pouze hodí své nesmysly do pléna a reakce nečte.

Jarkovský 16.1.2009 10:03

Re: Zbytečně se namáháš, takovému zelenému vypatlanci to vysvětlit nelze. I kdybys mu snesl sebevíc argumentů, on tě prostě neposlouchá, protože věří pouze svému zelenému náboženství.

Tichá dohoda má pěkný příspěvek, ale ještě lepší by byl, kdyby byl zdvořilejší. Větší hulvát nemívá větší pravdu.

liberal shark 16.1.2009 9:12

malá douška

Ty jaderné elektrárny nesmí být ruské ...

Stanislav 16.1.2009 9:15

Re: malá douška

Bylo by to tak lepší, nicméně pořád je snazší získat na zakázku náhradní díly a palivové články z jiného zdroje, narozdíl od plynu ...

Stredocech 16.1.2009 9:25

Naše jaderné elektrárny mají reaktory, které vyrobila Škodovka podle

ruské licence, ač třeba technologii svařování jsme koupili od Japonců. Ruského jinak není na Dukovanech a v Temelímu skoro nic. Palivo pro Dukovany sice dodávají Rusové, kteří vyhráli i tendr na další dodávky paliva pro Temelín, ale najít jiného dodavatele není zatím problém. Už to, že ČEZ na to vypsal tendr o něčem svědčí, s plynem by to jaksi nešlo, protože jeho zdroje NESTAČÍ.

Mimochodem, škodovácké reaktory mají oba novější bloky v Jaslovských Bohunicích, Mochovce a maďarská elektrárna Paks.

vita 16.1.2009 10:19

Re: Naše jaderné elektrárny mají reaktory, které vyrobila Škodovka podle

A Škodovku mají Rusové. Dokonce konsorcium ovládané Gazprombank...

liberal shark 16.1.2009 14:04

Re: Naše jaderné elektrárny mají reaktory, které vyrobila Škodovka podle

S alternativním dodavatelem paliva pro VVER-ky bohužel problém je. Pro 440 existoval BNFL, ale nikdo od něj nekupuje. Pro 1000 jenom Westinghouse, od kterého kupují Ukrajinci. Problém je v bezpečném provozování smíšených vsázek. Změnit dodavatele trvá léta a stojí miliardy !

Pan_Ptakopysk 16.1.2009 8:59

Filozofické přitakání jádru

Jsem pro jadernou energetiku nejenom kvůli nezávislosti na ostatních vyčerpatelných zdrojích, ale také z filozofického hlediska. Čím více si člověk "ochočuje" stále silnější a tajemnější síly tohoto vesmíru, tím dále se ve svém poznání dostává - a co většího se na tomto světě dá učinit? Pokud se bude uskrovňovat a čerpat jen zprostředkovanou sluneční energii - neboť kromě energie jádra jsou všechny ostatní zdroje (i když u ropy to možná není zcela jisté) odvozené od Slunce, nikdy nepřekročí sluneční stín. Klasické využití jádra ještě neřeklo poslední slovo, ale ještě nás čeká jaderná fúze a pak nová překvapení...

Stanislav 16.1.2009 9:16

Re: Filozofické přitakání jádru

Jj, takhle tu singularitu nevybudujeme ... ;-) Otázka je, zda je o co stát, nicméně otálení není k ničemu ...

ijn 16.1.2009 8:28

Koaliční prohlášení Vlády prohlubuje energetickou krizi, nikdo z PSP neprotestuje

Dokonce i Obecné ohrožení §179 z.č.140/1961 Sb. je zvyšováno nedostatečností energetických zdrojů. Vláda vládne proti životním zájmům obyvatel ČR.Vláda chce vládnout za každou cenu,SZ vydírá a nikomu není podezřelé tolerance takového jednání, které naplňuje skutkové podstaty závažných trestných činů!

Je toto v EU možné a beztrestné??? VČR ANO, proto také nechceme zřejmě LS! Vyděrači ve Vládě ČR!!! Koalice založená na vydírání  =  Vláda ČR!!! Absurdistán EU=ČR

děteněkam 16.1.2009 9:09

Re: Koaliční prohlášení Vlády prohlubuje energetickou krizi, nikdo z PSP neprotestuje

Ano, v EU je to totéž, bez koaličního prohlášení.